Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Salvage w Autocheck/Carfax - o co chodzi? [EDIT: raport]

Featured Replies

Napisano

W raporcie Autocheck w sekcji: "Title and ProblemCheck" występuje "Salvage title or salvage auction record(s)". Coś tam kumam mniej więcej, ale może ktoś bardziej obeznany w praktyce wyjaśni, na ile to poważne? Wszelkie pozostałe pozycje są OK.

Quote:

No abandoned title record

No damaged title or major damage incident record

No fire damaged title record

No grey market title record

No hail damage title record

No insurance loss title or probable total loss record

No junk or scrapped title record

No manufacturer buyback/lemon title record

No odometer problem title record

No rebuilt/rebuildable title record

Salvage title or salvage auction record(s)

No water damaged title record

No NHTSA crash test record

No frame/unibody damage record

No recycling facility record

No fleet, rental and/or lease use record

No taxi use record

No police use record

No government use record

No livery use record

No driver education record

No accident record reported through accident data sources

No corrected title record

No duplicate title record

No emission/safety inspection record

No loan/lien record

No fire damage incident record

No repossessed record

No theft record

No storm area registration/title record

Quote:

11/01/2004

Independent Source VEHICLE MANUFACTURED AND SHIPPED TO DEALER

11/17/2004 DANBURY, CT

15

Motor Vehicle Dept. TITLE (Title #:028794128)

11/17/2004 DANBURY, CT

Motor Vehicle Dept. REGISTRATION EVENT/RENEWAL

11/01/2006 DANBURY, CT

10/30/2008 DANBURY, CT

12/14/2009 CT

Motor Vehicle Dept. SALVAGE

Napisano

Quote:

Salvage Auction Record

Most vehicles sold at Salvage auctions were declared totaled by insurance companies. Most of these vehicles have sustained significant damage but there are some exceptions. For instance, recovered stolen vehicles are often declared a total loss regardless of the actual damage. Rebuilders and Recyclers purchase these vehicles at auction with intentions to rebuild them or dismantle them for parts.

Salvage Title

A Salvage Title is issued on a vehicle damaged to the extent that the cost of repairing the vehicle exceeds ~ 75% of its pre-damage value. This damage threshold may vary by state. Some states treat Junk titles the same as Salvage but the majority use this title to indicate that a vehicle is not road worthy and cannot be titled again in that state. The following eleven states also use Salvage titles to identify stolen vehicles - AZ, FL, GA, IL, MD, MN, NJ, NM, NY, OK and OR.

Napisano

> W raporcie Autocheck w sekcji: "Title and ProblemCheck" występuje "Salvage title or salvage auction

> record(s)". Coś tam kumam mniej więcej, ale może ktoś bardziej obeznany w praktyce wyjaśni, na

> ile to poważne? Wszelkie pozostałe pozycje są OK.

Lepsze to niz Total Loss, ale oznacza poważnie uszkodzone auto.

Konkretne przykłady znajdziesz (włącznie ze zdjęciami) na bezwypadkowych forum.

Ja osobiście zdecydowanie nie chciałbym auta z takim tytułem.

Napisano
  • Autor

> Lepsze to niz Total Loss, ale oznacza poważnie uszkodzone auto.

> Konkretne przykłady znajdziesz (włącznie ze zdjęciami) na bezwypadkowych forum.

> Ja osobiście zdecydowanie nie chciałbym auta z takim tytułem.

No właśnie mi to wygląda na pokradzieżowe, bo sprzedający daje pełną dowolność w testowaniu auta i zapewnia o bezwypadkowości (komis z TOPem na otomoto, choć zapewne nic to nie znaczy). Może ktoś zna - Car-Best z Żyrardowa...

Napisano

> No właśnie mi to wygląda na pokradzieżowe, bo sprzedający daje pełną dowolność w testowaniu auta i

> zapewnia o bezwypadkowości (komis z TOPem na otomoto, choć zapewne nic to nie znaczy). Może

> ktoś zna - Car-Best z Żyrardowa...

Nie, jest tak jak mówi chemiq. Gdyby był po kradzieży miałby tytuł "theft".

Napisano
  • Autor

> Nie, jest tak jak mówi chemiq. Gdyby był po kradzieży miałby tytuł "theft".

A może być tak, że to rozbitek i w raporcie nie będzie słowa o wypadku (stopień rozbicia, miejsce uderzenia itd.)? To właśnie mi się nie zgadza. W przykładowych raportach na bezwypadkowe.net "Salvage title or salvage auction record(s)" występuje wraz z opisem zniszczeń. Tutaj tego nie ma hmm.gif

Napisano

> A może być tak, że to rozbitek i w raporcie nie będzie słowa o wypadku (stopień rozbicia, miejsce

> uderzenia itd.)? To właśnie mi się nie zgadza.

Wydaję mi się, że widziałem raporty z salvage bez opisu hmm.gif

Ale 100% pewności nie mam, auta z USA szukałem jakieś 2 lata temu i może pamięć już nie ta.

Napisano

Wejdz sobie na copart i zobacz jak moze wygladac auto z aktem wlasnosci salvage. Uszkodzenie uszkodzeniu nierowne. Juz widzialem auta z Clean Title ktore nie nadawaly sie do robienia. Auto moze miec w historii ze kiedys cos z nim bylo robione. Daj numer Vin jak masz, moze bedzie sie jeszcze dalo wyrwac zdjecia.

Napisano

> A może być tak, że to rozbitek i w raporcie nie będzie słowa o wypadku (stopień rozbicia, miejsce

> uderzenia itd.)? To właśnie mi się nie zgadza. W przykładowych raportach na bezwypadkowe.net

> "Salvage title or salvage auction record(s)" występuje wraz z opisem zniszczeń. Tutaj tego nie

> ma

To zależy do jakiej bazy masz dostęp. Kolega Pablo z bzwypadkowych ma dostęp do Carfax'a.

Napisano
  • Autor

> Auto moze miec w historii ze kiedys cos z nim bylo robione. Daj numer Vin jak masz, moze

> bedzie sie jeszcze dalo wyrwac zdjecia.

To pewnie do mnie: VIN: WAUVT64B34N104192

Napisano

To tak jak w Polsce - jak ubezpieczenie uzna ze naprawa samochodu przekracza jego wartosc, to wlasciciel dostaje kase, a samochod idzie na sprzedaz na akcji z notatka ze zostal zezlomowany. Kupuje go wtedy najczesciej jakis warsztat-krzak i doprowadza to mniej-wiecej uzytku poprzez oszczedzanie na naprawie (wstawianie starych czesci zamiast nowych, klepanie i naciaganie zamiast wymiany). Taka amerykanska wersja spawania Paska z dwoch czesci. Mam znajomego ktory sie tym zajmuje - kiedys poskladal Saturna Sky z trzech roznych (silnik od jednego, przod od drugiego, kabina i tyl od trzeciego). Jezdzilo to troche bokiem, ale sie sprzedalo.

Napisano
  • Autor

> Moze byc tzw. "washed title" - przez umiejetne rejestrowanie w odpowiednim stanie mozna usunac

> wiekszosc info poza tym ze jest 'salvage".

> http://www.fraudguides.com/auto-title-washing.asp

A co sądzisz o tym, a zwłaszcza pogrubionej części:

Quote:

Salvage/Title and ProblemCheck - A salvage vehicle is a vehicle that has been wrecked or damaged beyond repair; declared a total loss by the insurer;
or declared a total loss by reason of theft.
When an insurance company as a result of a total loss settlement acquires a vehicle, the insurance company must apply for a Salvage Certificate. If the owner retains possession of a salvage vehicle, the owner must obtain a Salvage Certificate before receiving a total loss statement from the insurance company.

Możliwe?

Napisano
  • Autor

> Mozliwe, ale malo prawdopodobne. Samochody w USA kradnie sie prawie wylacznie na czesci = szanse na

> to ze gdzies go Policja znajdzie w calosci sa prawie zerowe.

> http://www.auto-theft.info/Statistics.htm

Dzięki za wszystkie wypowiedzi waytogo.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

Tak jak pisaliście - auto bite. Choć w stopniu nie wykluczającym zakupu (po odpowiednim targowaniu oczywiście) waytogo.gif

Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

> Tak jak pisaliście - auto bite. Choć w stopniu nie wykluczającym zakupu

Ja bym sie nie bawil w zakup takiego samochodu. Rynek jest zapchany uzywanymi i mozna spokojnie znalezc cos bezwypadkowe.

Napisano
  • Autor

> Ja bym sie nie bawil w zakup takiego samochodu. Rynek jest zapchany uzywanymi i mozna spokojnie

> znalezc cos bezwypadkowe.

No właśnie nie w tym przypadku i przy tak szczegółowo określonych wymaganiach i wyposażeniu. Cena jest sporo niższa od rynkowej, ale już wiadomo czemu.

Napisano

> No właśnie nie w tym przypadku

Przesadzasz - znalazlem 144 A6 model 2004 z AWD i 3.0 V6 na sprzedaz. Mozna wybierac ile dusza zapragnie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przesadzasz - znalazlem 144 A6 model 2004 z AWD i 3.0 V6 na sprzedaz. Mozna wybierac ile dusza

> zapragnie

Piszesz o USA oczywiście?

Napisano

> Piszesz o USA oczywiście?

oczywiście jak zawsze screwy.gif

Napisano

> Piszesz o USA oczywiście?

Przeciez samochod o ktorym caly czas dyskutujemy jest z USA....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.