Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA F-Miga kontrolka silnika, nie pali

Featured Replies

Napisano

Auto jeżdziło, czasem nie paliło za pierwszym razem i trzaba było pochełtac dłużej (czasami). Zachciało mi sie przeczyścić filtr od gazu i powietrza. Poczyściłem, zresztą nie pierwszy raz, gaz spod pokrywki zasyczał tongue.gif ale potem juz przestał. Przedmuchałem, złożyłem na nowo. Filtr powietrza raczej nie ma tu znaczenia.

Po tych czynnościach po włożeniu kluczuka zaczyna mi migać kontrolka silnika. Miga cały czas, próbóję zapalić, silnik jakby łapie na 2 sekundy i przestaje. Drugim razem muszę odczekać żeby ponownie usłyszeć 2 sekundy pracy. Za cholerę nie daje się odpalić ani na gazie ani na benzynie.

Miał ktoś z was coś podobnego?? jakieś sugestie?? Chciałbym we własnym zakresie to tak samo naprawić jak zepsułem smile.gif

Napisano

Nie wiem co zepsułeś ale podejrzewam immobilajzer. Spróbuj odpalić drugim kluczykiem jeśli go masz.

Napisano
  • Autor

Ja jestem zdolny do psucia więc to jedna niewiadoma. Sprawdzę w środe jak bede w domu. Dzieki za wskazówkę może coś w tym IMO tkwi. Dzieciaki siedziały w aucie i bawiły się kluczykami i światełkami. Może coś urwały :0

Napisano

A nie upadl ci kluczyk i nie otworzyla sie pokrywka kluczyka?

Jesli tak to otworz i zobacz czy jest w srodku taki mala kosteczka blisko trzonka kluczyka.

Napisano

Mrugająca kontrolka CE oznacza błąd immobilizera. Czasami wyskakuje on przy rozładowanym lub wyeksploatowanym akumulatorze (podczas rozruchu silnika spada napięcie i resetuje się kontroler immo wywalając błąd pastylki immo).

Naładuj akumulator, wymrugaj błędy i będziesz wiedział, co jest przyczyną usterki.

Pozdr.

Napisano

> jakieś sugestie??

popatrz czy przy okazji czyszczenia filtra gazu nie odpiąłeś jakiegoś kabelka. Miałem tak samo, że nie chciał mi odpalić tyle, że nie migała kontrolka, ale to może jakiś zbieg okoliczności. Ja wtedy powyciągałem i powsadzałem z powrotem wszystkie widoczne szybko złączki i było ok. A czy u Ciebie pomoże to niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Na drugim kluczyku pali jak złoto smile.gif. Rozebrałem pierwszy kluczyk i faktycznie nie ma transpondera. Teraz tylko musze zapytać dzieciaki czy przypadkiem nie rozebrały mi kluczuka w aucie. Mi spadł ale nie kojarzę żeby się otworzył ale niewiem.gif

Zakodoeanie nowego transpondera to koszt 200 złotych (zupełnie nowy kluczyk 350). Toć to straszne pieniądze ale z 1 kluczykiem to trochę strach. Poszukam jeszcze w aucie, wzrok mam dobry więc może znajdę gdzies na podłodze beczułkę zlosnik2.gif

sa jakies "domowe" sposoby dorobienia klucza??

dzieki za rady, bez was bym juz ciagnął auto do elektryka/

Napisano

Miałem podobną kwestię (pierwsze skojarzenie - shit! check engine świeci)...

W astrze siory jest 1 kluczyk oryginalny + 1 dorabiany. Dorabiany nie ma immo. Dostałem go żeby któregoś dnia podjechać gdzieś autem zostawionym na parkingu a tu zonk.... trochę trwało zanim doszedłem co i jak (dzięki autokącikowi off kozzz).

Napisano

> Teraz tylko musze zapytać dzieciaki czy przypadkiem nie rozebrały mi kluczuka w aucie.

Nie rozbierały, myśmy na pewno nie rozbierali wink.gif

> z 1 kluczykiem to trochę strach. Poszukam jeszcze w aucie, wzrok mam dobry więc

Czy ja wiem czy strach... jeśli miałbyś ogólnie jeden kluczyk to i faktycznie strach ale skoro masz obydwa to i tak zawsze do autka się dostaniesz. Zorientuj się czy jest jakakolwiek różnica w kodowaniu pastylki z i bez wzorca ( jeśli masz Opel Car Pass to podejrzewam że żadna ), w razie czego będziesz dorabiał a nie na zapas, bo tak to trochę szkoda pieniędzy.

Takich prawdziwie domowych sposobów to nie ma niestety.

Powodzenia w szukaniu ale coś mi się wydaje że dzieciaki porządnie sprawę załatwiły wink.gif

pzdr!

Napisano

> Miałem podobną kwestię (pierwsze skojarzenie - shit! check engine świeci)...

> W astrze siory jest 1 kluczyk oryginalny + 1 dorabiany. Dorabiany nie ma immo.

Z tanszych rozwiazan to mozna podkleic kostke transpondera na stale w tyn pierscieniu anteny od immo albo sklonowac transponder z tego dzialajacego kluczyka. Kosztuje to drugie kolo 50 zeta.

Kodowanie uzywanego transpondera nie powinno kosztowac wiecej niz 50 zeta (albo "za browara" u kogos kto ma opelskanera). Tylko ze do kodowania potrzebujesz PIN do immo, a tego zwykle nie ma. Wiec 120 zeta z PIN z ASO..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.