Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG do Lacetti - proszę o ocenę zestawu...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Proszę o nie przenoszenie na forum LPG - tutaj więcej użytkowników Lacetti - mogą mieć jakiś pomysł.

ELPIGAZ STELLA NORD

lub

STELLA OBDII (inny sterownik z większą ilością funkcji, ponoć komunikacja z OBDII),

wtryski IG1...

Dajcie znać jeżeli macie jakieś opinie na temat tej instalacji. Czy jest to rozsądna (bezproblemowa, bez ukrytych wad) instalacja? Czy może ktoś ma inną propozycję?

I jeszcze jedna sprawa - zbiornik 630 x 230 (51l) - większy podobno nie wejdzie na wysokość (ten też spowoduje lekkie podniesienie dywanika. Napiszcie jakie wy macie zbiorniki (jeżeli ktoś ma w Lacetti).

Czego się spodziewać po spalaniu? 20% więcej jak w I/II generacji? Osiągi -20% czy zbliżone do Pb?

Jeżeli chodzi o sekwencje jestem mało obeznany - stąd prośba o pomoc.

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam,

Griba

Napisano

Z moich doświadczeń - żadnych wynalazków, pakuj BRC.

Napisano

> Z moich doświadczeń - żadnych wynalazków, pakuj BRC.

Przede wszystkim u dobrego gazownika!

Ewentualnie Stag z dobrym reduktorem i dobrymi wtryskiwaczami - ale cenowo wtedy nie będzie różnić się od BRC - chociaż u mnie dosyć dobrze działa na najtańszym zestawie

Napisano

> I jeszcze jedna sprawa - zbiornik 630 x 230 (51l) - większy podobno nie wejdzie na wysokość (ten

> też spowoduje lekkie podniesienie dywanika. Napiszcie jakie wy macie zbiorniki (jeżeli ktoś ma

> w Lacetti).

> Czego się spodziewać po spalaniu?

Ja mam zbiornik 43 litry (albo 42...) wchodzi w miejsce koła zapasowego idealnie, nic nie wystaje.

Jak różnica w cenie niewielka to bym nie eksperymentował i brał instalację BRC. Ja zasadzie nie wiem, że jeżdżę na gazie. Auto przełącza się jak osiągnie temperaturę (teraz - chwilę po opuszczeniu parkingu, zimą po mniej więcej kilometrze) praktycznie niezauważalnie, bez szarpnięć. Różnicy w osiągach benzyna-gaz nie widzę (pewnie jest tam z 5KM różnicy, ale to można by zweryfikować tylko na hamowni), spalanie ok 10.5 litra LPG po mieście latem, zimą litr więcej (+benzyna na rozpałkę). Na benzynie nie wiem, bo praktycznie nie jeżdżę biglaugh.gif

Napisano

> Ja mam zbiornik 43 litry (albo 42...) wchodzi w miejsce koła zapasowego idealnie, nic nie wystaje.

Taka pojemność netto czy brutto?

> Jak różnica w cenie niewielka to bym nie eksperymentował i brał instalację BRC.

Jako user polecę STAG 300 i SPRAWDZONEGO montera ok.gif

> Różnicy w osiągach benzyna-gaz nie widzę (pewnie jest tam z 5KM różnicy, ale to

> można by zweryfikować tylko na hamowni),

U mnie róznica 1KM potwierdzone hamownią palacz.gif

Napisano

> Taka pojemność netto czy brutto?

Brutto, wchodzi max 38 litrów.

> Jako user polecę STAG 300 i SPRAWDZONEGO montera

...który jeszcze włoży odpowiednie podzespoły (reduktor, wtryskiwacze...)

Napisano

> ...który jeszcze włoży odpowiednie podzespoły (reduktor, wtryskiwacze...)

Bo niestety nawet najbardziej wyszukaną instalkę można spsuć montażem grinser006.gif

Napisano

> Bo niestety nawet najbardziej wyszukaną instalkę można spsuć montażem

panowie ja tez sie na gaz zdecyduje cos czuje.

Powiedzcie wiecej o tym BRC?

Jak 1.4 znosi kuracje gazem?

Ile kosztuje zestaw z montazem?

Ktos poleci jakis warsztat w Warszawie?

Strace gwarancje jak zamontuje gaz poza Chevroletem?

Edit:

Btw mowiac BRC, macie na mysli taka zabawke? -

http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=994688704

Jaka jest najlepsza/najsolidniejsza firma produkujaca instalacje LPG?

Aha i jak wyglada kwestia obslugi takiej instalacji? Montuje i co potem? Jakies przeglady, wymiany jakis zuzywajacych sie czesic? Jestem kompletnie zielony w tej kwestii...

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim u dobrego gazownika!

Spokojnie, gazownik swój ziomal. Tyle że tylko ten elpigaz ma w ofercie.

> Ewentualnie Stag z dobrym reduktorem i dobrymi wtryskiwaczami - ale cenowo wtedy nie będzie różnić

> się od BRC - chociaż u mnie dosyć dobrze działa na najtańszym zestawie

Czyli BRC robi najlepsze instalacje, potem STAG a na końcu ELPIGAZ, który w sumie nie wiadomo co to jest i nikt tego nie stosuje (mało popularny)?

Sorki, że tak dopytuje, I i II generację mam rozpracowaną, IV to dla mnie nowość.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

troche sie popedzilem z tym gazem chyba...

zrobilem ad hoc wyliczenia i oto co mi wyszlo:

Rocznie przejezdzam ok 11 000km, przejechanie moim chevym 100km na benzynie to 41zl.

czyli rok mnie bedzie kosztowal ~4500zl

na gazie zakladajac ze spali mi ok 11-12L/100km przejechanie 100km bedzie mnie kosztowalo ~23zł, czyli

jazda rok na LPG = ~2530zł + ~2600(kosz BRC) + (koszty inne) = >5130zł !!!

czyli musialbym prawie 700zł dołożyć do tego interesu. Totalnie bez sensu. Przy moim przebiegu totalnie sie to nie oplaca :/

Napisano

> Przy moim przebiegu totalnie sie to nie oplaca :/

Pytanie jak długo zamierzasz jeździć samochodem? Jeśli kilka lat to może się opłacić. Mając LPG nie zastanawiasz się nad ceną paliwa i więcej jeździsz.

W Lanosie sądzę, że miałem ponad 10 tys. PLN oszczędności przez ponad 4 lata, teraz w Lacetti na LPG przejechałem ponad 45 kkm i oszczędności na paliwie to 6 tys. zł (bez kosztów początkowych tj. instalacji gazu, dodatkowych przeglądów trochę mniej - 3,5 tys. zł.)

Napisano

> troche sie popedzilem z tym gazem chyba...

> zrobilem ad hoc wyliczenia i oto co mi wyszlo:

> Rocznie przejezdzam ok 11 000km, przejechanie moim chevym 100km na benzynie to 41zl.

> czyli rok mnie bedzie kosztowal ~4500zl

> na gazie zakladajac ze spali mi ok 11-12L/100km przejechanie 100km bedzie mnie kosztowalo ~23zł,

> czyli

> jazda rok na LPG = ~2530zł + ~2600(kosz BRC) + (koszty inne) =

> czyli musialbym prawie 700zł dołożyć do tego interesu. Totalnie bez sensu. Przy moim przebiegu

> totalnie sie to nie oplaca :/

Ale w każdym następnym roku oszczędzasz 2000 pln.

Napisano

> Czyli BRC robi najlepsze instalacje, potem STAG a na końcu ELPIGAZ, który w sumie nie wiadomo co

> to jest i nikt tego nie stosuje (mało popularny)?

BRC robi INSTALACJE, a STAG to tylko sterownik, pozostałe elementy instalacji są innych producentów, czyli to SKŁADAK biglaugh.gif.

Elpigaz już jakiś czas na rynku jest, kiedyś nawet miałem instalację II gen tej firmy i się do niej zraziłem.

Z polskich firm kompletne kity sprzedaje teraz KME. Zawsze to jakaś gwarancja, że zestaw został przetestowany w danej kompletacji.

Napisano

> panowie ja tez sie na gaz zdecyduje cos czuje.

> Powiedzcie wiecej o tym BRC?

Gotowy kit do laczka waytogo.gif

> Jak 1.4 znosi kuracje gazem?

Odpala i jedzie - nie wiesz ,ze masz gaz waytogo.gif

> Ile kosztuje zestaw z montazem?

4tysie w ASO ale zjechali na sankach i wbilem to w koszt leasingu.

> Ktos poleci jakis warsztat w Warszawie?

> Strace gwarancje jak zamontuje gaz poza Chevroletem?

Jak warsztat BRC nie powinieneś.

> Edit:

> Btw mowiac BRC, macie na mysli taka zabawke? -

> http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=994688704

> Jaka jest najlepsza/najsolidniejsza firma produkujaca instalacje LPG?

PRINS smile.gif

> Aha i jak wyglada kwestia obslugi takiej instalacji? Montuje i co potem? Jakies przeglady, wymiany

> jakis zuzywajacych sie czesic? Jestem kompletnie zielony w tej kwestii...

Ja zamontowalem i przeglądają mi ja w ASO co przeglad a co 30kkm filtr fazy lotnej za paredziesiat zlotych.

Napisano

> Rocznie przejezdzam ok 11 000km, przejechanie moim chevym 100km na benzynie to 41zl.

> czyli rok mnie bedzie kosztowal ~4500zl

11kkm to bardzo mało - nie opłaci Ci się montaż gazu chyba ,że pojedzisz laczkiem jeszcze z 5 lat.

Ja zamontowałem lpg bo jeżdze ponad 30kkm rocznie , instalka już mi się zwróciła a teraz co miesiąc mam dzięki niej na pół raty leasingowej i nie przejmuje się tym ,ze benzyna ma byc po 5zl waytogo.gif

Napisano

Jak juz pisałem na kaciku gazowym montuj BRC ,zebys potem nie mial kabaretow jak kolega noras waytogo.gif

Napisano

Planuje pojezdzic Lacettim nie dluzej niz rok, dlatego wlasnie dla takiego okresu wyliczylem. Tak wiec dla mnie to totalnie nieoplacalna sprawa:/ szkoda bo juz myslalem ze bede jezdzil za 2zl za km:)

Napisano

> Planuje pojezdzic Lacettim nie dluzej niz rok, dlatego wlasnie dla takiego okresu wyliczylem. Tak

> wiec dla mnie to totalnie nieoplacalna sprawa:/ szkoda bo juz myslalem ze bede jezdzil za 2zl

> za km:)

Niestety LPG i Diesel to od minimum 20kkm rocznie i auto conajmniej na 3-5lat innaczej poprostu sie nie opyla no.gif

p.s. mi na lpg wychodzi 2zl za 10km wink.gif

Napisano

> zebys potem nie mial kabaretow jak kolega noras

Też mu to napisałem.

Ale jak chce poznać wszystkich gazowników w mieście, to niech montuje wynalazki. Będzie też miał okazję do nabycia wiedzy w zakresie lpg.

Napisano
  • Autor

> Ale jak chce poznać wszystkich gazowników w mieście, to niech montuje wynalazki. Będzie też miał

Widzę że tak bardzo dała Ci w kość ta instalacja, że aż do dzisiaj to przeżywasz.

> okazję do nabycia wiedzy w zakresie lpg.

W każdym razie dzięki za cenne informacje - każda wiedza się przyda. wink.gif

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Elpi to jakiś wynalazek raczej nie jest. Są na pewno większe.

Jakby co, to producenta (czy właściwie tego, co kompletuje kity na włoskich komponentach) masz na miejscu - w Gdańsku. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Elpi to jakiś wynalazek raczej nie jest. Są na pewno większe.

Też mi się tak wydaje. Gdyby był taki dramat, firma by się nie utrzymała.

Jednak dużo negatywów tutaj usłyszałem na temat ich instalacji - więc coś musi w tym być.

Chwalone BRC (chyba sequent czy jakoś tak) zdaje się, że ma komunikację OBDII, stella elpi nie ma z tego co wiem - może to powód złej współpracy.

Jednak awaryjności podzespołów (jak pisano wcześniej) to raczej nie tłumaczy.

> miejscu - w Gdańsku.

Racja. Daleko nie mam.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Taka pojemność netto czy brutto?

Z pojemnoscia butli w Lacku pewnie nikt mnie nie przeskoczy - belgowie wcisneli 62l.

Zasieg ok.gif - bagaznik no.gif

Napisano

> Z pojemnoscia butli w Lacku pewnie nikt mnie nie przeskoczy - belgowie wcisneli 62l.

> Zasieg - bagaznik

FOTY zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> belgowie wcisneli 62l.

A po kiego? Mi w Epice wchodzi jakieś 36L i to wystarczy ok.gif Po co zbędne kg ciągnąć?

Napisano

> FOTY

Moze kiedys sie zmusze.

Siekneli dodatkowo metalowy stelarz, na ktorym polozyli zmontowana przez siebie podloge.

Napisano

> A po kiego?

To juz ich trzebaby bylo zapytac, a raczej sie nie da.

> Mi w Epice wchodzi jakieś 36L i to wystarczy Po co zbędne kg ciągnąć?

Ze zbednymi kg masz racje, ale zawsze denerwowalo mnie czeste tankowanie, czasem 2x dziennie, a tak deko dluzej spokoj.

Napisano

> Z pojemnoscia butli w Lacku pewnie nikt mnie nie przeskoczy - belgowie wcisneli 62l.

> Zasieg - bagaznik

Ja też mam dokładnie takie cudo. Spłyca bagażnik o 8-9 cm.

Planuje ją kiedyś zmienić na butlę o normalnej wysokości - 200mm, ta ma chyba 275.

Ile do niej Ci najwięcej weszło? Mi 50,5 L.

Napisano

> Planuje ją kiedyś zmienić na butlę o normalnej wysokości - 200mm, ta ma chyba 275.

Hmm .... to może machniom ?? Musiałbym zmierzyć swoją....

Napisano

> Ze zbednymi kg masz racje, ale zawsze denerwowalo mnie czeste tankowanie, czasem 2x dziennie, a tak

> deko dluzej spokoj.

E, ja mam zasięg do 300km na trasie więc bez przesady. PL nie jest taka wielka wink.gif

Napisano

> PL nie jest taka wielka

A co - Twoje auto zawraca jak zobaczy tablicę "Granica Państwa" hehe.gif

Napisano

> Hmm .... to może machniom ?? Musiałbym zmierzyć swoją....

Jak nie podnosi podłogi to pewnie jest to właśnie 200 mm.

Napisano

> A co - Twoje auto zawraca jak zobaczy tablicę "Granica Państwa"

pad.gif Taaa... i jedna stacja LPG jest tylko

Napisano
  • Autor

> Ja też mam dokładnie takie cudo. Spłyca bagażnik o 8-9 cm.

Sporo.

> Planuje ją kiedyś zmienić na butlę o normalnej wysokości - 200mm, ta ma chyba 275.

Może 630 x 250 = 59l?

Mogę o fotkę prosić?

Z racji tego, że samochód ma być eksploatowany również na dłuższych trasach (z małą dostępnością LPG) chciałem nieco większy zbiornik - ale problem z głębokością.

Myślałem o 630 x 230 = ok. 51l brutto, ale zastanawiam się czy dywanik wybierze te nieszczęsne 2-3 cm.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Nie wiem jaki mam wymiar ale 48 litrów było za dużo do mojego auta. Zamontowano 44 litry.

Napisano

> Sporo.

Dość poważnie mnie to denerwuje.

> Może 630 x 250 = 59l?

630 nie za bardzo tam wejdzie. Z resztą w moim przypadku taka zamiana nie miałaby większego sensu- dalej spora część bagażnik jest martwa.

> ***

> Mogę o fotkę prosić?

Postaram się nie zapomnieć.

> Z racji tego, że samochód ma być eksploatowany również na dłuższych trasach (z małą dostępnością

> LPG) chciałem nieco większy zbiornik - ale problem z głębokością.

> Myślałem o 630 x 230 = ok. 51l brutto, ale zastanawiam się czy dywanik wybierze te nieszczęsne 2-3

> cm.

U mnie jest zrobiona, chyba specjalnie, podłoga ze sklejki. Jest równo, ale bagażnik płytki jak Wisła w Niepołomicach. smile.gif

Napisano

> Ile do niej Ci najwięcej weszło? Mi 50,5 L.

51

Napisano

> E, ja mam zasięg do 300km na trasie więc bez przesady. PL nie jest taka wielka

300km robie dziennie nie wyjezdzajac z wojewodztwa, a tankowanie 2x dziennie to strata dodatakowych paru minut, marnotrastwo papieru na wieksza ilosc faktur, ciezar magazynowania tego papieru, dodatkowa praca dla ksiegowej - jak dla mnie calkiem sporo powodow.

Argumenty kup se diesla do mnie tez nie przemaawiaja, bo tanszej eksploatacji od LPG i tak nie bedzie.

Napisano

> Myślałem o 630 x 230 = ok. 51l brutto, ale zastanawiam się czy dywanik wybierze te nieszczęsne 2-3

> cm.

Sam dywanik na pewno nie wybierze, bedzie wybrzuszenie.

W lanosie mialem (instalka Bedini dokladana w ASO) dywanik podniesiony 2-3cm na czyms w rodzaju podkladek gabczastych (w kilku miejscach podlozone paski twardej gabki) i podloga byla rowna.

W lacettim jak pisal kolega mam dolozony wokol butli caly stelaz metalowy, na ktorym spoczywa stworzona przez belgow podloga bagaznika (2 kawalki plyty obitej materialem).

Napisano

> W lacettim jak pisal kolega mam dolozony wokol butli caly stelaz metalowy, na ktorym spoczywa

> stworzona przez belgow podloga bagaznika (2 kawalki plyty obitej materialem).

W HB to już chyba nie za wiele tego bagażnika zostaje.

Wczoraj rozmawiałem z jakimś grubszym filozofem (technolog ?) z firmy Irene produkującej zbiorniki LPG. Twierdzi, że jest w stanie zaprojektować zbiornik odpowiedni do każdego auta, wszystko wie i w ogóle to on zbiorniki nie do takich samochodów robił. Cena, jaką za montaż takiego zbiornika już na gotowo (nie sprzedają detalicznie) zaśpiewa sobie jego lokalny dystrybutor, będzie taka, że prawdopodobnie się nie zdecyduję. smile.gifscrewy.gif

Trzeba mu tylko zdjęcie wnęki na koło zapasowe przesłać wraz z kilkoma głównymi wymiarami.

Napisano
  • Autor

> będzie taka, że prawdopodobnie się nie zdecyduję.

> Trzeba mu tylko zdjęcie wnęki na koło zapasowe przesłać wraz z kilkoma głównymi wymiarami.

Dzisiaj byłem na przymiarce zbiornika - wszedł 630 x 225 = 53 l. Dywanik minimalnie podniesiony.

Mogę się zorientować w przyszłym tygodniu kto jest producentem i jaka byłaby cena samego zbiornika.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano
  • Autor

> Czyli 630/200 wyszedłby pewnie na 0, a to mnie interesuje.

Tak z tego co wiem 200 siedzi na 0. Ale ten 225 też bardzo ładnie siedzi - po zamontowaniu zobaczymy. Zysk nie za duży ale jednak kilka litrów więcej.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Tak z tego co wiem 200 siedzi na 0. Ale ten 225 też bardzo ładnie siedzi - po zamontowaniu

> zobaczymy. Zysk nie za duży ale jednak kilka litrów więcej.

> Pozdrawiam,

> Griba

u mnie jest na pewno 200 drugi wymiar to chyba 600 (lub 640). większy był pasowany ale nie wszedł

Napisano

> u mnie jest na pewno 200 drugi wymiar to chyba 600 (lub 640). większy był pasowany ale nie wszedł

Zobaczyłbyś z łaski swojej do papierów, bo jak 630 wchodzi, to się cieszę bardzo. Do tego podałbyś jeszcze, jakiego producenta jest zbiornik.

Napisano

> Zobaczyłbyś z łaski swojej do papierów, bo jak 630 wchodzi, to się cieszę bardzo. Do tego podałbyś

> jeszcze, jakiego producenta jest zbiornik.

Borchem 44 litry wymiary 600x200

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.