Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzona cewka

Featured Replies

Napisano

Witam

Po wymianie UPG podłączyłem przewody zapłonowe, ale silnik nie pracował na jednym cylindrze (4).

Zauważyłem, że przewód jest uszkodzony (uszkodzona była sama końcówka nakładana na świecę) - miałem jakiś stary kabel. Z dwóch skompletowałem jeden dobry. Podłączyłem i silnik pracował już na wszystkich cylindrach.

Po przejechaniu ok 300km problem powrócił - nie ma iskry na 4 cylindrze (drugie gniazdo w pierwszej cewce - licząc od tyłu auta).

Kupiłem już nowe przewody, ale problem leży w cewce.

Od czego ona mogła paść - przez to, że nie był podłączony jeden przewód do świecy?

Przy kupnie nowej zwrócić uwagę na firmę, czy wziąć pierwszą lepszą?

Czy mogę na uszkodzonej cewce przejechać 100km - nic nie stanie się silnikowi?

Napisano

> Kupiłem już nowe przewody, ale problem leży w cewce.

> Od czego ona mogła paść - przez to, że nie był podłączony jeden przewód do świecy?

Mogla

> Przy kupnie nowej zwrócić uwagę na firmę, czy wziąć pierwszą lepszą?

Mozesz ewentualnie wybrac jakas lepszej firmy. Roznica w cenie i tak pewnie nie bedzie wielka, bo to taka sama cewka jak i w CC/SC

> Czy mogę na uszkodzonej cewce przejechać 100km - nic nie stanie się silnikowi?

Moze sie stac i np: uszkodzisz katalizator.

Napisano
  • Autor

> Mozesz ewentualnie wybrac jakas lepszej firmy. Roznica w cenie i tak pewnie nie bedzie wielka, bo

> to taka sama cewka jak i w CC/SC

Tylko jaka firma jest 'lepsza'

AKUSAN, ERA, MAGNETI MARELLI

Która z ww. będzie lepsza (cena podobna).

> Moze sie stac i np: uszkodzisz katalizator.

To niedobrze oslabiony.gif

Trzeba będzie walczyć jakoś na parkingu - to akurat najmniejszy problem. Najgorsze jest to, że nie mam przy sobie zbyt wielu narzędzi.

Napisano

> Tylko jaka firma jest 'lepsza'

> AKUSAN, ERA, MAGNETI MARELLI

> Która z ww. będzie lepsza (cena podobna).

> To niedobrze

> Trzeba będzie walczyć jakoś na parkingu - to akurat najmniejszy problem. Najgorsze jest to, że nie

> mam przy sobie zbyt wielu narzędzi.

Przypuszczam, ze jest nikt wczesniej ich u Ciebie nie zmienial to masz MagnetiMarelli, wiec mozesz sobie i taka kupic. Do wymiany bedzie Ci potrzebny klucz imbusowy (inaczej zwany ampul) tylko nie pamietam rozmiaru. Uwazaj abys nie pogubil srubek.

Napisano
  • Autor

> Przypuszczam, ze jest nikt wczesniej ich u Ciebie nie zmienial to masz MagnetiMarelli, wiec mozesz

> sobie i taka kupic. Do wymiany bedzie Ci potrzebny klucz imbusowy (inaczej zwany ampul) tylko

> nie pamietam rozmiaru. Uwazaj abys nie pogubil srubek.

Ok, czyli taką właśnie kupię.

Co do odkręcenia cewki, to imbis mam - problem w tym, jak mocno będą zapieczone śruby, bo jeżeli tak jak w krokowcu, to bez odkręcenia całego aparatu zapłonowego się nie obędzie - a do takich czynności nie mam nawet przy sobie odpowiednich narzędzi.

Napisano

Bądź dobrej myśli - wymieniałem cewki po 10 latach eksploatacji... Do odkręcenia użyłem imbusów z lepszego zestawu narzędzi rowerowych...(Cr - Mo). Cewka MM kosztowała coś 78 PLN. Po 3000 km od padu 1 cewki padła 2... taka mała sugestia... palacz.gif

Pamiętaj, aby nie pomylić kabli...

Napisano
  • Autor

To mnie pocieszyłeś - może uda się odkręcić.

Ciiiii... może druga nie padnie pad.gif

Kable połączone wg. manuala z FAQ.

Tak z ciekawości - co może się stać, gdy podłączy się kable w złej kolejności (poza tym, że silnik będzie dziwacznie pracował (o ile w ogóle zapali))?

Jutro skocze po cewkę i zdam relację z wymiany.

Napisano

> Tak z ciekawości - co może się stać, gdy podłączy się kable w złej kolejności (poza tym, że silnik

> będzie dziwacznie pracował (o ile w ogóle zapali))?

U mnie choć wydawało mi się to niemożliwe ale jednak jak w ASO zmieniono mi kolejność 2 kabelków (każdy jest innej długości) to tylko silnik dziwacznie pracował wink.gif

Napisano

> Tak z ciekawości - co może się stać, gdy podłączy się kable w złej kolejności (poza tym, że silnik

> będzie dziwacznie pracował (o ile w ogóle zapali))?

kable w ramach jednej cewki mozna zamieniac ok.gif

Napisano
  • Autor

Cewka (MM) zakupiona i zamontowana - silniczek pracuje jak należy smile.gif

Dziękuję za pomoc Panowie 20.GIF

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Cewka (MM) zakupiona i zamontowana - silniczek pracuje jak należy

> Dziękuję za pomoc Panowie

podepne sie pod watek.. mam uszkodzana cewke 2&3..mechanik kazal mi kupic komplet, czyli mam rozumiec ze 2szt - 2&3 i 1&4..

z jakiej firmy najlepiej? czy to jest na jakies listwie?

Napisano

> podepne sie pod watek.. mam uszkodzana cewke 2&3..mechanik kazal mi kupic komplet, czyli mam

> rozumiec ze 2szt - 2&3 i 1&4..

> z jakiej firmy najlepiej? czy to jest na jakies listwie?

kup oryginał, do Twojego 8v będzie pasowała nawet cewka z CC700. Poza tym pasują tez z CC899, cc i sc 1100, punto i palio i podobne 1.1 i 1.2 8v

Napisano

> kup oryginał, do Twojego 8v będzie pasowała nawet cewka z CC700. Poza tym pasują tez z CC899, cc i

> sc 1100, punto i palio i podobne 1.1 i 1.2 8v

kupic dwie czy jedna? zdania sa podzielone, roznie radza..

Napisano

> kupic dwie czy jedna? zdania sa podzielone, roznie radza..

Kup jedną, jak nie będzie dalej dzialać to kup drugą, co za problem.

Napisano

cewka wymieniona objawy nie zniknęły frown.gif .. mechanik jeszcze ma szukać przyczyny.. mial ktos z Was taka sytuacje? co to moze byc?

Napisano

> cewka wymieniona objawy nie zniknęły .. mechanik jeszcze ma szukać przyczyny.. mial ktos z Was

> taka sytuacje? co to moze byc?

Quote:

nie ma iskry na 4 cylindrze

dalej nie pali na jednym cylindrze? To nie wina cewki, to wina przewodu - świecy. Innej opcji nie ma, jezeli padła by cewka to nie działały by dwa garki,.

Napisano

> Quote:

> nie ma iskry na 4 cylindrze

> dalej nie pali na jednym cylindrze? To nie wina cewki, to wina przewodu - świecy. Innej opcji nie

> ma,

Jest jeszcze jedna - totalny brak kompresji na 1 cylindrze (zawieszony lub wypalony zawór)

Napisano

> Quote:

> nie ma iskry na 4 cylindrze

> dalej nie pali na jednym cylindrze? To nie wina cewki, to wina przewodu - świecy. Innej opcji nie

> ma, jezeli padła by cewka to nie działały by dwa garki,.

mozesz troche jasniej.. nie wiem czy ma iskre czy nie, czy nie pali na dwa gary.. odstawilem wczoraj auto do znajomego mechanika, podpiol kompa i dal mi znac ze uszkodzona cewka zaplonowa 2 i 3 cylindra... dzis cewke kupilem , podrzucilem do wymiany, okazalo sie ze to nie to.. a moze to byc centralka? tez bylyby takie objawy?

Napisano

> Jest jeszcze jedna - totalny brak kompresji na 1 cylindrze (zawieszony lub wypalony zawór)

ewentualnie przedmuchana uszczelka po miedzy cylindrami. Ale jezeli mechanik stwierdzil ze to elektryka to tymczasowo pomijamy ten trop.

Napisano

> ewentualnie przedmuchana uszczelka po miedzy cylindrami. Ale jezeli mechanik stwierdzil ze to

> elektryka to tymczasowo pomijamy ten trop.

uszkodzona centralka zapłonowa.. poszla do naprawy, ciekawe na ile sie okaze skuteczna..

Napisano

> uszkodzona centralka zapłonowa.. poszla do naprawy, ciekawe na ile sie okaze skuteczna..

to taka mała centralka? Gizio z tego co mi się wydaje tez swoją naprawiał, narazie działa zeby.GIF

Napisano

> to taka mała centralka? Gizio z tego co mi się wydaje tez swoją naprawiał, narazie działa

jaki powinien byc czas ladowania cewki? wartosc wlasciwa to chyba 2.06.. czy po naprawie centralki moga byc jakies roznice miedzy cewka 1/4 a 2/3? jesli tak to jak duze, i jak to sie ma do prawidlowego funkcjonowania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.