Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej GM do diesla z DPF

Featured Replies

Napisano

> Taki powinni lać w ASO do "naszych" Chevich z 2.0 TD

> GM Supreme Plus

Wszystko OK, ale cena rodem z ASO. Tyle to ja place za wymiane w serwisie - ok 6 ltr w diesel'u wchodzi. Jak cena spadnie to moze kupie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko OK, ale cena rodem z ASO. Tyle to ja place za wymiane w serwisie - ok 6 ltr w diesel'u

> wchodzi. Jak cena spadnie to moze kupie

Może i płacisz tyle, tylko ciekawe czy za ten, czy za TEN zwykły 5W-30 biglaugh.gif

Napisano

> Taki powinni lać w ASO do "naszych" Chevich z 2.0 TD

> GM Supreme Plus

Cena troche przegiecie. Za te pieniadze to mam Castrol'a do wyboru Edge lub Magnatec 5W40. A jak uwzglednie swoj rabat w Inter Cars to juz bez porownania.

Napisano

> Może i płacisz tyle, tylko ciekawe czy za ten, czy za TEN zwykły 5W-30

Zaraz napiszą Ci, że 5W-30 zniszczy silnik hehe.gif

Napisano

> Zaraz napiszą Ci, że 5W-30 zniszczy silnik

Niszczy, nie niszczy, po prostu nie spełnia norm wymaganych dla silnika diesla.

Napisano
  • Autor

> Zaraz napiszą Ci, że 5W-30 zniszczy silnik

Mojego akurat nie, bo nie mam diesla hehe.gif

Napisano

Opel w specyfikacji dopuszcza 5W30 a Chevrolet zaleca 5W40 do silnikow diesla z DPF. Reszta nalezy do uzytkownika pojazdu, a linki z tego typu reklamami to jest dlam chlam marketingowy. Pamietam jak ELF nam na szkoleniu robil wode z mozgu jakie to oszczednosci uzyska klient korzystajac z jego olejow. Ja wyszedlem na koniec a z tego wszystkiego to fajny krawat dostalem z logo ELF od spodu.

Takze kazdy wie co robi i wie czym jezdzi, a jaki efekt tego bedzie tego sie nie dowiemy od razu.

Napisano

> Podaj kontrlink do np tego, bo na tym będę jeździł :

> http://www.total.com.pl/lub/lubpoland.nsf/VS_SWIPSA/41C3B95640ECBF52C125746A0070E3F5?OpenDocument

> Tylko błagam nie pisz, że nie jesteśmy na forum PSA bo padnę

Nie mam zamiarów podawać jakiś kontrlinków. Temat jest prosty jak budowa cepa. Chevrolet do silnika diesla w Lacetti zaleca olej 5W40, ewentualnie 0W40, jeżeli będzie jeździć w temp. niższych niż -20 stopni. Olej musi klasę ACEA C3, której nie ma zwykły olej GM 5W30, czyli normy brak i do tego lepkość nie taka jak zalecana.

Napisano

> Nie mam zamiarów podawać jakiś kontrlinków. Temat jest prosty jak budowa cepa. Chevrolet do silnika

> diesla w Lacetti zaleca olej 5W40, ewentualnie 0W40, jeżeli będzie jeździć w temp. niższych

> niż -20 stopni. Olej musi klasę ACEA C3, której nie ma zwykły olej GM 5W30, czyli normy brak i

> do tego lepkość nie taka jak zalecana.

Amen.

Napisano

> Olej musi klasę ACEA C3, której nie ma zwykły olej GM 5W30, czyli normy brak

Jak to nie ma?

188.png

Napisano

Nie ma sensu chyba dalej dywagować, bo jak widać z racją jest jak z dupą - każdy ma swoją.

Tylko co do "zaleceń producenta o lepkości" - przykład z własnego podwórka - Leganza. Co zaleca producent w instrukcji ? Ano 10W-40. Ile Leganz ma przejechane nawet i ponad 400 tysięcy na 5W-40, 0W-40 czy 5W-50 ? Jeżeli to już nie przekonuje to sam nie wiem - można powtarzać jak mantrę, że do diesla tylko 5W-40 i koniec icon_rolleyes.gif

Co do jednego jest zgoda - do DPF'u olej musi mieć specyfikację nie niższą niż C3.

Napisano

> Jak to nie ma?

Po kolei, ten olej, który pokazujesz nie jest dostępny w ASO Chevroleta. Oni do tej pory używali GM Super Synthetic a nie Dexos 2. To jakaś nowość?

Napisano

> To jakaś nowość?

Tamten olej nie jest już produkowany, to jest jego następca.

Cena praktycznie taka sama jak poprzednika.

Jak najbardziej dostępny w ASO.

Napisano

> Tamten olej nie jest już produkowany, to jest jego następca.

> Cena praktycznie taka sama jak poprzednika.

> Jak najbardziej dostępny w ASO.

Gdy był w ASO to bym się zastanawiał nad nim, pomimo różnicy w lepkości. W trzech ASO (Wrocław i Lubin) rozlewają starego GM-a, dodatkowo do wyboru ELF lub Castrol.

Napisano

> Gdy był w ASO to bym się zastanawiał nad nim, pomimo różnicy w lepkości. W trzech ASO (Wrocław i

> Lubin) rozlewają starego GM-a, dodatkowo do wyboru ELF lub Castrol.

Bo stary jeszcze jest dostępny mimo że już nie produkowany , a oni przecież muszą sie pozbyć tego co w beczkach mają zlosnik.gif

Zapytaj czy nie maja na sprzedaż w opakowaniach 1 lub 5 litrowych.

Po za tym zawsze mozesz choćby na allegro kupić, cena coś koło 85zł za 5litrów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.