Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki maksymalny moment dokrecenia głowicy?

Featured Replies

Napisano

zmordowalem ten silnik, zalozylem nowa glowice, nowa uszczelke i sruby, glowica splanowana (choc pozostala jedna nierownosc przy jednym kanale wodnym ale kazalem tego nie ruszac - scialem ja i tak mocno).

no i niestety delikatnie przepuszcza spaliny do obiegu chlodzenia (pojedyncze banki).

dokrecilem glowice ksiazkowym momentem

30Nm, 90st, 90st

jakim maksymalnym momentem mogę ją dociągnąć? kiedys sie dociagalo uszczelki po jakims tam przebiegu jak sie 'ulozyla'.

moja narazie zrobila ok 2km i jedno wygrzewanie w poszukiwaniu wyciekow. Jak się dociągało albo o ile się dociągało takie głowice?

Napisano
  • Autor

> nie dociaga sie glowicy. kwestia uzytej uszczelki oraz czystosci zachowanej przy montazu.

uszczelka jak i sruby goetze

czyscilem acetonem x razy przed polozeniem i głowice i blok

natomiast mechanicy ktorzy kiedys robili ten samochod uszkodzili blok silnika srubokretem zeskrobujac uszczelke z bloku silnika.

przez to mam lekkie wglebienia ktore chce docisnac - ostatnio mechanikowi udalo sie szczelnie zrobic upg, wiec napewno ja dociagnal mocniej.k tylko pytanie jak mocno.

i o to sie konkretnie pytam.

Napisano

> natomiast mechanicy ktorzy kiedys robili ten samochod uszkodzili blok silnika srubokretem

widzę, że siedzisz także na pl.misc.samochody albo wyjątkowy zbieg okoliczności grinser006.gif

Napisano

teoretycznie - bo nie jestem w stanie podac zrodla, to sruby sa tak skonstruowane, ze pod wplywem temperatury sie "sciagaja".

blok mozna zaryzykowac i papierem sciernym o odpowiedniej gradacji potrktowac - gdyz moze miec jakas tam odchylke od plaskowsci (glowica prawie wcale bo jest ALU). tylko ze jest problem - pyl i brud ktory podczas szorowania moze sie dostac do kanalikow cylindrow - powodujac pozniejsze jakies uszkodzenia.

uszczelka goetze powinna byc spoko gdyz ona jak i elring w odroznieniu od Ricambrii ma takie obwodki "silikonowe" wokol kanalow wodnych i olejowych - dzieki temu lepiej sie "uszczelnia". wiec rysa moze nie miec znaczenia - choc blok powinno sie czyscic tepym szerokim narzedziem - no ale zawodowki polikwidowali to i mechanicy malo wiedza no.gif.

Napisano
  • Autor

> widzę, że siedzisz także na pl.misc.samochody albo wyjątkowy zbieg okoliczności

nie:) siedze i tu i tu, z tym ze na pms dluzej chyba o rok albo dwa.

a info odnosnie glowicy szukam i tu i tu:)

Napisano
  • Autor

dla potomnych:

dociagniecie momentem 86Nm zablokowalo wyciek spalin - jedna sruba byla niedociagnieta......

Napisano
  • Autor

> piszesz o FIRE czy JTD?

1.2

diesel chyba powinien byc mocniej scisniety chocby ze wzgledu na wieksze cisnienie.

• 1 miesiąc później...
Napisano

ile splanowałeś głowice?

też robie ale nie chce jej przeciążyć

Napisano
  • Autor

> ile splanowałeś głowice?

> też robie ale nie chce jej przeciążyć

prawde mowiac nie wiem ile poszlo z tej glowicy -sporo....

generalnie planuje ci dotad az bedzie rowna - co widac doskonale (bylem przytym jak planowal).

Napisano

> teoretycznie - bo nie jestem w stanie podac zrodla, to sruby sa tak skonstruowane, ze pod wplywem

> temperatury sie "sciagaja".

> blok mozna zaryzykowac i papierem sciernym o odpowiedniej gradacji potrktowac - gdyz moze miec

> jakas tam odchylke od plaskowsci

Zamiast papieru tak jak piszesz lepiej jest użyć dużego kamienia szlifierskiego (ściernicy) ale tak jak i w przypadku papieru opiłki jak i kruszywo wpada do cylindra więc najlepiej najpierw dobrze wymyć i wysuszyć cylindry dokładnie osłonić szmatami czy czymś podobnym a ewentualne resztki wybrać odkurzaczem jak ma byc po fachowemu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.