Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulce

Featured Replies

Napisano

witam

dzis zauwazylem cos dziwnego hamulec nozny dzialal normalnie zaprakowalem auto na jakis czas po powrocie odpalilem, jade i czuje, ze pedal hamulca jest twardy jak cholera i hamulec bardzo slabo hamuje. Przejechalem jakies 5km. Zgasilem samochod podpopowalem hamulec zapalilem i juz bylo wszystko jak wczesniej. Aha no i cholernie smierdzialo. Co to moglo byc? gdzie szukac przyczyny

Napisano

serwo, może jakaś nieszczelność w przewodach od serwa

> witam

> dzis zauwazylem cos dziwnego hamulec nozny dzialal normalnie zaprakowalem auto na jakis czas po

> powrocie odpalilem, jade i czuje, ze pedal hamulca jest twardy jak cholera i hamulec bardzo

> slabo hamuje. Przejechalem jakies 5km. Zgasilem samochod podpopowalem hamulec zapalilem i juz

> bylo wszystko jak wczesniej. Aha no i cholernie smierdzialo. Co to moglo byc? gdzie szukac

> przyczyny

Napisano
  • Autor

> serwo, może jakaś nieszczelność w przewodach od serwa

> > przyczyny

hmm.gif dodam tez, ze felgi byly gorace ale hamulce nie trzymały z lekkiej gorki auto sie toczy

Napisano

> dodam tez, ze felgi byly gorace ale hamulce nie trzymały z lekkiej gorki auto sie toczy

nie musza trzymać, wystarczy ze trą

Napisano
  • Autor

> nie musza trzymać, wystarczy ze trą

jutro wlasnie musze zobaczyc moze cos tylko trzeba przesmarowac i rozruszac

ale ciekawi mnei to, ze hamulec byl taki twardy, a pozniej juz wszystko ok hmm.gif

Napisano

> jutro wlasnie musze zobaczyc moze cos tylko trzeba przesmarowac i rozruszac

> ale ciekawi mnei to, ze hamulec byl taki twardy, a pozniej juz wszystko ok

nie wiem nie znam się, ale może tłoczek, zacisk czy jak to się zwie się zapiekł i nie odnił ?

albo serwo ?

Napisano
  • Autor

> nie wiem nie znam się, ale może tłoczek, zacisk czy jak to się zwie się zapiekł i nie odnił ?

> albo serwo ?

wlasnie obstawiam na tloczki ale wczesniej jak mi sie zatarly w poprzednim seju nie mialem twardego hamulca shocked.gif

a serwo jak sprawdzic czy z nim wszystko ok?

Napisano

U mnie jak zapiekł się tłoczek to tylko grzały się koła i to baardzo, mimo, że z górki się toczył swobodnie. Wystarczyło zdjąć koła, wyjąć tłoczki, wyczyścic, posmarować płynem hamulcowym i wymienić osłonki i bangladesz jak ta lala.

P.S. Po tym zabiegu oczywiście odpowietrzałem układ zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie jak zapiekł się tłoczek to tylko grzały się koła i to baardzo, mimo, że z górki się toczył

> swobodnie. Wystarczyło zdjąć koła, wyjąć tłoczki, wyczyścic, posmarować płynem hamulcowym i

> wymienić osłonki i bangladesz jak ta lala.

> P.S. Po tym zabiegu oczywiście odpowietrzałem układ

jutro to zobacze na pewno bardziej mnie martwi ten twardy hamulec ktory byl przez chwile

Napisano

> jutro to zobacze na pewno bardziej mnie martwi ten twardy hamulec ktory byl przez chwile

Twardy przez chwilę,bo akurat właśnie tłoczek mógł dociskać klocki w tym momencie-sprawdź też prowadnice i ew. wyczyść,nasmaruj.

Serwo najprościej na jałowym-naciskasz i obroty spadają i zaraz się powinno wyrównać krokowcem.

Ew. sprawdzasz w innym seju..ale każdy układ hamulcowy działa inaczej.

Napisano
  • Autor

> Twardy przez chwilę,bo akurat właśnie tłoczek mógł dociskać klocki w tym momencie-sprawdź też

> prowadnice i ew. wyczyść,nasmaruj.

> Serwo najprościej na jałowym-naciskasz i obroty spadają i zaraz się powinno wyrównać krokowcem.

> Ew. sprawdzasz w innym seju..ale każdy układ hamulcowy działa inaczej.

ooo dzieki posprawdzam bo jednak z hamulcami nei ma zartow

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

a wiec tak tloczki (prowadnice) wyczyszczone przesmarowane nowe gumki efekt hamulce dalej sie grzeja jak jasna cholera gdzie dalej szukac przyczyny?

Napisano

auto do góry, naciskasz hamulec i próbujesz pokręcić kołem, jeśli koło zblokowane to zacisk nie odbija

Napisano

Zrób test-pojeździ i pohamuj,żeby się rozgrzały hample,podstaw żabę, podpompuj hamulec i zobacz czy koła obracają się swobodnie.Jak nie to coś nie teges.Jaka pompa,klocki.

A jak tył-może grzeje Ci si przod,bo tyl slabo lapie.

Napisano
  • Autor

> auto do góry, naciskasz hamulec i próbujesz pokręcić kołem, jeśli koło zblokowane to zacisk nie

> odbija

auto z lekkich gorek sie toczy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zrób test-pojeździ i pohamuj,żeby się rozgrzały hample,podstaw żabę, podpompuj hamulec i zobacz czy

> koła obracają się swobodnie.Jak nie to coś nie teges.Jaka pompa,klocki.

> A jak tył-może grzeje Ci si przod,bo tyl slabo lapie.

tyl dobrze trzyma na przegladzie wszystko wyszlo ok

Napisano

toczyć się z góry, a poruszyć kołem ręką to różnica

Napisano

> U mnie jak zapiekł się tłoczek to tylko grzały się koła i to baardzo, mimo, że z górki się toczył

> swobodnie. Wystarczyło zdjąć koła, wyjąć tłoczki, wyczyścic, posmarować płynem hamulcowym i

> wymienić osłonki i bangladesz jak ta lala.

> P.S. Po tym zabiegu oczywiście odpowietrzałem układ

tłoczek łatwo wychodzi ? jakiś myk jest żeby bezproblemowo je wyciągnąc ?

pytam bo muszę swoje szrociaki przyrdzewiałe na nowe wyminić w warunkach "polowych" - pod blokiem...

Napisano

> Popujesz w hampel i wychodzi-taki myk

Tylko później trzeba odpowietrzyć zlosnik.gif

Napisano

> Popujesz w hampel i wychodzi-taki myk

no w sumie tak zlosnik.gif - chodziło mi o wyjęcie z wymontowanego zacisku, ale można kolejność troche zmienić ok.gif

thx

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.