Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjazd pożyczonym autem za granicę

Featured Replies

Napisano

Witam,

W sobotę wybireram się pożyczonym do taty autem do Niemiec.

Czy potrzebuję jakieś specjalne pełnomocnictwa uprawniające mnie do korzystania z auta za granicą, czy też nie koniecznie z racji należenia Polski do strefy Schengen?

Poczytałem trochę na ten temat i mam mały mętlik, bo jedni piszą, że to nie jest konieczne, a jedni piszą, że jednak przyda się.

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję 20.GIF

Napisano

Kazdy kraj moze sobie ustanowic przepis w tej sprawie wedle uznania.

Tzn w niektorych krajach wystarczy sam dowod rejestracyjny, w innych potrzebne bedzie pisemna zgoda wlasciciela, w jeszcze innych moze sie okazac, ze jest potrzebna pisemna zgoda potwierdzona przez jakis urzad.

Jak jest w Niemczech to nie mam pojecia.

Wiem tylko, ze jesli ktos jedzie w Polsce autem zarejestrowanym za granica na inne nazwisko, to potrzeba jest pisemna zgoda wlasciciela.

PS. Cytat z Konwencji wiedenskiej w tej sprawie (znalazlem tylko po angielsku)

Quote:

3.

Nothing in this Convention shall be construed as limiting the right of

Contracting Parties or subdivisions thereof to require, in the case of a vehicle

in international traffic which is not registered in the name of a person

travelling in it, proof of the driver's right to be in possession of the vehicle.

Napisano

nie wiem jak w Niemczech ale na Słowacji sie nie przyczepili jak mnie kontrolowali.... a oni czepiają sie wszystkiego co sie da hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Jak bylem w Holandii, slyszalem ze mozna sie poruszac wylacznie autem zarejestrowanym na Ciebie albo z jego wlascicielem obok. Nie wiem ile w tym prawdy.

Napisano

Gdy jadę służbówką, zawsze zabieram ze sobą zgodę własciciela, w tym przypadku leasingodawcy...

Rozmawiałem o tym z przedstawicielem leasingodawcy, który pisał mi to upowarznienie - twierdzi, że nigdy nic złego sie nie stało, aż do momentu kolizji... W przypadku zdarzenia drogowego, właściciel samochodu musi jechać na miejsce, co klienta (leasingoodbiorce) kosztuje nie mało...

Lepiej zabrać, bo to nic wielkiego... "wyrażam zgodę dla Pana xxxx na wyjazd samochodem xxxx vin xxxx rej xxxx poza granice Rzeczpospolitej Polskiej".

Moje upowarznienia zawsze były w języku polskiem i angielskim, ale nie mam pojęcia czy to konieczne...

Napisano

Tutaj co PZMOT pisze na ten tamat.

Jednak ja bym tej liscie do konca nie wierzyl. Sadze ze w wiekszosci krajow wystarczy sama zgoda na kartce podpisana przez wlasciciela i nie musi byc potwierdzona przez PZM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.