Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po wymianie płynu pedał jest twardy

Featured Replies

Napisano

Witam po wymianie płynu hamulcowego pedał jest twardszy nie wchodzi tak daleko jak wcześniej, kończy się szybciej o ok 1 cm wyczuwalna różnica że jest krótszy, i hamulce są słabsze.

odpowietrzałem 2 razy i wszystkie bąbelki wyleciały i dalej to samo a przy bardzo mocnym naciskaniu na luzie słychać jak zgrzypią przednie hamulce.

CO jest grane? czy korektor sił hamowania też jakoś odpowietrza się ? czy on może być temu winny.

Napisano

> Witam po wymianie płynu hamulcowego pedał jest twardszy nie wchodzi tak daleko jak wcześniej,

> kończy się szybciej o ok 1 cm wyczuwalna różnica że jest krótszy, i hamulce są słabsze.

> odpowietrzałem 2 razy i wszystkie bąbelki wyleciały i dalej to samo a przy bardzo mocnym naciskaniu

> na luzie słychać jak zgrzypią przednie hamulce.

> CO jest grane? czy korektor sił hamowania też jakoś odpowietrza się ? czy on może być temu winny.

co robią hamulce icon_eek.gifzgrzypią yikes.gifhmm.gif

no dobra

po pierwsze to wymieniałeś płyn a płukałeś układ?

sprawdź czy nie "stoi" któryś cylinderek z tyłu

Napisano
  • Autor

NO zgrzypią jak naciska na full ale tylko na postoju w czasie jazdy nie .

Układ płukałem, cylinderki są ok przód i tył bo czyściłem .

Napisano

> NO zgrzypią jak naciska na full ale tylko na postoju w czasie jazdy nie .

> Układ płukałem, cylinderki są ok przód i tył bo czyściłem .

Na pewno z przodu ? u mnie "zgrzypi" sprężyna od korektora siły hamulców tynych.

Napisano

> Na pewno z przodu ? u mnie "zgrzypi" sprężyna od korektora siły hamulców tynych.

U mnie rowniez tak "zgrzypi". Mnie to bawi, ale zdaje sobie sprawe ze jest to troche obciachowe.

Jest jakis sposob aby temu zaradzic? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Z przodu lewy zacisk jakby klocki po tarczy zgrzypią, dźwięk dochodzi z przodu.

DO tego pedał jest krótszy o ok 1cm z 2cm naciskam i już jest twardy do tego słabiej łapią hamulce .

Napisano

> Z przodu lewy zacisk jakby klocki po tarczy zgrzypią, dźwięk dochodzi z przodu.

> DO tego pedał jest krótszy o ok 1cm z 2cm naciskam i już jest twardy do tego słabiej łapią hamulce

> .

Sprawdź wężyki elastyczne przednich zacisków, czy kiedyś były wymieniane ? lubią się w środku zatkać i tłoczek nie odbija ,blokuje się koło.

Napisano
  • Autor

Wężyki są ok 1 nowy, tloczki odbijąja bo jeszcze wczoraj sprawdzałem na podjeździe do garażu, minimalna górka i auto zjeżdża nic nie blokuje .

Wygląda to tak jakby układ był zapowietrzony i pedał wchodzi tylko z 2cm i koniec a powinien jeszcze z 2 cm dalej wejśc, ale odpowietrzałem 2 razy wszystkie babelki wyleciały i nie ma raczej powietrza w układzie.

Gdy przekręcisz kluczyk i zapali silnik to servo powinno pedał spuścić znacznie że czujesz jak wchodzi w podłogę, gdy servo zadziała a mi lekko tylko pości servo pedał jeszcze z 1cm upadnie po włączeniu silnika a owinien z 2 cm upaść jeszcze w stronę podłogi. crazy.gif

Napisano

> Wygląda to tak jakby układ był zapowietrzony i pedał wchodzi tylko z 2cm i koniec a powinien

> jeszcze z 2 cm dalej wejśc, ale odpowietrzałem 2 razy wszystkie babelki wyleciały i nie ma

> raczej powietrza w układzie.

jak by był zapowietrzony to by pedał głęboko wpadał.

pozdr

Napisano
  • Autor

pawel_78 poprawiam Cie gdyby nisko wpadał to znaczyło by że gdzieś ucieka płyn np, walnął przewód gumowy .

Ok wina tego że pedał był twardy był zapowietrzony układ, 3 raz odpowietrzyłem wszystko działą jak należy, po włączeniu pedał upada servo i gdy hamuje normalnie upada tyle ile ma.

Ale jest jeszcze jeden kłopot, przy wolnej jeździe głównie na wstecznym, gdy zahamuje nagle, mocno to zgrzypią zasiski przód 1 tylko lewy, jak stara szafa. Do tego pedał nie wchodzi płynnie tylko czuć że lekko się przycina (tylko przy hamowaniu gdy jest mała prędkość ok 10 kmh) takie małe wibracje ma gdy naciskam, napewno nie jest to już wina zapowietrzeniu bo czuć to łącznie z tym dźwiękiem skrzypienia .

A gdy puszcze pedał po hamowaniu słychać takie trzaśnięcie jakby 1 raz walnąć młotkiem co to może być co jest zapieczone lub luźne w hamulcu? .

Napisano

> pawel_78 poprawiam Cie gdyby nisko wpadał to znaczyło by że gdzieś ucieka płyn np, walnął przewód

> gumowy .

jakby był zapowietrzony to też będzie wpadał głęboko.

od 14 lat naprawiam samochody zawodowo i choć troszku się na nich znam...

> Ok wina tego że pedał był twardy był zapowietrzony układ, 3 raz odpowietrzyłem wszystko działą jak

> należy, po włączeniu pedał upada servo i gdy hamuje normalnie upada tyle ile ma.

sorry ale to jest jedna wielka głupota co napisałeś. Coś jeszcze innego przez przypadek musiałeś zrobić że teraz jest ok.

> Ale jest jeszcze jeden kłopot, przy wolnej jeździe głównie na wstecznym, gdy zahamuje nagle, mocno

> to zgrzypią zasiski przód 1 tylko lewy, jak stara szafa. Do tego pedał nie wchodzi płynnie

> tylko czuć że lekko się przycina (tylko przy hamowaniu gdy jest mała prędkość ok 10 kmh)

> takie małe wibracje ma gdy naciskam, napewno nie jest to już wina zapowietrzeniu bo czuć to

> łącznie z tym dźwiękiem skrzypienia .

Należy sprawdzić czy tłoczki nie kantują się, czy klocki mają luz w jarzmie, a jeśli to jest ok to:

rozebrać zaciski, wyczyścić dokładnie cylindry zacisków papierem ściernym (tu można nawet nieco grubszego użyć),

a tłoczki drobnym papierem ściernym.

Wszystko złożyć na specjalny smar do elementów układu hamulcowego mających kontakt z płynem hamulcowym lub od biedy na płyn hamulcowy.

> A gdy puszcze pedał po hamowaniu słychać takie trzaśnięcie jakby 1 raz walnąć młotkiem co to może

> być co jest zapieczone lub luźne w hamulcu? .

to trza obejrzeć co halasuje - przyczyn może być wiele - tu metoda na macajewa będzie najlepsza.

pozdr

Napisano
  • Autor

> sorry ale to jest jedna wielka głupota co napisałeś. Coś jeszcze innego przez przypadek musiałeś

no mówie tylko odpowietrzyłem a i po odpowietrzeniu pobiłem gumowym młotkiem po korektorze siły ham, ale to nie ma ic wspólnego korektor do twardego pedała, chyba confused.gif .

Dziś ostatni raz to rozbieram i oglądam co tam trzaska jak mnie nie posłucha to ląduje u mechanika co chwile jakiś problem z hamulcami jak nie to to sraka angryfire.gif .

Napisano

> Dziś ostatni raz to rozbieram i oglądam co tam trzaska jak mnie nie posłucha to ląduje u mechanika

> co chwile jakiś problem z hamulcami jak nie to to sraka .

Też miałem to trzaskanie. Po ostatniej naprawie hamulców też czasem zaskrzypi, ale dużo rzadziej i ciszej (gdybym wcześniej tego nie miał, to teraz bym na to nie zwrócił uwagi). To po prostu klocek skrzypi w momencie puszczenia hamulca lub delikatnego wciśnięcia pedału. Dzieje się to tylko wtedy kiedy samochód jest na pochyłej powierzchni i musi się trochę przetoczyć.

Jeżeli u Ciebie to jest notoryczne, częste i głośne, to prawdopodobnie masz zblokowane hamulce, czyli musisz kupić zestaw naprawczy do zacisków, wymienić tłoczki i uszczelki zgodnie z zasadą o której ktoś już w tym temacie pisał (na smar do tłoczków).

Bardzo możliwe jest też, że to wina jakości klocków lub ich ułożenia. Ja mam klocki z Delphi, bo kiedy montowałem ten zestaw, niczego innego nie było w sklepie. Pamiętam że skrzypienie pojawiło się po wymianie tarcz i klocków. Niedługo potem klocki zaczęły też piszczeć. Teraz są ułożone na nowo, nie piszczą i nie skrzypią (przynajmniej niezbyt często).

Napisano
  • Autor

Nic nie skrzypi tylko 1 raz mocno trzaśnie gdy puszcze hamulec cofiąć w tył, a klocki i tarcze są ok . Dziś to oglądałem i nic nadzwyczajnego nie znalazłem wszystko przesmarowałem i wyczysciłem i brak poprawy .

Napisano

> no mówie tylko odpowietrzyłem a i po odpowietrzeniu pobiłem gumowym młotkiem po korektorze siły

> ham, ale to nie ma ic wspólnego korektor do twardego pedała, chyba

właśnie że ma.

pewnie wcześniej słabo tyl hamował i stąd były te efekty.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.