Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kategorie prawa jazdy.

Featured Replies

Napisano

Mam obecnie kat B oraz D oraz D1.

Powiedzmy, ze zrobie jeszcze kat D1+E.

Czy w takim przypadku bede mogl jechac zwyklym samochodem osobowym z przyczepa od DMC powyzej 750kg? (czyli tym na co pozwala kategoria B+E)

Majac kat C+E lub D+E mozna jechac zaspolami pojazdow na ktore jest potrzebna kat B+E. Jednak wg przepisow wynika, ze majac D1+E nie mozna. Troche dziwne mi sie to wydaje, albo o czyms nie wiem..

Cytat z kodeksu drogowego:

Quote:

3. Prawo jazdy:

1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;

2. kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;

3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

4. kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

PS. Czy to tez oznacza, ze jesli ktos ma kat B C D oraz zrobi kat C+E to automatycznie dostaje B + E oraz D + E.

Natomiast przy takim samym zestawie jesli zrobi D + E to dostanie dodatkowo tylko B + E.

Czy rzeczywiscie tak jest czy cos pomijam?

Napisano

Niestety.

Kategoria D+E nie uprawnia do jazdy C+E

Wiec jesli za jakis czas dorobisz C to bedziesz musial jeszcze raz extra zdawac E

Glupota smirk.gif ,ale tak niestety jest.

Pociesze Cię:

Mam BCD+E i pomimo to jakims dwukolowym wynalazkiem o pojemnosci wiekszej ni 50cm3 np 70 cm3 nie moge jechac bo to motor screwy.gif

Blondynka bez jakichkolwiek uprawnien , ktora mysli ,ze znak stop to taki duzy lizak moze smigac zgodnie z prawem motorowerem screwy.gif

Napisano

Tylko z tym D+E to tak jest ze w prawku jest, a w Wordzie nie maja pojazdów do zdawania tej kategori prawa jazdy, przynajmniej w Plocku i Skierniewicach

Napisano
  • Autor

> Tylko z tym D+E to tak jest ze w prawku jest, a w Wordzie nie maja pojazdów do zdawania tej

> kategori prawa jazdy, przynajmniej w Plocku i Skierniewicach

Ale mi wsumie bardziej chodzilo o kategrorie D1+E.

D+E to przyznam szczerze, ze jeszcze w zyciu nie widzialem takiego zestawu do ktorego by bylo takie prawo jazdy potrzebne.

Napisano

> D+E to przyznam szczerze, ze jeszcze w zyciu nie widzialem takiego zestawu do ktorego by bylo takie

> prawo jazdy potrzebne.

hm... a autobus przegubowy ? jak by nie było tył zachowuje się jak przyczepa czy nie ?

Napisano

> hm... a autobus przegubowy ? jak by nie było tył zachowuje się jak przyczepa czy nie ?

ale człon B w autobusie nie jest przyczepą smile.gif tylko częścią autobusu i wystarczy samo D na przegubowca

Napisano

> hm... a autobus przegubowy ? jak by nie było tył zachowuje się jak przyczepa czy nie ?

autobus przegubowy to pojedynczy pojazd, do kierowania nim wystarczy prawo jazdy kat D

Napisano

Art. ust.2 pkt 3 - z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t.

Kategoria B dopuszcza możliwość jazdy z przyczepą o DMC powyżej 750 kg.

Napisano

> Ale mi wsumie bardziej chodzilo o kategrorie D1+E.

D1E, a jaki jest sens to zdawac?

> D+E to przyznam szczerze, ze jeszcze w zyciu nie widzialem takiego zestawu do ktorego by bylo takie

> prawo jazdy potrzebne.

prosze:

IMG_7406.JPG

IMG_7404.JPG

Napisano

> Tylko z tym D+E to tak jest ze w prawku jest, a w Wordzie nie maja pojazdów do zdawania tej

> kategori prawa jazdy, przynajmniej w Plocku i Skierniewicach

jesli nie ma w WORD to mozna dostarczyc ten na ktorym sie uczylo, ale z tym tez jest problem bo chyba tylko jedna szkola w Krakowie oferuje taka kategorie....

a jesli chodzi o zdawanie to w Lodzi jest H10-10 z hakiem + do tego przyczepka od BE zlosnik.gif

Napisano

> Mam obecnie kat B oraz D oraz D1.

> Powiedzmy, ze zrobie jeszcze kat D1+E.

> Czy w takim przypadku bede mogl jechac zwyklym samochodem osobowym z przyczepa od DMC powyzej

> 750kg? (czyli tym na co pozwala kategoria B+E)

D1+E wg przepisów nie uprawnia do kierowania do B+E lub T. lepiej zrób D+E, lub po prostu B+E

:

Czy to tez oznacza, ze jesli ktos ma kat B C D oraz zrobi kat C+E to automatycznie dostaje B +

> E oraz D + E.

tak, miałem B, C, D, potem zrobiłem C+E a wprawie jazdy mam B+E , C+E , D+E

> Natomiast przy takim samym zestawie jesli zrobi D + E to dostanie dodatkowo tylko B + E.

wychodzi na to ,że tak. szczerze powiedziawszy nigdy sie nie zastanawiałem aż tak bardzo nad tym, bo czym bym nie jechał to w razie kontroli niech policial.gifbusted.gif sobie dobierze odpowiednią kategorię yay.gif

Napisano
  • Autor

> D1E, a jaki jest sens to zdawac?

Bo w pracy mamy wlasnie minibusa 16 osobowego i do tego przyczepe.

Niby tym jezdze czasem, ale lepiej bym sie czul gdybym mial na taki zestaw prawo jazdy wink.gif

A kat D+E raczej mi sie nigdy do niczego nie przyda. Pozatym nie mialbym nawet jak takiej zrobic bo nie mam dostepu do autobusu z przyczepa.

> prosze:

Przypadek jeden na milion wink.gif Nie zmienia to faktu ze (poza zdjeciem) nadal nigdy czegos takiego nie widzialem.

Napisano
  • Autor

To maly update...

Niby przepisy na terenie Unii podobne a zwlascza kategorie praw jazdy, ale sie jednak okazuje, ze pewne roznice sa.

W Irlandii jesli zrobie D1+E to automatycznie dostane tez B+E.

jakiś tekst

Pytanie teraz tylko, czy jesli bede keidys zamienial irlandzkie PJ na polskie, to czy mi przepisza tez kategorie B+E ?

Napisano
  • Autor

> D1+E wg przepisów nie uprawnia do kierowania do B+E lub T.

Wg polskich przepisow. Wyglada jednak na to, ze gdzieindziej jest inaczej.

> lepiej zrób D+E,

Nie mam jaka zrobic takiej kategorii.

> lub po prostu B+E

To za malo bo potrzebuje D1+E

Napisano
  • Autor

> Art. ust.2 pkt 3 - z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej

> pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie

> przekracza 3,5 t.

> Kategoria B dopuszcza możliwość jazdy z przyczepą o DMC powyżej 750 kg.

Kat B moze tak.

Ale juz np kategoria D nie dopuszcza takiej mozliwosci.

Tzn autobusem majac tylko D moge jedynie ciagnac przyczepe do 750kg DMC.

Napisano

> Bo w pracy mamy wlasnie minibusa 16 osobowego i do tego przyczepe.

> Niby tym jezdze czasem, ale lepiej bym sie czul gdybym mial na taki zestaw prawo jazdy

z lekka (do 750kg) AFAIR to mozna, sam nawet tak jezdzilem nie majac E, btw mozesz jakas fotke tego minibusa podeslac?

> A kat D+E raczej mi sie nigdy do niczego nie przyda. Pozatym nie mialbym nawet jak takiej zrobic bo

> nie mam dostepu do autobusu z przyczepa.

frown.gif

> Przypadek jeden na milion Nie zmienia to faktu ze (poza zdjeciem) nadal nigdy czegos takiego nie

> widzialem.

tez bylem w szoku jak to zobaczylem, ale pelnowymiarowy autobus z przyczepa taka mniejsza to juz tez widzialem.

Napisano
  • Autor

> z lekka (do 750kg) AFAIR to mozna, sam nawet tak jezdzilem nie majac E,

No ona lekka to nie jest.

Takze D1+E musi byc zeby tym legalnie jezdzic.

> btw mozesz jakas fotke tego

> minibusa podeslac?

Znaczy ktorego bo wsumie mamy 3 ;P

Jesli ci chodzi o fote calego zestawu z przyczepa to jutro moge zrobic jesli nie bedzie padac deszcz.

Napisano

> prosze:

ale bydlę , takiej przyczepy ciągniętej przez autobus nie widziałem - natomiast mniejsze bagażowe kilka razy już smile.gif

i raz nawet coś takiego :

4491_38_1.jpg

a co do pytania ,to niestety jedyne tylko pełne kategorie c + e i d+e dają możliwość jazdy b+e (w PL )

edit : d1+e daje uprawnienia kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą

Napisano
  • Autor

> a co do pytania ,to niestety jedyne tylko pełne kategorie c + e i d+e dają możliwość jazdy b+e (w

> PL )

> edit : d1+e daje uprawnienia kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą

No czyli niestety potwierdziliscie to co myslalem na poczatku.

Jednak widze ze chyba to jak jest w Polsce nie ma dla mnie znaczenia, bo jesli zrobie D1+E w Irlandii to wpisza mi do prawka tez B+E. A to w Polsce juz beda musieli respektowac.

Napisano

Jeśli posiadasz prawko kat B, D oraz D1 to dlaczego chcesz robić D1+E a nie robisz D+E. Jeśli będziesz posiadał kat D+E to z automatu dostaniesz D1+E oraz B+E.

Jeśli zrobisz w międzyczasie kat C to z automatu dostaniesz też C+E

Pozdrawiam

Napisano

> Jeśli posiadasz prawko kat B, D oraz D1 to dlaczego chcesz robić D1+E a nie robisz D+E. Jeśli

> będziesz posiadał kat D+E to z automatu dostaniesz D1+E oraz B+E.

napisal ze nie ma na czym zdac DE a D1E ma zlosnik.gif

> Jeśli zrobisz w międzyczasie kat C to z automatu dostaniesz też C+E

watpie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli posiadasz prawko kat B, D oraz D1 to dlaczego chcesz robić D1+E a nie robisz D+E. Jeśli

> będziesz posiadał kat D+E to z automatu dostaniesz D1+E oraz B+E.

W Irlandii na egzamin przyjezdza sie wlasnym pojazdem - osrodek egzaminacyjny nie ma swoich pojazdow. Minibusa z przyczepa mam w pracy i spokojnie moge porzyczyc na egzamin.

Autobus z przyczepa to nie wiem skad bym wyczasnal...

> Jeśli zrobisz w międzyczasie kat C to z automatu dostaniesz też C+E

Ani w Polsce ani w Irlandii tak nie ma.

W Polsce jest tylko odwrotnie - jak sie ma C oraz D i zrobi sie C+E to mozna tez prowadzic wtedy autobusy z przyczepa.

Napisano

Wejdę tu w dyskusję na moment. Człon tylny autobusu przegubowego wcale nie zachowuje się jak przyczepa. Dotyczy to autobusów którymi jexdziłem. Silnik i oś napędowa jest właśnie w doczepie.

Z obecnie używanych (ale już nie w Krakowie) to chyba jedynie Ikarusy mają doczepę wleczoną, która może przejawiać zachowanie na drodze takie jak przyczepa. Zachodzi na skrętach i takie tam.

Napisano

Podobno byly takie zamysły zeby do przegubowcow potrzebna była kategoria D+E ,wiadomo kasa smirk.gif

Jednak sprawa sie rozbiła o umiejscowienie silnika biglaugh.gif

wszystkie nowe przeguby to pchacze wiec wychodzilo ,ze silnik jest w przyczepie palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.