Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To jeszcze raz tapicerka - tym razem skóra

Featured Replies

Napisano

Jakiś sprawdzony z naciskiem na dobry ( a nie tani ) preparat do konserwacji takowej co poleci Szanowne Grono ?

Napisano

> Jakiś sprawdzony z naciskiem na dobry ( a nie tani ) preparat do konserwacji takowej co poleci

> Szanowne Grono ?

Hm, czy mi się wydaje czy nie ma dostępu do starych tematów z Motodyskusji? A te podwieszone nie zostały nawet przeniesione na MK? crazy.gif

Tam była poruszona ta sprawa w temacie "Polecane kosmetyki", ja się skusiłem za sprawa miskaWAW na preparat IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10032294

Czytałem rowniez pozytywne opinie o kosmetykach firmy Lederzentrum.

Napisano

> Jakiś sprawdzony z naciskiem na dobry ( a nie tani ) preparat do konserwacji takowej co poleci

> Szanowne Grono ?

Wszelkie produkty Mothers na przykład. Używam ich także do skory w domu.

Do czyszczenia (krok 1):

autogeek209613940423779.jpg

i do konserwacji (krok 2):

autogeek209613915093784.jpg

Napisano

Mydło najlepiej zwykłe albo szare i szczoteczka ok.gif

Napisano

> Mydło najlepiej zwykłe albo szare i szczoteczka

Czasem sie zastanawiam czy porady tego typu wynikaja z niewiedzy piszacego czy z jawnej zlosliwosci?

Napisano

> Hm, czy mi się wydaje czy nie ma dostępu do starych tematów z Motodyskusji? A te podwieszone nie

> zostały nawet przeniesione na MK?

> Tam była poruszona ta sprawa w temacie "Polecane kosmetyki", ja się skusiłem za sprawa miskaWAW na

> preparat IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10032294

> Czytałem rowniez pozytywne opinie o kosmetykach firmy Lederzentrum.

do tej pory używam wink.gif choć teraz na próbe kupiłem Sonaxa, ale w sumie nie do końca wiem po co, chyba z samej chęci spróbowania czegoś nowego wink.gif

Napisano

> preparat IKEA

Generalnie nie powinno sie uzywac w samochodzie preparatow do skory "domowej" z uwagi na za mala zawartosc srodkow przeciw UV - meble w domu narazone sa na mniejsza ilosc UV = do preparatow sie dodaje mniej (bo to drogi skladnik). Ale w Polskim klimacie pewnie jest OK.

Napisano

> Generalnie nie powinno sie uzywac w samochodzie preparatow do skory "domowej" z uwagi na za mala

> zawartosc srodkow przeciw UV - meble w domu narazone sa na mniejsza ilosc UV = do preparatow

> sie dodaje mniej (bo to drogi skladnik). Ale w Polskim klimacie pewnie jest OK.

No ale moment, przecież szyby zatrzymują większość promieniowania UV, nie?

Napisano

> No ale moment, przecież szyby zatrzymują większość promieniowania UV, nie?

Ludzie jezdza z otwartymi + samochod stoi kilkanascie godzin dziennie na sloncu = to co dochodzi wystarcza zeby narobic szkod. Nie mowimy tu o dniach czy tygodniach, ale o latach. A w kabriolecie... Wlasnie wczoraj nalozylem kilka warstw tego srodka do pielegnacji skory...

Napisano

a co na mocno brudna i juz lekko pekajaca skore? tylko naprawde skuteczne, czy tylko juz tapicer pozostaje?

Napisano

> a co na mocno brudna i juz lekko pekajaca skore? tylko naprawde skuteczne, czy tylko juz tapicer

> pozostaje?

Raczej tylko tapicer - jak skora jest juz popekana to "odpekac" sie jej nie da. Ale mozesz probowac najpierw ja porzadnie wyczyscic jakims przeznaczonym do tego preparatem (chocby i tym z Ikei ktory koledzy reklamuja) a potem raz za razem naklada ten do konserwacji - popekan to nie usunie, ale zabezpieczy przed pogorszeniem sie sytuacji.

Napisano

> a barwniki do skory?

> np cos takiego?

> jakiś tekst

Kiedys probowalem czyms podobnym naprawic fotel w domu. Efekty zgodne z przewidywaniami i niezgodne z reklama. Ale mozliwe ze ja mam dwie lewe rece i nienawisc do instrukcji obslugi i Tobie wyjdzie lepiej.

Napisano

czyli doopa icon_rolleyes.gif

kurcze bo niewiem co zrobic z tym, jeszcze to tak tragicznie nie wyglada, ale chcem to doprowadzic do porzadku

c122105744.jpg

Napisano

> Czasem sie zastanawiam czy porady tego typu wynikaja z niewiedzy piszacego czy z jawnej

> zlosliwosci?

z wiedzy iż kolega prowadzi zakładad tapicerski i robią skóry to każdego samochodu, od 126p do maybacha. Wiec nie kłuć się jeżeli nie wiesz ok.gif

Napisano

> Szanowne Grono ?

Używałem specjalnych nawilżonych ściereczek do mycia skóry, a potem do konserwacji stosuję mleczko Turtle Wax.

Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że ściereczki myjące są zbędne, bo po nich i tak mleczko jeszcze ściąga bród.

Stosowałem i letnią wodę z szarym mydłem. Ładnie zmywa, a potem konserwujące mleczko jak wyżej.

Napisano

|Co do wody z mydłem, to są różne opinie. Świetnie czyści, ale może wysuszać skórę... Jak ostatnio do kanapy kupiłem środek czyszczący, to w składzie miał głównie mydło, nawet na dłoniach dawał wrażenie wody z mydłem. Działał nieźle. Zaraz po czyszczeniu dałem mleczko do konserwacji.

W Samochodzie używałem wcześniej wyżej wspomniany turtle wax, a teraz (jak będzie czas, to od jutra grinser006.gif) przesiadam się na produkt meguiar's . Jeszcze nie wypróbowałem, ale ma dobre opinie.

Napisano

> Szanowne Grono ?

Balsam Ara/Aro hmm.gif za ok. 3PLN z Reala waytogo.gif

ps. jest na chemii domowej grinser006.gif

Napisano

> a barwniki do skory?

> np cos takiego?

> jakiś tekst

na początek dobrze wyczyść skórę dedykowanym mydłem, potem farbka, i regularnie mleczko/tłuszcz.

Jeżeli całe lico nie jest zerwane to naprawisz w sposób zadowalający, ale na efekty jak na tych fotkach nie licz, to marketing, efekt po wyschnięciu farbki nie będzie już tak piorunujący.

Ja naprawiałem zacięcia na skórze, a w zasadzie na boczkach kubełka i efekt jest bdb. Uszkodzeń na pierwszy rzut oka nie widać, choć po dokładniejszych oględzinach widać miejsca naprawiane - różnica intensywności czerni.

Imho warto się pobawić, bo koszt farbki nie jest duży, a efekt jest dobry.

Używałem ich farby, tłuszczu i mydła http://www.flek.pl/szczegoly/68/tarrago_mydlo_do_skor

Napisano

> Szanowne Grono ?

pasta - turtle, carplan

tłuszcz - targao, ale to tylko latem i tylko jak ma czas dobrze wsiąknąć, nie brudzi, ale bez sensu machać wcierając, a potem wytrzeć ubraniem

mleczko - dowolne, ale to tylko zimą ze względu na temp, która dyskwalifikuje tłuszcz i jak nie ma czasu na pastę

Napisano

Zestaw z Ikei do mebli stosowałem z powodzeniem. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.