Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GP] 1.4 16V - Rozrząd

Featured Replies

Napisano

Panowie, w instrukcji obsługi podane jest, że wymianę rozrządu należy zrobić przy 120kkm.

Nie ukrywam, że wydaje mi się to bardzo duży dystans confused.gif

Jest to jakaś sprawdzona wiadomość? Czy jest to jak z tym, że olej można co 30tyś a później zlewa się z miski 0,5l oleju (przykładowo)?

Robił może już ktoś wymianę? Patrzyłem do e-learn'a no i opis wymiany rozrządu skomplikowany nie jest tylko sprawa rozbija się o "specjalistyczne narzędzia" do blokowania wałków i ustalania pozycji tłoków.

Jak ktoś robił to gdzie? ASO? Jaki koszt? confused.gif

Obecny przebieg to 80kkm.

Dzięki za wszelkie info ok.gif

Napisano

Te 120kkm, to przegiecie tak jak i wymiana oleju co 30kkm.

Silnik 1.4 jest kolizyjny, wiec nie ma co ryzykowac i zmien rozrzad w najblizszym czasie. Olej co 15kkm, ja u siebie w dieslu zmieniam co 10kkm.

Po 30kkm jest jeden wielki syf, czasem nawet ciezko bagnet wyjac jak sie zaklei brudnym olejem.

Napisano

zrob przed 100kkm , pasek moze i wytrzyma ,ale nie wiadomo jak napinacze i pompa ok.gif nie ma co czekac , za droga naprawa pozniej i silnik juz bedzie do d.... ok.gif i oczywiscie wymiana komplet + pompa wody ok.gif

Napisano

> Panowie, w instrukcji obsługi podane jest, że wymianę rozrządu należy zrobić przy 120kkm.

> Nie ukrywam, że wydaje mi się to bardzo duży dystans

Duzo za duzo. Rząd 80-90kkm to max, tam często napinacz mówi dośc

> Robił może już ktoś wymianę? Patrzyłem do e-learn'a no i opis wymiany rozrządu skomplikowany nie

> jest tylko sprawa rozbija się o "specjalistyczne narzędzia" do blokowania wałków i ustalania

> pozycji tłoków.

Tak

> Jak ktoś robił to gdzie? ASO? Jaki koszt?

Chcesz ori taili to pisz na priv.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Duzo za duzo. Rząd 80-90kkm to max, tam często napinacz mówi dośc

To po co piszą takie bzdury piszą? crazy.gif

> Tak

Łatwa robota? Nie popsują nic w ASO? zlosnik.gif

> Chcesz ori taili to pisz na priv.

Chce. Ale napisać coś nie mogę spineyes.gif

Może masz pełną skrzynkę?

To napisz mi wiadomość co tam do wymiany potrzeba i jakie koszty ok.gif

> Pozdro

również ok.gif

Napisano
  • Autor

> Te 120kkm, to przegiecie tak jak i wymiana oleju co 30kkm.

Pytanie czy jak strzeli pasek komuś na gwarancji to da się coś wynegocjować/reklamować? hmm.gif

> Silnik 1.4 jest kolizyjny, wiec nie ma co ryzykowac i zmien rozrzad w najblizszym czasie.

Taki mam zamiar ok.gif

Olej co

> 15kkm, ja u siebie w dieslu zmieniam co 10kkm.

> Po 30kkm jest jeden wielki syf, czasem nawet ciezko bagnet wyjac jak sie zaklei brudnym olejem.

Klekot to inna sprawa w kwestii oleju wink.gif

Napisano
  • Autor

> zrob przed 100kkm ,

ale ile przed?

> pasek moze i wytrzyma ,ale nie wiadomo jak napinacze i pompa nie ma co czekac

napinacz jest chyba jeden wink.gif

> , za droga naprawa pozniej i silnik juz bedzie do d.... i oczywiscie wymiana komplet + pompa

> wody

nie no po strzale paska to sie pociąć można. koszty były by porażające shocked.gif

Napisano

Ja osobiscie te 120 tys , zamienilbym na 90 kkm

Napisano

> ale ile przed?

> napinacz jest chyba jeden

> nie no po strzale paska to sie pociąć można. koszty były by porażające

bezpieczne 90-100 kkm ok.gif nie rob wiecej ok.gif pisza takie glupoty bo to teoria , praktyka zawsze mowi cos innego , za duze ryzyko , chyba ze Cie stac na nie to jazda tongue.gif

Napisano

> Pytanie czy jak strzeli pasek komuś na gwarancji to da się coś wynegocjować/reklamować?

Czasami po gwarancji też się da więc ja zawsze robię w ASO wink.gif

Napisano

ja tam będę wymieniać po 60tkm, akurat ze 4. lata będą hehe.gif

Napisano

> To po co piszą takie bzdury piszą?

Bo łatwiej to sprzedać przecież, tak samo jak interwały olejowe wydluzane itd

> Łatwa robota? Nie popsują nic w ASO?

Zależy czy ktoś jest kompetentny. Zmienic trzeba pasek, napinacz + śruba, pompa wody, pasek altka.

> Chce. Ale napisać coś nie mogę

> Może masz pełną skrzynkę?

Pisz teraz smile.gif

Pozdro

Napisano

> Robił może już ktoś wymianę? Patrzyłem do e-learn'a no i opis wymiany rozrządu skomplikowany nie

> jest tylko sprawa rozbija się o "specjalistyczne narzędzia" do blokowania wałków i ustalania

> pozycji tłoków.

"Specjalistycznym narzędziem" może być marker grinser006.gif

Na starym pasku robisz sobie znaki w punktach kontrolnych rozrządu, zdejmujesz pasek, kładziesz obok siebie stary i nowy, nanosisz na nowym owe znaki...

Teraz zakładamy według znaków i... specjalistyczne narzędzie można kupić w każdym sklepie - polecam biały marker wink.gif

Sprawdzone na duuuużej ilości silników, 8v czy 16v ok.gif

Napisano
  • Autor

> chyba ze Cie stac na nie to jazda

no bez przesady wink.gif

Chyba ze swap pozniej alien.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bo łatwiej to sprzedać przecież, tak samo jak interwały olejowe wydluzane itd

no.gif

> Zależy czy ktoś jest kompetentny. Zmienic trzeba pasek, napinacz + śruba, pompa wody, pasek altka.

Dam radę sam zrobić bez tych "dinksów" do blokowania wałków?

Lewych rąk nie mam wink.gif Zmieniałem już nawet UPG w 16V więc rozrządu się nie boję wink.gif Tylko to blokowanie wałków mnie martwi. Z tym że tutaj widzę jest "inaczej".

Jak robiłem w 16V to tam pasek szedł wał korbowy - kolo zebate jednego walka - kolo zebate drugiego walka - napinacz

Tutaj widzę ze jest jedno koło zębate po ktorym idzie pasek a wałki "spięte" są z drugiej strony. Więc może dało by radę metodą znakowania paska i kół? (nie że się sępię na wymianę. Jak zrobie sobie sam to jestem na 100% pewny tego co zrobiłem, a nie że komuś się nie chciało/nie udało wink.gif)

> Pisz teraz

Znow zapchana tongue.gif napisalem na GG

> Pozdro

również 20.GIF

Napisano
  • Autor

> "Specjalistycznym narzędziem" może być marker

> Na starym pasku robisz sobie znaki w punktach kontrolnych rozrządu, zdejmujesz pasek, kładziesz

> obok siebie stary i nowy, nanosisz na nowym owe znaki...

> Teraz zakładamy według znaków i... specjalistyczne narzędzie można kupić w każdym sklepie - polecam

> biały marker

> Sprawdzone na duuuużej ilości silników, 8v czy 16v

Jak się zawezmę to pewnie z tej metody skorzystam wink.gif

Napisano

> Jak się zawezmę to pewnie z tej metody skorzystam

Jedno ale. Koło pasowe od rozrządu jest robione na stożek. Przy zablokowanym rozrządzie, napinasz pasek, górne koło się uślizguje na stożku, dokręcasz koło i gitara. Jak chcesz to zrobić po znakach ?

Napisano
  • Autor

> Jedno ale. Koło pasowe od rozrządu jest robione na stożek. Przy zablokowanym rozrządzie, napinasz

> pasek, górne koło się uślizguje na stożku, dokręcasz koło i gitara. Jak chcesz to zrobić po

> znakach ?

Słuszna uwaga ok.gif

w sumie to potrzeba czegos takiego

3788.jpg

klucz mozna wydlubac, te "pręciki" też można zastapić (służą do ustawienia tłoków w jednej linii) pozstaje do obliczenia/wymyślenia blokada wałków. hmm.gif

Byłem w ASO....i wg Pana to słusznie, że się już interesuję...ale pompy wody np nie wymieniaja.

Koszt robocizny...480zł. hmm.gif

Napisano

U mnie też Dziadkowi powiedzieli, że pompy się nie wymienia o ile nie cieknie i nie hałasuje, pomimo, że nalegałem na wymianę umawiając się się telefonicznie. Niestety, wysłałem Dziadka, gdyż nie mogłem osobiście auta zawieźć... Przejechałem od wymiany 50kkm i póki co, odpukać, nic nie hałasuje i nie cieknie... ale stres jest... w Lipcu wymienię znowu rozrząd, co by się nie stresować, koszt niewielki, nie warty moich nerwów... ps. jakbyś chciał, mogę w wolnej chwili pomierzyć przyrządy i zrobić rysunek.... o ile do 1.2 16V i 1.4 16V są takie same...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> U mnie też Dziadkowi powiedzieli, że pompy się nie wymienia o ile nie cieknie i nie hałasuje,

> pomimo, że nalegałem na wymianę umawiając się się telefonicznie. Niestety, wysłałem Dziadka,

> gdyż nie mogłem osobiście auta zawieźć... Przejechałem od wymiany 50kkm i póki co, odpukać,

> nic nie hałasuje i nie cieknie... ale stres jest... w Lipcu wymienię znowu rozrząd, co by się

> nie stresować, koszt niewielki, nie warty moich nerwów...

Wiesz, teraz na blacie jest 80kkm, jeśli wymienię rozrząd to przez najbliższe 60kkm nie chcę tam zaglądać. Stąd wniosek, że ta pompa musiała by nalatać minimum 140kkm. Wolę wymienić ok.gif

> ps. jakbyś chciał, mogę w wolnej

> chwili pomierzyć przyrządy i zrobić rysunek.... o ile do 1.2 16V i 1.4 16V są takie same...

No bardzo chętnie ok.gif jeśli tylko choć trochę przypominają te, ze zdjęcia wyżej wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy czy ktoś jest kompetentny. Zmienic trzeba pasek, napinacz + śruba, pompa wody, pasek altka.

Poszukałem trochę dojść i info z jednego źródła jest takie, że jak aut jest mało i kupę czasu to się bawią w procedurę.

Jednak jak jest młyn, a i Klienci patrzą na zegarek, to znaczymy pasek i jazda. spineyes.gif

W sumie to się bardzo nie dziwię, bo jak patrzę do e-learn'a i żeby do wymiany paska rozrządu wyciągać listwę wtryskową to trochę inżynierowie przegięli.

Więc jak przyjdą części to pewnie zrobię sam ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.