Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa D 1.2 (Z12XEP) - wymieniac rozrząd?

Featured Replies

Napisano

Czy w autkach Corsa D 1.2 (silnik Z12XEP), wymienia się łańcuszek rozrządu jeśli silnik nie był grzebany i nic się z nim nie dzieje? Nie jestem w stanie stwierdzić czy dzwoni czy nie. W serwie (poza aso) mówią, że łańcuch się wymienia średnio co 120 tyś, a z życiowego gderania pamiętam że łańcuch przeżywa silnik. To jak to w końcu jest?

Napisano

Łańcuch jak najbardziej się wymienia. Niedawno był tu podobny temat o łańcuchu, poszukaj.

Jeśli nie jesteś w stanie ocenić na słuch łańcucha, niech mechanik z ASO oceni, oni wiedzą jak potrafi dzwonić. Oczywiście oprócz łańcucha jest napinacz, to on przeważnie ulega uszkodzeniu w tym systemie rorządu. Łańcuch wytrzymuje średnio 150-200 tys km.

Napisano

> Czy w autkach Corsa D 1.2 (silnik Z12XEP), wymienia się łańcuszek rozrządu jeśli silnik nie był

> grzebany i nic się z nim nie dzieje? Nie jestem w stanie stwierdzić czy dzwoni czy nie. W

> serwie (poza aso) mówią, że łańcuch się wymienia średnio co 120 tyś, a z życiowego gderania

> pamiętam że łańcuch przeżywa silnik. To jak to w końcu jest?

wymienia sie, ja mam merivkę 1,4 Z14XEP, dziś mi zdiagnozowano ze trzeba wymienić, choć u mnie dzwoni jak oszalały na wolnych obrotach, na ciepłym silniku,

jak Ci dzwoni dość głośno wymien,

nie ma obawy że się zerwie ale.....

Napisano

> nie ma obawy że się zerwie ale.....

Jak lancuch zaczyna wydawac dziwne odglosy, to istenieje jak najbardziej uzasadniona obawa, ze moze sie zerwac (z powodu nadmiernego luzu i powstajacych w zwiazku z tym duzych, chwilowych naprezen w napedzie lancuchowym). To nie sa stare czasy, ze w silnikach Mercedesa praktycznie lancucha sie nie wymienialo (choc potrafil sie zerwac...), to sa nowoczesne silniki, w ktorych ow lancuch sie wymienia, wbrew powszechnym i naiwnym opiniom, ze jak jest lancuch w napedzie rozrzadu, to jest bezobslugowy...Bezwzglednie przy wymianie lancucha nalezy uwzglednic wszystki wspolpracujace z nim elementy: kola zebate, napinacz i prowadnice.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak lancuch zaczyna wydawac dziwne odglosy, to istenieje jak najbardziej uzasadniona obawa, ze moze

> sie zerwac (z powodu nadmiernego luzu i powstajacych w zwiazku z tym duzych, chwilowych

> naprezen w napedzie lancuchowym). To nie sa stare czasy, ze w silnikach Mercedesa praktycznie

> lancucha sie nie wymienialo (choc potrafil sie zerwac...), to sa nowoczesne silniki, w ktorych

> ow lancuch sie wymienia, wbrew powszechnym i naiwnym opiniom, ze jak jest lancuch w napedzie

> rozrzadu, to jest bezobslugowy...Bezwzglednie przy wymianie lancucha nalezy uwzglednic

> wszystki wspolpracujace z nim elementy: kola zebate, napinacz i prowadnice.

> Pozdrawiam

zgadzam się z przedmówcą, nie dopowiedziałem jednakże tego, że łańcuch nie zrywa się ot tak jak pasek, tu pomiędzy początkami hałasowania a ewentualnym zerwaniem, upływa trochę czasu.

Dziś trochę podzwoniłem i wstępny koszt to ok 1200 zł (w ASO chcieli 2020zł)

Dużo czy mało Waszym zdaniem

Napisano

> zgadzam się z przedmówcą, nie dopowiedziałem jednakże tego, że łańcuch nie zrywa się ot tak jak

> pasek, tu pomiędzy początkami hałasowania a ewentualnym zerwaniem, upływa trochę czasu.

> Dziś trochę podzwoniłem i wstępny koszt to ok 1200 zł (w ASO chcieli 2020zł)

> Dużo czy mało Waszym zdaniem

Moim zdaniem sporo. Ale na początek upewniłbym się czy aby na pewno masz do wymiany ten łańcuch, bo po co pakować się w niepotrzebne koszty.

Napisano

> Moim zdaniem sporo. Ale na początek upewniłbym się czy aby na pewno masz do wymiany ten łańcuch, bo

> po co pakować się w niepotrzebne koszty.

a co innego? klepie jak oszalały na wolnych ale tylko na cieplym (90st)

Napisano

> a co innego? klepie jak oszalały na wolnych ale tylko na cieplym (90st)

U mnie klepanie ciepłego silnika ustąpiło po wymianie popychaczy (silnik Z16SE). Przed wymianą, jak się rozgrzał to pracował jak diesel.

Przepraszam, że nie w temacie.

Napisano

> U mnie klepanie ciepłego silnika ustąpiło po wymianie popychaczy (silnik Z16SE). Przed wymianą, jak

> się rozgrzał to pracował jak diesel.

> Przepraszam, że nie w temacie.

Z tego co pamiętam Ty masz pasek, a nie łańcuszek, możesz napisać jakie to było klepanie? I czy po podwyższeniu obrotów ucichało?

U mnie to jest coś jak uderzanie młoteczkiem o metalową płytkę.

ASO, twierdzi że to łańcuch...... i ja się z nimi zgadzam, powyższy się predkość obrotową, to wiadomo że łańcuch musi pociągnąć wałki, więc naturalnie się naciąga (taka teoria)

Napisano

> Z tego co pamiętam Ty masz pasek, a nie łańcuszek, możesz napisać jakie to było klepanie? I czy po

> podwyższeniu obrotów ucichało?

> U mnie to jest coś jak uderzanie młoteczkiem o metalową płytkę.

Oczywiście, że u Ciebie wcale nie musi być to samo. U mnie przyczyną metalicznego klepania były popychacze. Częstotliwość klepania wzrastała wraz z obrotami. Było to niemal identyczne jak klepanie zaworów w źle wyregulowanym fiacie 125. Najbardziej były to dokuczliwe odgłosy jadąc na 4 biegu 50 - 60 km/h.

Napisano

> Oczywiście, że u Ciebie wcale nie musi być to samo. U mnie przyczyną metalicznego klepania były

> popychacze. Częstotliwość klepania wzrastała wraz z obrotami. Było to niemal identyczne jak

> klepanie zaworów w źle wyregulowanym fiacie 125. Najbardziej były to dokuczliwe odgłosy jadąc

> na 4 biegu 50 - 60 km/h.

No widzisz u mnie to jest tylko na wolnych, obroty silnika już na poziomie 1000 rpm i słychać jedynie normalny hałas silnika

Napisano

Stukot popychaczy a jazgot luznego lancucha to dwa rozne odglosy i wprawne ucho potrafi je wylowic z ogolnego halasu pracujacego silnika.

Pozdrawiam

Napisano

> Stukot popychaczy a jazgot luznego lancucha to dwa rozne odglosy i wprawne ucho potrafi je wylowic

> z ogolnego halasu pracujacego silnika.

> Pozdrawiam

jesteś w stanie empirycznie opisać te dzwięki?

Napisano

> jesteś w stanie empirycznie opisać te dzwięki?

Hmm...popychacze albo "cykają", albo wydaja dzwieki podobne do uderzenia mlotka w imadlo...Luzny lanczuch albo grzechocze o obudowe (duzy luz, silnik moze pracowac nierownomiernie w wyniku przesuwania sie faz rozrzadu) lub szelesci (w przypadku nieduzego luzu). Ciezko opisac, lepiej uslyszec...

Pozdrawiam

Napisano

> Hmm...popychacze albo "cykają", albo wydaja dzwieki podobne do uderzenia mlotka w imadlo...Luzny

> lanczuch albo grzechocze o obudowe (duzy luz, silnik moze pracowac nierownomiernie w wyniku

> przesuwania sie faz rozrzadu) lub szelesci (w przypadku nieduzego luzu). Ciezko opisac,

> lepiej uslyszec...

> Pozdrawiam

no właśnie, u mnie to jest mniej więcej młoteczek, coś jak diselek tylko szybszym taktem, silnik nie ma żadnych błędów, problemów z zapalaniem itp. Wszystko miodzio, nawet oleju nie dolewam.

o dźwięk jest coś jak poniżej w youtube, tylko troszkę głośniej

Napisano
  • Autor

Wiecie co. Zbaraniałem. Dzwoniłem do ASO Opel (Dixi-Car), podałem model silnika, typ auta ... nie nie wymienia się rozrządu, chyba że coś się dzieje, ale mało prawdopodobne. Koszt w okolicach 2200zł. Norauto - 1200zł. Trzeba będzie podjechać z autem do mechaniora. Niech posłucha i się wypowie.

Napisano

> Wiecie co. Zbaraniałem. Dzwoniłem do ASO Opel (Dixi-Car), podałem model silnika, typ auta ... nie

> nie wymienia się rozrządu, chyba że coś się dzieje, ale mało prawdopodobne. Koszt w okolicach

> 2200zł. Norauto - 1200zł. Trzeba będzie podjechać z autem do mechaniora. Niech posłucha i się

> wypowie.

opel mucha w tychach 2020zł za wymianę z częściami

Napisano

> opel mucha w tychach 2020zł za wymianę z częściami

wczoraj oddałem merivkę, przewidywany koszt 1100 - 1200 zł zobaczymy czy dzwięk ucichnie....

Napisano

> wczoraj oddałem merivkę, przewidywany koszt 1100 - 1200 zł zobaczymy czy dzwięk ucichnie....

Rozrząd wymieniony, kompletny wraz z napinaczami + napinacz paska, + olej + filtr i pare uszczelek

1500 zł lżejży ale silniczek pracuje cichutko, dziś na swiatłach myslalem ze mi zgasl ale nie.....

Napisano

> Rozrząd wymieniony, kompletny wraz z napinaczami + napinacz paska, + olej + filtr i pare uszczelek

> 1500 zł lżejży ale silniczek pracuje cichutko, dziś na swiatłach myslalem ze mi zgasl ale nie.....

Coz, tylko pogratulowac... smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Coz, tylko pogratulowac...

> Pozdrawiam

Pogratulować, może i tak, ale.....zawsze musi być

Odebrałem auto i jakoś nie przywuważyłem, dziś odpalalem w garazu i okazuje się, nie ma tak jak wcześniej, ze kontrolka sterowania silnika (samochodzik z kluczykiem) nie gaśnie po 2 sekundach po przekręceniu kluczyka (tak jak mowi ksiązka), ale wyłancza sie dopiero po odpaleniu silnika (podczas jazdy nie pali się)

Przed wymianą było ok

Wypedałowałem błędy i wyszło mi 0110 czyli czujnik temp zasysanego powietrza, choć wcześniej nie sprawdzałem czy bład jest obecny.

Co mogli sknocić?

Silnik chodzi jak cukierek, odpala bez klopotu nic się nie dzieje,

jutro jadę z reklamacją więc może mi coś podpowiecie

Napisano

Moze wtyczki zapomnieli zapiac na czujniku...

Pozdrawiam

Napisano

> Moze wtyczki zapomnieli zapiac na czujniku...

> Pozdrawiam

Gratki Panie! Zgadłeś, był podłączony ale nie wtyczka nie była wciśnieta do końca - dopchanie wtyczki + kasowanie błedu - smiga jak ta lala

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.