Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

burgmanie 400 zatankowano ropę pod korek

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich....

mam pilny problem

Teść zatankował swojego burgmana pod korek... niestety zalał go olejem napędowym i przejechał tak 5 km po czym skuter zgasł...

chcemy zlać z niego całą ropę i zatankować w niego normalnej benzynki 98 oktanów

i teraz pytanie jak bezkolizyjnie dostać się do zbiornika paliwa i jak zlać z niego ropę... i czy coś jeszcze musimy robić czy wystarczy tylko zalać go PB 98 i odpalić. proszę o szybka pomoc

Napisano

Jeśli jest tam jakiś filtr paliwa to też bym go wymienił przez próbą odpalenia zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli jest tam jakiś filtr paliwa to też bym go wymienił przez próbą odpalenia

Koniecznie trzeba wymienić albo chociaż oczyścić świece :-)

Myślę, że silnik nie powinien doznać większych uszkodzeń przez zalanie zbiornika ON. Zgasł najprawdopodobniej z powodu zanieczyszczenia świecy.

Aż dziwne, że w ogóle jechał spineyes.gif

Napisano

> Witam wszystkich....

> mam pilny problem

> Teść zatankował swojego burgmana pod korek... niestety zalał go olejem napędowym i przejechał tak 5

> km po czym skuter zgasł...

> chcemy zlać z niego całą ropę i zatankować w niego normalnej benzynki 98 oktanów

> i teraz pytanie jak bezkolizyjnie dostać się do zbiornika paliwa i jak zlać z niego ropę... i czy

> coś jeszcze musimy robić czy wystarczy tylko zalać go PB 98 i odpalić. proszę o szybka pomoc

A po co chcecie lac 98 oktanow?

Czy do tego sprzetu zalecana jest taka benzyna?

Napisano

On pewnie ma wtrysk paliwa.Zbiornik filtr i przewody pozniej odpalać smile.gif

Napisano

> A po co chcecie lac 98 oktanow?

> Czy do tego sprzetu zalecana jest taka benzyna?

To nie można lać do moto paliwa o wyższej liczbie oktanowej niż 95? icon_rolleyes.gif

Ja tankuję najczęściej Shell VPower Racing czy jakoś tak... Różnicy zbytnio nie widać ale czuję się spokojniejszy wiedząc, że moja mała dostaje najlepsze jedzonko spineyes.gif

Napisano

> To nie można lać do moto paliwa o wyższej liczbie oktanowej niż 95?

> Ja tankuję najczęściej Shell VPower Racing czy jakoś tak... Różnicy zbytnio nie widać ale czuję się

> spokojniejszy wiedząc, że moja mała dostaje najlepsze jedzonko

A shell "czuje się spokojniejszy" mając takich klientów, jak Ty. grinser006.gif

Lejemy to, co przewidział producent. ok.gif

Napisano

> Koniecznie trzeba wymienić albo chociaż oczyścić świece :-)

> Myślę, że silnik nie powinien doznać większych uszkodzeń przez zalanie zbiornika ON. Zgasł

> najprawdopodobniej z powodu zanieczyszczenia świecy.

> Aż dziwne, że w ogóle jechał

Zimą w pośpiechu (wiadomo mróz, śnieg sypie) zalałem pożyczoną nie byle jaką odśnieżarkę olejem napędowym, zamiast benzyną. Zorientowałem się dopiero wtedy, gdy silnik zaczął pluć z tłumika ON. biglaugh.gif

P.S. silnik miał ok.250ccm, czterosuw.

Njalepiej to zlać paliwo za pomocą wężyka i grawitacji do miski (burgman ma zbiornik pod nogami? confused.gif) ) , parę razy zakręcić rozrusznikiem i zalać benzyną. I wio w drogę. waytogo.gif

Napisano

> A shell "czuje się spokojniejszy" mając takich klientów, jak Ty.

> Lejemy to, co przewidział producent.

Czyli bywa że ON. - ale tylko o ile przewidzial producent....

Napisano

> To nie można lać do moto paliwa o wyższej liczbie oktanowej niż 95?

> Ja tankuję najczęściej Shell VPower Racing czy jakoś tak... Różnicy zbytnio nie widać ale czuję się

> spokojniejszy wiedząc, że moja mała dostaje najlepsze jedzonko

A w czym Vpower jest lepszy w twoim moto od zwyklej benzynki?

Czy masz czujnik spalania stukowego zeby dostosowac wyprzedzenie zaplonu do tej lp. oktanow?

Napisano

> A w czym Vpower jest lepszy w twoim moto od zwyklej benzynki?

> Czy masz czujnik spalania stukowego zeby dostosowac wyprzedzenie zaplonu do tej lp. oktanow?

Mam taką cichą nadzieję, że na najdroższych paliwach stacje mniej oszukują rotfl.gif

Napisano
  • Autor

zakupiono już nowy filtr paliwa, świece 10litrów paliwa i 15 litrowy kanisterek do zlania ON

Dziś zabieramy się z teściem za robotę :-)

oczywiście pochwalę się wynikami

Napisano

> Mam taką cichą nadzieję, że na najdroższych paliwach stacje mniej oszukują

A mi np. fazer bardziej "wibruje" na V powerze oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> I jak?

wszystko wymienione :-) aku naładowany :-) pstryk... i chodzi :-)

z gaźnika można było normalnie zaworkiem spuścić...

operacja zakończona powodzeniem :-) pacjent żyje i nawet jeździ :-)

Napisano

> A mi np. fazer bardziej "wibruje" na V powerze

Sluchajcie napiszcie czy rzeczywiscie jest sens tankowac 98 oktanow?? Mi moj mechanik a zarazem kolega powiedzial po kupnie skutera (Gilera 500) zebym zawsze lal 98 no i oczywiscie pamietal zeby moto troche sobie pochodzil przed jazda i tuz po!!!

Napisano

Bzdura, tankuj benzynke taką jaką zaleca instrukcja i tyle. Co do gaszenia to warto pamietac jedynie o rozgrzewce sprzeta przed ostrzejszą jazdą.

Napisano

> Bzdura, tankuj benzynke taką jaką zaleca instrukcja i tyle. Co do gaszenia to warto pamietac

> jedynie o rozgrzewce sprzeta przed ostrzejszą jazdą.

Producenci zalecają tylko minimalną liczbę oktanową. Jeśli zalecana jest 95, to jazda na 98 lub V-Power nie powinna zaszkodzić.

Teoretycznie wyższa liczba oktanowa powinna sprawiać, że silnik będzie pracował bardziej elastycznie... ale kiedyś przeprowadzano testy porównawcze paliw i autorzy nie zauważyli żadnych różnic poza zwiększonym spalaniem benzyny 98 oktanowej. Twierdzili nawet, że używanie jej może być szkodliwe dla silnika.

Znam osoby, które twierdzą, że widzą różnice pomiędzy "zwykłymi benzynami", a markowymi (np. Verva).

Być może jest to tylko ich subiektywne wrażenie (płacę więcej = mam lepszy towar). Trudno ocenić.

Ja tankuję V-Power Racing w nadziei, że na markowych paliwach stacje najmniej oszukują spineyes.gif

Zmian w pracy silnika Yamahy nie zauważyłem.

Do poczytania

Napisano

Koles pisze ze BP ultimate ma wiecej jak 98 a z tego co pamietam ma rowno 98 czy sie myle?? Ja wlasnie non stop na BP to paliwo tankuje. Jeszcze pogadam z jednym znajomym mechanikiem o tym dodam tylko ze sam mam samochod na rope i odczuwam roznice miedzy zwyklym paliwem diesel a np wlasnie tankowane na BP ulimate diesel. Kultura pracy silnika na tym paliwie jest duzo lepsza duzo ciszej chodzi o przyroscie mocy raczej nie ma co mowic bo tego zwyczajnie nie da sie zauwazyc chyba ze po sprawdzeniu na kompie. Zauwazylem tez ze troche wiecej km robie na baku. Strasznie meczy mnie ten temat 95 a 98 zlosnik.gif

Napisano

A ja nie lubię BP, bo zawsze są tam duże kolejki 270751858-jezyk.gif

Na jednej ulicy są u nas 4 stacje i dodatkowo kilka niedaleko od tego miejsca. Do wyboru, do koloru: prywatne, sieciowe (BP, SHELL, Bliska, LUKOIL) spineyes.gif

LPG zawsze tankuję tam, gdzie jest najmniej klientów.

Benzynę - generalnie na Shell

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.