Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Fiat Doblo.

Featured Replies

Napisano

Dziś korzystając z okazji podjechałem sobie do salonu Fiata, a to dlatego ponieważ zainteresował mnie nowy Fiat Doblo.

Na zdjęciach w katalogach czy internecie nie wyglądał zbyt zachęcająco ale dopiero gdy zobaczy się ten samochód na żywo to robi wrażenie.

Mówiąc krótko hala na kołach.

Na masce można by grać w pingponga, w środku w siatkówkę, a na dachu mogą się spokojnie opalać trzy osoby, a jak podniesie się tylne drzwi to i czwarta też będzie mogła.

Myślałem, że gabarytami będzie zbliżony do poprzednika ale jest o wiele większy, można by się pokusić nawet o stwierdzenie, że to olbrzym.

Samochód idealny dla kogoś kto ma liczną rodzinę i jeździ zarówno po normalnych drogach jak i w terenie.

Nie będę się tu rozpisywał o wyglądzie, wnętrzu, ergonomii itp.

Mi ten samochód bardzo przypadł do gustu i właśnie coś takiego mnie interesuje.

Napisano

tez mi sie podoba ale musiałem cos kupic wiec sie pospieszyłem i kupiłem Peugeota Partnera

Napisano

>

> Mi ten samochód bardzo przypadł do gustu i właśnie coś takiego mnie interesuje.

ojjj, mnie też ok.gif Jako uzytkownikowi poprzedniego doblo, nowe szczegolnie mi sie spodobalo

Napisano

Nowy jest na wielowachaczach. Całkowicie zmienili zawieche. Wnętrze zgadzam się piękne ale jest strasznie napompowany i myslałem że bagażnik będzie większy. Zdecydowanie poszli bardziej w stronę samochodu rodzinnego niż do zadań specjalnych.

Napisano

Na zdjęciach maszkara straszna ooniee.gif Ale zobaczyłem go dziś pierwszy raz na żywo i bardzo mi się podoba... Chętnie bym takiego przygarnął gdybym potrzebował takiego gabarytu auta grinser006.gif

Napisano

No i w dniu wczorajszym odwiedziłem salon Fiata , niestety przeżyłem duże rozczarowanie Nowym Fiatem Doblo.

Poniżej w punktach dlaczemu :

- Jak już jeden kolega pisał , auto jest napompowane co nie przekłada się na przestrzeń w środku bo jest jej mniej niż w poprzedniku no.gif dla przykładu test "czy usiądę za sobą " niestety nie wyszedł bo miałem duży problem ,żeby się wcisnąć do tyłu - w laczku jest za mną więcej miejsca.

- Pozycja za kierownica (która jest malutka) to jakieś dziwo morza , ani to jak w osobówce ani jak w poprzednim doblo a do tego brak regulacji wysokości fotela w wersji Dynamic !

- Jeżeli ktoś jechał doblo w poprzednim wcieleniu i lubiał sobie położyć lewą rękę na parapecie pod boczną szybą to niestety musi o tym zapomnieć w nowym doblo bo jest tak skonstruowane ,że się do niego nie sięga i jest węższy no.gif

- Pedał hamulca jeszcze bardziej zbliżył się do pedału gazu i jest tam bardzo ciasno co utrudnia przekladanie nogi z hamulca na gaz.

- boczne drzwi przesuwne są cieniutkie jak z tektury i wężej się otwierają - do tego przy mechanizmie spustowym lata sobie prawie luzem linka , moim zdaniem kandytat do zacierania się

- Prowadzenie jak najbardziej ok.gif ale zawieszenie wielowahaczowe multilink czyli coś ala Alfa 156 nie napawa optymizmem - resor piórowy to może mniej komfortowe ale duuuużooo prostsze i tańsze w obsłudze rozwiązanie.

- Lusterka boczne zostały znacznie zmiejszone co na pewno przy większym aucie nie ułatwi manewrowania.

- bagażnik jest na wisus mniejszy może z racji obudwania go plastikami.

- zawiasy tylnej klapy są nieosłonięte jak miało to miejsce w poprzedniej generacji.

Dosyć marudzenia , trochę plusów :

- Do jazd był tylko 1.6MJ 105KM - Bardzo fajny silnik ok.gif

cichy , dynamiczny a spalanie z jazdy testowej ,która odbyła się głównie po mieście wyszło 6.6l smile.gif

- Hamulce , lepsze niż w poprzedniku ok.gif

- wybajerzenie - blututy , sterowanie w kierownicy , masa ustawień kompa ale czy to przydatne na co dzień w dostawczaku niewiem.gif

- wyższy próg schowka nad głową kierowcy

- osłonę przeciwsłoneczną wreszcie można odchylić na bok niestety jej użyteczność jest znikoma bo nijak nie zasłania szyby ( w berlingo III jakoś udało się to zrobić)

Podsumowując:

Auto z fajnymi silnikiem powiększone z zewnątrz pomniejszone wewnątrz i niepotrzebnie doposażone.

Czekam kiedy Fiat go odchudzi bo 55tys za 1.4 95KM to trochę dużo jak na PL warunki no.gif za tyle można mieć Berlingo III diesla.

Szkoda ,że Fiat nie robi już poprzedniego Doblo z 1.6MJ.

p.s. Po wizycie u Fiata byłem jeszcze w Renault ale Kangoo to porażka i w Citroenie - Berlingo III to moj faworyt na dzień dzisiejszy.

Opla , VW i Forda oglądałem dawno temu - drogo i bez szału no.gif

Napisano

to jezdziles wersja dla ludzi czy ergo dostawczakiem - bo te 2 wersje sie roznia miedzy soba hmm.gif.

Napisano

> to jezdziles wersja dla ludzi czy ergo dostawczakiem - bo te 2 wersje sie roznia miedzy soba .

Jeżeli wsiadałem na tylną kanapę to odpowiedź jest prosta ok.gif

Napisano

małe sprostowanie "Szkoda ,że Fiat nie robi już poprzedniego Doblo z 1.6MJ."

poprzednik miał 1,3 MJ 1,9 MJ ok.gif ale rozumię ,żę żałujesz,że nie robi poprzednika z nowym silnikiem ok.gif

dodam tylko,że 1.6MJ ma tak skomplikowany układ EGR , żę jak to się sypnie ( a sypać się będzie na bank ---- prawie wszystko z plastyku , dzwigienki , popychacze itp ) to bedzie jazda dla klientów zwłaszcza po gwarancji ok.gif

Nowy silnik

283607924-ScreenHunter_06Apr.0211.52.jpg

283607924-ScreenHunter_07Apr.0211.53.jpg

283607924-ScreenHunter_08Apr.0211.54.jpg

283607924-ScreenHunter_09Apr.0211.54.jpg

283607924-ScreenHunter_10Apr.0211.55.jpg

post-35458-14352507363642_thumb.jpg

Napisano

> poprzednik miał 1,3 MJ 1,9 MJ ale rozumię ,żę żałujesz,że nie robi poprzednika z nowym

> silnikiem

Wiem bo smigam z 1.9MJ ok.gif

> dodam tylko,że 1.6MJ ma tak skomplikowany układ EGR , żę jak to się sypnie ( a sypać się będzie na

> bank ---- prawie wszystko z plastyku , dzwigienki , popychacze itp ) to bedzie jazda dla

> klientów zwłaszcza po gwarancji

Rzadko jezdze autem dluzej niz gwarancja ok.gif

Napisano

> dodam tylko,że 1.6MJ ma tak skomplikowany układ EGR , żę jak to się sypnie ( a sypać się będzie na

> bank ---- prawie wszystko z plastyku , dzwigienki , popychacze itp ) to bedzie jazda dla

> klientów zwłaszcza po gwarancji

ooniee.gif jak sie sypnei to sie nei jedzie do ASO tylko do Tunera aby wywalił to gó..o zlosnik.gif Mam nadzieję,ze ten z Fiata nie będzie im sprawiał problemów hmm.gif

Napisano

JA się obawiam że kupując teraz tego fiata na firmę eksploatacja będzie dużo dużo droższa. Najbardziej boli mnie zawiecha.

Niestety doblo tym ruchem przeszło raczej do rodzinnych aut a nie nadających się do wszelakich transportów, prac, przewozu.

Ojciec dużej rodziny może nim pośmigać ale jak już wspominałem z kolegą auto szczególnie maska jest napompowane strasznie a w środku miejsca średnio dużo. No i nie ma gdzie lewej nogi zaczepić:P Ja lubiałem ją trzymać na pokrywie bezpieczników grinser006.gif

Napisano

> Ja lubiałem ją trzymać na pokrywie bezpieczników

Ze jak? icon_eek.gif Od czego to - od lubiać? A co to znaczy?

Napisano

uwielbiałem może być?;) chwila zamyślenia przy pisaniu widocznie i wychodzą takie formy.

Napisano

dopiszę jeszcze na minus:

cięższa klapa bagażnika

nadal klamka do otwierania tylnych drzwi nieprzemyślana i każdemu trzeba tłumaczyć jak z niej korzystać

fiat poszedł za bardzo w kierunku auta rodzinnego

Napisano

> dopiszę jeszcze na minus:

> cięższa klapa bagażnika

Klapa jest elementem ,który wykluczam od razu tylko dwuskrzydlowe drzwi - po obejrzeniu klamki do nich stawiam na to ,ze bedzie podobnie jak w nexiach czyli bedą jezdzily doblo z urwana klamka.

> nadal klamka do otwierania tylnych drzwi nieprzemyślana i każdemu trzeba tłumaczyć jak z niej

> korzystać

Wszyscy ciągną albo cisną czerwony guzik no.gif

> fiat poszedł za bardzo w kierunku auta rodzinnego

Szczerze mowiąc z bardzo srednim skutkiem no.gif

Napisano

> JA się obawiam że kupując teraz tego fiata na firmę eksploatacja będzie dużo dużo droższa.

> Najbardziej boli mnie zawiecha.

Doszedłem do tego samego wniosku po tym jak sprzedawca zachwalajac mi tylne zawieszenie w doblo nadmienil ,iz mial alfe 156 i na 160kkm tylko dwa razy robil tylne zawiesznie (czyli mial 3 komplety zawieszenia) , troche go zgasilem tekstem ,ze moje doblo ma 120kkm i poki co wymienilem odboje resoru (fabryczne sa dziadowskie a zamienniki niesmiertelne) i laczniki stabilizatora (bo jeden byl wybity).

Napisano

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Drzwi rozsuwane są na bazie starego doblo. Sam sprzedawca mi mówił że nic nie poprawili i jest pewny że będzie tak samo rdzewiało jak w starym modelu.

Ja tą listwę smaruje przynajmniej raz na miesiąc a i tak strasznie mi koroduje i zbiera niesamowicie dużo syfu.

Napisano

> jak sie sypnei to sie nei jedzie do ASO tylko do Tunera aby wywalił to gó..o Mam nadzieję,ze

> ten z Fiata nie będzie im sprawiał problemów

jak pisałem tam jest inny układ egr niż w 1.9 8 cz 16 V nie jest to tylko zawór i parę rurek i może być problem z usunięciem z softu a o zaslepieniu to już w ogóle nie ma mowy ........ ale wiadomo ...... dla chcącego ........ wszystko da się zrobić

ok.gif

Napisano

> Jeszcze jedno mi się przypomniało. Drzwi rozsuwane są na bazie starego doblo. Sam sprzedawca mi

> mówił że nic nie poprawili i jest pewny że będzie tak samo rdzewiało jak w starym modelu.

> Ja tą listwę smaruje przynajmniej raz na miesiąc a i tak strasznie mi koroduje i zbiera

> niesamowicie dużo syfu.

hehe.gif a z nowości to zmniejszyli szerokość ich otwarcia i założyli linke w takim miejscu w ,ktorym za pol roku beda ludzie przyjezdzac ,ze sie zatarla hehe.gif

Ja poki co dwa razy smarowałem i jakoś ruda tragicznie tego nie bierze.

p.s. jeden kolega pisał jakiś czas temu ,ze opracowywal pewne czesci do tego auta i ,ze jest ono niedopracowane - po wizycie w salonie zgadzam sie z nim w 100%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.