Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka hamulców

Featured Replies

Napisano

Witam,

Problem jest tego typu ,że jakiś czas temu zapaliła się kontrolka ABS i zgasła i znowu się zapaliła grinser006.gif i tak juz zostało. Myślałem ,że ABS padł ,ale coś ostatnio w czasie jazdy mi się zapaliła dodatkowo kontrolka hamulca ręcznego. Myślę - sprawdzę płyn - jest full, 2 miesiące temu był wymieniany.

Nie wiem czy jedna kontrolka z drugą coś oznacza czy jedna i druga sygnalizuje coś innego ?

Po zgaszeniu silnika i ponownym rozruchu kontrolka gaśnie (ABS zostaje).

Generalnie auto hamuje bez zarzutu, ostatnio jeździłem innym i w porównaniu do mojego to tam byla tragedia. Pedał hamulca zachowuje się normalnie jak przed awarią - poza tym ,że nie pulsuje no ale ABS w końcu nie działa. Płynu nie ubywa klocki się nie kończą szczęki wymieniane były razem z płynem 2 miechy temu. Jedyne co to przy postoju jak nacisnę pedał z całej siły to słyszę z tyłu jakieś trzeszczenie, ale nie wiem czy to ma jakiś związek...

Ostatnio kontrolka zapaliła się na dość wyboistej drodze.

Może jest ktoś chętny z Poznania i odczyta błąd ?

Jakieś pomysły ?

niewiem.gif

Napisano

Może któryś z czujników ci sie zruszył, sprawdzaleś?

Napisano
  • Autor

> Może któryś z czujników ci sie zruszył, sprawdzaleś?

Nie sprawdzałem, ale z tyłu czujniki są na stałe wraz z pierścieniami magnetycznymi w łożysku koła, przodu nie sprawdzałem.

Sugerujesz ze obie lampki sygnalizuja awarie ABS? Bo chociaż to bym chciał ustalić. Jeśli tylko abs to sobie tym nie będę zawracał głowy.

Napisano

> Nie sprawdzałem, ale z tyłu czujniki są na stałe wraz z pierścieniami magnetycznymi w łożysku koła,

> przodu nie sprawdzałem.

> Sugerujesz ze obie lampki sygnalizuja awarie ABS? Bo chociaż to bym chciał ustalić. Jeśli tylko abs

> to sobie tym nie będę zawracał głowy.

Ja bym posprawdzał czujniki przednie ABS, i czy nie przetarło kabla jakiegoś gdzieś. Tak samo pod ręcznym masz włacznik i jak zaciagasz to siezapala kontrolka, albo pływak sie podwieszał w zbiorniczku z płynem hamulcowym. A może nałapał błędów jakichś, Masz SPI czy MPI?

Odłacz kompa na 15-30 minut i podłącz z powrotem. ZObacz czy dalej bedzie sie paliło.

Napisano

A że tak spytam - nie śmigałeś w zimie bokami na ręcznym? Wiem że w punto 2 było tak że jak się polatało na ręcznym to tylne czujniki się uszkadzały i świecił się ABS. Nie wiem czy w SC jest tak samo ale ja bym posprawdzał czujniki ABS....

Napisano
  • Autor

> A że tak spytam - nie śmigałeś w zimie bokami na ręcznym? Wiem że w punto 2 było tak że jak się

> polatało na ręcznym to tylne czujniki się uszkadzały i świecił się ABS. Nie wiem czy w SC jest

> tak samo ale ja bym posprawdzał czujniki ABS....

A no latałem zlosnik.gif

Komp SPI, jak go odłączyć żeby nic nie uszkodzić ? zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Po podłączeniu się do kompa wyświetliło błąd prawego tylnego koła czyli tego gdzie była jakiś czas wymieniana tarcza kotwiczna więc może coś tam jest nie teges wink.gif Jak sprawdzę to dam znać.e

Treść komunikatu: RH Rear Wheel signal

Podziękowania dla Psyhika za poświęcony czas i podłączenie się do mojego parcha 20.GIF

Napisano

zobacz czy czasem czujnik nie jest za daleko od tarczy lub czy kabelek nie jest gdzieś przetarty

Napisano
  • Autor

> zobacz czy czasem czujnik nie jest za daleko od tarczy lub czy kabelek nie jest gdzieś przetarty

Dopiero w sobotę wjadę na kanał i obadam co i jak, dam znać jeśli coś się uda ustalić.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Wracając do tematu.

Obadałem kable jakiś czas temu. Są ok jednak czujnika nie wymieniałem.

Co ciekawe od 4 dni kontrolka zgasła a ABS działa. Czy możliwe jest aby po zimie gdzieś zalęgła się wilgoć i to powodowało jakieś problemy z elektroniką? Teraz gdy się zrobiły upały problem ustał.

Napisano

> Sugerujesz ze obie lampki sygnalizuja awarie ABS? Bo chociaż to bym chciał ustalić. Jeśli tylko abs

> to sobie tym nie będę zawracał głowy.

Ja też mam w swoim ABS, który sam się rozłącza z powodu uszkodzonego czujnika. Mi tam pasuje. Wolę bez 270751858-jezyk.gif

Jednak czasami potrafi załapać i działać do 5-6 naciśnięć hamulca. Po tym czasie zapalają się nieraz obie kontrolki i ABS przestaje działać.

W instrukcji przeczytałem kiedyś tam że zapalenie się tych kontrolek na raz sygnalizuje błąd i układzie elektronicznym korektora siły hamowania, który to w autach z ABS jest elektroniczny czy jakoś tak tongue.gif

Dokładnie nie pamiętam, musiałbym zajrzeć. Ale na pewno zapalenie się jednej i drugiej kontrolki na raz sygnalizuje błąd w układzie ABS cool.gif

To tak na rozgrzanie kotleta i uzupełnieniu informacji zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja też mam w swoim ABS, który sam się rozłącza z powodu uszkodzonego czujnika. Mi tam pasuje. Wolę

> bez

> Jednak czasami potrafi załapać i działać do 5-6 naciśnięć hamulca. Po tym czasie zapalają się ............

Pomęczyłem wczoraj jeszcze trochę temat. Faktycznie Seje z ABS nie mają normalnego korektora siły hamowania w belce a elektroniczny EBD i to on może wywalać błąd ABS+kontrolka hamulców.

Choć w moim przypadku Euroscan wywalił błąd czujnika.

Może ktoś wie gdzie konkretnie jest centralka (jakies foto? -ponoć zaraz przy pompie ale dla mnie to wszystko wygląda tak samo grinser006.gif), podobno wystarczy czasem przeczyścić styki we wtyczce.

Napisano
  • Autor

Tak sobie jeszcze myślę, skoro nie ma korektora siły hamowania ,a EBD jest uszkodzone to jak działa układ i jak wygląda balans ?

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Update

Przyszła zima problem powrócił. ( dzisiaj )

Czyli mróz albo wilgoć. Tylko dlaczego i jak naprawić?

Pytanie nadal bez odpowiedzi wink.gif

Napisano

weź Ty dobrze posprawdzaj instalacje tych czujników

Napisano

Sprobuj odlaczyc akumulator na 15-20 min - moze pomoc . Mowa o kontrolce ABS.

Napisano

> Update

> Przyszła zima problem powrócił. ( dzisiaj )

> Czyli mróz albo wilgoć. Tylko dlaczego i jak naprawić?

> Pytanie nadal bez odpowiedzi

Podpinałeś auto pod komputer?

Napisano
  • Autor

> Podpinałeś auto pod komputer?

Tak, kolega Psychik się podpinał, wywaliło błąd prawego lewego koła typu "No signal" oraz podczas jazdy byl odczyt predkosci prawidłowy ze wszystkich poza tym właśnie.

Problem występuje tylko przy silnych mrozach. Od maja do wczoraj ABS działał bez przerwy.

Napisano

> Tak, kolega Psychik się podpinał, wywaliło błąd prawego lewego koła typu "No signal" oraz podczas

> jazdy byl odczyt predkosci prawidłowy ze wszystkich poza tym właśnie.

> Problem występuje tylko przy silnych mrozach. Od maja do wczoraj ABS działał bez przerwy.

Wymień ten czujnik bo pewnie się rozhermetyzował.

Napisano
  • Autor

> Wymień ten czujnik bo pewnie się rozhermetyzował.

Ale to jest elektromagnes, tam jest co się rozhermetyzować ?

Napisano

> Ale to jest elektromagnes, tam jest co się rozhermetyzować ?

Obudowa czujnika. U mnie w PGT z tyłu rozhermetyzowała się na wejściu kabelka do obudowy i na wilgotnym zawsze wywalało błąd.

Napisano
  • Autor

> Obudowa czujnika. U mnie w PGT z tyłu rozhermetyzowała się na wejściu kabelka do obudowy i na

> wilgotnym zawsze wywalało błąd.

O widzisz, to możliwe, bo chyba jak mocna wilgoć jest tak mi sie wydaje to błąd wywala.

Rozumiem ,że skończyło się na wymianie czujnika ?

Napisano

Tak, niestety skończyło się na wymianie czujnika. Od tego czasu nie ma żadnego problemu mimo że auto nie mieści się w garażu i zimuje pod chmurką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.