Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odczyt oryginalnego przebiegu?

Featured Replies

Napisano

Witam, Jak w temacie... Czy to jest wogole mozliwe, bylem dzis u mechanika z moja marea 1,9 jtd 105 1999r (listopad) i powiedzial mi ze auto ma 230kkm oryginalnie (licznik pokazuja 190kkm). Auto bylo sprowadzane z niemiec. Czytalem gdzies, ze to w fiatach dopiero od 2001 roku mozliwe bylo, ze zapis byl conajmniej w 2ch miejscach? co wy na to?

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano

Prawda przebieg zapisywany jest w centralce wtryskowej

Napisano
  • Autor

> Prawda przebieg zapisywany jest w centralce wtryskowej

Ale co prawda smile.gif, ze sie da jednak odczytac oryginalny?

Napisano

ze sie da jednak odczytac oryginalny?

ok.gif

Napisano

> 1999r (listopad) i powiedzial mi ze auto ma 230kkm oryginalnie (licznik pokazuja 190kkm)

No niestety - musisz się z tym pogodzić i ciesz się że w sumie i tak mało ci cofnęli .

Widziałem już niestety różnice prawie o 50% smirk.gif

Napisano

> Widziałem już niestety różnice prawie o 50%

W przypadku VW cofniecia licznika bywaja z 530kkm -> 130kkm. Kupujacy wiedzial ze licznik jest cofniety (130 tys przy dieslu w 10 letnim aucie hehe.gif) ale zeby az tak... wszyscy byli zdziwieni zlosnik.gif

Napisano

czyli w starszych bbm-ach nie ma takiej możliwosci?? chciałbym się dowiedzieć ile u mnie jest do tyłu hmm.gif

Napisano

> czyli w starszych bbm-ach nie ma takiej możliwosci?? chciałbym się dowiedzieć ile u mnie jest do tyłu

Jest mała szansa - kiedyś grogi dawał screena jeszcze z euroscana z przebiegiem z jego IAW 49F, tyle że był to sprzęt na pewno po lifcie ok.gif

Napisano

Z tego co ja wiem to przebieg masz w ECU silnika i w zegarach zapisywany.

Mechanik znalazł 230kkm w ECU silnika i teraz są 2 opcje:

1. turas(nauczyli się tego od nas, zresztą Niemcy też) lub inny handlarz pomiędzy poprzednim właścicielem a Tobą cofnęli licznik,

lub

2. Miałeś wymieniane ecu silnika z powodu awarii i założono używane razem z immo i kluczykami od auta z większym przebiegiem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> 2. Miałeś wymieniane ecu silnika z powodu awarii i założono używane razem z immo i kluczykami od

> auta z większym przebiegiem.

hmm, a da sie wymienic ECU bez zmiany immo i kluczykow? ta opcja by byla bardziej wytlumaczalna, bo z immo to chyba i zamki by musialy byc wymieniane (kluczyk jest jeden)...

Napisano

> hmm, a da sie wymienic ECU bez zmiany immo i kluczykow?

Tak.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

ok, dziekuje za info. A teraz jeszcze pytanie teoretyczne palacz.gif

Da sie sprawdzic, czy ecu byl wymieniany? Jesli tak to w jaki sposob???

Napisano

> Da sie sprawdzic, czy ecu byl wymieniany? Jesli tak to w jaki sposob???

Chyba po nr seryjnym fabrycznego ECU , którego nie znasz wink.gif

Jakąś wskazówką byłoby też gdyby silnik odpalał bez immo .

Poza tym nie kojarzę jakoś przypadku żeby komuś padł ECU w JTD i tylko z tego powodu po wymianie miałby rozbieżność licznikowo-sterownikową smirk.gif

Napisano

> Jest mała szansa - kiedyś grogi dawał screena jeszcze z euroscana z przebiegiem z jego IAW 49F,

> tyle że był to sprzęt na pewno po lifcie

Po lifcie, ale 1sza rejestracja Grudzień 98.

Napisano

> Jest mała szansa - kiedyś grogi dawał screena jeszcze z euroscana z przebiegiem z jego IAW 49F,

> tyle że był to sprzęt na pewno po lifcie

Parametr w euroscanie nazywa sie "odumeter". Ale nawet przy nie cofanym liczniku sa roznice. przy 200 tysiacach przebieku 10% to 20 tys wiec moze to po prostu blad. W FiatEcusanie chyba w niektorcyh modelach jakis wspolczynnik sie stosuje do przeliczania tego?. Najlepiej przejechac 10km wg gps lub slupkow na trasie i zobaczyc o ile ten parametr sie zmieni i wtedy przeliczyc. Moze byc tak ze po uwzglednieniu wsplczynnika bedzie sie zgadzac. U mnie np pokazuje troche mniej niz mam na liczniku - okolo 5% a dziwne aby ktos licznik do przodu krecił. Centralka tez od nowosci...

Napisano

> Parametr w euroscanie nazywa sie "od meter". Ale nawet przy nie cofanym liczniku sa roznice.

> przy 200 tysiacach przebieku 10% to 20 tys wiec moze to po prostu blad. W FiatEcusanie chyba w

> niektorcyh modelach jakis wspolczynnik sie stosuje do przeliczania tego?.

To się nazywa dokładność inżynierska zeby.GIF 5-10% to nie różnica. :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.