Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o 406

Featured Replies

Napisano

witam,

mam mozliwosc kupna puga 406 2.0 hdi (110) z 1999r (po lifcie)za 12k pln(moze cos jeszcze utargowalbym) z takim oto wyposazeniem:

- alu 16'' orygilanle

- klimatyzacja(chyba automat)

- ABS

- reflektory przeciwmgielne w zderzaku przednim

- elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka zewnętrzne

- sterowanie radioodtwarzaczem przy kolumnie kierownicy

- spoiler tylnej klapy

- trzecie światło stop

- poduszka powietrzna kierowcy i pasażera

- skórzana gałka zmiany biegów

- elektrycznie sterowane szyby

- regulacja położenia kierownicy

- wspomaganie kierownicy

- centralny zamek

- immobiliser - > pewnie cos jeszcze bylo ale niepamietam tongue.gif

Auto ma niby 210kkm, 2lata w kraju (pokazywal ksiazke z ASO i da VIN jakbym chcial sprawdzic), rozrząd wymieniony przy 180kkm, wymieniony pasek klinowy, niedawno wymieniony tłumik na nowy. Tyle wiem co bylo robiene. Auto wizualnie w b.dobrym stanie, wnetrze tez b.ladne.

Moje pytanie, jak wyglada uzytkowanie francuza (nigdy nikt w rodzinie niemial auta z Francji), awaryjnosc, czesci (jakby trzeba bylo cos wymienic), slinik (udana konstrukcja czy jakies minusy posiada) i czy spalanie na poziomie 5-6.5l/100 jest realne? Najlepiej wszystko co wiecie zlosnik.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Kolega ma i jest zadowolony. Ale on kupił pewnego. Ja miałem do czynienia z benzyną i mam jak najlepsze zdanie. Tyle że to też pewny egzemplarz. Ponoć najmniej awaryjny Peugeot.

Napisano
  • Autor

Wlasnie troche mam obawy co do aut z Francji, nie najlepsze opinie slyszalem. oslabiony.gif Co do pewnosci, to przebieg na 100% pewny, bity byl tylko w prawy tyl (ale tez nic powaznego: nowy zderzak i lampa). A jak wyglada sprawa czesci, serwisowania, a glownie chodzi mi o silnik, jak sie sprawuje.

Napisano

Silniki HDI sa ogolnie polecane.

Wersja 110km posiada kolo dwumasowe, wiec sprawdz w jakim jest stanie. Dobrze by tez zerknac na turbo.

W razie czego wiem, ze do tego silnika sa zamienniki jednomasowe w komplecie ze sprzeglem.

Calosc pewnie wyniesie z 1,5 tys, wiec sam musisz ocenic czy ewentualna wymiana Cie zaboli.

Co do spalania to mysle, to nie oczekuj takich wynikow w miescie.

Pzdr,

Maciej

Napisano
  • Autor

narazie to sasiad rzucil haslo ze kolo czerwca bedzie sprzedawac, bo narazie czeka na nowe z salonu.

A co do dwumasy to niewiem czy wymienial ale sprzeglo ponoc bylo robione jeszcze za Helmuta jak mial 150kkm. Turbo bylo czyszczone po sprowadzeniu i jak narazie dobrze sobie radzi, nawet niema zapocen.

A jakies czeste bolaczki maja te modele, typu zawieszenie. itp?

Napisano

Francuzy z tamtego okresu nie są przeładowane elektroniką więc nie psują się bardziej od konkurencji niemieckiej. Mit o Francuzach to niestety w głównej mierze zasługa Laguny 2 z początku produkcji (2001/2 - później już było lepiej). Poza tym tych nowych już nie da się serwisować u Kazia w garażu - to wymaga wiedzy i sprzętu. Kolega przez dwa lata wymienił drążki kierownicze. Ale jak trafisz na paścia to problem jest jak z każdym nowoczesnym dieslem - będzie drogo. Generalnie części jest pod dostatkiem. A jeśli chodzi ogólnie o francuzy - od dwóch lat jeżdżę Laguną z 96 roku. Psują się pierdoły - typu zaśniedziała wtyczka - z racji wieku. Ale na lawecie nigdy nie wracała. Części jest pełno i za grosze - drzwi z elektryką kupiłem za 100 zł. 406 jeździłem 3 miesiące i benzyną więc nic nie powiem o dieslu. Ale samochód fajny - wrażenia same pozytywne.

Napisano
  • Autor

Wlasnie przegladalem rozne fora i tak dziwnie opisuja te silniki 2.0hdi, ze niby dobry ale woleli by kupic 1.8 i zalozyc sekwencje, bo niby duzo tanszy w eksplatacji i mniej sie psuje hmm.gif

Moze i racja ze nieodbiega od konkurencji z niemiec. Ja mam felicje i tez niepowiem, ze jest bezawaryjna

Napisano

> Francuzy z tamtego okresu nie są przeładowane elektroniką więc nie psują się bardziej od

> konkurencji niemieckiej. Mit o Francuzach to niestety w głównej mierze zasługa Laguny 2 z

> początku produkcji (2001/2 - później już było lepiej).

Witam, ja trochę z innej beczki. Posiadam clio II 1999r, 124kkm. Benzynka 1,4.

Właśnie z serwisu wróciłem. Padly regulatory hamulców z tyłu ale nie w tym rzecz. Facet pojechał na jazdę próbną i zapaliła mu sie kontrolka poduszki powietrznej. Podpieli pod komputer i okazało się że coś tam przerywa przy pasach kierowcy. Okazało się że facet usiadł (masywny pan), pupą dotkną przełączników i coś się rozpieło. 270751858-jezyk.gif

Także we francuzach wszystko możliwe 270751858-jezyk.gifP

Pozdrawiam

Radek.

Napisano

> Wlasnie przegladalem rozne fora i tak dziwnie opisuja te silniki 2.0hdi,

406 to bardzo dobry samochod a z wspomnianym 1.8 dobiegal do 0.7 mln km bez jakichs wiekszych problemow. Te samochody stanowily przez jakis czas flote warszawskiego MPT... smile.gif

Komfortowe zawiesznie, dobre silniki w tym wspomniany wczesniej przez kolegow HDI.

Ogolnie jakbys mial jakies watpliwosci i chcial sprawdzic czy deklarowany przez sprzedawce przebieg kupowanego bolida w miare pokrywa sie z rzeczywistoscia to zapraszam na to forum .

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> 406 to bardzo dobry samochod a z wspomnianym 1.8 dobiegal do 0.7 mln km bez jakichs wiekszych

> problemow. Te samochody stanowily przez jakis czas flote warszawskiego MPT...

> Komfortowe zawiesznie, dobre silniki w tym wspomniany wczesniej przez kolegow HDI.

> Ogolnie jakbys mial jakies watpliwosci i chcial sprawdzic czy deklarowany przez sprzedawce przebieg

> kupowanego bolida w miare pokrywa sie z rzeczywistoscia to zapraszam na to forum .

> pozdr.

> M.

ok.gif narazie czekam na ruch sasiada i.... musze troche funduszy nazbierac, bo niesadze zeby te 11k pln wystarczylo, jeszcze musze miec z 2k na jaka kolwiek robocizne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.