Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FWD vs AWD na lodzie

Featured Replies

Napisano

Wielu z nas zastanawiało się, jak "zbyt mocna" przednionapędówka radzi sobie zimą.

Niektórzy z przekonaniem twierdzili, że "to nie może jeździć" smirk.gif

Kompetentną odpowiedź daje czarno na białym aktualny nr szwedzkiego "Auto Motor & Sport".

Porównali Focusa RS 305 KM FWD z Golfem R DSG 270 KM AWD na torze lodowym na zamarzniętym jeziorze.

Oboma autami kierował kierowca rajdowy Patrik Sandell

(mistrz świata JWRC 2006, teraz jeździ Fabią S2000: http://www.patriksandell.com )

Golf z napędem na wszystkie koła osiągnął czas gorszy o 2,7 sekundy:

Focus : 1:36,2

Golf R: 1:38,9

Powodem jest to, czego prawdziwy kierowca w pojazdach VAG nie lubi najbardziej-

nie dające się wyłączyć ESP i niemożność hamowania lewą nogą.

Radzę zwrócić uwagę na różnice prędkości. Golf R był szybszy jedynie przy starcie:

283628267-RSvsR-4.jpg

Pomiary dynamiki z tego samego artykułu:

80-120 km/h odpowiednio na 4, 5 i 6 biegu

Focus : 4,0/4,9/6,9

Golf R: 4,4/5,7/7,6

Dane:

Focus : 305 KM/6500 obr. i 440 Nm 2300-4500, waga 1467 kg, spalanie deklarowane: 9,4 l rzeczywiste 11,5 (+22%)

Golf R: 270 KM/6000 obr. i 350 Nm 2500-5000, waga 1620 kg, spalanie deklarowane: 8,5 l rzeczywiste 11,2 (+32%)

Dziękuję za uwagę 270751858-jezyk.gif

post-9683-14352507459091_thumb.jpg

Napisano

z tego co mi wiadomo to właśnie w grupie vag, bynajmniej do tej pory dawało się całkowicie wyłaczyć esp

Napisano
  • Autor

> z tego co mi wiadomo to właśnie w grupie vag, bynajmniej do tej pory dawało się całkowicie wyłaczyć

> esp

Niby wyłączasz, ale jak system sobie uważa że przesadzasz - to ingeruje i tak.

Tak było co najmniej od Golfa V GTi - wiem bo takim jeździłem.

Napisano

Ostatnio widzialem test porownawczy Porsche 911 i tego marsjanskiego urzadzenia o nazwie Spirit - w jezdzie po Marsie to urzadzenie bezapelacyjnie wygralo z Porsche 911, przede wszystkim dlatego ze Porsche nie dalo sie tam dostarczyc. Wydaje mi sie ze to rownie wazny wynik testu jak ten Twoj.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio widzialem test porownawczy Porsche 911 i tego marsjanskiego urzadzenia o nazwie Spirit - w

> jezdzie po Marsie to urzadzenie bezapelacyjnie wygralo z Porsche 911, przede wszystkim dlatego

> ze Porsche nie dalo sie tam dostarczyc. Wydaje mi sie ze to rownie wazny wynik testu jak ten

> Twoj.

Rozumiem i przepraszam że naraziłem na czytanie o zimie mieszkańca słonecznej Florydy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Rozumiem i przepraszam że naraziłem na czytanie o zimie mieszkańca słonecznej Florydy

Czodzi mi o to ze to co napisales mowi ze w pewnych specyficznych warunkach pewien pojazd A jest szybszy od pojazdu B. Dlatego zastanawiam sie dlaczego w temacie jest FWD vs AWD?

P.S. Czy oba te samochody mialy opony z kolcami?

Napisano

> Ostatnio widzialem test porownawczy Porsche 911 i tego marsjanskiego urzadzenia o nazwie Spirit - w

> jezdzie po Marsie to urzadzenie bezapelacyjnie wygralo z Porsche 911, przede wszystkim dlatego

> ze Porsche nie dalo sie tam dostarczyc. Wydaje mi sie ze to rownie wazny wynik testu jak ten

> Twoj.

dobre podsumowanie tego bezsensownego porównania.

Napisano
  • Autor

> dobre podsumowanie tego bezsensownego porównania.

Markowi się nie dziwię, ale Ty bardzo krótką masz pamięć, skoro na początku kwietnia już zapomniałeś co to jest zima faint.gif

To porównanie obala mit AWD.

Wiele aut AWD cierpi na to samo - niezły napęd zepsuty przez elektroniczne systemy

i efekt taki, że to AWD nie jedzie hehe.gif a Golf R jest tego koronnym dowodem.

Napisano

> dobre podsumowanie tego bezsensownego porównania.

Wlasciciele pojazdow z napedem na przod probuja wrecz rozpaczliwie udowodnic ze istnieja warunki w ktorych ich samochody sa lepsze niz RWD/AWD. Troche to sie nudne staje.

Napisano
  • Autor

> Wlasciciele pojazdow z napedem na przod probuja wrecz rozpaczliwie udowodnic ze istnieja warunki w

> ktorych ich samochody sa lepsze niz RWD/AWD. Troche to sie nudne staje.

Hehe, pokaż mi JEDEN dowód na to, że RWD na śliskim jest lepsze od czegokolwiek cfaniaczek.gif

Napisano

> niezły napęd zepsuty przez elektroniczne systemy

Tyle ze ten problem dotyczy takze (a moze nawet bardziej) samochodow z FWD. A Ty wyciagasz z tego dziwne wnioski.

Porownaj w tych samych warunkach tego Forda z Subaru Impreza STi lub Lancerem Evo - w koncu moc ta sama wiec nie bedzie ze cos jest mocniejsze smile.gif

Napisano

> Hehe, pokaż mi JEDEN dowód na to, że RWD na śliskim jest lepsze od czegokolwiek

Po co?

Ta pani to ladnie tlumaczy:

(biedny pingwin...)

Napisano
  • Autor

> Tyle ze ten problem dotyczy takze (a moze nawet bardziej) samochodow z FWD. A Ty wyciagasz z tego

> dziwne wnioski.

> Porownaj w tych samych warunkach tego Forda z Subaru Impreza STi lub Lancerem Evo - w koncu moc ta

> sama wiec nie bedzie ze cos jest mocniejsze

To Ty wyciągasz zupełnie błędne wnioski.

Daleki jestem od twierdzenia że STi i EVO są w takich warunkach były wolniejsze.

Napisano

> To Ty wyciągasz zupełnie błędne wnioski.

> Daleki jestem od twierdzenia że STi i EVO są w takich warunkach były wolniejsze.

Czyli potwierdzasz ze w temacie nie powinno byc FWD vs AWD ale Ford vs Golf?

Napisano

> Markowi się nie dziwię, ale Ty bardzo krótką masz pamięć, skoro na początku kwietnia już

> zapomniałeś co to jest zima

Wprost przeciwnie, żadnym autem mi się tak dobrze nie jeździło w trudnych warunkach jak beemką. Z fiatem o podobnej mocy którego mialem wcześniej kompletnie nieporównywalne. Na plus oczywiście.

> To porównanie obala mit AWD.

To porównanie jest kompletnie bez sensu.

> Wiele aut AWD cierpi na to samo - niezły napęd zepsuty przez elektroniczne systemy

> i efekt taki, że to AWD nie jedzie a Golf R jest tego koronnym dowodem.

Golf R jest typowym autem FWD do którego dorobiono AWD. Sorry nie ma co oczekiwać cudów.

Napisano
  • Autor

> > > Daleki jestem od twierdzenia że STi i EVO są w takich warunkach były wolniejsze.

> Czyli potwierdzasz ze w temacie nie powinno byc FWD vs AWD ale Ford vs Golf?

Najwyżej FWD vs Haldex.

Każdy inny Golf ma napęd na przód, jakbyś nie wiedział icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Golf R jest typowym autem FWD do którego dorobiono AWD. Sorry nie ma co oczekiwać cudów.

Dokładnie tak samo jak większość obecnych Audi tzw. "quattro", żadna różnica.

Napisano

> Dokładnie tak samo jak większość obecnych Audi tzw. "quattro", żadna różnica.

Takze Volvo ma podobny system i Honda/Acura. Przednionapedowce w ktorych tyl sie dolacza jak trzeba. Gdzie temu do rozwiazan Subaru czy Mitsubishi...

Napisano
  • Autor

> Takze Volvo ma podobny system i Honda/Acura. Przednionapedowce w ktorych tyl sie dolacza jak

> trzeba. Gdzie temu do rozwiazan Subaru czy Mitsubishi...

Sam sobie odpowiadasz, że takie stałe napędy AWD to mniejszość.

Napisano

> Najwyżej FWD vs Haldex.

> Każdy inny Golf ma napęd na przód, jakbyś nie wiedział

Ponowie pytanie - czy te samochody mialy kola z kolcami? Bo ejzeli tak to 30 KM roznica w mocy silnika dla Forda i tor na ktorym jest duzo prostych dawaly mu wielka przewage.

Napisano

> Dokładnie tak samo jak większość obecnych Audi tzw. "quattro", żadna różnica.

a ktoś twierdził coś innego? Nie zmienia to istoty rzeczy.

Napisano

> Takze Volvo ma podobny system i Honda/Acura. Przednionapedowce w ktorych tyl sie dolacza jak

> trzeba. Gdzie temu do rozwiazan Subaru czy Mitsubishi...

czy nawet bmw x-drive

Napisano

> Sam sobie odpowiadasz, że takie napędy AWD to mniejszość.

Na szczescie sa tez AWD w wersji Porsche czy Lambo/lepsze Audi czy Lexus czy BMW czy tez Mercedes - takie ktore dzialaja odwrotnie i daja wiekszosc mocy na tyl. Ciekawe jakby wyszlo porownanie z samochodem wyposazonym w taki naped.

Napisano
  • Autor

> Ponowie pytanie - czy te samochody mialy kola z kolcami? Bo ejzeli tak to 30 KM roznica w mocy

> silnika dla Forda i tor na ktorym jest duzo prostych dawaly mu wielka przewage.

Nie wiem czy miały z kolcami czy bez, ale nie miały jeden z a drugi bez.

AMS to zbyt poważne czasopismo do takich manipulacji, teśli o to Ci chodzi.

Tak czy inaczej- było w każdym razie odwrotnie niż wyślisz- piszą w artukule że Golf odchodził na prostych, a tracił w zakrętach.

Widać to m.in. po prędkości zaraz po starcie.

Tak więc reasumując - napęd AWD z Haldexem daje lepszy napęd na wprost, ale w zakrętach głupieje.

Widziałem to też w innych testach, np. gdy Audi TT-S miało żałośnie słabe czasy na mokrym torze w porównaniu do swoich własnych czasów na suchym.

Napisano

> Tak więc reasumując - napęd AWD z Haldexem daje lepszy napęd na wprost, ale w zakrętach głupieje.

Bo haldex to taka namiastka AWD a nie prawdziwe AWD. Dla mnie prawdziwe AWD to np Torsen. I wydaje mi sie ze nawet sporo slabsze auto z stalym napedem 4x4 wygralo by z RSem wink.gif

Napisano

> AMS to zbyt poważne czasopismo

Wiesz, ja do czasopism nie mam zaufania smile.gif Ostatnio dwa rozne czasopisma dokonaly testu 4 kabrioletow:

- Infiniti G37

- Lexus IS 350

- BMW 325

- Audi A5 2.0T

(chodzilo o to zeby ceny byly takie same, wiec BMW 335 odpadlo jako za drogie).

W jednym tescie wygralo BMW, potem bylo audi, potem infiniti a na szarym koncu lexus. W drugim na 1 miejscu byl lexus, na drugim infiniti na 3 bmw a na 4 audi.

Wiec zaczalem czytac dokladnie. Okazalo sie ze w tym pierwszym za "przyjemnosc z jazdy" bylo 30% wszystkich punktow (BMW dostal max, lexus 0) - po odjeciu tej kategorii wyniki byly jak w tym drugim. Wiec jak widac daje sie w piekny sposob manipulowac czytelnikiem - jak porownujemy czyste fakty to samochod A jest lepszy od B, ale jak dodamy kategorie "BMW jezdza tylko blachary i lysi" to nagle wszystko sie zmienia....

Podejrzewam ze podobny problem byl w tym Twoim tescie. Specyfika toru i warunkow byla tak dobrana zeby wyszlo cos, co poprawi sprzedaz tego egzemplarza. Bo kazdy zakompleksiony wlasciciel FWD MUSI miec ten egzemplarz zeby moc calemu swiatu pokazac ze nie jest tak zle.

Napisano
  • Autor

> Bo haldex to taka namiastka AWD a nie prawdziwe AWD. Dla mnie prawdziwe AWD to np Torsen. I wydaje

> mi sie ze nawet sporo slabsze auto z stalym napedem 4x4 wygralo by z RSem

Pewnie tak, ale zależnie od tego jak restryktywne ma tzw. systemy bezpieczeństwa- bo to przez nie ten Golf tak słabo sobie radzi.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam ze podobny problem byl w tym Twoim tescie. Specyfika toru i warunkow byla tak dobrana

> zeby wyszlo cos, co poprawi sprzedaz tego egzemplarza.

Mój egzemplarz nie jest dostępny w sprzedarzy już od wielu miesięcy,

więc jak zwykle źle podejrzewasz. Za to Golf R dopiero wchodzi na rynek.

W tym teście liczyły się tylko czasy - przejazdu okrążenia, dynamiki na różnych biegach itp.

> Bo kazdy zakompleksiony wlasciciel FWD

> MUSI miec ten egzemplarz zeby moc calemu swiatu pokazac ze nie jest tak zle.

Wypowiadasz się w tak agresywny sposób, że rozsądny człowiek na Twoim miejscu mimowolnie zadałby sobie pytanie o własne kompleksy.

Właśnie straciłem nadzieję, że dasz radę się zastanowić nad treścią

tego co tu wypisujesz. Dość ci już czasu poświęciłem, trollu kącikowy jeden 30.GIF

Napisano

> Mój egzemplarz nie jest dostępny w sprzedarzy już od wielu miesięcy,

> więc jak zwykle źle podejrzewasz.

Czyli jak wtedy wydrukowali to myslisz ze nie sprzedawal sie lepiej? Podobnie jak niemiecki AMS piszacy stale o tym jak to Golf jest najlepszym samochodem swiata (przez dodawanie 50 punktow jak nazwa zaczyna sie na V i 50 punktow jak nazwa ma tylko 2 znaki).

> W tym teście liczyły się tylko czasy - przejazdu okrążenia, dynamiki na różnych biegach itp.

Jeszcze raz powtarzam ze test ma dla przecietnego czytelnika tyle znaczenia co test tego Spirita. 99.999% ludzi nie jezdzi wyscigowo po lodowych torach na kolczatych oponach. A w realnym zyciu Golf bedzie znacznie lepszy do jazdy, nawet na sliskim.

> trollu kącikowy jeden

Zauwazylem ze slowo Troll uzywane jest tutaj do okreslenia osoby ktora ma inne poglady ktore umie umotywowac na tyle dobrze ze doprowadza autora w kat bez wyjscia. Jezeli o to Ci chodzilo, to dziekuje za to wyroznienie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zauwazylem ze slowo Troll uzywane jest tutaj do okreslenia osoby ktora ma inne poglady ktore umie

> umotywowac na tyle dobrze ze doprowadza autora w kat bez wyjscia. Jezeli o to Ci chodzilo, to

> dziekuje za to wyroznienie

Kąt bez wyjścia, masz rację. Stoję w kącie, ofajdany Twoją słowną sraczką zastępującą ci argumenty.

Piszesz to, co w danej chwili jest ci wygodne. Byle pisać i - najważniejsze- nie

słuchać odpowiedzi na pytania które sam zadajesz - vide ponowne bredzenie o kolcach.

To to jest nazywane trollowaniem i nie udawaj że tego nie wiesz, bo jesteś w nim mistrzem.

Za to właśnie dostajesz ode mnie wyróżnienie w postaci ignora.

Napisano

- vide ponowne bredzenie o kolcach.

kwestii kolców to chyba nie skumałeś. Raczej na pewno one były i nie chodzi o to, że jedno miało drugie nie, tylko o to, że one automatycznie dają fory autu mocniejszemu.

Napisano

> Kąt bez wyjścia, masz rację. Stoję w kącie, ofajdany Twoją słowną sraczką zastępującą ci argumenty.

Nie wiem czy pamiętasz, ale ostatni ban jaki dostałeś był właśnie za podobne dyskusje. Pohamuj więc proszę emocje i albo pisz na temat albo nie pisz w ogóle, bo nie sądzę żeby inni mieli ochotę czytać powyższe.

Da radę?

Napisano
  • Autor

> - vide ponowne bredzenie o kolcach.

> kwestii kolców to chyba nie skumałeś. Raczej na pewno one były i nie chodzi o to, że jedno miało

> drugie nie, tylko o to, że one automatycznie dają fory autu mocniejszemu.

Ok, załóżmy że kolce były i że dają fory autu mocniejszemu czyli Fordowi.

Jak w takim razie wytłumaczysz fakt, że Golf R miał szybszy start i nadrabiał na prostych?

A mimo że miał 4 napędzane koła z kolcami, to tracił w zakrętach? Brak w tym zupełnie logiki.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy pamiętasz, ale ostatni ban jaki dostałeś był właśnie za podobne dyskusje. Pohamuj więc

> proszę emocje i albo pisz na temat albo nie pisz w ogóle, bo nie sądzę żeby inni mieli ochotę

> czytać powyższe.

> Da radę?

Da.

Szkoda mi czasu poświęconego na wymianę zdań, która okazuje się jałowa,

nie dziw się więc mojemu rozczarowaniu wink.gif

Napisano

> Brak w tym zupełnie logiki.

Szczegolnie jak sie popatrzy na wykres jaki jest na obrazku jaki zamiesciles pokazujacy jak byk ze Ford osiagal znaczaco wieksze predkosci na prostych. Patrzac na ten wykres az widac gdzie w VW wlaczal sie ESP czy jakies ine TC i dusil silnik.

Napisano

> Da.

Dziękuję.

> Szkoda mi czasu poświęconego na wymianę zdań, która okazuje się jałowa,

> nie dziw się więc mojemu rozczarowaniu

Na unikaniu dyskusji z konkretnymi osobami, których poglądy Ci nie pasują, naprawdę wyjdziesz lepiej niż na prowadzeniu jej w stylu jaki zaprezentowałeś wyżej. wink.gif

Napisano

> Ok, załóżmy że kolce były i że dają fory autu mocniejszemu czyli Fordowi.

> Jak w takim razie wytłumaczysz fakt, że Golf R miał szybszy start i nadrabiał na prostych?

> A mimo że miał 4 napędzane koła z kolcami, to tracił w zakrętach? Brak w tym zupełnie logiki.

wprost przeciwnie. Napęd na 4 łapy pomagał przede wszystkim na starcie. Potem już tylko ESP przeszkadzał.

Napisano

> która okazuje się jałowa,

Hmm, a mi sie wydaje ze ponad wszelka watpliwosc ustalilismy kilka ciekawych rzeczy w wyniku tej wymiany zdan:

a) Focusa RS 305 KM ma wiecej mocy niz Golfem R DSG 270 KM

b) w warunkach wyscigowych jazda z wlaczona kontrola trakcji powoduje ze samochod nie pozwala na osiagniecie swoich pelnych mozliwosci.

c) przez odpowiednie dobranie parametrow (wieksza moc, odpowiedni typ nawierzchni, pogorszenie osiagow jednego samochodu przez nie wylaczenie pewnych systemow) daje sie z trudem udowodnic wyzszosc specyficznego samochodu z FWD nad specyficznym samochodem AWD

d) takie tendencyjne porownania sa uwielbiane przez wlascicieli FWD

Moim zdaniem to bardzo ciekawe wnioski z tej dyskusji i ja np. jestem bardzo zadowolony z tego co ustalilismy.

Napisano

> wprost przeciwnie. Napęd na 4 łapy pomagał przede wszystkim na starcie. Potem już tylko ESP

> przeszkadzał.

Zobacz co ESP zrobil jak GOLF na poczatku zmienial 1 na 2 - kola sie usluzgnely i najpierw odcial calkowicie a potem ograniczyl moc silnika przez dobra sekunde.

Napisano

I o tym, że nie masz racji też? Czy zadałeś sobie chociaż trochę trudu, żeby poczytać o RS'ie czy tak tylko piszesz nie mając do końca pojęcia o czym?

Napisano

>Czy zadałeś sobie chociaż trochę trudu, żeby poczytać o RS'ie

Tak, dziekuje ze o to pytasz.

Napisano

To opowiedz co się dowiedziałeś prócz tego że ma 305KM i trójkę drzwi?

Napisano

Czyli swoje zdanie na temat samochodu, jaki by on nie był, opierasz na ogólnikach napisanych na jakiejś tam stronce w internecie? Weź się porządnie do pracy, poczytaj o szczegółach nowego rozwiązania i technologii w RS'ie. Potem milcz bo i tak żaden z nas nie miał okazji przejechać się i sprawdzić zachowania RS'a na torze, więc nawet nie masz podstaw do porównań.

Napisano

> się i sprawdzić zachowania RS'a na torze, więc nawet nie masz podstaw do porównań.

Tylko wiesz już trochę o tym było. Te wszystkie revo kluki 19 calowe koła, obniżone zawieszenie super torowe opony pozwalają nawet na torze pojechać lepiej niż niejednemu AWD, czy RWD ze słabszym silnikiem i normalnym wygodnym zawieszeniem. Wszystko się da, tylko czy to ma sens?

Napisano

Widzisz, może się okazać, że RS może być problemem nawet dla mocniejszych i ze sportowym zawieszeniem RWD i AWD. Tak to trzeba powiedzieć. Czy na pewno, tego nie wiem - podobnie jak Ty, chyba że obok BMW w garażu masz RS'a, ale raczej nie podejrzewam.

Czy warto? Fordem pewnie kierowały różne względy, ale udało im się zbudować samochód po którym wszyscy się spodziewali prowadzenia VC OPC, a tutaj nawet największych sceptyków mających okazję nim powozić bardzo pozytywnie zaskakuje, nie na zasadzie jakoś trochę lepiej, tylko na zasadzie - naprawdę fajnie, więc może jednak przyjmijcie do wiadomości że w fenomenie RS'a coś jest?

Napisano

> Widzisz, może się okazać, że RS może być problemem nawet dla mocniejszych i ze sportowym

> zawieszeniem RWD i AWD. Tak to trzeba powiedzieć. Czy na pewno, tego nie wiem - podobnie jak

Mi wystarczą wyniki zrobione na torze. Parę sekund lepiej od głupiego 130i (wolnossące 265 KM) to jest dla mnie nieporozumienie, a nie dobry wynik. To że fajnie jeździ? Owszem, ale czy ja to kwestionuję? Ja tylko mówię o cenie jaka za to została zapłacona i wcale nie mam na myśli pieniędzy.

Ideą hot hatchy była jednak uniwersalność. Zwykłe/niezwykłe auto. W RSie z tej zwykłości prawie nic nie zostało. Ot mamy świetne auto do tego by na torze móc pokazać innym, że FWD też może. Tylko czy o to chodziło by w efekcie mieć problemy z byle parkowaniem?

Napisano

Się uczepiłeś - jak parkować nie umiesz to i z maluchem sobie nie poradzisz, jak jesteś rozgarnięty to RS'a bez problemu zaparkujesz. Ale jednak tak jak M w BMW, tak RS nie jest już raczej takim samochodem "na co dzień do pracy", tylko bardziej do zabawy. Samochodem, jak to określiłeś, uniwersalność to bardziej ST. Wiele limitowanych serii samochodów codziennych do takiego użytku się nie nadaje, lub codzienne użytkowanie jest uciążliwe - czy przez niskie zawieszenie czy hałaśliwy wydech. Taka ich uroda. Nie zapłacono za wysokiej ceny - stracił troszkę na możliwości parkowania i pewnie podróży w bardzo długich trasach, ale co z tego - jak ta podróż będzie pewnie pełna uśmiechu i radości z posiadania wyjątkowego samochodu.

Napisano

> Się uczepiłeś - jak parkować nie umiesz to i z maluchem sobie nie poradzisz, jak jesteś rozgarnięty

Się troszkę nie rozumiemy. Nie mówię, że się nie da, tylko, że się to robi upierdliwe. Sam zauważasz, że tych upierdliwości jest więcej. Rzecz cała sprowadza się do tego, że można podobny efekt pod względem właściwości jezdnych osiągnąć bez takich fatalnych kompromisów jeśli idzie o wygodę codziennej eksploatacji zwyczajnie nie upierając się przy FWD. No ale cena czyni cuda.

Napisano

Upieranie się przy FWD dało tylko jedno - większy promień skrętu. Reszta wad wynika z charakteru, a nie z FWD - także nie przekręcaj moich słów proszę Cię bardzo. A parkowanie nim to i tak żadna sztuka - Almera N16 ma promień skrętu chyba co najmniej Ikarusa 260, a nie powiedziałbym czy nie 280 i co? I parkuję nie zauważając tego w zasadzie wcale.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.