Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wybór oleju... a normy...

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam następujący problem... w książce obsługi pojazdu jest napisane alby stosować olej 5w30, ACEA A1/B1 lub A1, bądź API ze specyfikacją SL lub SM, lub z certyfikatem ILSAC...

No i teraz mam problem - czy specyfikacja ACEA A1/B1 musi być rygorystycznie przestrzegana? czy mogę wlać olej o specyfikacji ACEA A3/B3, A3/B4 (chodzi mi tutaj dokładnie o castrol edge)?

Do tej pory w serwisie wlewali castrola slx prof 5w30, na którym pisze że spelnia normy API SL... tyle że jest to olej w butelkach 1-litrowych, a co za tym idzie cena wymiany tego oleju byłaby znacząco wyższa... i teraz mam już mętlik w głowie - jest ktoś na sali posiadający wiedzę o tych wszystkich normach, kto mógłby mnie uświadomić w wyborze oleju - czy mogę lać bez problemu castrola edge? a może wyższa norma ACEA A3/B3 może zaszkodzić silnikowi? - soryy pewnie za lamerskie pytania grinser006.gif

Jeśli to istotne to chodzi o yariske 1.0 2006r smile.gif

Pozdrawiam

Tomasz

Napisano
  • Autor

luuuudzzzzziiiieeeeee na prawdę nikt się nie orientuje w temacie? czy takie głupie pytanie zadałem, że nie opłaca się odpowiadać? zlosnik.gif

Napisano

> luuuudzzzzziiiieeeeee na prawdę nikt się nie orientuje w temacie? czy takie głupie pytanie zadałem,

> że nie opłaca się odpowiadać?

Zadzwoń do ASO ok.gif

IMO do tej yariski możesz wlać dowolny 5W30 smile.gif

Napisano

> luuuudzzzzziiiieeeeee na prawdę nikt się nie orientuje w temacie? czy takie głupie pytanie zadałem,

> że nie opłaca się odpowiadać?

Podajesz tu bardzo rygorystyczne normy, a jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że zdarza mi się prowadzić do serwisu właśnie yarisa 1.0 (II generacja, jeśli to ma znaczenie, rocznik chyba 2008) i tam na kolejnym już przeglądzie wlano mineralny 15w40. Na takim też oleju silnik opuścił fabrykę i już trzeci przegląd to leją. Więc skoro na zwykłym mineralnym ganiać może to chyba i czy a1 czy a3 różnicy mu nie zrobi.

Napisano

Jaki jest sens zalewania prawie nowego silnika olejem mineralnym? Ja do Yarisa (1,0 VVTI z 1999 r.) wlewałem lotosa 5W40. Auto przejechało ponad 120kkm i wszystko było ok ok.gif

Napisano

> Jaki jest sens zalewania prawie nowego silnika olejem mineralnym?

Na początku to może żeby się szybciej i dokładniej dotarł? Ale to na pierwsze zalanie. Dziwne, że potem taki leją.

Napisano

No właśnie. U mnie w Yarisie na tzw. przeglądzie zerowym spuścili olej mineralni i zalali silnik jakimś castrolem, ale na 100% syntetyk. Później jak skończyłem serwisować w ASO zalewałem również syntetykiem, z tym że lotosem.

Napisano

> Jaki jest sens zalewania prawie nowego silnika olejem mineralnym? Ja do Yarisa (1,0 VVTI z 1999 r.)

> wlewałem lotosa 5W40. Auto przejechało ponad 120kkm i wszystko było ok

IMO żaden sens, ale auto nie moje, nawet nie jeżdżę nim, nie widzę, nie znam itd. tylko w serwisie bez pytania ciągle taki leją. co ciekawe, jeśli dobrze pamiętam to klasy A2/B2.

Napisano
  • Autor

> Zadzwoń do ASO

Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że do ASO można udać się z takimi pytaniami... ale tak zrobiłem i okazuje się że olej spełnia normy dla tego samochodu... także dzięki za podpowiedź 20.GIF

Pozdrawiam

Napisano

> Na początku to może żeby się szybciej i dokładniej dotarł? Ale to na pierwsze zalanie. Dziwne, że

> potem taki leją.

A akim niby cudem ma się szybciej dotrzeć?

Przecież znaczna wiekszość minerałów (poza superolami/ selektolami, lotosem city etc) spenia te same (lb zbliżone) normy jakościowe co semi czy pełne syntetyki. Różnica tkwi tylko w innym zakresie lepkości. nic więcej.

NIe wiem skąd przekonanie większosci userii, ze minerał to najgorsze g**** niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.