Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do tablicy posiadacze seicento z lpg "na śrubkę\\\\\\\\\\\\\

Featured Replies

Napisano

Witam, mam wielką prośbę aby posiadacze seicento czy też cinquecento z wtryskiem i lpg z registrem zamiast krokowca podpowiedzieli mi kilka spraw jak taki układ się sprawuje.

Ja z okazji padniętej sondy zdecydowałem się tymczasowo wstawić zamiast silniczka krokowego po prostu śrubę, gazownik wyregulował mi to na analizatorze, jednak mam problem. Dopóki auto solidnie nie złapie temperatury, po przejechaniu powiedzmy 10 czy 15 km na gazie nie ma mocy, mocniejsze wciśnięcie pedału powoduje wręcz przychamowanie. Dodatkowo spalanie w trasie ponad 8/100 lpg.

Czy taki sprzęt ze śrubą w ogóle ma prawo jeździć? jak to ustawić skoro na analizator nie działa... frown.gif

Na mocno rozgrzanym jest nieźle, więc czy próbować zmniejszyć mu dawkę gazu? Auto na wolnych chodzi ładnie, nie gaśnie w ogóle.

Napisano

> Witam, mam wielką prośbę aby posiadacze seicento czy też cinquecento z wtryskiem i lpg z registrem

> zamiast krokowca podpowiedzieli mi kilka spraw jak taki układ się sprawuje.

> Ja z okazji padniętej sondy zdecydowałem się tymczasowo wstawić zamiast silniczka krokowego po

> prostu śrubę, gazownik wyregulował mi to na analizatorze, jednak mam problem. Dopóki auto

> solidnie nie złapie temperatury, po przejechaniu powiedzmy 10 czy 15 km na gazie nie ma mocy,

> mocniejsze wciśnięcie pedału powoduje wręcz przychamowanie. Dodatkowo spalanie w trasie ponad

> 8/100 lpg.

> Czy taki sprzęt ze śrubą w ogóle ma prawo jeździć? jak to ustawić skoro na analizator nie działa...

> Na mocno rozgrzanym jest nieźle, więc czy próbować zmniejszyć mu dawkę gazu? Auto na wolnych chodzi

> ładnie, nie gaśnie w ogóle.

takie cos musi działac , poprostu ci zle wyregulowali fachmeny zlosnik.gif

Napisano

Mam, 899 na lpg z registerem.

Masz albo sztywne membrany, albo złą regulację.

Niestety, regulując na analizatorze, musisz wziąć pod uwagę, że nie uda się zapewnić optimum w każdym zakresie obciążeń i temperatur. Musi być lekko za bogato na dole, by nie brakowało potem paliwka. Tyle wynika z paru tysięcy kilometrów użytkowania tego pojazdu

Napisano
  • Autor

> takie cos musi działac , poprostu ci zle wyregulowali fachmeny

Dziś sam regulowałem w ten sposób, że silnik wkręcony na 3000 rpm i zakręcam register, w momencie kiedy obroty spadać zaczęły odkręciłem zawór o 3/4 obrotu (czyli 1/4 mniej niż mi ustawił gazownik) a na wolnych chodzi bardzo równo co nie zmienia faktu że dalej go dusi i nie ma tego przyspieszenia jak było na sprawnej sondzie i silniczku krokowym.

Napisano
  • Autor

> Mam, 899 na lpg z registerem.

> Masz albo sztywne membrany, albo złą regulację.

> Niestety, regulując na analizatorze, musisz wziąć pod uwagę, że nie uda się zapewnić optimum w

> każdym zakresie obciążeń i temperatur. Musi być lekko za bogato na dole, by nie brakowało

> potem paliwka. Tyle wynika z paru tysięcy kilometrów użytkowania tego pojazdu

Parownik mam w tej chwili nowy Lovtec, w środę będzie w to miejsce taki duży Landi Renzo. Powiedz czy u Ciebie na zimno chodzi normalnie, i czy jazda z registrem nie odbiega znacząco od benzyny( mam na myśli nie dusi się, nie brakuje drastycznie mocy)? Jak spalanie u Ciebie wygląda i jak radziłbyś to ustrojstwo wyregulować?

Podsumowując, uważasz że na registrze w tym silniku też można normalnie jeździć?

Napisano

> Parownik mam w tej chwili nowy Lovtec, w środę będzie w to miejsce taki duży Landi Renzo. Powiedz

> czy u Ciebie na zimno chodzi normalnie, i czy jazda z registrem nie odbiega znacząco od

> benzyny( mam na myśli nie dusi się, nie brakuje drastycznie mocy)?

Nie, ale dopiero po 3cim mikserze. musiałem dobrać optymalny pod mój silnik

Jak spalanie u Ciebie

> wygląda i jak radziłbyś to ustrojstwo wyregulować?

> Podsumowując, uważasz że na registrze w tym silniku też można normalnie jeździć?

Uważam że tak.

Teraz mam bogato na dole, przy 3-4krpm spaliny są w normie, mimo że silnik ma 320000 a parownik około 270000 zlosnik.gif

Obroty jałowe stabilne, spalanie w okolicy 7-8l/100

Wiem że może palić mniej ale...

Napisano
  • Autor

> Nie, ale dopiero po 3cim mikserze. musiałem dobrać optymalny pod mój silnik

Ja mam taki mikser jaki mi wstawili przy montażu i tu do tej pory nie kombinowałem

> Jak spalanie u Ciebie

> Uważam że tak.

> Teraz mam bogato na dole, przy 3-4krpm spaliny są w normie, mimo że silnik ma 320000 a parownik

> około 270000

> Obroty jałowe stabilne, spalanie w okolicy 7-8l/100

> Wiem że może palić mniej ale...

Po wstawieniu śruby regulowali mi na analizatorze ale dobrze jest tylko przy silniku bardzo mocno rozgrzanym, wcześniej auto dławi się przy mocniejszym wciśnięciu gazu a średnie spalanie w trasie wyszło mi dziś koło 8 litrów przy nieprzekraczaniu 95 kmh. Więc ciut dużo, wcześniej na krokowcu było 5,5 w tych warunkach. Mam do wyboru wstawić nową sondę na którą za bardzo nie mam, albo dojść do ładu z registrem, a to też nie wygląda na zbyt łatwe.

Czy wymiana parownika na lepszy może coś zmieni... Pewno nie.

Napisano

> Ja mam taki mikser jaki mi wstawili przy montażu i tu do tej pory nie kombinowałem

> Po wstawieniu śruby regulowali mi na analizatorze ale dobrze jest tylko przy silniku bardzo mocno

> rozgrzanym, wcześniej auto dławi się przy mocniejszym wciśnięciu gazu a średnie spalanie w

> trasie wyszło mi dziś koło 8 litrów przy nieprzekraczaniu 95 kmh. Więc ciut dużo, wcześniej na

> krokowcu było 5,5 w tych warunkach. Mam do wyboru wstawić nową sondę na którą za bardzo nie

> mam, albo dojść do ładu z registrem, a to też nie wygląda na zbyt łatwe.

> Czy wymiana parownika na lepszy może coś zmieni... Pewno nie.

Regulacja na analizatorze nic nie da - auto powinno być ustawiane pod obciążeniem, czyli na drodze.

Napisano

> trasie wyszło mi dziś koło 8 litrów przy nieprzekraczaniu 95 kmh. Więc ciut dużo,

Przy prędkościach do 4000rpm, nie wyszedłem powyżej 8. Z reguły jest to 7/100 z neiwielkim hakiem

wcześniej na

> krokowcu było 5,5 w tych warunkach

To bardzo mało, sporo za mało.

5,5 to benzyny powinien spalić, a LPG 20% więcej. Wynika to z różnic mas obydwu rodzajów paliw

. Mam do wyboru wstawić nową sondę na którą za bardzo nie

> mam, albo dojść do ładu z registrem, a to też nie wygląda na zbyt łatwe.

> Czy wymiana parownika na lepszy może coś zmieni... Pewno nie.

Tylko że sonda będzie tańsza niż parownik biglaugh.gif

Może być tak że masz za duzą średnicę miksera. Ile ma u mnie w tej chwili, nie pamiętam. Ale na pewno to może mieć znaczenie, bo ZTCP to na innych miałem albo spalanie ponad 8/100, albo brak mocy powyżej 4000rpm.

I tak jak kolega pisze wyżej, tę instalację trzeba stroić na drodze, na zasadzie "jedzie/nie jedzie", a potem ewentualnie sprawdzić co i jak.

Napisano
  • Autor

> Przy prędkościach do 4000rpm, nie wyszedłem powyżej 8. Z reguły jest to 7/100 z neiwielkim hakiem

> wcześniej na

> To bardzo mało, sporo za mało.

> 5,5 to benzyny powinien spalić, a LPG 20% więcej. Wynika to z różnic mas obydwu rodzajów paliw

> . Mam do wyboru wstawić nową sondę na którą za bardzo nie

> Tylko że sonda będzie tańsza niż parownik

> Może być tak że masz za duzą średnicę miksera. Ile ma u mnie w tej chwili, nie pamiętam. Ale na

> pewno to może mieć znaczenie, bo ZTCP to na innych miałem albo spalanie ponad 8/100, albo brak

> mocy powyżej 4000rpm.

> I tak jak kolega pisze wyżej, tę instalację trzeba stroić na drodze, na zasadzie "jedzie/nie

> jedzie", a potem ewentualnie sprawdzić co i jak.

parownik będę mial wymieniony na gwarancji, teraz jeżdżę na zastępczym. Auto pali za dużo, zalewa je gazem a register wydaje się być ustawiony dobrze. Może faktycznie zostaje sprawa miksera.

A póki co postanowiłem wstawić jednak sondę - tyle że używaną, przy odrobinie szczęścia znowu będzie ok.

Napisano

> Teraz mam bogato na dole, przy 3-4krpm spaliny są w normie, mimo że silnik ma 320000 a parownik

> około 270000

ale był regenerowany w międzyczasie ?

Napisano

> ale był regenerowany w międzyczasie ?

Nie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.