Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odgrzybiać?

Featured Replies

Napisano

Jak włączę dmuchawę lub nawet jadąc bez nadmuchu samochodem do czuć taki specyficzny zapach nazwałbym go chemicznym, troche ostry a jak włączę klime (manual) do ten zapach ustępuje i praktycznie jest bezzapachowo zlosnik.gif. Zawsze jak czytam opisy zapachu właścicieli zapuszczonej klimatyzacji to mówią że czuć stęchlizną a u mnie jest ten specyficzny zapach. Jest to mój pierwszy samochód z klima więc nie mam w tym doświadczenia i nie wiem czy dezynfekcja coś tu pomoże.

Napisano

> Jak włączę dmuchawę lub nawet jadąc bez nadmuchu samochodem do czuć taki specyficzny zapach

> nazwałbym go chemicznym, troche ostry a jak włączę klime (manual) do ten zapach ustępuje i

> praktycznie jest bezzapachowo . Zawsze jak czytam opisy zapachu właścicieli zapuszczonej

> klimatyzacji to mówią że czuć stęchlizną a u mnie jest ten specyficzny zapach. Jest to mój

> pierwszy samochód z klima więc nie mam w tym doświadczenia i nie wiem czy dezynfekcja coś tu

> pomoże.

Raz do roku się powinno czyścić układ i wymieniać filtr kabinowy(ja zmieniam dwa razy w roku wiosną i jesienią).

Napisano
  • Autor

> Raz do roku się powinno czyścić układ i wymieniać filtr kabinowy(ja zmieniam dwa razy w roku wiosną

> i jesienią).

Ja mam inne wątpliwości. Chodzi o pochodzenie tego zapaszku bo na zwykłą zawaloną klimę mi to nie wygląda.

W sumie profilaktycznie mógłbym jakiś środek do dezynfekcji napsikać do nawiewów tylko nie wiem który będzie coś warty.

Napisano

> Ja mam inne wątpliwości. Chodzi o pochodzenie tego zapaszku bo na zwykłą zawaloną klimę mi to nie

> wygląda.

> W sumie profilaktycznie mógłbym jakiś środek do dezynfekcji napsikać do nawiewów tylko nie wiem

> który będzie coś warty.

hmm może z nagrzewnicy coś cieknie??

Napisano

> Ja mam inne wątpliwości. Chodzi o pochodzenie tego zapaszku bo na zwykłą zawaloną klimę mi to nie

> wygląda.

Ja tak miałem w AR. Taki ostry zapach miałem po wyłączeniu klimy lub jak wsiadałem do auta w duszny dzień

> W sumie profilaktycznie mógłbym jakiś środek do dezynfekcji napsikać do nawiewów tylko nie wiem

> który będzie coś warty.

Napsikaj np. Wurth'em ok.gif

Napisano

2 lata juz masz strucla to pelny przeglad klimy z odgrzybianiem by mu sie przydal zlosnik.gif

ja we wtorek smigam na taki zabieg, mimo ze klima dziala tak samo jak po wyjezdzie z salonu to i tak trzeba min co 2 sezony pyknac przeglad

a kabinowke kiedy zmieniales? bo jesli stara juz to przez kabinowke mozesz czuc jakis zapach

Napisano
  • Autor

> Ja tak miałem w AR. Taki ostry zapach miałem po wyłączeniu klimy lub jak wsiadałem do auta w duszny

> dzień

> Napsikaj np. Wurth'em

po użyciu tego preparatu przestało śmierdzieć?

Napisano
  • Autor

> 2 lata juz masz strucla to pelny przeglad klimy z odgrzybianiem by mu sie przydal

no właśnie dziwne że po 1.5 roku eksploatacji i przebiegu 18 tyś już by jechało z klimy zlosnik.gif

> a kabinowke kiedy zmieniales? bo jesli stara juz to przez kabinowke mozesz czuc jakis zapach

kabinówka jest pod kontrolą ale pewnie profilaktycznie zmienię na nowy. W tym wszystkim ciekawe jest to, że jak załączę klime to ten zapach znika. hmm.gif

Napisano

> a co pomogło na dłużej

Ozon?

Napisano

> a co pomogło na dłużej

zarzuć sobie np. ozonowanie z wymianą filtra, albo przynajmniej z czyszczeniem. Jeśli efekt chcesz utrzymać na dłużej to włączaj klimę ręcznie, nie odpalaj i nie gaś razem z silnikiem. Przed dojazdem do miejsca docelowego, parę metrów wcześniej wyłącz klimę, w ten sposób wyrównasz temperaturę w układzie i nie będą Ci się żyjątka rozwijać, dalej, nie będzie woniać ok.gif

Napisano

> hmm może z nagrzewnicy coś cieknie??

Też mi to przeszło przez myśl, bo z klimy, to raczej śmierdzi starą szmatą, a nie chemicznie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

>Jeśli efekt chcesz

> utrzymać na dłużej to włączaj klimę ręcznie, nie odpalaj i nie gaś razem z silnikiem. Przed

> dojazdem do miejsca docelowego, parę metrów wcześniej wyłącz klimę, w ten sposób wyrównasz

> temperaturę w układzie i nie będą Ci się żyjątka rozwijać, dalej, nie będzie woniać

Właśnie cały czas użytkowania klimy tak robiłem a tu mimo to zapaszek wali z nawiewów oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Też mi to przeszło przez myśl, bo z klimy, to raczej śmierdzi starą szmatą, a nie chemicznie

czyli by trza było serwis odwiedzić i niech szukają coś przy nagrzewnicy hmm.gif

Napisano

> czyli by trza było serwis odwiedzić i niech szukają coś przy nagrzewnicy

Zobacz czy płyn ubywa z chłodnicy.

Napisano
  • Autor

> Zobacz czy płyn ubywa z chłodnicy.

jako tako nie ubywa choć od nowości wlałem gdzieś 0.5 l (1.5 rok/18 tyś km).

Napisano

> jako tako nie ubywa choć od nowości wlałem gdzieś 0.5 l (1.5 rok/18 tyś km).

ja na przebieg 55tys km dolalem jakies 0.7l biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> prawie to za malo

w porównaniu do Twojego to jest nówka nieśmigana grinser006.gif

Napisano

> w porównaniu do Twojego to jest nówka nieśmigana

w porownaniu do Twojego to jest tak ze.... z moich nawiewow nie ma smrodu biglaugh.gif

Napisano

> a co pomogło na dłużej

Witam podobną sprawę mam i ja walczyłem z nią w ubiegłym sezonie letnim(tzn. odgrzybianie,jonizowanie,preparaty bezpośrednio na parownik)bez skutku,poddałem się po tym jak gość mi zaproponował wymontowanie parownika i jego czyszczenie lub wymianę!

Wolę niech sobie zaśmierdnie chwilę i po sprawie a jak klimatyzacja pracuje to nic nie czuć bo parownik jest zimny i nie wydala tego zapachu.

Polecam dobry zapach na kratkę nadmuchu i jest dużo lepiej! ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> Wolę niech sobie zaśmierdnie chwilę i po sprawie a jak klimatyzacja pracuje to nic nie czuć bo

> parownik jest zimny i nie wydala tego zapachu.

> Polecam dobry zapach na kratkę nadmuchu i jest dużo lepiej!

Toś mnie kolego nie pocieszył frown.gif

Jak bym miał wdychać zapachy z perfum samochodowych to już wolę zapaszki z klimy zlosnik.gif

Napisano

> w porownaniu do Twojego to jest tak ze.... z moich nawiewow nie ma smrodu

Panowie sami skończą, czy mam pomóc? hmm.gif

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.