Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Czyżby padający CIM?

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu - co raz częściej - po włożeniu kluczyka do stacyjki mruga kontrolka immobiliser'a

i nie da się odpalić auta. Trzeba kluczyk wyjąć, włożyć i wtedy jest ok.

Po wypedałowaniu błędów wyświetla się:

- górna linijka ECN

- dolna 161450 i 161600

Ktoś coś rozjaśni?

Pzdr

Napisano

> Witam

> Od jakiegoś czasu - co raz częściej - po włożeniu kluczyka do stacyjki mruga kontrolka

> immobiliser'a

> i nie da się odpalić auta. Trzeba kluczyk wyjąć, włożyć i wtedy jest ok.

> Po wypedałowaniu błędów wyświetla się:

> - górna linijka ECN

> - dolna 161450 i 161600

> Ktoś coś rozjaśni?

> Pzdr

CIM niestety. Miałem to samo. Pomógł nowy soft do CIMa. Już ze 2 miesiące mam spokój. Narazie zmniejsz podświetlenie zegarów i odpalaj auto jak już pogasną wszystkie kontrolki. To troche upierdliwe ale nie wiedzieć czemu pomaga w tym sensie że problem z odpalaniem rzadziej wystepuje.

Jak nie pomoże zmiana softu to nowy CIM coś troche ponad 5 stów kosztuje

Napisano
  • Autor

> CIM niestety. Miałem to samo. Pomógł nowy soft do CIMa. Już ze 2 miesiące mam spokój. Narazie

> zmniejsz podświetlenie zegarów i odpalaj auto jak już pogasną wszystkie kontrolki. To troche

> upierdliwe ale nie wiedzieć czemu pomaga w tym sensie że problem z odpalaniem rzadziej

> wystepuje.

> Jak nie pomoże zmiana softu to nowy CIM coś troche ponad 500 stów kosztuje

Z odpalaniem zawsze czekam aż wszystko pogaśnie, podświetlenie muszę sprawdzić jak jest ustawione.

Nowy soft to tylko w ASO można wgrać jak rozumiem?

No i skąd mam wiedzieć czy od razu trzeba wymienić na nowy, czy może wystarczy sam soft - w ASO wiadomo, że trzeba od razu wymienić na nowy....

Aha, i może mi kolega przesłać kody błędów na pw?

Napisano

> Nowy soft to tylko w ASO można wgrać jak rozumiem?

Tylko TECHem wiec raczej tylko ASO

> No i skąd mam wiedzieć czy od razu trzeba wymienić na nowy, czy może wystarczy sam soft - w ASO

> wiadomo, że trzeba od razu wymienić na nowy....

Tego nie wie nikt nawet w ASO bo nie zawsze nowy soft pomaga a czasami pomaga na krótki okres. Wymiana jest najpewniejsza.

> Aha, i może mi kolega przesłać kody błędów na pw?

Nie mam smile.gif korzystam z tych

Napisano
  • Autor

> Tylko TECHem wiec raczej tylko ASO

> Tego nie wie nikt nawet w ASO bo nie zawsze nowy soft pomaga a czasami pomaga na krótki okres.

> Wymiana jest najpewniejsza.

> Nie mam korzystam z tych

Ok. Dzięki za info.

Pozostaje wizyta w ASO

Napisano

> Ok. Dzięki za info.

> Pozostaje wizyta w ASO

Sa jeszcze ludzie poza ASO ktorzy kumaja i maja TECHa z CanDi

Napisano

> Sa jeszcze ludzie poza ASO ktorzy kumaja i maja TECHa z CanDi

Sam Tech nie wystarczy jak nie ma do niego wsadu. Potrzeba jeszcze płyte TIS2000 DVD w wersji 83 lub wyższej albo dostęp do serwera GM żeby wgrać soft w wersji 62.

Napisano
  • Autor

> Sam Tech nie wystarczy jak nie ma do niego wsadu. Potrzeba jeszcze płyte TIS2000 DVD w wersji 83

> lub wyższej albo dostęp do serwera GM żeby wgrać soft w wersji 62.

No właśnie, a to już trochę ogranicza listę takich ludzików

Napisano

> Witam

> Od jakiegoś czasu - co raz częściej - po włożeniu kluczyka do stacyjki mruga kontrolka

> immobiliser'a

> i nie da się odpalić auta. Trzeba kluczyk wyjąć, włożyć i wtedy jest ok.

> Po wypedałowaniu błędów wyświetla się:

> - górna linijka ECN

> - dolna 161450 i 161600

> Ktoś coś rozjaśni?

> Pzdr

Znany problem, u mnie też występuje od ponad roku.

Na początku się bałem, że może kiedyś to unieruchomić na stałe, ale po rzucie okiem na forum Opel Astra Klub Polska i już wiem, że nie warto tego ruszać. Naprawisz (wymienisz CIM!), za pół roku znowu problem wróci.

Teraz odpalam auto przekręcając do zapłonu, czekam 3-4 sekundy i dopiero ruszam rozrusznikiem. Przy takim dziłaniu może raz na 100 odpaleń problem się pojawia.

Napisano
  • Autor

> Znany problem, u mnie też występuje od ponad roku.

> Na początku się bałem, że może kiedyś to unieruchomić na stałe, ale po rzucie okiem na forum Opel

> Astra Klub Polska i już wiem, że nie warto tego ruszać. Naprawisz (wymienisz CIM!), za pół

> roku znowu problem wróci.

> Teraz odpalam auto przekręcając do zapłonu, czekam 3-4 sekundy i dopiero ruszam rozrusznikiem. Przy

> takim dziłaniu może raz na 100 odpaleń problem się pojawia.

Trochę to uspokajające, ale u mnie niestety występuje to znacznie częściej... frown.gif

Poza tym bardzo nie lubię jak coś jest nie tak z moim autkiem- wszystko powinno chodzić jak w zegarku

Napisano

> Trochę to uspokajające, ale u mnie niestety występuje to znacznie częściej...

> Poza tym bardzo nie lubię jak coś jest nie tak z moim autkiem- wszystko powinno chodzić jak w

> zegarku

Też tak mam, ale w tym przypadku spassowałem - szkoda nerwów i kasy frown.gif. Ten typ tak ma frown.gif - wydasz tysiąca na nowego CIMa i za pół roku powtórka z rozrywki frown.gif.

Napisano

> Też tak mam, ale w tym przypadku spassowałem - szkoda nerwów i kasy . Ten typ tak ma - wydasz

> tysiąca na nowego CIMa i za pół roku powtórka z rozrywki .

To już chyba lepiej naprawić swojego CIM u kogoś kto takie rzeczy robi. Jest szansa, że naprawa przez specjalistę usunie wady wrodzonego takiego modułu, które są bolączką wszystkich CIMów, bo na początku krążyła opinia, że tylko CIMy do liftu mają wady, teraz wychodzi na to, że po lifcie nic się nie zmieniło.

Napisano

> To już chyba lepiej naprawić swojego CIM u kogoś kto takie rzeczy robi. Jest szansa, że naprawa

> przez specjalistę usunie wady wrodzonego takiego modułu, które są bolączką wszystkich CIMów,

> bo na początku krążyła opinia, że tylko CIMy do liftu mają wady, teraz wychodzi na to, że po

> lifcie nic się nie zmieniło.

W Krakowie jest gościu, który naprawia elektronikę w autach i jak podjechałem do niego to znał temat - zaśpiewał sobie 500zł, po czym sam powiedział, że tego nie warto ruszać, bo efekt jest niewspółmierny do kosztu/pracy.

Napisano

> bo na początku krążyła opinia, że tylko CIMy do liftu mają wady, teraz wychodzi na to, że po

> lifcie nic się nie zmieniło.

Zmiana w CIMach byla od roku modelowego 2008

Napisano

> W Krakowie jest gościu, który naprawia elektronikę w autach i jak podjechałem do niego to znał

> temat - zaśpiewał sobie 500zł, po czym sam powiedział, że tego nie warto ruszać, bo efekt jest

> niewspółmierny do kosztu/pracy.

Za ciut ponad 500 zł jest nówka z gwarancją wiec gość jest drogi. Nie warto ruszać jeśli tylko z zapalaniem jest problem choć mnie trafiał szlag angryfire.gif Jak przestaną działać przyciski na kierownicy lub manetka kierunkowskazów to wtedy tylko wymiana bo na update softu bedzie już raczej za późno

Napisano

> Za ciut ponad 500 zł jest nówka z gwarancją wiec gość jest drogi. Nie warto ruszać jeśli tylko z

> zapalaniem jest problem choć mnie trafiał szlag Jak przestaną działać przyciski na

> kierownicy lub manetka kierunkowskazów to wtedy tylko wymiana bo na update softu bedzie już

> raczej za późno

A moze mnie ktos owiecic co tam w zasadzie pada w tym CIMie ? Czy to cos typu mikropekniecia druku / zimne luty ?

Czy moze np pamiec flash / eeprom pada ?

Napisano

> A moze mnie ktos owiecic co tam w zasadzie pada w tym CIMie ? Czy to cos typu mikropekniecia druku

> / zimne luty ?

> Czy moze np pamiec flash / eeprom pada ?

Ten elektronik mi mówił o jakimś układzie scalonym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.