Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moj subiektywny test - Volvo V50 2.0D

Featured Replies

Napisano

Dorwałem się do nowego V50 2.0D w wersji momentum, rocznik modelowy 2010. Jak dotąd przejechałem nim 1100km i dzielę się wrażeniami wink.gif

Jak autko wygląda każdy widzi. Trochę lat już je robią, choć muszę przyznać, że co raz wprowadzają jakieś zmiany stylistyczne. IMO - przód jest fajny, a tył hm... nudny - w końcu to kombi zlosnik.gif

obraz187z.jpg

obraz188a.jpg

obraz184rj.jpg

W nowszych V50 zmieniono tylną płetwę, podobnie jak tylne lampy i wprowadzono drobne zmiany w zderzakach oraz tylnej klapie:

obraz032f.jpg

obraz029o.jpg

obraz020yb.jpg

W końcu volvo to zmieniło - do biksenonowych reflektorów światła postojowe nie są "żółtą" żarówką, ale w końcu świecą na biało smile.gif

obraz238.jpg

Wnętrze - Jakośc wykonania, materiały oczywiście bez zastrzeżeń. Aluminium na desce rozdzielczej to aluminium, a nie plastik malowany na srebrno, wszystkie przyciski naciska się miękko, miło, przełączniki chodzą bardzo delikatnie. Wszystko jest pod ręką, działa tak jak chcielibyśmy aby działało. Klimatronik dwustrefowy bardzo kulturalny, mądrze chodzi i nie głupieje przy byle okazji. Charakterystyczna środkowa konsola jest niezłym bajerem stylistycznym, za nią znalazło się jeszcze miejsce na półeczkę, podświetlaną delikatną zieloną poświatą - fajne zlosnik.gif Podświetlenie zegarów - spokojna zieleń (prawie nikt już takiej nie robi frown.gif ), nie męczy wzroku. Zegary bez żadnych chwytów stylistycznych - proste do bólu. Ten egzemplarz posiadał volvowskie zaawansowane audio- jak na fabryczny sprzęt przyznaję że gra świetnie. siedzenia zarówno kierowcy i pasażera mają regulację wysokości, pochylenia siedziska, lędźwi, a także są podgrzewane. Podróżuje się w nich bardzo komfortowo, można w nich spędzić godziny bez zmęczenia. tapicerka - jasno szara, gładka w dotyku, łatwo się czyści, bardzo fajna jakościowo. Kierownica i drążek biegów obszyte zarąbistą w dotyku skórą. Muszę przyznać, że jeszcze takiej fajnej skóry w aucie nie macałem. We wnętrzu dużo lampek, podświetlenie na nogi, więc jest w nocy jasno przytulnie. Podświetlony jest każdy guzik, nawet te do włączania lampek na podsufitce. Schowek pasażera - niestety mały. Głęboki, ale wąski. Ciężko tam coś sensownego upchać. Chociaż volvo w instrukcji pisze, że ciężko też się do niego złodziejowi dobrać. Nie będę sprawdzał wink.gif Miejsca w środku jak w każdym kompakcie - porównując do Focusa II z którym współdzieli płytę podłogową - minimalnie mniej, ze względu na podłokietniki i schowki. Jak dla mnie w zupełności wystarczająco - jak ktoś szuka dużego auta to niech sobie V70 kupi.

obraz193.jpg

obraz196.jpg

obraz201a.jpg

obraz204i.jpg

obraz206a.jpg

obraz207a.jpg

obraz217.jpg

obraz223.jpg

Jak to jeździ:

Silnik - 2.0 diesel spięty z 6cio biegową manualną skrzynią. Jedni twierdzą że to żywcem tdci, mi sprzedawca powiedział, że tylko blok silnika jest forda, reszta to już volvo. Przyznać trzeba że pracuje kulturalniej niż 2.0tdci których się w fordach nasłuchałem. Możliwe że coś tam zmieniono. W każdym razie auto porusza się żwawo. Wyprzedza się bezstresowo, nawet z 4rema osobami na pokładzie radzi sobie bardzo dobrze. Nie jest to oczywiście wyścigówka, tylko karawan, ale jako kobyła na trasy sprawdza się. Spalanie oscyluje między 8.5, a 6.5 - jednak silnik jest jeszcze na dotarciu więc niewiele się to ma do wyniku ostatecznego -tym bardziej, że przebieg mały więc i próba mała wink.gif

Ze skrzynią biegów silnik dogaduje się bardzo dobrze, przełożenia są fajnie dobrane.

Hałas - no tutaj volvo dało popis - samochód jest bardzo dobrze wyciszony. Podwójne boczne szyby, bardzo dobre wyciszenie hałasu od kół. Nawet przy prędkościach rzędu 160-170 można rozmawiać cicho, ani nie trzeba zwiększać głośności radia.

Zawieszenie - przeszczep z focusa II, ALE - jest inaczej zestrojone. auto jest bardziej "miękkie" - bardzo dobrze wybiera nierówności, co miło zaskoczyło podczas wojaży po dolnośląskich drogach. W zakrętach wychyla się bardziej od focusa II. Da się odczuć ciężar tyłu - w końcu parę kg i cm mu tam przybyło, więc i zachowanie inne. Podczas szybkich zakrętów widać że trochę tył ciągnie, w kierunku lekkiej nadsterowności. Jednak mimo wielu prób nie udało mi się go wyprowadzić z równowagi i DSTC (volvowskie ESP) jeszcze nie miało okazji się wykazać.

Światła - ten egzemplarz posiada skrętne biksenony, które działają bardzo dobrze - jeszcze człowiek nie wszedł dobrze w zakręt, a już mu auto lampami łypie co tam w nim słychać. Kupę radochy dała mi jazda wieczorem po zakrętach w okolicach gór sowich, właśnie dla samej zabawy światłami zlosnik.gif Podobnie przy zapalaniu świateł jak ksenony robią test to fajnie volvo zezuje zlosnik.gif

Hamulce - bardzo dobre - mimo szybkiej jazdy po górskich serpentynach hamulce zawsze hamowany pewnie i mocno. Nie mają tendencji do przegrzewania, ABS nie włącza się zbyt szybko. Pedał hamulca pracuje w szerokim zakresie, więc można precyzyjnie dobrać siłę hamowania.

Inne pierdoły - czujnik deszczu programuje się pokrętłem do ustawiania interwału wycieraczek - więc można sobie dobrać optymalną "czułośc" - bardzo zmyślne, szczególnie ze względu na częste narzekania na "szorowanie suchych szyb" w autach z czujnikami. Boczne szyby przednie pokryte są warstwą hydrofobową, która zapobiega osadzaniu się wody (bo jest hydrofobowa zeby.GIF ) - szybki boczne są zawsze suche. Światła skrętne działają tylko w nocy - w dzień nie skręcają, dopóki czujnik zmierzchu nie uzna że jest dość ciemno smile.gif Kontrolka niezapiętych pasów bimba tym głośniej i częściej im szybciej jedziesz (w odróżnieniu od focusa do którego wsadzono chyba syrenę z okrętu podwodnego do ostrzegania o niezapiętych pasach...). do autka dodano rozwijaną roletę z kratką, którą można ustawić albo za tylną kanapa, albo za siedzeniami kierowcy i można sobie zrobić "ciężarówkę". Nawiew można ustawić na obieg otwarty, zamknięty, albo na auto - czyli czujnik sam sobie wyczuje czy jedziesz za smrodliwym autobusem i zamknie obieg powietrza.

czego by się tu czepić - z tłu rączki ręcznego hamulca jest taki plasticzek - już 2 razy go uwaliłem przy wsiadaniu łokciem... trzeba było kleić. 3/4 tych aut na allegro nie ma już tego plasticzka smile.gif Druga wada to cena wink.gif A trzecia to koszty serwisu, które są wręcz obłędne. pierwszy serwis, który obejmuje wymianę oleju i filtra przeciwpyłkowego to koszt chyba 1200zł screwy.gif z tego co wiem BMW ma taniej...

podsumowując - kawał dobrego auta, przeznaczonego dla ludzi którzy nie chcą się wyróżniać - jak szukasz szału to kupujesz A4 z diodowymi lampkami z przodu i tyłu. Stworzony by w nim spędzać długie godziny w trasach, ze względu na komfortowe zawieszenie, wyciszenie oraz siedzenia i nawet samą pozycję za kierownicą - która polega na rozłożeniu się w fotelu i podparciu obu łokci na podłokietnikach - w pozycji tej można jechać długie godziny bez zmęczenia.

Odpowiadając na pytania ludzi, którzy na forach lubią obrzykiwać go "przydrogim focusem" - jako posiadacz 2 focusow II mówię - ja w tym forda nie widzę.

Napisano

> Wnętrze - Jakośc wykonania, materiały oczywiście bez zastrzeżeń. Aluminium na desce rozdzielczej to

> aluminium, a nie plastik malowany na srebrno,

To cieniutka blaszka aluminiowa :-)

Masz stary z gładkim, czy nowy ze "szczotkowanym" ?

> siedzenia zarówno

> kierowcy i pasażera mają regulację wysokości, pochylenia siedziska, lędźwi, a także są

> podgrzewane.

Regulacje pasażera od kinetic w górę.

Podgrzewanie to opcja.

> Podróżuje się w nich bardzo komfortowo, można w nich spędzić godziny bez

> zmęczenia. tapicerka - jasno szara, gładka w dotyku, łatwo się czyści, bardzo fajna

> jakościowo.

... i fatalnie się brudzi, a po ok 120 - 150 kkm rozłazi się plastik, z którego zrobione są "poddupniki".

Dodatkowo w lecie TRAGICZNIE się poci tyłek na tym winylu.

Owszem, dalaro jest efektowne, ale niestety w codziennym użyciu fatalne.

Dalece lepsza jest Boda - bazowa tapicerka.

> Kierownica i drążek biegów obszyte zarąbistą w dotyku skórą. Muszę przyznać, że

> jeszcze takiej fajnej skóry w aucie nie macałem.

... i bardzo łatwo ją zadrzeć, choćby paznokciem, nie mówiąc o zegarku - nic za darmo nie ma :-)

> Chociaż volvo w instrukcji pisze, że ciężko też się do niego złodziejowi

> dobrać. Nie będę sprawdzał

Żeby zamknąć trzeba rozbierać kluczyk - średnia koncepcja.

> Silnik - 2.0 diesel spięty z 6cio biegową manualną skrzynią. Jedni twierdzą że to żywcem tdci, mi

> sprzedawca powiedział, że tylko blok silnika jest forda, reszta to już volvo.

Silnik w skrzynce przychodzi od Citroena.

Pan Cię w karolka zrobił :-)

> Hałas - no tutaj volvo dało popis - samochód jest bardzo dobrze wyciszony. Podwójne boczne szyby,

> bardzo dobre wyciszenie hałasu od kół.

Szyby laminowane to opcja, niestety dość droga.

W standardzie są zwykłe, ale niewiele gorsze.

Co ciekawe - ten sam samochód z silnikiem D5 jest nieco głośniejszy.

(...)

Ciach.

Ogólnie uważam to auto za całkiem udane.

Nie robi szału, ale i nie jest do czego się szczególnie przyczepić.

ALE - nie kupiłbym sam :-)

Value for money jest niezbyt zachęcające, zwłaszcza jak się kupi lepiej wyposażone auto.

Co do kwestii trasowej - zgadzam się, że auto bardzo wygodne, da się dłuuuuuugo jechać bez odpoczynków.

Ostatnio miałem okazję przekonać się jak jeździ się "klasowym konkurentem", czyli Meganem - poracha -> po 3 godzinach bujania się miałem wrażenie, że zaraz [ciach] kręgosłup :-)

Napisano
  • Autor

> To cieniutka blaszka aluminiowa :-)

> Masz stary z gładkim, czy nowy ze "szczotkowanym" ?

szczotko... znaczy chropowaty zlosnik.gif

> Regulacje pasażera od kinetic w górę.

> Podgrzewanie to opcja.

> ... i fatalnie się brudzi, a po ok 120 - 150 kkm rozłazi się plastik, z którego zrobione są

> "poddupniki".

panie to za jakieś 15 lat będzie zlosnik.gif co do brudzenia - fakt. Co chwilę trzeba gdzieś podlecieć z psikadłem do tapicerki i szorować...

> Dodatkowo w lecie TRAGICZNIE się poci tyłek na tym winylu.

Jak na razie a wczesnie bym mógł cos powiedzieć smile.gif

> Owszem, dalaro jest efektowne, ale niestety w codziennym użyciu fatalne.

> Dalece lepsza jest Boda - bazowa tapicerka.

> ... i bardzo łatwo ją zadrzeć, choćby paznokciem, nie mówiąc o zegarku - nic za darmo nie ma :-)

też odniosłem takie wrażenie - bardzo miękka i przyjemna, ale przez to moze być delikatna.

> Żeby zamknąć trzeba rozbierać kluczyk - średnia koncepcja.

A to akurat nie problem - pociągasz za dupkę kluczyka przesuwając jedną rzecz i juz masz wytrych. Poza tym w instrukcji coś piszą, że zamyka się automatycznie po zamknięciu centralnym zamkiem - jeszcze tego nie rozgryzłem.

> Silnik w skrzynce przychodzi od Citroena.

Ano też tak pomyslałem - na przewodzie od intercoolera elegancko ford pisze wink.gif poza tym pucha filtra powietrza i zbiorniczek wyrównawczy wypisz wymaluj z mojej foki.

> Pan Cię w karolka zrobił :-)

przynajmniej próbował wink.gif

Napisano

Gdyby nie te pieruńskie systemy trakcyjne byłoby całkiem przyjemnym samochodem.

Napisano
  • Autor

> Gdyby nie te pieruńskie systemy trakcyjne byłoby całkiem przyjemnym samochodem.

rozwin confused.gif

Napisano

> rozwin

kolega jest tzw DOBRYM kierowcą, któremu ESP "przeszkadza" w jeździe.

Przytakiwać, nie wdawać się w dyskusje.

Zwykle tego typu opinie wyrażają ludzie, którzy nie mieli w życiu nawet okazji zobaczyć w praktyce jak takie systemy funkcjonują, zwłaszcza w sprawnym technicznie pojeździe...

Napisano

> szczotko... znaczy chropowaty

Dobra, obejrzałem zdjęcia i już wiem, że to MY 2010 ale "wersja 2.0" - te które kupowałem w lipcu miały aluminium gładkie a nie szczotkowane (chociaż nie jest to aluminium szczotkowane w pełnym znaczeniu tego słowa), ale za to mają też przełącznik do otwierania drzwi także po prawej stronie z przodu.

Kretyńska oszczędność niestety.

> panie to za jakieś 15 lat będzie

Ale też po jakichś 3+ latach niestety.

Dalaro nie jest wzorem trwałości - boleję nad tym, bo pojawiają się problemy :-(

> co do brudzenia - fakt. Co chwilę trzeba gdzieś podlecieć z

> psikadłem do tapicerki i szorować...

Było wziąć offblack :-)

> Jak na razie a wczesnie bym mógł cos powiedzieć

> też odniosłem takie wrażenie - bardzo miękka i przyjemna, ale przez to moze być delikatna.

> A to akurat nie problem - pociągasz za dupkę kluczyka przesuwając jedną rzecz i juz masz wytrych.

Jak dla mnie nadmiar szczęścia.

> Poza tym w instrukcji coś piszą, że zamyka się automatycznie po zamknięciu centralnym zamkiem

> - jeszcze tego nie rozgryzłem.

A tego to nie wiem - wiem, że grzebać pogrzebaczem trzeba.

> Ano też tak pomyslałem - na przewodzie od intercoolera elegancko ford pisze poza tym pucha filtra

> powietrza i zbiorniczek wyrównawczy wypisz wymaluj z mojej foki.

> przynajmniej próbował

Już końcówka końcówki - nawet nie można zamówić auta z takim silnikiem do produkcji.

Od MY 2011 będą nowe silniki, tym razem Volvocarowskie - 2,0 D3 (150 KM), D4 (177 KM) - być może będzie też D5, ale tego jeszcze nie wiadomo.

Wypatruję cenników jak kania dżdżu.

Aha, dostępne będą od września.

Napisano

Kurcze icon_eek.gificon_eek.gif

Myślałem, że podpierdzieliłeś auto mojemu szwagrowi hehe.gif

Kolor nadwozia jak i wnętrza się zgadza 893goodvibes.gif

Bardzo przyjemne autko wink.gif Wg. ten tył "kombiowy" pasuje to tego auta jak... oink.gif

W sedanie wygląda znacznie lepiej 20.GIF

Napisano

> kolega jest tzw DOBRYM kierowcą, któremu ESP "przeszkadza" w jeździe.

Kolega zbytnio ironizuje.

> Przytakiwać, nie wdawać się w dyskusje.

Jest to jakieś wyjście, ale przypominam, że forum właśnie temu służy - żeby dyskutować. Autor wątku dobrze go zatytułował - subiektywny test.

> Zwykle tego typu opinie wyrażają ludzie, którzy nie mieli w życiu nawet okazji zobaczyć w praktyce

> jak takie systemy funkcjonują, zwłaszcza w sprawnym technicznie pojeździe...

Widzisz, zdarzają się wyjątki. Miałem okazję jeździć fabrycznie nowym egzemplarzem w różnych warunkach (od śniegu po suchy asfalt). Samochód był rzecz jasna w świetnym stanie technicznym. Volvo stawia na bezpieczeństwo i takie też jest. Elektronika wyprzedza myślami niedoświadczonego kierowcę co w konsekwencji może doprowadzić do bezgranicznego zaufania do tychże systemów. Żeby była jasność - wiem do czego służą te systemy i w jaki sposób działają. To moja SUBIEKTYWNA opinia. Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

podczas jazdy na codzień nie masz przyjemności w ogóle korzystania z "dobrodziejstw" tej elektroniki. Ona włącza się tylko w sytuacji gdy kompletnie przegniesz pałę/sytuacji awaryjnej (nagły manewr) gdy szanse że sam wyprowadzisz auto z szykującego się poślizgu są niewielkie.

a że są barany co jeżdżą, tak by im ta elektronika włączała się co drugi zakręt - niech sobie są - w końcu ich naturalna selekcja wyeliminuje z ruchu. Są ludzie co sobie dobrze robią wsadzając pompkę w tyłek, a jakoś nie widzę lobbowania w celu zaprzestania dołączania pompek do rowerów...

Napisano

A ile za taki model z tym wyposazeniem trzeba dać confused.gif

Napisano
  • Autor

> A ile za taki model z tym wyposazeniem trzeba dać

katalogowo około 125kpln. sle da sie duzo taniej wink.gif

Napisano

> katalogowo około 125kpln. sle da sie duzo taniej

Drogo.... ale auto ok.gif sam sie zastanawiałem nad nim hehe.gif

Napisano

Mogę tylko dodać że od 1,5 roku jestem na spółkę z ojcem posiadaczem V50 t-ki z 2004 roku, właśnie w 2,0D bez pdf'a. Przebieg w tej chwili 142kkm i do tej pory odpukać auto nie do zdarcia. Właśnie dziś było na przeglądzie - zero luzów w zawieszeniu, amortyzatory po 75%, hamulce żyleta, silnik pracuje idealnie - nie ma się czego przyczepić. Od zakupu czyli jakieś 20kkm nic w zawieszeniu nie wymieniane, tylko z tyłu tarcze i klocki nowe, zbiorniczek spryskiwacza (przepuszczał na łączeniu), płyny i filtry oraz jedna szpilka w kole. Więcej grzechów nie pamiętam grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.