Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z tarczą

Featured Replies

Napisano

właśnie rozbieram Uno i nie wiem jak zdjąć tarczę hamulcową. Śruby wszystkie odkręcone ale ona się zapiekła i nie chce puścić. Proszę o szybką pomoc

Napisano

> właśnie rozbieram Uno i nie wiem jak zdjąć tarczę hamulcową. Śruby wszystkie odkręcone ale ona się

> zapiekła i nie chce puścić. Proszę o szybką pomoc

wszystkie śruby = 4 śruby koła + 2 szpilki mocujące tarczę do piasty? jeśli jednak wszystkie 6 odkręciłeś, to postukaj delikatnie, najlepiej gumowym młotkiem, w tarczę od tyłu, obracając ją podczas opukiwania; ewentualnie ściągacz i do dzieła.

Napisano
  • Autor

> wszystkie śruby = 4 śruby koła + 2 szpilki mocujące tarczę do piasty? jeśli jednak wszystkie 6

> odkręciłeś, to postukaj delikatnie, najlepiej gumowym młotkiem, w tarczę od tyłu, obracając ją

> podczas opukiwania; ewentualnie ściągacz i do dzieła.

Wszystkie odkręcone. Pukałem delikatnie, potem bardzo niedelikatnie, ale nic nie pomaga

Napisano

> Wszystkie odkręcone. Pukałem delikatnie, potem bardzo niedelikatnie, ale nic nie pomaga

Można spróbować wpuścić między tarczę a piastę WD-40. Najlepiej mieć taką nasadkę-rurkę na dozownik (żeby nie spryskać całej tarczy i wszystkiego dookoła 270751858-jezyk.gif) i wpuścić tam gdzie się wkręca śruby od kół i te 2 szpilki. I jeszcze na samym środku przy tym wystającym "kołnierzu" od piasty bo tam też się chyba lubi blokować.

Napisano
  • Autor

> Można spróbować wpuścić między tarczę a piastę WD-40. Najlepiej mieć taką nasadkę-rurkę na dozownik

> (żeby nie spryskać całej tarczy i wszystkiego dookoła ) i wpuścić tam gdzie się wkręca śruby

> od kół i te 2 szpilki. I jeszcze na samym środku przy tym wystającym "kołnierzu" od piasty bo

> tam też się chyba lubi blokować.

Również zrobione. Nie pomogło. Mocno trzyma sick.gif

Napisano

> Również zrobione. Nie pomogło. Mocno trzyma

większy młotek weź ok.gif

Napisano

Większy młot i napier - uderzać grinser006.gif, ewenti kątówa grinser006.gif

Tarcza aut - kup nową x 2 .

Kup od poldka - coś około 30 pln za sztuke wink.gif

Napisano

> Również zrobione. Nie pomogło. Mocno trzyma

Nic tylko próbować. Jedyne co ją może trzymać to rdza 270751858-jezyk.gif chyba że nie zdjąłeś zacisku, ale w to nie wierzę zlosnik.gif Można pukać nie tylko od tyłu, ale tak naprawdę ze wszystkich stron i w końcu powinno się udać.

Napisano

Można pukać nie tylko od tyłu oink.gif i w końcu powinno

> się udać. rotfl.gif

tak mi kiedyś koleżanka mówiła oink.gifhehe.gif

Napisano

> właśnie rozbieram Uno i nie wiem jak zdjąć tarczę hamulcową. Śruby wszystkie odkręcone ale ona się

Obawiam sie,ze jak sie zapiekła to na "ament". Ja ściągałem tarcze ściągaczem do kol kolejowych zeby.GIF zrobił się z nich kapelusz a nie chciały puścić ot tak...

Napisano

naciąć szlifierką kątową i i "pęknąć" tarczę.

za mocnego walenia młotem nie polecam - można skrzywić piastę.

pozdr

Napisano

łożysko też może ucierpieć od młotkowania

to są właśnie efekty jazdy dziadków takimi autami, nic się nie zuzyje, ale zapiecze się jak nigdy

Napisano
  • Autor

> większy młotek weź

To było to waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> łożysko też może ucierpieć od młotkowania

> to są właśnie efekty jazdy dziadków takimi autami, nic się nie zuzyje, ale zapiecze się jak nigdy

Łożysko to akurat miałem do wymiany. A auto, tak jak piszesz, jest od starego dziadka, który chyba nigdy 50 km/h nie przekroczył zlosnik.gif

Napisano

ja do ściągania używałem wd-40, jakiś inny dziwny środek penetrujący, i Coca cola w strzykawce...i opukiwanie, od przodu i od tyłu... mi pomogło...

kolega znowu w poldku opalarką podgrzewał tarczę (oczywiście z rozsądkiem) zeby.GIF i z pewnej odległości ( przy gwałtownym spadku temp. tarcza może pęknąć, a odłamki lubią latać ) delikatnie polewał jak najzimniejszą wodą i wystarczyło lekko opukać i tarcza schodziła...

ale nie polecam tego typu praktyk, bo można s....ć kilka innych rzeczy w okolicach tarczy...

Napisano

> naciąć szlifierką kątową i i "pęknąć" tarczę.

polecam ten sposób. można tarczę hamulcową naciąć z dwóch stron, a potem zastosować przecinak jako klin i elegancko pęknie. przy dobrej tarczy w szlifierce operacja zajmie 2 min.

post-141157-1435250770281_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.