Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bingo M po podłączeniu do TPS spierniczył ECU :(

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

W Toyocie Carinie E 2.0 3s-FE był zmieniany silnik i wiązka przewodów. Po podłączeniu przyszła pora na montaż wiązki LPG. Wszystko jest banalnie proste, ale dwie rzeczy nie dają mi spokoju frown.gif

1. Czujnik RPM - podłączyłem pod piąty (czarno-biały) kabel modułu zapłonowego

2. Czujnik TPS - podłączyłem pod czarno-biały kabel przy przepustnicy

Po przekręceniu kluczyka nie chciał odpalić. Diagnoza- zjarany komputer główny frown.gif

Co mogło być nie tak?

Reszta na 100% dobrze.

W załączniku schemat podłącznia Lovato, ale przecież Bingo M korzysta z tych samych czujników frown.gif

283681541-lpg.JPG

post-22164-14352507698759_thumb.jpg

Napisano

Kto stawiał tą diagnozę?

Napisano
  • Autor

> Kto stawiał tą diagnozę?

Mechanik, ale nie gazownik.

Napisano

> Mechanik, ale nie gazownik.

podłączył się pod komputer silnika?

Napisano
  • Autor

> podłączył się pod komputer silnika?

zamiast pod minus z cewki, wpierniczył się gdzieś indziej i się popaliło.

Ale to już zrobione.

Teraz inne pytanie:

Dlaczego TPS ma zakres od 0 do 0,7V ? Czy to nie za mało ? Są 3 przewody: czarno-biały, brązowy i czerwony.

Po podlącznieu miernika do brązowego i czerwonego, pojawia się 5V po stacyjce. Sygnał dla Bingo M został więc podłączony pod czarno-biały. Tak, jak mówi instrukcja wklejona powyżej. Ale czy to na 100% dobrze ?

Napisano

Coś to dziwnie działa. Na jednym z tych przewodów powinna być masa lub coś koło niej.

Napisano

> Dlaczego TPS ma zakres od 0 do 0,7V ? Czy to nie za mało ? Są 3 przewody: czarno-biały, brązowy i

> czerwony.

> Po podlącznieu miernika do brązowego i czerwonego, pojawia się 5V po stacyjce. Sygnał dla Bingo M

> został więc podłączony pod czarno-biały. Tak, jak mówi instrukcja wklejona powyżej. Ale czy to

> na 100% dobrze ?

Standardowo, przynajmniej tak jak ja sie spotykałem, ale wiele roznych aut nie widzialem, TPS to zwykle potencjometr. Na jednym koncu ma mieć +5 V, na drugim masę, a na trzecim napiecie od ok. 0,7 V do ok. 4,5V w zależności od otwarcia przepustnicy.

Jeżeli na dwu kablach jest +5 to według mnie oznacza, ze kabel masowy jest odłaczony od potencjometru, wobec czego z dzielnika napiecia jakim jest potencjometr zrobił się szeregowy rezystor, który przy rezystancji miernika ma znikome znaczenie i stąd moze być na 2 koncówkach + 5 V

Po właczeniu zapłonu i podłaczeniu miernika do kabla sygnałowego napiecie na nim powinno się zmieniac w podanym wyżej zakresie w zależności od otwarcia przepustnicy. Tak możesz sprawdzic, który kabel jest sygnałowy. Jeżeli na żadnym nie bedzie sie zmieniać, to cos jest uszkodzone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.