Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wskaźnik temperatury płyunu chłodzącego Punto

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Niedawno zagotował mi się płyn chłodzący w punto1 model s55. chciałbym założyć do niego wskaźnik temperatury taki jaki jest w modelu sx, u mnie jest tylko kontrolka. Da się to zrobić bez jakiś większych przeróbek?

Napisano

> Witam wszystkich. Niedawno zagotował mi się płyn chłodzący w punto1 model s55. chciałbym założyć do

> niego wskaźnik temperatury taki jaki jest w modelu sx, u mnie jest tylko kontrolka. Da się to

> zrobić bez jakiś większych przeróbek?

wyjac zegarki i wsadzic te od sx? afaik sygnal jest taki sam doprowadzony i taki sam czyjnik i roznica tylko w tym co wskazuje.

a co do zagotowania to faktycznie w punciakach jakos to nagminne

w innych samochodach tak nie leca uszczelki chyba

Napisano

leca, tylko skala inna.

do rzeczy glowica jest aluminiowa, blok zeliwny - dwa rozne metale/rozne wlasciwosci ble ble. teraz juz i bloki sa aluminiowe ale czy w fiacie nie wiem.

warto dbac o stan plynu chlodzacego jak i olej - to ciecze ktore chlodza blok oraz glowice. dlatego w instrukcji jest napisane,ze plyn nalezy zmieniac co np 60kkm badz co 2 lata - wiadomo co nastapi pierwsze.

Napisano

ja pod tym katem mam pecha

pierwszy raz jak jechalem na mature - padl termostat i w polowie drogi w wwie zaczal sie smazyc....a wiadomo goraco, korek....

ogotowalem silnik i poleciala upg

potem jeszcze bylo z 1 termostat, 2 x wentylator w chlodnicy raz lub 2 dziurawa chlodnica i raz nagrzewnica....

nie mam szczescia do ukladu chlodzenia jak nic.... Teraz jak nauczylem sie rzezbic w samochodzie to sobie to sam bede wymienial wg mojego widzimisie a nie mechanika i powinno byc lepiej.... ostatni mechanik nie przykrecil mi chlodnicy do budy - wisi na wezach.....

Napisano

> ... potem jeszcze bylo z 1 termostat, 2 x wentylator w chlodnicy raz lub 2 dziurawa chlodnica i raz nagrzewnica....

A to ja myślałem, że mam problemy z układem chłodzenia ...

W puntku kiedyś poleciała upg, potem jeszcze ciekło mi z uszczelku przy kolektorze dolotowym (czujnik temp. płynu), na oringu przy pompie, raz wymieniałem termostat, ale to drobnostka i generalnie cały czas gdzieś mi płyn paruje - muszę regularnie dolewać tak ze 100ml na 2-3 miesiące ...

W BXie przetarła mi się główna rura od chłodnicy do pompy wody w dwóch miejscach - mam to połatane na silikon, zrobiło się mikropęknięcie w przewodzie pomiędzy nagrzewnicą i termostatem i uciekał mi płyn - jakieś 250ml/miesiąc, do tego jeszcze jakieś 3 razy wymieniałem chłodnicę, 6 razy reduktor lpg (w tym jego regeneracje).

Ogólnie mam wrażenie, że te układy chłodzenia to ciekną i już - trzeba sprawdzać poziom płynu - w BXie mam od tego odpowiednią kontrolkę smile.gif

Napisano

> BXie mam od tego odpowiednią kontrolkę

juz kiedys probowalem wydumac jak zrobic taka czujke ale narazie spelzlo na niczym - caly czas problemem dla mnie jest szczelnosc przy podwyzszonym cisnieniu.

w starym nie bede juz kombinowal ale w jtd podumam nad jakas czujka w korku

Napisano

> ...w starym nie bede juz kombinowal ale w jtd podumam nad jakas czujka w korku

Czujnik w BXie umieszczony jest z boku chłodnicy ok. 25cm poniżej korka wlewu - taki boczny zbiorniczek wyrównawczy zintegrowany z chłodnicą.

Czujnik ma 2 styki które w płynie chłodniczym są zwierane, a gdy brakuje go rozwierają się.

Można by przy okazji wyjmowania chłodnicy dospawać do plastiku mocowanie z BXa i zamontować czujnik BXowy. Potem podłączyć się kontrolką np. pod jakiś inny czujnik ...

Napisano

> Czujnik w BXie umieszczony jest z boku chłodnicy ok. 25cm poniżej korka wlewu - taki boczny

> zbiorniczek wyrównawczy zintegrowany z chłodnicą.

> Czujnik ma 2 styki które w płynie chłodniczym są zwierane, a gdy brakuje go rozwierają się.

> Można by przy okazji wyjmowania chłodnicy dospawać do plastiku mocowanie z BXa i zamontować czujnik

> BXowy. Potem podłączyć się kontrolką np. pod jakiś inny czujnik ...

ale ja nie chce zrobic tego w postaci niepowtarzalnej z duzym stopniem upierdliwosci - to ma byc latwe do wykonania . spawanie plastiku odpada.

czujke o kontrolki do niej to nie problem zrobic. tylko problem z mocowaniem w zbiorniku aby zachowac szczelnosc

Napisano
  • Autor

widziałem w sklepie taki zegar od sx ma identyczne mocowanie jak ten z kontrolką, skoro doprowadzenie jest to samo to wystarczy go tylko wkręcić jak mniemam. Dzięki za podpowiedź:) a zagotował mi się ponieważ wentylator się nie załączył. po wymianie czujnika też się nie załączał dopiero wtedy dopatrzyłem, kabelek który daje sygnał z czujnika do wentylatora sparciał. gdybym miał zegrar to bym widział że temperatura mu wrosła.

Napisano

> widziałem w sklepie taki zegar od sx ma identyczne mocowanie jak ten z kontrolką, skoro

> doprowadzenie jest to samo to wystarczy go tylko wkręcić jak mniemam

Tutaj masz manual na cały zespół z licznikiem na linkę

Napisano
  • Autor

dzięki, jesteś Wielki:) a da sie wymontować zegar z licznikiem prędkości bo tam jest też przebieg, ja mam 92000 a punto jest z 97 i nie chciał bym mieć zegara z przebiegirm np 180000:)

Napisano

> ja mam 92000 a punto jest z 97 i nie chciał bym mieć zegara z przebiegirm np 180000:)

da sie ustawic dowolna wartosc...

Napisano

> w jaki sposób to ustawić, za 2 dni będę miał zegary

najprościej to wykręcić z zestawu środkowy zegar z licznikiem i w jego miejsce włożyć swój własny,

żeby skorygować zakupiony licznik też trzeba go odkręcić z zestawu, cyfry w liczniku blokuje taka ośka po wyciągnięciu której da się ustawić dowolną wartość 0-9 w każdym rzędzie z osobna, na końcu trzeba równo ustawić cyfry względem siebie i zablokować wsuwając ośkę z powrotem, całość wkręcić do zestawu wskaźników

Napisano
  • Autor

Człowiek który mi je sprzedał powiedział że nie wolno ich odkręcać i ewentualnie zamienić. Można coś uszkodzić przy odkręcaniu?

Napisano
  • Autor

Przepraszam za to ostatnie zapytanie. dziś zamontowałem zegary od sx, pokazuje temp. wskazówką a obrotomierz działa bez przeróbek. Dziękuję wszystkim za pomoc:)

Napisano

Poepne się pod temat. Jak szybko powinna wskazówka się podnosić w punciaku mk1 1.2 na jednopunkcie?

Mi się auto nagrzewa ale wydaje mi się że wskazówka powinna po 2min już się podnosić a tam dość długo zanim ruszy - wydaje mi się że to może być wina termostatu.

Napisano

witam

ja tąkontrolke u siebie w 55 s przerobiłem , kupiłem zegary sx 72 , potem czyjnik na strzałke bo jest ten na lampke i do tego kabelki , a całość jest fajnie opisana w "zrób to sam ," za ręke poprowadzi , działa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.