Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A gdyby dac BLOSa przed sprężarką?

Featured Replies

Napisano

Czy to szalony pomysł jest, czy ktoś tak robił?

Osobiście spodziewałem się przy uturbianiu jakichś strzałów itp ale nic takiego się nie dzieje, tyle że pomijając wydajność parownika - mam wrażenie, że tak kompensacja nie do końca zawsze dobrze działa, w końcu takie samo ciśnienie dostaje się z obu stron membrany i czasem to od strony blosa przepchnie membranę zanim to od strony kompensacji ją wepchnie ( rotfl.gif zamieszałem).

Gdyby dać blosa przed turbo nie trzeb by było żadnej kompensacji.

Nie wiem tylko co z BOV i w ogóle z całym dolotem napełnionym wybuchową mieszanką spineyes.gif

Napisano

> Czy to szalony pomysł jest, czy ktoś tak robił?

> Osobiście spodziewałem się przy uturbianiu jakichś strzałów itp ale nic takiego się nie dzieje,

> tyle że pomijając wydajność parownika - mam wrażenie, że tak kompensacja nie do końca zawsze

> dobrze działa, w końcu takie samo ciśnienie dostaje się z obu stron membrany i czasem to od

> strony blosa przepchnie membranę zanim to od strony kompensacji ją wepchnie ( zamieszałem).

> Gdyby dać blosa przed turbo nie trzeb by było żadnej kompensacji.

> Nie wiem tylko co z BOV i w ogóle z całym dolotem napełnionym wybuchową mieszanką

doszedłeś do tego etapu co robili jak jeszcze nie było czegos takiego jak "wtrysk" zlosnik.gif były takie pojazdy gaźnikowe które miały dawkowana benzyne przed T ale to ogólnie nie dobre rozwiązanie. Jak Ci wystrzeli to Ci zostanie tylko turbina i kolektor dolotowy hehe.gif oczywiście żartuje, ale stanowczo to za daleko, mogą wystąpić dziury w przyspieszaniu i długo będzie za bogato przy puszczeniu gazu, oprócz tego mieszanka gazowo powietrzna będzie Ci uciekać w atmosfere, a to dodatkowe niebezpieczeństwo i znowu bedziesz miał smród w kabinie. jakbyś dał DV zamiat bova i podłączył go pomiędzy T a blosem to przynajmniej ten gaz by Ci ganiał w koło a nie wydostawał sie na zewnątrz. Jako zabezpieczenie przed wybuchami musaiłbyś kupić sobie kilka gwizdków antywybuchowych i wzmocnic w nich sprężyny żeby się nie otwierały w nadciśnieniu tylko tak żeby np otwierały się przy 1 barze.

ale moim zdaniem to troche przerost formy nad treścią. Pokombinuj coś z tym parownikiem albo w ostateczności wymień go np. na BRC. Ma działać i koniec ok.gif jeden kolega z tego forum jeździ na zwykłym mieszalniku z turbem i mu działa to czego Tobie z blosem miałoby nie działać.

Napisano
  • Autor

> doszedłeś do tego etapu co robili jak jeszcze nie było czegos takiego jak "wtrysk" były takie

> pojazdy gaźnikowe które miały dawkowana benzyne przed T ale to ogólnie nie dobre rozwiązanie.

> Jak Ci wystrzeli to Ci zostanie tylko turbina i kolektor dolotowy oczywiście żartuje, ale

> stanowczo to za daleko, mogą wystąpić dziury w przyspieszaniu i długo będzie za bogato przy

> puszczeniu gazu, oprócz tego mieszanka gazowo powietrzna będzie Ci uciekać w atmosfere, a to

> dodatkowe niebezpieczeństwo i znowu bedziesz miał smród w kabinie. jakbyś dał DV zamiat bova i

> podłączył go pomiędzy T a blosem to przynajmniej ten gaz by Ci ganiał w koło a nie wydostawał

> sie na zewnątrz. Jako zabezpieczenie przed wybuchami musaiłbyś kupić sobie kilka gwizdków

> antywybuchowych i wzmocnic w nich sprężyny żeby się nie otwierały w nadciśnieniu tylko tak

> żeby np otwierały się przy 1 barze.

> ale moim zdaniem to troche przerost formy nad treścią. Pokombinuj coś z tym parownikiem albo w

> ostateczności wymień go np. na BRC. Ma działać i koniec jeden kolega z tego forum jeździ na

> zwykłym mieszalniku z turbem i mu działa to czego Tobie z blosem miałoby nie działać.

No w sumie działa, ale czasem, tak jak pisałem - się ubogo robi... ech, nie ważne.

Jutro wymieniam UPG i dalej jazda spineyes.gif

Napisano

> No w sumie działa, ale czasem, tak jak pisałem - się ubogo robi... ech, nie ważne.

> Jutro wymieniam UPG i dalej jazda

zrób jak zaleca producent lpg (w przypadku zwyklych instalacji ) i bendzie ok.gif czyli wepnij wtrysk gazu (w twoim przypadku blosa) jak najblizej przepustnicy i wez kompensacje gdzies miedzy IC a głowicą nawet z kolektora mozna wziasc (producent zaleca zaraz za IC) nie kombinuj inaczej bo stracisz nie tylko czas ale i kase, pozatym nie wiem jak ty widzisz uzytkowanie takiego pojazdu w zimie confused.gif daje ci 100% gwarancje ze ci icek bendzie zamarzał (reduktor nie tylko po to jest ogrzewany zeby nie pokrywał sie szronem zlosnik.gif), druga sprawa nie sądzisz ze gaz bendzie miał kapke ciut sporą droge jak dasz mikser przed turbine ?

no i trzecia sprawa srednio podoba mi sie pomysł w którym ogulnie gaz wędruje przez turbine do przepustnicy crazy.gif wiem ze co nie ktorzy lubią kombinowac sam taki jestem grinser006.gif ale w co nie ktorych sprawach lepiej odpuścic

Napisano
  • Autor

> zrób jak zaleca producent lpg (w przypadku zwyklych instalacji ) i bendzie czyli wepnij wtrysk

> gazu (w twoim przypadku blosa) jak najblizej przepustnicy i wez kompensacje gdzies miedzy IC a

> głowicą nawet z kolektora mozna wziasc (producent zaleca zaraz za IC) nie kombinuj inaczej bo

> stracisz nie tylko czas ale i kase, pozatym nie wiem jak ty widzisz uzytkowanie takiego

> pojazdu w zimie daje ci 100% gwarancje ze ci icek bendzie zamarzał (reduktor nie tylko po to

> jest ogrzewany zeby nie pokrywał sie szronem ), druga sprawa nie sądzisz ze gaz bendzie miał

> kapke ciut sporą droge jak dasz mikser przed turbine ?

> no i trzecia sprawa srednio podoba mi sie pomysł w którym ogulnie gaz wędruje przez turbine do

> przepustnicy wiem ze co nie ktorzy lubią kombinowac sam taki jestem ale w co nie ktorych

> sprawach lepiej odpuścic

Tylko zapytałem cfaniaczek.gif

A co do kompensacji - dlaczego za IC a nie przed?

Napisano

>

> Nie wiem tylko co z BOV i w ogóle z całym dolotem napełnionym wybuchową mieszanką

Dobrze się zastanów czy jesteś aż tak ,,gorącym" zwolennikiem sportów ekstremalnych? To że do tej pory nie miałeś strzału w dolot nie oznacza że tak będzie zawsze.

Napisano
  • Autor

> Dobrze się zastanów czy jesteś aż tak ,,gorącym" zwolennikiem sportów ekstremalnych? To że do tej

> pory nie miałeś strzału w dolot nie oznacza że tak będzie zawsze.

Ok ok, ja tylko rozmyślam, ludzie spoko-loko grinser006.gif

Napisano

> Tylko zapytałem

> A co do kompensacji - dlaczego za IC a nie przed?

dlaczego ZA? dlatego zeby było to chłodne powietrze a nie żar prosto z T

Napisano

> Czy to szalony pomysł jest, czy ktoś tak robił? ...

A nie zastanawiałeś się czy nie dać zwykłego mieszalnika?

W wolnossącym silniku zdławia on dolot bo jest podciśnienie, ale w turbo, przy nadciśnieniu - może nie będzie aż takiej różnicy ...

Napisano
  • Autor

> a nie latwiej poprostu zamontowac zwykla sekwencje i miec spokoj?

No chyba nie, bo silnik jest uturbiony a elektronika od wolnossaka...

Napisano
  • Autor

> dlaczego ZA? dlatego zeby było to chłodne powietrze a nie żar prosto z T

Aha, no to co user to rada bo wcześniej mi radzono przed IC i tak zrobiłem.

W sumie cały parownik jest bardzo gorący w czasie pracy więc może mu nie zaszkodzi.

Napisano

> Aha, no to co user to rada bo wcześniej mi radzono przed IC i tak zrobiłem.

> W sumie cały parownik jest bardzo gorący w czasie pracy więc może mu nie zaszkodzi.

gdzies miałem instrukcje obsługi od reduktora BRC turbo i tak pisano i pokazywano na obrazku ze trzeba wpiąc kompensacje ZA icka i taką samą informacje przekazałem tobie

Napisano

> A nie zastanawiałeś się czy nie dać zwykłego mieszalnika?

> W wolnossącym silniku zdławia on dolot bo jest podciśnienie, ale w turbo, przy nadciśnieniu - może

> nie będzie aż takiej różnicy ...

Jedyne sensowne analogiczne rozwiazanie to gaznik nadcisnieniowy umieszczony ZA sprezarka (z powodow oczywistych). Wywazanie otwartych drzwi nie ma sensu i tyle.

Glaca, sekwencja to nie jest zly pomysl. Idz po bandzie i calkiem poz´badz sie z auata instalacji pb.

Napisano

Temperatura powietrza przed IC nie ma tu nic do rzeczy bo to powietrze nie przepływa przez parownik. To jest tylko połączenie wyrównujące ciśnienia. Miejsce podłączenia ma znaczenie i teoretycznie powinno być jak najbliżej miksera (Blosa). Jednak kolega Glaca miał tak podłączone i skarżył się że nie działa. Może winny był cienki i długaśny wężyk kompensacji, parownik na pewno reagował z opóźniniem. Przy podłączeniu przed IC może z kolei reagować za wczesnie i przesadnie. Ideałem było by mieć jak najkrótsze węże: i kompensacji, i parownik-mikser, ale to już zależy od miejsca w komorze silnika.

Napisano
  • Autor

> Jedyne sensowne analogiczne rozwiazanie to gaznik nadcisnieniowy umieszczony ZA sprezarka (z

> powodow oczywistych). Wywazanie otwartych drzwi nie ma sensu i tyle.

> Glaca, sekwencja to nie jest zly pomysl. Idz po bandzie i calkiem poz´badz sie z auata instalacji

> pb.

A sekwencja będzie działać bez instalacji pb?

pb się przydaje jako rozgrzewacz silnika i dojazdówka jak się skończy gaz grinser006.gif

W tym momencie zrywam głowicę i zmieniam UPG bo dzisiaj jeździłem w chmurze pary z wydechu spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Temperatura powietrza przed IC nie ma tu nic do rzeczy bo to powietrze nie przepływa przez

> parownik. To jest tylko połączenie wyrównujące ciśnienia. Miejsce podłączenia ma znaczenie i

> teoretycznie powinno być jak najbliżej miksera (Blosa). Jednak kolega Glaca miał tak

> podłączone i skarżył się że nie działa. Może winny był cienki i długaśny wężyk kompensacji,

> parownik na pewno reagował z opóźniniem. Przy podłączeniu przed IC może z kolei reagować za

> wczesnie i przesadnie. Ideałem było by mieć jak najkrótsze węże: i kompensacji, i

> parownik-mikser, ale to już zależy od miejsca w komorze silnika.

No jakbym przeniósł parownik na drugą stronę silnika i wbił go gdzieś nad skrzynię to miałbym blisko i tu i tu, kto wie, może tak kiedyś zrobię, w sumie na prawdę niewiele do szczęścia barkuje, żeby tylko na wyższych biegach przy pedale w podłodze nagle nie "odcinało" gazu icon_rolleyes.gif

Napisano

> No jakbym przeniósł parownik na drugą stronę silnika i wbił go gdzieś nad skrzynię to miałbym

> blisko i tu i tu, kto wie, może tak kiedyś zrobię, w sumie na prawdę niewiele do szczęścia

> barkuje, żeby tylko na wyższych biegach przy pedale w podłodze nagle nie "odcinało" gazu

no ja mam w miare krótkie węże, kompensacja zza icka wszystko niby ok, bo 2 lata już tak jeździłem

teraz nowy reduktor zavoli turbo i przy wchodzeniu delikatnym w nadciśnienie już mieszanka spada do zera;/

Napisano

> no ja mam w miare krótkie węże, kompensacja zza icka wszystko niby ok, bo 2 lata już tak jeździłem

> teraz nowy reduktor zavoli turbo i przy wchodzeniu delikatnym w nadciśnienie już mieszanka spada do

> zera;/

sprawdz silniczek krokowy ja tez miałem z tym jaja ostatnio zlosnik.gif na zgaszonym silniku odepnij krokowca i odpalaj silnik jak od razu bedzie gasł znaczy ze jest ok i wtedy sie przejedz(wolnych obrotów nie bendzie wiec uwazaj przed skrzyżowaniami), sprawdz czy mieszanka nie bendzie bogata podczas jazdy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdz silniczek krokowy ja tez miałem z tym jaja ostatnio na zgaszonym silniku odepnij

> krokowca i odpalaj silnik jak od razu bedzie gasł znaczy ze jest ok i wtedy sie

> przejedz(wolnych obrotów nie bendzie wiec uwazaj przed skrzyżowaniami), sprawdz czy mieszanka

> nie bendzie bogata podczas jazdy

No ja wszystko rozebrałem i stwierdziłem, że blos był zasyfiony, ciężko chodził. Wypucowałem na błysk, bardzo lekko się otwiera, kto wie może coś to da icon_rolleyes.gif

Zaraz mi oddadzą głowicę splanowaną + uszczelkę + śruby i składam food.gif i zobaczymy hmm.gif

Napisano

> sprawdz silniczek krokowy

krokowca brak..

>No ja wszystko rozebrałem i stwierdziłem, że blos był zasyfiony, ciężko chodził. Wypucowałem na błysk, bardzo lekko się otwiera, kto wie może coś to da

blos czyszczony i też kupa sick.gif

Napisano

> teraz nowy reduktor zavoli turbo i przy wchodzeniu delikatnym w nadciśnienie już mieszanka spada do

> zera;/

jak sterujesz kompensacją ? i jakiego fi masz przewód od niej?

Napisano

> no ja mam w miare krótkie węże, kompensacja zza icka wszystko niby ok, bo 2 lata już tak jeździłem

> zera;/

Ja miałem Zavoli turbo w silniku wolnossącym z blosem i nie chciało to współpracować. Tłumaczyłem sobie że pewnie ten akurat parownik został zaprojektowany z dość stromą charakterystyką i nadaje się do współpracy z ciasnymi mikserami palnikowymi, a nie do Blosa. Sprzedałem Zavoli na Alledrogo.

Jeśli u Ciebie uda się to zgrać to wyjdzie że się myliłem.

Napisano

> jak sterujesz kompensacją ? i jakiego fi masz przewód od niej?

za intercoolerem wyjście z dolotu wąż około fi 12-14

i jeszcze jedna sprawa - śruba do regulacji wysokich obrotów mi podczas jazdy wyleciała - miałem praktycznie na max wykręconą i od drgań chyba wykręciła się do końca, czy oprócz sprężynki z metalowym krążkiem na jednym jej końcu coś tam powinno się znajdować jeszcze?

Napisano

> ...czy oprócz sprężynki z

> metalowym krążkiem na jednym jej końcu coś tam powinno się znajdować jeszcze?

W moich kilku, które miałem, były tylko śruba i sprężyna. Jak masz jeszcze podkładkę to widać jakaś wypasiona wersja. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> zera;/

Ja wczoraj zmieniłem UPG i ... po złożeniu wszystkiego kręcił i nie zapalał beksa.gif

Nauka na dziś:

1. Jak oddajesz głowicę do obróbki to wykręcaj świece sciana.gif (całe były zapaćkane tym chłodziwem z obrabiarki).

2. Blosa się czyści cfaniaczek.gif (wymyłem go benzynką dokładnie i dużo dużo lżej chodzi, silni wskakuje na obroty żwawo i w ogóle jest lepiej waytogo.gif)

Niestety - dalej na 4-ce jak dam od razu w podłogę to jest zanik gazu, muszę odpuścić i stopniowo dodawać.

Co ciekawe - na 5 z pedałem w podłodze jechałem kilka km. i mieszanka była bogata.

Po prostu nie mogę gwałtownie wdepnąć na wysokim biegu.

Napisano

> Ja wczoraj zmieniłem UPG i ... po złożeniu wszystkiego kręcił i nie zapalał

> Nauka na dziś:

> 1. Jak oddajesz głowicę do obróbki to wykręcaj świece (całe były zapaćkane tym chłodziwem z

> obrabiarki).

> 2. Blosa się czyści (wymyłem go benzynką dokładnie i dużo dużo lżej chodzi, silni wskakuje na

> obroty żwawo i w ogóle jest lepiej )

> Niestety - dalej na 4-ce jak dam od razu w podłogę to jest zanik gazu, muszę odpuścić i stopniowo

> dodawać.

> Co ciekawe - na 5 z pedałem w podłodze jechałem kilka km. i mieszanka była bogata.

> Po prostu nie mogę gwałtownie wdepnąć na wysokim biegu.

a kiedyś było dobrze ? czy od samego poczatku miałes ten problem?

a co do samej glowicy to chyba kazdy wie ze swiece sie wykreca zlosnik.gif , a gdybys glowice jescze umył z smaru to gwarantuje ci ze "mechanik" by mniej wzią

ja pamietam sie umówilem z gosciem na szlif glowicy , polerowanie i doscieranie zaworów, wymiana gumek i takie tam pierduły, umyłem głowice , porozbierałem ją w mak i wzią o połowe mniej niz mówił a do tego powiedział ze tak fajnie i miło juz mu sie dawno nie robiło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a kiedyś było dobrze ? czy od samego poczatku miałes ten problem?

> a co do samej glowicy to chyba kazdy wie ze swiece sie wykreca , a gdybys glowice jescze umył z

> smaru to gwarantuje ci ze "mechanik" by mniej wzią

> ja pamietam sie umówilem z gosciem na szlif glowicy , polerowanie i doscieranie zaworów, wymiana

> gumek i takie tam pierduły, umyłem głowice , porozbierałem ją w mak i wzią o połowe mniej niz

> mówił a do tego powiedział ze tak fajnie i miło juz mu sie dawno nie robiło

Tu jest zupełnie inna bajka, bo to u znajomego w warsztacie a majster to robił z pełnego szacunku i uznania za uturbienie uniaka, cytuję:

- Widziałem Cię na mieście - ALE ŻEŚ ZROBIŁ! hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Szkoda tylko, że niby taki majster a świec nie wykręcił sciana.gif i mi nie powiedział że to nie zapali! Sam musiałem się mordować...

Pytałem się go wyraźnie - wykręcać świece?

Pomacał - nie wystają, nie trzeba... angryfire.gif

Nie ważne, było minęło, jeździ.

Co do zaniku gazu - do 0.4 bar było ok (chyba) tzn. nie rzucił mi się w oczy ten problem, na pewno nie czuć było że słabnie, może tam lekko spadało na moment i wracało. Teraz nie tylko na mierniku widzę, że na sondzie napięcie leci na pysk w dół ale też auto przestaje ciągnąć. Muszę natychmiast odpuszczać gaz.

Napisano

> Tu jest zupełnie inna bajka, bo to u znajomego w warsztacie a majster to robił z pełnego szacunku i

> uznania za uturbienie uniaka, cytuję:

> - Widziałem Cię na mieście - ALE ŻEŚ ZROBIŁ!

> Szkoda tylko, że niby taki majster a świec nie wykręcił i mi nie powiedział że to nie zapali! Sam

> musiałem się mordować...

> Pytałem się go wyraźnie - wykręcać świece?

> Pomacał - nie wystają, nie trzeba...

> Nie ważne, było minęło, jeździ.

> Co do zaniku gazu - do 0.4 bar było ok (chyba) tzn. nie rzucił mi się w oczy ten problem, na pewno

> nie czuć było że słabnie, może tam lekko spadało na moment i wracało. Teraz nie tylko na

> mierniku widzę, że na sondzie napięcie leci na pysk w dół ale też auto przestaje ciągnąć.

> Muszę natychmiast odpuszczać gaz.

wymień filtr gazu i sprawdz szczelnosc reduktora, mi przy 1.2b ciągle go rozszczelniało

Napisano
  • Autor

> wymień filtr gazu i sprawdz szczelnosc reduktora, mi przy 1.2b ciągle go rozszczelniało

Filtr nowy, reduktor nówka, w sumie nie sprawdzałem ale nie czuć nigdzie gazu spod niego.

Napisano

> Filtr nowy, reduktor nówka, w sumie nie sprawdzałem ale nie czuć nigdzie gazu spod niego.

Miedziane przewody doprowadzające gaz masz na pewno 6mm. Po cięciu, zwłaszcza nożem krążkowym, wewnętrzny przelot końcówki przewodu może być mocno zwężony. Dlatego w miedzi 6mm po przycięciu i ,,zarobieniu" końcówek dobrze jest rozwiercić/załamać wewnętrzne krawędzie otworów.

Napisano
  • Autor

> Miedziane przewody doprowadzające gaz masz na pewno 6mm. Po cięciu, zwłaszcza nożem krążkowym,

> wewnętrzny przelot końcówki przewodu może być mocno zwężony. Dlatego w miedzi 6mm po

> przycięciu i ,,zarobieniu" końcówek dobrze jest rozwiercić/załamać wewnętrzne krawędzie

> otworów.

No warto to sprawdzić.

Napisano

> Filtr nowy, reduktor nówka, w sumie nie sprawdzałem ale nie czuć nigdzie gazu spod niego.

skoro wyczuwasz nosem sprezone powietrze to ok.gif ja sie tam mieszał nie bende zlosnik2.gif

Napisano

> No warto to sprawdzić.

warto sprawdzic , lub tez wymienic te rurki na fi8 jak to do aut z T jest seryjnie montowane

Napisano
  • Autor

> skoro wyczuwasz nosem sprezone powietrze to ja sie tam mieszał nie bende

No racja, gazu tam nie będzie ale jakby puszczał to chyba nie wybiórczo tylko na każdym biegu niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> warto sprawdzic , lub tez wymienic te rurki na fi8 jak to do aut z T jest seryjnie montowane

Ale to od razu z wielozaworem?

Znalazłem w końcu opis tego parownika i zostałem obuty, pomijam że w necie można kupić o 100zł taniej to wydajność jest max do 190 koni... niemniej jednak ja nie mam więcej jak 110 spineyes.gif a czasem brak ale nie jestem pewien, że to jest brak wydajności, to jest tak jakby się na moment przycinał inaczej na 5-ce przy pełnym pedale i 180km.h na pewno by brakowało gazu a nie brakuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.