Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibracje silnika, szczególnie na biegu jałowym

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Omega 2.2 benzyna.

Od samego początku jak ją kupiłem na pedale sprzęgła, drążku zmiany biegów wyczuwalne były delikatne wibracje. Takie "mrowienie". Później efekt zaczął się pogłębiać, w szczególności pod obciążeniem (klima). Wibracje zaczęły się przenosić także na kierownicę i momentami są też wyczuwalne przez fotel i na całej karoserii samochodu. Drążek zmiany biegów potrafi wychylać się na 0,5 centymetra.

Podejrzenia padły na koło dwumasowe.

Ze względu na to że nowe koło jest dość drogie (7-10 tyś zł - ze złota one czy co? icon_eek.gif) postanowiłem poszukać używek. Wybrałem takie które miało najmniejszy luz "skrętny" (ok 1 cm po obwodzie) i właściwie brak innych luzów. Wg mechanika prawie jak nówka.

Po rozebraniu okazało się że moje koło jest w identycznym stanie jak te używane (znaczy się wygląda na sprawne) ale do zmiany jest tarcza sprzęgła. Ze względu na małe różnice w cenie zdecydowałem się zmienić kompletne sprzęgło. Po wymianie koła z kompletnym sprzęgłem okazuje się że wibracje pozostały identyczne jak wcześniej.

- drgania występują we właściwie całym zakresie prędkości obrotowej (na luzie mocno trzęsie, na wyższych obrotach to raczej "mrowienie")

- drgania na pedale sprzęgła czuć tylko jak się go lekko wciśnie. Przy pełnym wciśnięciu na pedale nic nie czuć.

- drgania są identyczne czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie

- drgania przenoszą się na samochód podczas ruszania (tak jakby sprzęgło nierówno brało). Po wymianie sprzęgła na chwilę było nieco lepiej, później szybko wszystko wróciło.

- ustawienia silnika były resetowane i komputerem i odłączaniem akumulatora, żadnych zmian.

- mam LPG, ale identyczne objawy były przed założeniem, brak różnicy czy LPG czy benzyna.

- wskazania sondy lambda prawidłowe

- wskazania przepływomierza prawidłowe

- jeśli chodzi o obroty to silnik chodzi idealnie równo, żadnego "wypadania zapłonu", falowania obrotów, moc wydaje się być prawidłowa od samego dołu.

- poduszki pod silnikiem wymienione - brak zmian.

- to co jeszcze zauważyłem to to że kąt wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym to 42 stopnie. Ale wg innego właściciela Omegi z tym samy silnikiem u niego jest tak samo i nic nie wibruje.

Teraz pytanie - co jeszcze może powodować tak silne drgania silnika?

Co sprawdzić i do kogo się udać, bo zarówno mnie jak i mechanikom skończyły mi się pomysły.

Napisano

Ja bym jeszcze sprawdził kompresję na cylindrach.

Napisano
  • Autor

> A koło pasowe na wale korbowym w jakim jest stanie???

Niedawno założona oryginalna nówka bo stare się powoli rozpadało. Ale to przy innej okazji wymienione i na wibracje w ogóle nie wpłynęło.

Napisano
  • Autor

> Ja bym jeszcze sprawdził kompresję na cylindrach.

Jak chciałem sprawdzić to się ze mnie mechanicy śmieli że nie ma sensu tego robić, bo były by inne objawy których u mnie brak. Jakby nie było to jednak oleju mi zjada 1l na 4 tyś km (co podobno jest jeszcze normą u Opla).

Ponadto robiłem test w jednym z programów diagnostycznych polegający na podniesieniu obrotów i wyłączaniu kolejnych cylindrów. Przy wyłączeniu każdego z cylindrów spadek obrotów jak i wibracje były identyczne, natomiast rzeczywiście wibracje które opisuję w pierwszym wątku są bardzo podobne do tych przy pracy silnika "na trzech garach".

Muszę to dokładnie sprawdzić, chyba się jeszcze wybiorę na pomiar kompresji.

Napisano

> Pacjent to Omega 2.2 benzyna.

> - to co jeszcze zauważyłem to to że kąt wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym to 42 stopnie.

to pomyłka i ma być 4,2* ? albo to takie specyficzne ustawienie dla LPG (nie wiem, więc pytam) jeśli to dla LPG, to nie wiem, ale jak dla benzyny to zdecydowanie zbyt wczesny zapłon:

aż zajrzałem do książek i wyszło tak: dla przeróżnych silników fiata uno wyprzedzenie zapłonu przy wolnych obrotach 2~12*, maksymalne 34* przy 5krpm, silnik motocyklowy V4: 5*/1000rpm, max. 48*/5500rpm...

jeśli jest taka możliwość - spróbuj opóźniać zapłon podczas pracy silnika, bądź statycznie.

Napisano
  • Autor

> to pomyłka i ma być 4,2* ? albo to takie specyficzne ustawienie dla LPG (nie wiem, więc pytam)

> jeśli to dla LPG, to nie wiem, ale jak dla benzyny to zdecydowanie zbyt wczesny zapłon:

> aż zajrzałem do książek i wyszło tak: dla przeróżnych silników fiata uno wyprzedzenie zapłonu przy

> wolnych obrotach 2~12*, maksymalne 34* przy 5krpm, silnik motocyklowy V4: 5*/1000rpm, max.

> 48*/5500rpm...

> jeśli jest taka możliwość - spróbuj opóźniać zapłon podczas pracy silnika, bądź statycznie.

To nie pomyłka. Jest tyle samo dla benzyny i LPG.

Ignition spark angle = 42 °CA

Przy 3-4 tyś obrotów maleje do 12-15 stopni (a powinno rosnąć...).

Też mnie to zastanawia. Może to w jakimś innym formacie, albo sam program diagnostyczny działa nieprawidłowo. Szczególnie że jak już wspomniałem u innej osoby jest to samo, a nie nie ma ona problemów z wibracjami.

Napisano

Drążek zmiany biegów potrafi wychylać

> się na 0,5 centymetra.

Zobacz co pisałem wyżej z naciskiem na poduszkę skrzyni odpowiadającą za wzdłużne ruchy zespołu napędowego, tzw. reakcyjną

Napisano

> Podejrzenia padły na koło dwumasowe.

> Ze względu na to że nowe koło jest dość drogie (7-10 tyś zł - ze złota one czy co? ) postanowiłem

> poszukać używek. Wybrałem takie które miało najmniejszy luz "skrętny" (ok 1 cm po obwodzie) i

W moim samochodzie taki luz, czyli 1 cm. Kwalifikował koło do wymiany. Kupiłem regenerowane i tam luz wynosił max 0,5 cm. Po wymianie drgania i szarpanie przy ruszaniu ustało (pacjent Fiat Marea JTD) Może to twoje "nowe" koło też nadaje się tylko do wymiany. Sama wielkość "luzu" o niczym nie świadczy. Sprawdzając to koło ręką, działasz na nie siłą max 5 Nm. Silnik skręca je z siłą kilkuset Nm. I dopiero wtedy wychodzą wszystkie mankamenty koła.

Napisano
  • Autor

> W moim samochodzie taki luz, czyli 1 cm. Kwalifikował koło do wymiany. Kupiłem regenerowane i tam

> luz wynosił max 0,5 cm. Po wymianie drgania i szarpanie przy ruszaniu ustało

To cenna informacja. Dzięki.

Też myślę nad regeneracją. Kupiłbym nowe koło, ale pakowanie 7 tys zł (po zniżkach może udałoby się zejść na 5 tyś) do samochodu wartego 2x tyle trochę mi się nie uśmiecha, szczególnie że nikt nie jest do końca pewny że to na pewno wina tego koła.

Napisano
  • Autor

> Albo nie doczytałem albo o tym nie napisałeś: co ze sprawą tak podstawową jak poduszki skrzyni i

> silnika?

Poduszki pod silnikiem są ok. Nawet je zmieniłem żeby wyeliminować ten powód i nic się nie zmieniło.

Napisano

> Poduszki pod silnikiem są ok. Nawet je zmieniłem żeby wyeliminować ten powód i nic się nie

> zmieniło.

To może faktycznie dwumasa. Z używkami dałbym sobie spokój na Twoim miejscu, a cena nowego faktycznie powala. Nie ma do tego auta normalnego koła jako zamiennika?

Napisano
  • Autor

> Nie ma do tego auta normalnego koła jako zamiennika?

Niestety też nie ma.

Mechanik powiedział żeby się udać do tokarza to za 1/4 tej ceny wytoczy jednomasowe koło, a do tego dobrać tarczę z tłumikami drgań skrętnych z jakiegoś innego silnika i będzie spokój na wieki. Niestety obawiam się że Opel już dopilnował żeby żadne inne części nie pasowały... icon_rolleyes.gif

Napisano

> To cenna informacja. Dzięki.

> Też myślę nad regeneracją. Kupiłbym nowe koło, ale pakowanie 7 tys zł (po zniżkach może udałoby się

> zejść na 5 tyś) do samochodu wartego 2x tyle trochę mi się nie uśmiecha, szczególnie że nikt

> nie jest do końca pewny że to na pewno wina tego koła.

Regeneracja koła kosztuje ok. 1000 PLN pod warunkiem, że oddasz stare.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.