Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

błędny wpis w dowodzie rejestracyjnym

Featured Replies

Napisano

Pytam się tych co mieli błąd w dowodzie i chcieli to wyprostować.

Chciałbym odkręcić pomyłkę jaką mi wrzucił urząd wydając nowy dowód rejestracyjny, czyli

FIAT CINQUECENTO 0.9 KAT na FIAT CINQUECENTO 0.9 czy muszę składać wniosek o zmianie stanu faktycznego w pojeździe i ponownie płacić za wymianę dowodu?

Dołączyć jakieś dokumenty, faktura zakupu z 1994r. pierwszy przegląd z 1994r. bo jeszcze je posiadam? Czy napisać jakieś pismo do wydziału komunikacji, żeby nie płacić za wymianę, bo błąd leży po stronie urzędu?

Auto jak widać z 1994r. na weberku, nie ma pojęcia z jakiej racji ten katalizator mi dopisano? hmm.gifboje_sie.gifalien.gif

Napisano

Myślę że jeśli nie zmienia Ci to ceny w ubezpieczeniu to nie ma znaczenia drobiazg .

A ja za to mam błąd uno engine 999 dowód, ubezpieczenie 899 i tak jeźdżę .

Napisano

> Pytam się tych co mieli błąd w dowodzie i chcieli to wyprostować.

> Chciałbym odkręcić pomyłkę jaką mi wrzucił urząd wydając nowy dowód rejestracyjny, czyli

> FIAT CINQUECENTO 0.9 KAT na FIAT CINQUECENTO 0.9 czy muszę składać wniosek o zmianie stanu

> faktycznego w pojeździe i ponownie płacić za wymianę dowodu?

> Dołączyć jakieś dokumenty, faktura zakupu z 1994r. pierwszy przegląd z 1994r. bo jeszcze je

> posiadam? Czy napisać jakieś pismo do wydziału komunikacji, żeby nie płacić za wymianę, bo

> błąd leży po stronie urzędu?

> Auto jak widać z 1994r. na weberku, nie ma pojęcia z jakiej racji ten katalizator mi dopisano?

Z jednej strony UM zaproponuje Ci abyś udał się do stacji diagnostycznej aby dostać odpowiedni świstek ( płacisz ).

Następnie dalej udajesz sie do UM wypisujesz specjalny wniosek dotyczący wniesienie zmian w DR i też płacisz . To kosztuje , nie wiem czy wszedzie jednakowo ale u mnie 85 zeta.

Drugi sposób , jeżeli to jest byk UM domagaj się zmiany wpisu za free , powołując się na obowiązek UM dotyczący sprawdzenia VIN i homologacji danego modelu w danym roku produkcji. Istnieją takie dokumenty w obiegu urzędowym.

Napisano

Dołączam sie do pytania czy mój przypadek moze być jakoś tam karalny czy coś, gdy wszystko jest ok tyle że pojemność w ubezpieczeniu jest o 100ccm mniejsza ? .

Napisano

> Pytam się tych co mieli błąd w dowodzie i chcieli to wyprostować.

> Chciałbym odkręcić pomyłkę jaką mi wrzucił urząd wydając nowy dowód rejestracyjny, czyli

> FIAT CINQUECENTO 0.9 KAT na FIAT CINQUECENTO 0.9 czy muszę składać wniosek o zmianie stanu

> faktycznego w pojeździe i ponownie płacić za wymianę dowodu?

> Dołączyć jakieś dokumenty, faktura zakupu z 1994r. pierwszy przegląd z 1994r. bo jeszcze je

> posiadam? Czy napisać jakieś pismo do wydziału komunikacji, żeby nie płacić za wymianę, bo

> błąd leży po stronie urzędu?

> Auto jak widać z 1994r. na weberku, nie ma pojęcia z jakiej racji ten katalizator mi dopisano?

jeżeli błąd z winy UM to udaj się do nich, powinni poprawić od ręki

ja miałem tak z błędnym kodem miasta, poprawili od ręki, dając adnotację w uwagach

Napisano
  • Autor

> Myślę że jeśli nie zmienia Ci to ceny w ubezpieczeniu to nie ma znaczenia drobiazg .

nie nie zmienia. Drobny, ale dokuczliwy przy przeglądzie, jak trafi się niedouczony diagnosta.

> A ja za to mam błąd uno engine 999 dowód, ubezpieczenie 899 i tak jeźdżę .

ty masz jednak dużo gorszy babol, który powinieneś wyprostować, bo możesz mieć problemy z ubezpieczycielem np. w przypadku kolizji, czy wypłaty odszkodowania.

Napisano
  • Autor

> jeżeli błąd z winy UM to udaj się do nich, powinni poprawić od ręki

> ja miałem tak z błędnym kodem miasta, poprawili od ręki, dając adnotację w uwagach

jeśli poprawią mi to z ręki to by było super, chociaż sądzę, że kod miasta to co innego niż wpis dotyczący silnika. hmm.gif

Na dniach wezmę urlop i się przejdę do um i nie mam zamiaru ani płacić ani nic udowadniać, bo błąd w żaden sposób nie powstał ani z mojej winy ani tym bardziej strony. A urzędnik który dokonuje takich rzeczy (mając dane z poprzedniego dowodu, nr. silnika, nr. VIN, nr. homologacji) powinien dostać co najmniej naganę. angryfire.gif

Napisano

> jeśli poprawią mi to z ręki to by było super, chociaż sądzę, że kod miasta to co innego niż wpis

> dotyczący silnika.

> Na dniach wezmę urlop i się przejdę do um i nie mam zamiaru ani płacić ani nic udowadniać, bo błąd

> w żaden sposób nie powstał ani z mojej winy ani tym bardziej strony. A urzędnik który dokonuje

> takich rzeczy (mając dane z poprzedniego dowodu, nr. silnika, nr. VIN, nr. homologacji)

> powinien dostać co najmniej naganę.

Ten błąd mógł wyniknąć nie koniecznie z braku wiedzy urzędnika ile ze złych informacji urzednika. Gro osób uważa że silnik 903 nie ma kata a 899 już miał . A to są dwa odrębne tematy i czasy zainicjowania.

Napisano
  • Autor

> Ten błąd mógł wyniknąć nie koniecznie z braku wiedzy urzędnika ile ze złych informacji urzednika.

> Gro osób uważa że silnik 903 nie ma kata a 899 już miał . A to są dwa odrębne tematy i czasy

> zainicjowania.

no tak, ale jak były te 2 częściowe różowe dowody to jak byk pisało FIAT CINQUECENTO 899, jak weszły te 3 częściowe to taki błąd (a miały być duże lepsze od starych) i teraz co najlepsze w urzędzie pracują te same osoby co w latach dziewięćdziesiątych. (miałem przyjemność tam pracować) A mając stary dowód i przede wszystkim nr homologacji, wydaje mi się, że nie można takiej rzeczy pomylić icon_eek.gif

Napisano

tak to jest jak urzednicy podczas wypełniania dokumentów zajmują sie piciem kawy, gadaniem z koleżankami czy kolegami.....co to tematu wszelkie wątpliwości trzeba wyjaśnic bo potem są problemy i to ty za to odpwiesz bo nie dopilnowałes a co do dopłaty to zależy od urzedu w dowodzie są miejsca na korekte i zmiany a inny urząd każe ci nowy dowód wyrobic......

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ten błąd mógł wyniknąć nie koniecznie z braku wiedzy urzędnika ile ze złych informacji urzednika.

> Gro osób uważa że silnik 903 nie ma kata a 899 już miał . A to są dwa odrębne tematy i czasy

> zainicjowania.

Kilka dni temu byłem w urzędzie i prawie miałeś rację, błąd powstał, ponieważ dane które wpisuje się do dowodu rejestracyjnego, weryfikowane są na podstawie katalogów (jakie to katalogi, jakie tam dane figurują niestety nie było mi dane ujrzeć) tyle dowiedziałem się od urzędnika.

Na szczęście zrobiono mi adnotacje w uwagach i teraz już nie ma problemu. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.