Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klopot z Air Bagiem

Featured Replies

Napisano

Hej

Na poczatek dobra wiadomosc - wlasnie zauwazylem, ze moja MW JTD lyknela juz przeszlo 100 kkm w ciagu 3,5 roku i ani ona ani ja za bardzo nie narzekamy smile.gif

No ale w koncu cos sie zdarzylo. Pali mi sie kontrolka AirBagu.

Poczytalem kacikowe madrosci i pojechalem na kompa. Facet podlaczyl i wyszedl nieusuwalny blad wyzwalacza prawego airbaga, co ponoc wylacza mi nie tylko airbagi ale i pirotechniczne napinacze pasow bezpieczenstwa.

Uszkodzenie np. tasmy facet wykluczyl, patrzac na odczyty, ale z drugiej strony tego wyzwalacza nie byl pewien na 110%, mimo takiego odczytu.

Co ciekawe, stwierdzil to wszystko podlaczajac sie nie przez gniazdo w schowku, tylko normalnie tam, gdzie odczytuje sie parametry silnika.

I tu pytania

a. czy odczytanie parametrow ABG przez to gniazdo to przypadek znany medycynie? Myslalem ze wejscie w schowku to default

b. co dalej w zaistnialej sytuacji? Naprawy w ASO wolalbym ze zrozumialych wzgledow uniknac.

Napisano

> a. czy odczytanie parametrow ABG przez to gniazdo to przypadek znany medycynie?

To se ne da, jedź do kogoś innego, jakbyś był z Łodzi to zapraszałbym do mnie smile.gif

> b. co dalej w zaistnialej sytuacji? Naprawy w ASO wolalbym ze zrozumialych wzgledow uniknac.

Znaleźć kogoś kto wykona porządną diagnostykę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To se ne da, jedź do kogoś innego, jakbyś był z Łodzi to zapraszałbym do mnie

Błąd. Ta maryś ma gniazdo OBD i Air bag jest pod pinem 3

Napisano

> Błąd. Ta maryś ma gniazdo OBD i Air bag jest pod pinem 3

Chyba, że tak.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a. czy odczytanie parametrow ABG przez to gniazdo to przypadek znany medycynie? Myslalem ze wejscie

> w schowku to default

Według opis masz MW 2001/2002 czyli juz z gniazdem EOBD2 koło skrzynki bezpieczników a tam są wyprowadzone na poszczególnych pinach sygnały testowe do różnych urządzeń, ECU, ABS, AirBag, Klima

Napisano
  • Autor

Znaczy konsensus jest ze fachman nie sciemnial wink.gif

Macie jakies pomysly co do drugiego pytania?

Napisano

> Facet podlaczyl i wyszedl nieusuwalny blad

> wyzwalacza prawego airbaga, co ponoc wylacza mi nie tylko airbagi ale i pirotechniczne

> napinacze pasow bezpieczenstwa.

Prawy airbag - czyli pasażera jak rozumiem a nie boczny ?

Napinacze pasów wyzwalane z centralki to rzadki przypadek w Maryśkach - na pewno masz takie ?

> Uszkodzenie np. tasmy facet wykluczyl, patrzac na odczyty, ale z drugiej strony tego wyzwalacza nie

> byl pewien na 110%, mimo takiego odczytu.

Niestety , czasem w diagnostyce są mylące opisy błędów ...

Generalnie nie zaszkodzi przejrzeć i przeczyścić wszystkie złączki po drodze od centralki do felernego airbag-a oczywiście nie zapominając o zasadach postępowania przy działaniach z poduchami ok.gif

Napisano

mi wyskoczył airbag squib circuit czyli błąd wyzwalacza. Wystarczyło wyczyścić wtyczkę nad schowkiem ale nie tą od airbaga tylko drugą idącą w kierunku komory silnika.

Napisano

> Macie jakies pomysly co do drugiego pytania?

Czyzby wizyta w Rudawach Janowickich biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Czyzby wizyta w Rudawach Janowickich

Odpowiedz poszla na priv. smile.gif

Jak ktos ma jescze jakies pomysly, dawajcie smialo wink.gif

Napisano
  • Autor

No i problem zalatwiony.

Bezbledny MarekSkop podlaczyl auto pod kompa, mruknal ze to pewnie to co zwykle, przeczyscil wtyczke pod fotelem, skasowal blad i gra muzyka. smile.gif

Szczerze polecam tego serwisanta wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.