Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

słychać pracę koła

Featured Replies

Napisano

Witam

Co to może być za przyczyna. Jade sobie tak do 70 km , wszystko ok. Przyspieszam, niby ok, ale puszczam nogę z gazu i zaczynam słyszec na równej drodze taki dźwięk jakby koło jechało po nierówności, słychać jego pracę i jakby takie ni to dobijanie, tak jak po nierównościach się jedzie to tak samo słychać. Zmieniałem to przednie koło z którego - lub z jego okolic wydobywa się ten dżwięk, ale po zmianie na inne koło znowu jest to samo. Ma ktoś jakies pomysły?

Napisano

> Witam

> Co to może być za przyczyna. Jade sobie tak do 70 km , wszystko ok. Przyspieszam, niby ok, ale

> puszczam nogę z gazu i zaczynam słyszec na równej drodze taki dźwięk jakby koło jechało po

> nierówności, słychać jego pracę i jakby takie ni to dobijanie, tak jak po nierównościach się

> jedzie to tak samo słychać. Zmieniałem to przednie koło z którego - lub z jego okolic wydobywa

> się ten dżwięk, ale po zmianie na inne koło znowu jest to samo. Ma ktoś jakies pomysły?

"ABC" Jakie autko, jakie - które koło , przód, tył..? confused.gif

Napisano

Autko pewnie jak w profilu "opel astra 1,6 75KM X16SZR 97/98 htb 5d 97 r." co do reszty ktoz to wie wink.gif

Napisano
  • Autor

> "ABC" Jakie autko, jakie - które koło , przód, tył..?

Autko jak w profilu, astra f 1,6 8v przednie koło prawe.

Napisano

> Witam

> Co to może być za przyczyna. Jade sobie tak do 70 km , wszystko ok. Przyspieszam, niby ok, ale

> puszczam nogę z gazu i zaczynam słyszec na równej drodze taki dźwięk jakby koło jechało po

> nierówności, słychać jego pracę i jakby takie ni to dobijanie, tak jak po nierównościach się

> jedzie to tak samo słychać. Zmieniałem to przednie koło z którego - lub z jego okolic wydobywa

> się ten dżwięk, ale po zmianie na inne koło znowu jest to samo. Ma ktoś jakies pomysły?

Ma. Najpewniej łożysko do wymiany. Niestety.

Pozdrawiam.

kwa

Napisano
  • Autor

Mam jechać w droge 400km. dlugo łożyska pociągną? a jak sie rozlecą to chyba daleko się nie pojedzie?

Napisano

> Mam jechać w droge 400km. dlugo łożyska pociągną? a jak sie rozlecą to chyba daleko się nie

> pojedzie?

Ja bym wymienił ale z drugiej strony ojciec ponad 20kkm zrobił na szumiącym łożysku. Dopiero jutro oddaje samochód do mechanika z tym że już na wymianę wszystkich 4 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mam jechać w droge 400km. dlugo łożyska pociągną?

Taką trasę bez problemu.

A piasta nie jest czasem ciepła?

Napisano

> Witam

> Co to może być za przyczyna.

Zrób test "sprężynowy"

Podnieś koło. Złap ręką za sprężynę i zakręć koło. Jak wyczujesz drgania - łożysko do wymiany

Napisano
  • Autor

Piasta ma podobną temperaturę co pozostałe. Jeśli podniosę to koło i będą drgania na sprężynie to do wymiany jest łożysko, ale nie to na piaście? tylko to na...?

Napisano

> Piasta ma podobną temperaturę co pozostałe. Jeśli podniosę to koło i będą drgania na sprężynie to

> do wymiany jest łożysko, ale nie to na piaście? tylko to na...?

Właśnie to na piaście. Macając sprężynę i kręcąc kołem wyczujesz że to na pewno to koło a nie inne. Sprężyna nie będzie się majtać - chodzi o przekaźnik drgań tylko

Napisano

> Właśnie to na piaście. Macając sprężynę i kręcąc kołem wyczujesz że to na pewno to koło a nie inne.

> Sprężyna nie będzie się majtać - chodzi o przekaźnik drgań tylko

Ojciec odebrał Vectre od mechanika i co się okazało ? Problem tkwił w zawieszeniu z tyłu i przodu. Tłumiki drgań, poduchy, końcówki łącznika stabilizatora i kilka innych rzeczy jeszcze poszło do wymiany zrobili zbieżność i teraz jest wszystko ok. A huczało w zależności od prędkości im szybciej tym głośniej. Mechanik tłumaczył to tym że koła z tyłu były pod lekkim kątem...

Napisano

podnieś to koło na lewarku i poruszaj w pionie kołem, sprawdz jakie są luzy

kontroluj to co jakiś czas i temperaturę

jeżeli luzy będą za duże to nie ma się co zastanawiać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.