Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] pomiar poziomu oleju

Featured Replies

Napisano

Witam

Tez tak macie ze odczyt z bagnetu czasem na tym samym postoju i pozycji samochodu pokazuje rozne pozycje? Raz pokazywal mi ze niedaleko do min ostatnio patrzylem i mialem prawie max

uprzedzajac pytania badania pomiar na prostej drodze ... po postoju 10 minutowym oraz nocnych

Jaki macie sposob pomiaru oleju w Z17DTH ? confused.gif

Napisano

Sprawdzaj poziom oliwy na trzeźwo.......

Napisano

Miarodajny jest tylko pomiar wykonany po 5 minutach od wyłączenia w pełni rozgrzanego silnika. Masz pewnie nawet o tym info na naklejce na przednim pasie. Różnica między pomiarem tak wykonanym a takim po nocnym postoju to nawet z połowa bagnetu.

Napisano

>Różnica między pomiarem tak wykonanym a takim po nocnym postoju to nawet z połowa bagnetu.

To który pomiar lepszy ....... hmm.gif

Ja zawsze sprawdzam po nocnym postoju

Napisano

Silnik powinien byc rozgrzany i olej powinien splynac (czyt. pare minut odstac). Tak przynamniej zawsze mi sie wydawalo claps.gif

Napisano
  • Autor

> Miarodajny jest tylko pomiar wykonany po 5 minutach od wyłączenia w pełni rozgrzanego silnika. Masz

> pewnie nawet o tym info na naklejce na przednim pasie. Różnica między pomiarem tak wykonanym a

> takim po nocnym postoju to nawet z połowa bagnetu.

no wlasnie roznica byla niepokojaca ostatnio jak mierzylem znowu bylo pod max

olej mam 5w30 przy przebiegu 150 tys

To jak przy wymianie powinno sie sprawdzac poziom skoro ani silnik nie pracowal ani nie jest 5 minut po wymianie?? bo jak ostatnio bylem to mi po prostu zalali bagnet sprawdzili i tyle... i jeszcze korka nie dokrecili grinser006.gif (uprzedzajac 52centa hehe.gif)

Napisano
  • Autor

> To który pomiar lepszy .......

> Ja zawsze sprawdzam po nocnym postoju

no widzisz po % moze wyszlo by twojemu wozidlu na lepsze hehe.gif

Napisano

> To który pomiar lepszy .......

> Ja zawsze sprawdzam po nocnym postoju

HGW wink.gif Ja w klekocie robie jak fabryka każe czyli na gorąco. A w benzyniaku w A II to na zimno. grinser006.gif

Napisano

> HGW Ja w klekocie robie jak fabryka każe czyli na gorąco. A w benzyniaku w A II to na zimno.

A jak fabryka każe w benie

Napisano

> Silnik powinien byc rozgrzany i olej powinien splynac

A ja myślę, ze nieważne czy 5 minut po zatrzymaniu czy po nocy. Byle za każdym razem w tych samych warunkach. To tak samo jak z ważeniem się. Jeżeli chcesz kontrolować masę swojego ciała, należy ważyć się wciąż na tej samej wadze.

I tak mała uwaga: jak wlewasz świeży olej przy wymianie, to rozgrzewasz silnik na maxa czy sprawdzasz ile wlałeś "na zimno"? wink.gif Raczej na zimno, więc sam przyznasz, że kolejne sprawdzania należałoby robić również na zimno aby wynik był porównywalny.

Pozdroofka

Napisano

> A jak fabryka każe w benie

Nie wiem grinser006.gif dlatego w związku z brakiem oficjalnej wykładni zgodnej z jedynie słuszną linią producenta... kontrola leci jak popadnie najczęściej z rana.

Napisano

No i "Dziadek" wytłumaczył wszystkim............

Napisano
  • Autor

> A ja myślę, ze nieważne czy 5 minut po zatrzymaniu czy po nocy. Byle za każdym razem w tych samych

> warunkach. To tak samo jak z ważeniem się. Jeżeli chcesz kontrolować masę swojego ciała,

> należy ważyć się wciąż na tej samej wadze.

> I tak mała uwaga: jak wlewasz świeży olej przy wymianie, to rozgrzewasz silnik na maxa czy

> sprawdzasz ile wlałeś "na zimno"? Raczej na zimno, więc sam przyznasz, że kolejne sprawdzania

> należałoby robić również na zimno aby wynik był porównywalny.

> Pozdroofka

Tak niby do tego podchodzilem ... w Fce nie ma tego problemu tak czy siak jest zawsze pokazywany prawie ten sam poziom cieply/zimny itp a w H juz nie... i jest to zastanawiajace hmm.gif

Napisano

> I tak mała uwaga: jak wlewasz świeży olej przy wymianie, to rozgrzewasz silnik na maxa czy

> sprawdzasz ile wlałeś "na zimno"? Raczej na zimno, więc sam przyznasz, że kolejne sprawdzania

> należałoby robić również na zimno aby wynik był porównywalny.

> Pozdroofka

Ja akurat rozgrzewam silnik do pierwszego "wiatraka", wylączam, zmieniam olej, kontroluje poziom żeby było pod maxa, odpalam żeby zassał do filtra, i znów po pierwszym "wiatraku" wyłączam i po chwili sprawdzam

Napisano

> znów po pierwszym "wiatraku" wyłączam i po chwili sprawdzam

Chce Ci się? wink.gif

A co do kontrolowania poziomu oleju. U mnie to wygląda tak: Zalewam świeży olej aby było 3/4 na bagnecie (po zassaniu przez filtr), następnie przez 10000 km nie dotykam bagnetu. Przy wymianie z ciekawości sprawdzam ile jest na bagnecie i od prawie 6ciu lat za każdym razem jest 2/3 smile.gif No, raz było 1/2 ale wtedy ostro dostał w d... w górach.

Pozdroofka

Napisano

> Tak niby do tego podchodzilem ... w Fce nie ma tego problemu tak czy siak jest zawsze pokazywany

> prawie ten sam poziom cieply/zimny itp a w H juz nie... i jest to zastanawiajace

W H na zimno mam 3/4 a na ciepło ciut ponad fulla...

Napisano
  • Autor

> W H na zimno mam 3/4 a na ciepło ciut ponad fulla...

no wlasnie ... wszedzie czytam ze musi splynac ... skoro na zimno tzn ze stal a jest mniej niz na cieplym .... tez tak mam jakos mialem maxa pozniej spadlo i pozniej znowu sprawdzalem i bylo ok i tak w sumie nieokreslono jest ... w F bylo jasne grinser006.gif

Napisano

> Wolę to jak domowy "babiniec"

I to jest argument... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

• 10 miesięcy później...
Napisano

> W H na zimno mam 3/4 a na ciepło ciut ponad fulla...

Witam. Ostatnio zmieniałem olej i mam teraz problem ze sprawdzeniem stanu. Jak badam według instrukcji 5min. po wyłączeniu rozgrzanego silnika (do 90*) to mam poniżej min, dosłownie ta główka jest w oleju. Jak rano badam, to mam kilka cm ponad MAX. sciana.gif

O co tu kaman?? W ASO Opla pan mechanik nie wierzył mi na słowo, że rano jest ponad max i kazał dolać oleju, żeby na rozgrzanym było OK.

Co mam z tym zrobić?? Olać poranne pomiary??

Napisano
  • Autor

> Co mam z tym zrobić?? Olać poranne pomiary??

Hmm generalnie ja mam ztcp odwrotnie czy jakos tak ... hehe.gif juz sie przyzwyczailem ... i jak juz zagladam w olej to robie to 2 krotnie albo i wiecej razy ... zaraz po trasie jakas minute... pozniej z godzine ... a pozniej na nastepny dzien rano grinser006.gif juz mniej wiecej wiem jak powinno byc i jest ok ... ciezko to wytlumaczyc ale dziwnie sie to mierzy grinser006.gif

z zalewaniem oleju tez wiem ze mam wlac po calkowitym zlaniu 4,8-4,9l i tyle leje (a raczej mechaniorowi mowie wink.gif)

W sumie to teraz co 5 tys zagladam wiec odczulilem sie i jest dobrze

Napisano

> W sumie to teraz co 5 tys zagladam wiec odczulilem sie i jest dobrze

Dzięki za odpowiedź. To moja pierwsza wymiana w H i pierwsza w życiu z takimi manewrami. Trochę się przestraszyłem na początku ale widzę, że trzeba będzie się przyzwyczaić..

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

> przestraszyłem na początku ale widzę, że trzeba będzie się przyzwyczaić..

Najpierw to bym radzil kontrolowac i przygladac ... jak nowy zakup to nigdy nie wiadomo ... a pozniej jak sie nic nie bedzie dzialo i juz zalapiesz jakie stany powinien miec to samo przejdzie hehe.gif

Napisano

Dziękować raz jeszcze.

Dzisiaj dolałem około 0,5l bo było faktycznie za mało. Teraz na bagnecie mam 3/4 i tak zostawię. Zbadam po 1kkm i wtedy się wszystko wyjaśni.

POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.