Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno samochodu zagranica ale inaczej, czyli jak?

Featured Replies

Napisano

Sytuacja nastepujaca:

Zona jest Wegierka ze stalym meldunkiem na Wegrzech i stalym w Polsce. Zalozmy ze kupuje na Wegrzech samochod, ktorego staje sie wspolwlascicielem. Jako, ze jest Wegeirka rejestrujemy go na Wegrzech, ale na stale uzytkujemy go w PL. No i teraz:

1. Czy jako wspolwlasciciel moge spokojnie sie nim poruszac po Polsce?

2. Czy jesli zonachce go przejerejstrowac na polskie tablice musi przechodzic cala procedurezesprowadzanym pojazdem, czy nie musi?

3. Jesli musi jakie to bylby koszty?

Z gory dzieki za pomoc.

Napisano

Dla uscislenia.

To chyba nie ma zadnego znaczenia jakiej narodowosci jestes ty albo zona czy tam jakie macie obywatelstwo.

Auto na Wegrzech mozna zarejestrowac jesli sie tam mieszka.

Jesli zona ma meldunek tam ale nie mieszka, to prawdopodobnie mozna zarejestrowac, ale napewno zgodne z prawem to nie bedzie.

Ogolnie sytuacja ze sie ma staly meldunek w dwoch krajach chyba nie jest dozwolona.

PS. To tylko tak do wrzucenia do rozmowy, bo z twoim pytaniem nie ma to nic wspolnego.

Napisano

Zapytam inaczej .

Jakie to auto i ile chcecie na nie przeznaczyć pieniędzy - bo może znajdę Wam coś co nie wymaga kombinacji takich jak wyżej opisujesz.

Mając zameldowanie w innym kraju niż ojczysty mam możliwość kupna tam auta i zarejestrowania a gdzie ono będzie eksploatowane to już chyba mało ważne.

Mam kolegę w Essen (Niemcy) gdzie go regularnie ściga lokalna policja za to że porusza się autem zarejestrowanym w Polsce a wykonuje usługi w firmie będącej jego własnością zarejestrowaną w Niemczech .

Mam zameldowaną firmę na terenie Niemiec i auto tam zameldowane czy nie mogę eksploatować auta w Polsce lub innym kraju ?

Napisano
  • Autor

> Ogolnie sytuacja ze sie ma staly meldunek w dwoch krajach chyba nie jest dozwolona.

Nie jest zabroniona, dzieki czemu pani w urzedzie miala 2 minuty na wystawienie stosownego zaswiadczenia zanim zrobilbym dym. A ze robilbym, dowiedziala sie od swojej kolezanki z poprzedniego urzadu, pod ktory podlegalismy z Dori, gdzie ZAWSZE panie w okienkach mialy jakis problem. Doszlismy do sytuacji, ze podchodzac do okienka rozmowe rozpoczynalem slowami ze albo zrobimy to po mojemu i zaoszczedzimy sobie kilkudziesieciu minut jalowej dyskusji, albo poprosi pani kierownika, zas sprawa wyglada nastepujaco.... Po wysluchaniu jak tylko pani stwierdzla, ze tak to sie nie da, kazalem jej isc po kierownika, ktoremu w ciagu kilku chwil wyjasnialem jak sie maja przepisy i copowinny zrobic jego pracownice. I temat zawsze byl zaaltwiony tak jak chcialem.

Wiec jak po swojej prosbie o staly meldunek dla Dori uslyszalem, ze sie nie da, pani miala 2 minuty na pokazanie przepisu ZABRANIAJACEGO stalego meldunku obcokrajowca w PL i, w przypadku jego braku, wystawienie stosownego zaswiadczenia. Oczywiscie takiego przepisu nie ma, dzieki czemu Dori MA staly meldunek w PL.

A wracajac do tematu samego samochodu, to nie chodzi o wyprostowanie komplikacji tylko o podejscie urzedow do dokladnietakiegostanu rzeczy, jaki opisalem.

Napisano

> Nie jest zabroniona, dzieki czemu pani w urzedzie miala 2 minuty na wystawienie stosownego

> zaswiadczenia zanim zrobilbym dym. A ze robilbym, dowiedziala sie od swojej kolezanki z

> poprzedniego urzadu, pod ktory podlegalismy z Dori, gdzie ZAWSZE panie w okienkach mialy jakis

> problem. Doszlismy do sytuacji, ze podchodzac do okienka rozmowe rozpoczynalem slowami ze albo

> zrobimy to po mojemu i zaoszczedzimy sobie kilkudziesieciu minut jalowej dyskusji, albo

> poprosi pani kierownika, zas sprawa wyglada nastepujaco.... Po wysluchaniu jak tylko pani

> stwierdzla, ze tak to sie nie da, kazalem jej isc po kierownika, ktoremu w ciagu kilku chwil

> wyjasnialem jak sie maja przepisy i copowinny zrobic jego pracownice. I temat zawsze byl

> zaaltwiony tak jak chcialem.

> Wiec jak po swojej prosbie o staly meldunek dla Dori uslyszalem, ze sie nie da, pani miala 2 minuty

> na pokazanie przepisu ZABRANIAJACEGO stalego meldunku obcokrajowca w PL i, w przypadku jego

> braku, wystawienie stosownego zaswiadczenia. Oczywiscie takiego przepisu nie ma, dzieki czemu

> Dori MA staly meldunek w PL.

To oczywiste ze obcokrajowiec moze miec staly meldunek w PL.

Mi bardziej chodzilo o to, ze skoro mieszkacie w Polsce a nie na Wegrzech, to raczej nie moze miec stalego meldunku tam. Ale pewnie z wykrywalnoscia takiego typu wykroczen jest podobnie jak w Polsce czyli wykrywalnosc nie istnieje.

> A wracajac do tematu samego samochodu, to nie chodzi o wyprostowanie komplikacji tylko o podejscie

> urzedow do dokladnietakiegostanu rzeczy, jaki opisalem.

Jeszcze jednego nie jestem pewny. Czy ty masz meldunek na Wegrzech? Jesli nie to w jaki sposob bylo mozliwe wpisanie cie jako wspolwlasciciela?

A co do poruszania sie autem zarejestrowanym za granica na swoje nazwisko po Polsce to oczywiscie ze mozna.

Pewnie jest jakis limit czasu po ktorym nalezy auto przerejestrowac na polskie numery (tak jest w wiekszosci krajow) ale nie slyszalem zeby w Polsce ktos to egzekwowal.

A zeby zarejestrowac w Polsce, to tak - trzeba przejsc raczej przez cala procedure jak przy sprowadzaniu a nawet wiecej, bo jeszcze wypadalo by zalatwic to jako mienie przesiedlencze (o ile jest taka opcja) i wtedy nie bedzie trzeba placic akcyzy.

Napisano
  • Autor

> To oczywiste ze obcokrajowiec moze miec staly meldunek w PL.

> Mi bardziej chodzilo o to, ze skoro mieszkacie w Polsce a nie na Wegrzech, to raczej nie moze miec

> stalego meldunku tam. Ale pewnie z wykrywalnoscia takiego typu wykroczen jest podobnie jak w

> Polsce czyli wykrywalnosc nie istnieje.

A dlaczego uwazasz, ze to jest wykroczenie? Meldunek ma sie nijak do miejsca zamieszkania.

> Jeszcze jednego nie jestem pewny. Czy ty masz meldunek na Wegrzech? Jesli nie to w jaki sposob bylo

> mozliwe wpisanie cie jako wspolwlasciciela?

Jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Astra, ktora mam w sigu jest moja, a Dori jest wspolwlascicielem, zanim wzielismy slub, zanim miala jakikolwiek meldunek w PL. W druga strone tez to dziala - nie musze miec meldunku na Wegrzech, zeby byc wspolwlascicielem (nie wlascicielem).

> A co do poruszania sie autem zarejestrowanym za granica na swoje nazwisko po Polsce to oczywiscie

> ze mozna.

> Pewnie jest jakis limit czasu po ktorym nalezy auto przerejestrowac na polskie numery (tak jest w

> wiekszosci krajow) ale nie slyszalem zeby w Polsce ktos to egzekwowal.

> A zeby zarejestrowac w Polsce, to tak - trzeba przejsc raczej przez cala procedure jak przy

> sprowadzaniu a nawet wiecej, bo jeszcze wypadalo by zalatwic to jako mienie przesiedlencze (o

> ile jest taka opcja) i wtedy nie bedzie trzeba placic akcyzy.

Mienie przesieldencze wchodzi w rachubechyba po pol roku posiadania samochodu przed zakonczeniem POBYTU w danym kraju. Jak sie to ma do meldunku?

Napisano

> To oczywiste ze obcokrajowiec moze miec staly meldunek w PL.

> Mi bardziej chodzilo o to, ze skoro mieszkacie w Polsce a nie na Wegrzech, to raczej nie moze miec

> stalego meldunku tam. Ale pewnie z wykrywalnoscia takiego typu wykroczen jest podobnie jak w

> Polsce czyli wykrywalnosc nie istnieje.

Najpierw się zastanów, w ilu krajach EU jest coś takiego, jak meldunek.

Ba, nawet u nas mają to znieść.

W większości krajów o ugruntowanej demokracji nie ma meldunku, jest tylko adres zamieszkania i do doręczeń pism.

Napisano

> 1. Czy jako wspolwlasciciel moge spokojnie sie nim poruszac po Polsce?

Możesz. Co, więcej, nawet możesz kupić na niego w Polsce OC. Ale jest zakres czasowy, w którym powinno się taką brykę przerejestrować. Z drugiej strony - jak to wykryć i udowodnić???

> 2. Czy jesli zonachce go przejerejstrowac na polskie tablice musi przechodzic cala

> procedurezesprowadzanym pojazdem, czy nie musi?

Musi. Ale nie całą. Bo nie kupuje samochodu, bo jest jej. Ale czy jest od tego cło, akcyza itp, tego nie jestem w stanie powiedzieć...

> 3. Jesli musi jakie to bylby koszty?

Na pewno niższe, niż przy zakupie.

Napisano

> Najpierw się zastanów, w ilu krajach EU jest coś takiego, jak meldunek.

> Ba, nawet u nas mają to znieść.

> W większości krajów o ugruntowanej demokracji nie ma meldunku, jest tylko adres zamieszkania i do

> doręczeń pism.

Nie wiem w ilu.

Ale to nie ma znaczenia czy meldunek czy adres zamieszkania - chodzi o to samo.

Napisano

> Możesz. Co, więcej, nawet możesz kupić na niego w Polsce OC. Ale jest zakres czasowy, w którym

> powinno się taką brykę przerejestrować. Z drugiej strony - jak to wykryć i udowodnić???

Hmmm.

Jeszcze kilka lat temu z takim OC nie bylo problemu.

Ostatnio jednak podobno praktycznie nie idzie kupic OC na auto zarejestrowane na obcych blachach.

Napisano

> Nie wiem w ilu.

> Ale to nie ma znaczenia czy meldunek czy adres zamieszkania - chodzi o to samo.

Nie chodzi o to samo. Bo meldunek, to konieczność meldowania się w urzędzie pod sankcją karną, a adres zamieszkania to dobrowolna informacja podawana urzędom w celu ułatwienia kontaktu.

Napisano

> A dlaczego uwazasz, ze to jest wykroczenie? Meldunek ma sie nijak do miejsca zamieszkania.

Nie wiem jak na Wegrzech, ale w Polsce jednak ma sie dosc sporo do miejsca zamieszkania.

Oto cytat z USTAWA z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych

Quote:

Art. 10. 1. Osoba, która przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia.

Jesli przekroczysz ten termin 4 dni to popelniasz wykroczenie.

> Jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Astra, ktora mam w sigu jest moja, a Dori jest

> wspolwlascicielem, zanim wzielismy slub, zanim miala jakikolwiek meldunek w PL. W druga strone

> tez to dziala - nie musze miec meldunku na Wegrzech, zeby byc wspolwlascicielem (nie

> wlascicielem).

OK. Nie wiedzialem ze tak jest.

> Mienie przesieldencze wchodzi w rachubechyba po pol roku posiadania samochodu przed zakonczeniem

> POBYTU w danym kraju. Jak sie to ma do meldunku?

No wlasnie tu jest trik. Bo tak jak pisalem - legalnie nie moze byc zameldowana i tu i tu. Bo i tez nie moze mieszkac naraz w dwoch miejscach.

Po pol roku posiadania tego auta, mozecie podejsc sprobowac zalatwic to jako mienie przesiedlencze bo zona byla tam zameldowana przez pol roku. Ale z drugiej strony moga wam powiedziec, ze przeciez ona przez te pol roku mieszkala w Polsce bo tu byla zameldowana. I kolo sie zamyka.

Takze ogolnie rzecz biorac - nie wiem.

Napisano

> Nie chodzi o to samo. Bo meldunek, to konieczność meldowania się w urzędzie pod sankcją karną, a

> adres zamieszkania to dobrowolna informacja podawana urzędom w celu ułatwienia kontaktu.

Nie taka dobrowolna.

Adres musisz posiadac jakis i musi to byc jakos udokumentowane.

Myslisz ze w tych wszyskich krajach w ktorych nie ma meldunku mozesz np pojsc do banku po porzyczke i dobrowolnie podac swoj adres?

Napisano

> Hmmm.

> Jeszcze kilka lat temu z takim OC nie bylo problemu.

> Ostatnio jednak podobno praktycznie nie idzie kupic OC na auto zarejestrowane na obcych blachach.

teraz to nawet na anglika jeszcze na blachach z uk mozna jakies tam krotkie OC wykupic

zastanawiam sie tylko jak to bedzie podczas proby zarejestrowania auta skoro nie ma umowy K-S a pani z okienka bedzie ja chciala i w dodatku pewnie przetlumaczona

Napisano

moze poszukac w przepisach o mieniu przesiedlenczym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.