Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(mk2) Potrzebny manual rozebrania przepustnicy 1.2 16V

Featured Replies

Napisano

Witam

Co jakis czas mam problem z przepustnica - wywala check, rozjezdzaja sie mapy benzyny i gazu ... Ogolnie dzieja sie cuda.

Postanowilem ja rozebrac i przeczyscic. Ktos z AK robil to wczesniej ? Jakies wskazowki ?

Napisano

> To jest od 8V

jak to jest "stare" 16V, to jest nawet latwiej.

jak sie da odkrecic krokowca, to proponuje kupic 2 litry nitro, wlac do miski i wrzucic metalowe czesci jak obudowa, talerzyk, oska, itp. i mazac pedzlem.

brud i tluszcze ladnie schodza.:)

jak krokowiec nie jest wyciagany, to czyscic tak jak w manualu podlinkowanym wyzej.

Napisano

> jak to jest "stare" 16V, to jest nawet latwiej.

> jak sie da odkrecic krokowca, to proponuje kupic 2 litry nitro, wlac do miski i wrzucic metalowe

> czesci jak obudowa, talerzyk, oska, itp. i mazac pedzlem.

> brud i tluszcze ladnie schodza.:)

> jak krokowiec nie jest wyciagany, to czyscic tak jak w manualu podlinkowanym wyzej.

Ale mkII 1.2 16V nie ma juz takie przepustnicy. Jest sterowana elektronicznie, a TPS zastepuje potencjometr w pedale gazu.

Napisano

Witam.

Odpinasz dolot, kable, wykręcasz przepustnice. Psikasz do środka preparatem do czyszczenia przepustnic, gaźników. Następnie pędzelek i znowu preparat. Na koniec sprężone powietrze. Powycierać ręcznikami papierowymi i jazda. Można było by samą ośkę czymś psiknąć, ale sądząc po tym, jaki oleisty syf się tam zbiera, chyba nie trzeba.

Pozdrawiam.

ps. u mnie z 10km trzeba było przejechać, aby przepustnica się zaadoptowała. Jeżeli masz "kompa" można to zrobić szybciej.

Nie odpalamy od razu po wstawieniu przepustnicy. Dajemy z 1-2 min aby się skalibrowała wstępnie. U mnie słychać było z 1min że pracuje.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Odpinasz dolot, kable, wykręcasz przepustnice. Psikasz do środka preparatem do czyszczenia

> przepustnic, gaźników. Następnie pędzelek i znowu preparat. Na koniec sprężone powietrze.

> Powycierać ręcznikami papierowymi i jazda. Można było by samą ośkę czymś psiknąć, ale sądząc

> po tym, jaki oleisty syf się tam zbiera, chyba nie trzeba.

> Pozdrawiam.

> ps. u mnie z 10km trzeba było przejechać, aby przepustnica się zaadoptowała. Jeżeli masz "kompa"

> można to zrobić szybciej.

> Nie odpalamy od razu po wstawieniu przepustnicy. Dajemy z 1-2 min aby się skalibrowała wstępnie. U

> mnie słychać było z 1min że pracuje.

Okey, w weekend bede sie tym bawil ...

Widze, ze w tym modelu chyba bedzie trzeba to robic regularnie passed_out.gif

Napisano

> Widze, ze w tym modelu chyba bedzie trzeba to robic regularnie

Pierwszy i ostatni raz czyściłem przepustnice przy 120kkm. Pomagał mi kolega Driver, który czyści swoją przepustnice dość regularnie. Po wykręceniu mojej, było tyle syfu, że zastanawiał się jakim cudem to jeszcze działało zlosnik.gif Rezultat był tylko jeden. Odkryłem, że w moim aucie jest coś takiego jak ssanie hehe.gif Po 30kkm od czyszczenia, ssanie znowu zaczyna znikać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.