Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spaliło bezpieczniki po zapięciu przyczepy

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda następująco. Brałem dzisiaj przyczepkę z wypożyczalni, ponieważ gniazdo w moim samochodzie jest "niemieckie", dostałem specjalny adapter / redukcję na polską wtyczkę. Po zapięciu wszystko cacy, wszystkie lampy świecą, jest ok. Na desce rozdzielczej pojawiła się jedynie dioda świateł przeciwmgielnych tylnych. Pomyślałem, że widocznie tak ma być. Przejechałem z kilometr, kontrolka zgasła, w zamian za to zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych... Po przyjeździe do domu okazało się, że wywaliło mi bezpieczniki świateł STOP, i lewej tylne strony oświetlenia. Wymieniłem je na nowe, wszystko wróciło do normy. Być może ktoś spotkał się wcześniej z takim problemem? Czy wina może tkwić w wadliwej instalacji przyczepy z wypożyczalni? Poprzedni właściciel samochodu nie miał tego typu problemów. Pewien elektryk doradził mi zmianę bezpieczników na mocniejsze, ale wolałbym nie ryzykować.

Napisano

Jak po wymianie wszystko gra to czym tu się przejmować. Za pierwszym razem pewnie coś nie spasowało i poszedł bezpiecznik, w końcu od tego jest wink.gif

Napisano

> Pewien

> elektryk doradził mi zmianę bezpieczników na mocniejsze, ale wolałbym nie ryzykować.

Ja się w takich momentach zastanawiam co mają na celu ludzie, którzy przekonują że fachowcy zrobią coś lepiej ode mnie. smile.gif

Napisano

> Sprawa wygląda następująco. Brałem dzisiaj przyczepkę z wypożyczalni, ponieważ gniazdo w moim

> samochodzie jest "niemieckie", dostałem specjalny adapter / redukcję na polską wtyczkę. Po

> zapięciu wszystko cacy, wszystkie lampy świecą, jest ok. Na desce rozdzielczej pojawiła się

> jedynie dioda świateł przeciwmgielnych tylnych.

u mnie kontrolka p/mgielnych zapala się jak źle wsadzę wtyczkę

jaka to jest "niemieckie" gniazdo ? chodzi o 13pin ?

Napisano

Kolega prowadzi wypożyczalnię przyczep i nie raz opowiadał, że przypadki są przeróżne.

Jedno wie na pewno, że instalacja w każdej przyczepie jest sprawna, nawet zrobił sobie specjalne urządzenie do sprawdzania czy wszystko w przyczepie działa.

Jeżeli coś podczas podłączenia jest nie tak to jest na 100% pewny, że to wina instalacji w samochodzie klienta.

Nie wiem jak to wygląda w przypadku wypożyczalni, z której Ty korzystasz.

Może być tak, że faktycznie w instalacji przyczepy jest jakieś przebicie i przez to są problemy.

Co do tych niemieckich gniazd i adapterów to też różnie bywa, one też mogą być przyczyną "choinek" i przepalania bezpieczników.

Szwagier pożyczał ode mnie przyczepę ma VW Transportera z fabrycznym hakiem i instalacją elektryczną i miał właśnie niemieckie gniazdo z adapterem.

Wiem, że w mojej przyczepie wszystko jest dobrze i nie ma żadnych przebić i jak podłączyliśmy do tego adaptera to gdzieś robiło się zwarcie, nie wszystkie światła działały lub działały równocześnie do tego stopnia, że w ciągu paru minut wyładował się akumulator na tyle, że rozrusznik tylko cykał i nie chciał zakręcić.

Także z tymi przyczepami różnie bywa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.