Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prostować felgę aluminiową czy ją wyważać? poprawiona wersja

Featured Replies

Napisano

Prostować felgę aluminiową czy ją wyważać?

Witam, dziś podczas wymiany opon, na maszynie w firmie oponiarskiej wyszło, iż jedno koło potrzebuje odważników po dwóch stronach 50 i 55 a drugie 80 i 85. Obie felgi zakwalifikowali jako do prostowania. Jak patrzyłem na maszynie faktycznie rant nie jest idealny (to znaczy podczas ruchu koła było widać delikatne odchylenia po stronie wewnętrznej - strona zewnętrzna była zasłonięta). Dobre miały odważniki 15 i 5 oraz 0 i 5. Chyba. ;-).

Teraz pytanie do Was, czy te felgi należy już prostować, czy mogę jej jeszcze wyważać i o nic się nie martwić? Jakoś jeżdżę na nich już 3 lata i nic się nie działo. W zakładzie oponiarskim twierdzili, że przez to powietrze mi może schodzić i mogę czuć większe wibracje w aucie, ale póki co nigdy nie miałem większych braków a sprawdzam ciśnienie regularnie co kilka miesięcy i przed każdym większym wyjazdem. Założyłem je więc bez wyważania póki co.

Prośba o pomoc i poradę, faktycznie mam dać do prostowania te felgi? Koszt wyprostowania jednej to 100 zł. Felga jest 16 calowa

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

mogles wywazyc i zobaczyc czy jezdzi sie dobrze czy nie

jak nie to do prostowania

ogolnie jak cos jest krzywe w miejscu gdzie przylega opona to bedzie bicie nawet po wywazeniu bo felga jest krzywa

Napisano

> Prostować felgę aluminiową czy ją wyważać?

> Witam, dziś podczas wymiany opon, na maszynie w firmie oponiarskiej wyszło, iż jedno koło

> potrzebuje odważników po dwóch stronach 50 i 55 a drugie 80 i 85. Obie felgi zakwalifikowali

> jako do prostowania. Jak patrzyłem na maszynie faktycznie rant nie jest idealny (to znaczy

> podczas ruchu koła było widać delikatne odchylenia po stronie wewnętrznej - strona zewnętrzna

> była zasłonięta). Dobre miały odważniki 15 i 5 oraz 0 i 5. Chyba. ;-).

> Teraz pytanie do Was, czy te felgi należy już prostować, czy mogę jej jeszcze wyważać i o nic się

> nie martwić? Jakoś jeżdżę na nich już 3 lata i nic się nie działo. W zakładzie oponiarskim

> twierdzili, że przez to powietrze mi może schodzić i mogę czuć większe wibracje w aucie, ale

> póki co nigdy nie miałem większych braków a sprawdzam ciśnienie regularnie co kilka miesięcy i

> przed każdym większym wyjazdem. Założyłem je więc bez wyważania póki co.

> Prośba o pomoc i poradę, faktycznie mam dać do prostowania te felgi? Koszt wyprostowania jednej to

> 100 zł. Felga jest 16 calowa

> Pozdrawiam

> Paweł

odpowiem ci tak jak wulkanizator,ktorego zapytalem o to samo:

nawet kafel chodnikowy da sie wywazyc,ale nadal bedzie kwadratowy...

prostuj felgi ,bo zaplacisz wkrotce za zawieche...koszt w lodzi to okolo 75 za felge:)

pozdrawiam

Napisano

Odważniki nie zawsze idą w parze z krzywą felgą. U mnie felga jest idealna a ciężarków hohoho szkoda gadać. Podstawa to optymalizacja takich kół. Mój rekord do 160 g na jedna stronę. Po optymalizacji 45 zeby.GIF

Napisano

Kiedyś gumiarz mi gadał, że koła można ważyc do 100gram a jeśli wychodzi więcej to tylko prostowanie niestety sciana.gif

Napisano

ja mialem felge ktora sie wywazala idealnie, trzeba bylo dolozyc doslowanie 10g a byla krzywa i bila powyzej 120 km/h, wiec nie ma reguly

Napisano

> Kiedyś gumiarz mi gadał, że koła można ważyc do 100gram a jeśli wychodzi więcej to tylko

> prostowanie niestety

Gdzieś słyszałem podobną wersję.

Napisano
  • Autor

> Prostować felgę aluminiową czy ją wyważać?

> Witam, dziś podczas wymiany opon, na maszynie w firmie oponiarskiej wyszło, iż jedno koło

> potrzebuje odważników po dwóch stronach 50 i 55 a drugie 80 i 85. Obie felgi zakwalifikowali

> jako do prostowania. Jak patrzyłem na maszynie faktycznie rant nie jest idealny (to znaczy

> podczas ruchu koła było widać delikatne odchylenia po stronie wewnętrznej - strona zewnętrzna

> była zasłonięta). Dobre miały odważniki 15 i 5 oraz 0 i 5. Chyba. ;-).

> Teraz pytanie do Was, czy te felgi należy już prostować, czy mogę jej jeszcze wyważać i o nic się

> nie martwić? Jakoś jeżdżę na nich już 3 lata i nic się nie działo. W zakładzie oponiarskim

> twierdzili, że przez to powietrze mi może schodzić i mogę czuć większe wibracje w aucie, ale

> póki co nigdy nie miałem większych braków a sprawdzam ciśnienie regularnie co kilka miesięcy i

> przed każdym większym wyjazdem. Założyłem je więc bez wyważania póki co.

> Prośba o pomoc i poradę, faktycznie mam dać do prostowania te felgi? Koszt wyprostowania jednej to

> 100 zł. Felga jest 16 calowa

> Pozdrawiam

> Paweł

Napisano

> Kiedyś gumiarz mi gadał, że koła można ważyc do 100gram a jeśli wychodzi więcej to tylko

> prostowanie niestety

może zależy od opony, u mnie proste folgi a ciężarków jest sporo (na pewno powyżej 100g)

ale opona to ATek 215/75/R15 - firmowy GY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.