Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG do Lacetti - prośba o ocenę zestawu...

Featured Replies

Napisano

Witam!

ELPIGAZ STELLA NORD

lub

STELLA OBDII (inny sterownik z większą ilością funkcji, ponoć komunikacja z OBDII),

wtryski IG1...

Dajcie znać jeżeli macie jakieś opinie na temat tej instalacji. Czy jest to rozsądna (bezproblemowa, bez ukrytych wad) instalacja? Czy może ktoś ma inną propozycję?

I jeszcze jedna sprawa - zbiornik 630 x 230 (51l) - większy podobno nie wejdzie na wysokość (ten też spowoduje lekkie podniesienie dywanika. Napiszcie jakie wy macie zbiorniki (jeżeli ktoś ma w Lacetti).

Czego się spodziewać po spalaniu? 20% więcej jak w I/II generacji? Osiągi -20% czy zbliżone do Pb?

Jeżeli chodzi o sekwencje jestem mało obeznany - stąd prośba o pomoc.

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Witam!

> ELPIGAZ STELLA NORD

> lub

> STELLA OBDII (inny sterownik z większą ilością funkcji, ponoć komunikacja z OBDII),

> wtryski IG1...

> Dajcie znać jeżeli macie jakieś opinie na temat tej instalacji. Czy jest to rozsądna

> (bezproblemowa, bez ukrytych wad) instalacja? Czy może ktoś ma inną propozycję?

> I jeszcze jedna sprawa - zbiornik 630 x 230 (51l) - większy podobno nie wejdzie na wysokość (ten

> też spowoduje lekkie podniesienie dywanika. Napiszcie jakie wy macie zbiorniki (jeżeli ktoś ma

> w Lacetti).

> Czego się spodziewać po spalaniu? 20% więcej jak w I/II generacji? Osiągi -20% czy zbliżone do Pb?

> Jeżeli chodzi o sekwencje jestem mało obeznany - stąd prośba o pomoc.

> Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam,

> Griba

ja bym polecił stag 300 premium, reduktor zavoli, lub magic jet, wtryski matrix.

BRC też zachwalają że dobre, ale ja nie miałem z nim styczności. Co do tych elpigazów to nie wiem jakieś to egzotyczne troche mało tego jest i ja bym sie w to nie pakował.

Napisano

> Witam!

> ELPIGAZ STELLA NORD

> lub

> STELLA OBDII (inny sterownik z większą ilością funkcji, ponoć komunikacja z OBDII),

> wtryski IG1...

> Dajcie znać jeżeli macie jakieś opinie na temat tej instalacji. Czy jest to rozsądna

> (bezproblemowa, bez ukrytych wad) instalacja? Czy może ktoś ma inną propozycję?

> I jeszcze jedna sprawa - zbiornik 630 x 230 (51l) - większy podobno nie wejdzie na wysokość (ten

> też spowoduje lekkie podniesienie dywanika. Napiszcie jakie wy macie zbiorniki (jeżeli ktoś ma

> w Lacetti).

> Czego się spodziewać po spalaniu? 20% więcej jak w I/II generacji? Osiągi -20% czy zbliżone do Pb?

> Jeżeli chodzi o sekwencje jestem mało obeznany - stąd prośba o pomoc.

> Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam,

> Griba

odpuść sobie elpigaz albo stag albo brc, z naciskiem na brc palacz.gif

Napisano
  • Autor

> odpuść sobie elpigaz

Czyli ten elpigaz to jakiś niewypał? Proszę o garść konkretów, na pewno masz jakieś przykłady - że nie sprawdził się i jest do bani?

> albo stag albo brc, z naciskiem na brc

BRC produkuje najlepsze instalacje? Czym się wyróżniają?

A co to jest ten stag i kto to produkuje?

Sorki, że tak drążę, ale małe mam pojęcie o IV generacji, a chciałbym się czegoś dowiedzieć.

Dzięki za odpowiedzi,

Griba

Napisano
  • Autor

> ja bym polecił stag 300 premium, reduktor zavoli, lub magic jet, wtryski matrix.

> BRC też zachwalają że dobre, ale ja nie miałem z nim styczności. Co do tych elpigazów to nie wiem

> jakieś to egzotyczne troche mało tego jest i ja bym sie w to nie pakował.

Napisz proszę, czym różni się ta wersja premium? Ma może jakąś auto-adaptację czy coś?

Ta stella mnie zainteresowała bo ma niby auto-adaptację z sygnałów OBDII. Ale nie wiem czy to w sumie ma sens.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Czyli ten elpigaz to jakiś niewypał? Proszę o garść konkretów, na pewno masz jakieś przykłady - że

> nie sprawdził się i jest do bani?

Ja mialem Elpigaz Stelle Nord i same problemy.... Nie dosyc ze nikt tego nie potrafił dobrze ustawić (autoryzowani przez producenta instalatorzy!!!!) to jak chcesz samemu poprawić pateraków to są problemy ze zdobyciem softu diagnostycznego.... Być może obecnie jakośc produktów Elpigaz ulegla poprawie ale u mnie nawalała cała elektronika - czujnik temp reduktora, cewka od zaworu zbiornika. Sam sterownik nie wytrzymywal w upalne dni i wyłączał sie bo w komorze silnika mu za gorąco było (!!!!). Na końcu cała instalka wywalała bezpiecznik. Wywaliłem to badziewie i śmigam na STAGU od 2 lat bezproblemowo.

> BRC produkuje najlepsze instalacje? Czym się wyróżniają?

Czy najlepsze? Podobno najlepszy jest PRINS. BRC wyroznia sie tym ze ma od razu gotowy zestaw pod dany silnik. W standardzie ma dobre wtryskiwacze i reduktor.

> A co to jest ten stag i kto to produkuje?

STAG to polski sterownik gazu do LPG/CNG firmy AC Gas synchro z Bielsko Białej. Z sensownie dobranymi i dobrymi wtryskiwiczami oraz reduktorem całość nie odbiega w działaniu od BRC

Są rózne wersje STAGA - najdrozsze premium czytaja komunikacje OBDII/EOBD i na tej podstawie adaptuja sie do zalecen ECU samochodu dotyczacych skladu mieszanki. Ale to do niczego nie bedzie Ci potrzbene jesli masz samochód który nie wspiera tego standardu - możesz śmiało kupować tansze modele STAGA - tez dobrze działają (nawet jak masz ten cały EOBD)

Napisano

Niepotrzebnie kombinujesz - BRC robi gotową instalcję do lacetti ,ktorej montaz zaleca chevrolet.

Nad czym tu głowić ? Montujesz BRC i jezdzisz bezproblemowo.

Z ciekawosci przejedz sie do aso i zapytaj za ile zamontują ?

Napisano

> BRC produkuje najlepsze instalacje? Czym się wyróżniają?

Trwalymi podzespolami , gotowym zestawem do chevroleta i kwitem od producenta wozu ,ze jest ok.

Napisano
  • Autor

> Niepotrzebnie kombinujesz - BRC robi gotową instalcję do lacetti ,ktorej montaz zaleca chevrolet.

> Nad czym tu głowić ? Montujesz BRC i jezdzisz bezproblemowo.

> Z ciekawosci przejedz sie do aso i zapytaj za ile zamontują ?

Ok, o tym w sumie nie pomyślałem - zwykle staram się omijać serwis szerokim łukiem...

Dziękuję za odpowiedzi, mam już ogólny ogląd na sytuację.

Jeszcze tylko zapytam czy sens jest brać sterownik LPG, który komunikuje się przez OBDII z samochodem, czy raczej nie wiele to da (oprócz droższej instalacji), a może spowodować jakieś problemy?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Ok, o tym w sumie nie pomyślałem - zwykle staram się omijać serwis szerokim łukiem...

> Dziękuję za odpowiedzi, mam już ogólny ogląd na sytuację.

> Jeszcze tylko zapytam czy sens jest brać sterownik LPG, który komunikuje się przez OBDII z

> samochodem, czy raczej nie wiele to da (oprócz droższej instalacji), a może spowodować jakieś

> problemy?

> Pozdrawiam,

> Griba

wszystko o stagu

poczytaj sobie instrukcje i wszystko będziesz wiedział ok.gif staga nawet możesz sam sobie zamontować jak załapiesz o co wtym wszystkim chodzi. Ja mam staga 4 w seicento i jeszcze w dodatku z turbo i jeżdże tym na codzień i nic tam narazie złego się nie dzieje. W nastęonym aucie też będę sam sobie montował instalke bo jeżeli zobie sam to za 1000-1300zł będę miał 4 gen a serwisie by mi zgarnęli jeszcze tysiaka za robociznę.

Jednynym minusem jest to że nie będę miał papierów na instalkę i nie będę mógł jej wbić w dowód, no ale coś za coś. Przy sprzedaży auta wymontuje i zostanie mi do następnego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zgarnęli jeszcze tysiaka za robociznę.

> Jednynym minusem jest to że nie będę miał papierów na instalkę i nie będę mógł jej wbić w dowód, no

> ale coś za coś. Przy sprzedaży auta wymontuje i zostanie mi do następnego

Jasna sprawa, że nie jest to jakiś czarodziejski proces - montaż LPG.

Do STAGA pewnie jest interfejs i wszystko co potrzebne, ale mi akurat zależy na papierach. :/

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Jednynym minusem jest to że nie będę miał papierów na instalkę i nie będę mógł jej wbić w dowód, no

> ale coś za coś.

No faktycznie żaden problem hehe.gifhehe.gifhehe.gif przegląd techniczny to też pikuś hmm.gif nie robisz bo szkoda kasy cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mialem Elpigaz Stelle Nord i same problemy.... Nie dosyc ze nikt tego nie potrafił dobrze

Dzięki za konkrety!

> Są rózne wersje STAGA - najdrozsze premium czytaja komunikacje OBDII/EOBD i na tej podstawie

OBDII jest. Zastanawiam się nad sensem, takiej komunikacji...

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> OBDII jest. Zastanawiam się nad sensem, takiej komunikacji...

W BRC to standard wiec nad czym glowic.

Powiem tak : Nie kombinuj i nie szukaj oszczednosci przy montazu bo potem sie to zemsci no.gif

Napisano
  • Autor

> W BRC to standard wiec nad czym glowic.

> Powiem tak : Nie kombinuj i nie szukaj oszczednosci przy montazu bo potem sie to zemsci

Ok, jasna sprawa.

Może orientujesz się jaka jest mniej więcej godziwa cena za BRC? Zacząłem się orientować w tej kwestii, ale chciałbym jeszcze poznać z innych źródeł cenę.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> No faktycznie żaden problem przegląd techniczny to też pikuś nie robisz bo szkoda kasy

nie zlosnik.gif ja mam to tak zamontowane że nigdzie nie widać gdzie to jest zlosnik.gif i do tej pory jeszcze żaden diagnosta się nie skapnął że mam gaz hehe.gif

clean Panie clean zlosnik.gif

Napisano

> Może orientujesz się jaka jest mniej więcej godziwa cena za BRC?

W ASO u mnie cenią 3800, kolega zakładał w niezależnym warsztacie za 2800 (Sequent 24)

Napisano

> W BRC to standard wiec nad czym glowic.

> Powiem tak : Nie kombinuj i nie szukaj oszczednosci przy montazu bo potem sie to zemsci

Standard? Chyba dopiero w wersji Plug & Drive?

Napisano
  • Autor

> W ASO u mnie cenią 3800, kolega zakładał w niezależnym warsztacie za 2800 (Sequent 24)

Ok - ciekawostka cena trójmiasto u źródła 5800 - 6000 PLN, serwis 4600 zł.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Ale kosmos cenowy. Zakładaj więc Staga z listwą Matrix HD.344

Napisano
  • Autor

> Ale kosmos cenowy. Zakładaj więc Staga z listwą Matrix HD.344

Ano kosmos.

Ta pierwsza cena to Czakram, druga serwis.

Będe jeszcze szukał.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> STAG to polski sterownik gazu do LPG/CNG firmy AC Gas synchro z Bielsko Białej.

Z Białegostoku kolego. wink.gif

Napisano

> Z Białegostoku kolego.

biały stok czy białe bielsko - wszystko jedno smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.