Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reflektory z regulacją z kabiny a zwykłe - różnice?

Featured Replies

Napisano

Witka.

Mam pytanie jak w temacie: czy zwykłe reflektory (z regulacją ręczną po podniesieniu maski) można dozbroić w regulację zdalną z kabiny?

Szykuję się do wymiany lamp, a zwykłe lampy są:

1 - tańsze;

2 - dostępne obie strony - skupiłem się na CAROLKACH, do zamienników w tym przypadku jakoś nie mam przekonania.

Po analizie zdjęć skłaniam się ku hipotezie, że obudowy reflektorów są takie same bez względu na rodzaj zastosowanej regulacji. Jednak czy różnią się we wnętrzu? niewiem.gif Ktoś rozbierał i może potwierdzić lub zaprzeczyć? hmm.gif

Pozdro for all.

Napisano

> Witka.

> Mam pytanie jak w temacie: czy zwykłe reflektory (z regulacją ręczną po podniesieniu maski) można

> dozbroić w regulację zdalną z kabiny?

nie da się, i pamiętaj, że jak rozszczelnisz układ to nie będzie działał już tak jak powinien wink.gif

ja u siebie przy zmianie lamp wyrzuciłem całą tą instalację hydrauliczną i założyłem lampy z regulacją ręczną ok.gif

Napisano

prawdopodobnie jak raz rozszczelnisz regulację hydrauliczną to ta już nie będzie działać. Na twoim miejscu kupiłbym z regulacją na śruby. Jak padnie hydraulika to ciężko jest wyregulować reflektory a jak masz śrubki to moment grinser006.gifZresztą regulację przeprowadza się dość rzadko 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Szykuję się do wymiany lamp, a zwykłe lampy są:

> 1 - tańsze;

> 2 - dostępne obie strony - skupiłem się na CAROLKACH, do zamienników w tym przypadku jakoś nie mam

> przekonania.

Po ile znalazles te Carello? hmm.gif

Napisano

> Po ile znalazles te Carello?

z regulacją ręczną kosztują ok 100 zł za sztukę wink.gif

Napisano

> z regulacją ręczną kosztują ok 100 zł za sztukę

H4 czy R2?

Napisano

> H4 czy R2?

ja kupowałem H4 jakieś 2 lata temu to płaciłem coś ok 100-120 zł, już nie pamiętam dokładnie, a nie chce mi się szukać teraz f-ry wink.gif

Napisano

> ja kupowałem H4 jakieś 2 lata temu to płaciłem coś ok 100-120 zł, już nie pamiętam dokładnie, a nie

> chce mi się szukać teraz f-ry

Ja bym chetnie kupil parke Carello H4 ale wszedzie pojedyncze widze i grubo powyzej setki frown.gif.

Napisano
  • Autor

> nie da się, i pamiętaj, że jak rozszczelnisz układ to nie będzie działał już tak jak powinien

problem w tym, że układ już się był rozszczelnił pod wpływem "przyłożonej siły zewnętrznej", no mniejsza z tym: regulację szlag trafił, prawe lustro świeciło jak wojskowy szperacz na samoloty nieprzyjaciela biglaugh.gif

> ja u siebie przy zmianie lamp wyrzuciłem całą tą instalację hydrauliczną i założyłem lampy z

> regulacją ręczną

też rozważam taką opcję, ale jest jedno ale: gdzieś kiedyś czytałem (obecnie nie mogę tego znaleźć), że regulacja reflektorów z miejsca kierowcy jest wymagana od 1.01.1996 i niestety na to się łapię...

być może nikt nigdy się do tego nie dowali, ale jest taka opcja, że może taka wymiana być źródłem dodatkowych kosztów... sam nie wiem, rozmyślałem nad przeróbką korektora z hydraulicznego na mechaniczny: dość sztywne przewody chciałem zaadaptować na "pancerze" do linek, pokrętło w kabinie z jakąś "szpulą" i odpowiednie sprężyny przy lampach... hmm.gifniewiem.gif

CAROLEK ZA 119 ZŁ H4 ???

TUTAJ BEZ REGULACJI...

TUTAJ BOSCH H 4

NOWY KOREKTOR DLA MANIAKÓW

DEPO ZA JEDYNE 99ZŁ H4

I JESZCZE JEDEN ZA 149 ZŁ...

po główce chodzi mi też opcja zakupu samych szkieł, regeneracja luster, naprawienie/przeróbka korektora... może więcej zachodu i pracy, koszty z pewnością niższe, efekt końcowy? hmmmm.....

Napisano

> po główce chodzi mi też opcja zakupu samych szkieł, regeneracja luster, naprawienie/przeróbka

> korektora... może więcej zachodu i pracy, koszty z pewnością niższe, efekt końcowy? hmmmm.....

Nie warto, swego czasu przerabiałem temat i doszedłem do wniosku, że to się nie opłaci. Za samo próżniowe napylenie aluminium na odbłyśniki (regeneracja) wołają około 100zł za sztukę.

Napisano
  • Autor

> Za samo

> próżniowe napylenie aluminium na odbłyśniki (regeneracja) wołają około 100zł za sztukę.

mam w okolicy sprawdzony już zakład i tam gość robi 1 sztukę za 40~50zł w zależności od rozmiaru. tylko że każdorazowo zawoziłem mu same lustra, to nie clił mnie za demontaż i montaż.

ale faktycznie wielkich oszczędności nie poczynię: metalizacja, nowe szkła, koszt dojazdu = 8l paliwa, mój czas... hmm.gif

Napisano

Ktoś kiedyś pisał,że jakoby wciskał elektryczne korektory do uno w miejsce hydraulicznych

Napisano

> Ktoś kiedyś pisał,że jakoby wciskał elektryczne korektory do uno w miejsce hydraulicznych

ElKris z tego co pamiętam kombinował z silniczkami z Matiza wink.gif ale co z tego wyszło to niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.