Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka ładowania

Featured Replies

Napisano

zaparkowałem auto i wszystko było ok po 2 godz jak chciałem odjechać to kontrolka ładowania nie zgasła wiec pasek jest ok może to być wina jakiegoś bezpiecznika ? lub czy kontrolka porostu mogła się zawiesić ? jak najszybciej sprawdzić czy to alternator? bo nie rozumiem jak by podczas jazdy się zaświeciła a tu po 2 godz postoju coś się stało

Napisano

Nalepiej, najszybciej i najłatwiej to zmierzyć napięcie na akumulatorze podczas pracy silnika. Powinno być ok. 13,5-14,6. Poza tymi granicami wskazuje na brak ładowania lub uszkodzenie regulatora napięcia. Pozdr.

Napisano

dwa dni temu miałem awarie na trasie auto stanęło, powód był bardzo prosty odpadł przewód zasilający od alternatora, najgorsze jest to, że kontrolka od ładowania mi się nie zaświeciła smile.gifprzejechałem parę kilometrów na akumulatorze i wzywałem druga astrę i na hol, ale już śmigam dalej.

Napisano

> Nalepiej, najszybciej i najłatwiej to zmierzyć napięcie na akumulatorze podczas pracy silnika.

> Powinno być ok. 13,5-14,6. Poza tymi granicami wskazuje na brak ładowania lub uszkodzenie

> regulatora napięcia. Pozdr.

Jeżeli świeci kontrolka to wskazuje na brak ładowania, raczej nie na uszkodzenie regulatora napięcia w skutek czego napięcie jest różne od prawidłowego.

Napisano

> zaparkowałem auto i wszystko było ok po 2 godz jak chciałem odjechać to kontrolka ładowania nie

> zgasła wiec pasek jest ok może to być wina jakiegoś bezpiecznika ? lub czy kontrolka porostu

> mogła się zawiesić ? jak najszybciej sprawdzić czy to alternator? bo nie rozumiem jak by

> podczas jazdy się zaświeciła a tu po 2 godz postoju coś się stało

Mi się stało tak samo jak poleciał altek w Alfie, tylko czas postoju był krótszy (ok. godziny).

W 99 na 100 przypadków zapalenia kontrolki winny jest rzeczywiście brak ładowania, a nie problem z samą kontrolką czy innym bezpiecznikiem.

Napisano

być może szczotki po prostu się skończyły / zawiesiły, ale ładowania nie masz prawie napewno, skoro świeci się kontrolka.

Jeśli masz szczęście, to możesz altek z różnych stron postukać jakimś narzędziem, być może sam się naprawi wink.gif (wcale nie żartuję)

Napisano

> Jeżeli świeci kontrolka to wskazuje na brak ładowania,

Nie zawsze - ładowanie może być, a kontrolka będzie świecić przy przebitych (zwarcie) niektórych diodach w mostku (wystarczy jedna od wzbudzenia i odpowiadająca jej dioda "masowa" w mostku)... Tylko w takim przypadku lampka świeci nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

dziś trochę autem pojeździłem i się rozładowało wiec pewnie alternator się posypał

Napisano

> dziś trochę autem pojeździłem i się rozładowało wiec pewnie alternator się posypał

Na pocieszenie - mnie naprawa alternatora w Alfie kosztowała 300 zł z robocizną, myślę, że w Astrze będzie ciut taniej ok.gif.

Napisano

> Na pocieszenie - mnie naprawa alternatora w Alfie kosztowała 300 zł z robocizną, myślę, że w Astrze

> będzie ciut taniej .

Za 199zl kupilem altka 100-tke z 2-letnia gwarancja hehe.gif

pasuje do jego silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.