Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynka olej monerał na to syntetyk ?

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie odnośnie oleju skrzynki .

NIe dotyczy żadnego auta tylko jakości i kolejności jakości dajmy na to że auto ma nastukane 46kkm.

Dajmy na to że w skrzyni był oryginalny olej syntetyk, ktoś wymienił na mineralny, a teraz znów można nalać pełnego syntetyka czy już ciągle lać minerał?

Czy tu też wg zasady silnikowego,jak masz połsyntetyk to nie lej JUŻ pełnego syntetyka,tylko pół lub minerał ??? .

Napisano

> Witam mam pytanie odnośnie oleju skrzynki .

> NIe dotyczy żadnego auta tylko jakości i kolejności jakości dajmy na to że auto ma nastukane 46kkm.

> Dajmy na to że w skrzyni był oryginalny olej syntetyk, ktoś wymienił na mineralny, a teraz znów

> można nalać pełnego syntetyka czy już ciągle lać minerał?

> Czy tu też wg zasady silnikowego,jak masz połsyntetyk to nie lej JUŻ pełnego syntetyka,tylko pół

> lub minerał ??? .

>>oryginalny olej syntetyk

oryginalny olej tutela jest mineralny

Napisano
  • Autor

Nie o Uno mi chodzi ogólnie podałem przykład jakiegoś auta .

Napisano

> Nie o Uno mi chodzi ogólnie podałem przykład jakiegoś auta .

jak poczekasz aż ze skrzyni wyleje się wszystko to możesz sobie wlać co ci się żywnie podoba

Napisano
  • Autor

Dajmy na to że to była tutela pełnysyntetyk 75W-90 GL - 5,

na to chyba mechanik wlał HIPOL SUPER GL-4 80W?! minerał czy połówa, i aktualnie jest takowy w skrzyni.

a teraz bym chciał wlać pełny syntetyk k2 75W-90 GL - 5 .

prawidłowy olej do skrzynki to 75W-90 GL - 5 pełnysyntetyk.

Napisano

> Dajmy na to że to była tutela pełnysyntetyk 75W-90 GL - 5,

> na to chyba mechanik wlał HIPOL SUPER GL-4 80W?! minerał czy połówa, i aktualnie jest takowy w

> skrzyni.

> a teraz bym chciał wlać pełny syntetyk k2 75W-90 GL - 5 .

> prawidłowy olej do skrzynki to 75W-90 GL - 5 pełnysyntetyk.

może powiesz o jakie auto chodzi?

pozdr

Napisano
  • Autor

Dokładnie chodzi o moje 2 auto seicento 0,9 2001 .

Napisano

> Dokładnie chodzi o moje 2 auto seicento 0,9 2001 .

hmm.gif Nie wiem czy zauważyłeś, ale na AK jest też kącik Cento, wydaje mi się, że kilka 899 tam jeszcze zostało, więc ktoś może Tobie podpowie ok.gif

Napisano
  • Autor

Ok zapytam tam wink.gif , myślałem że tu mi ktoś coś podpowie czy można po mineralnym do skrzyni nalać pełnego ale ok .

Napisano

> Ok zapytam tam , myślałem że tu mi ktoś coś podpowie czy można po mineralnym do skrzyni nalać

> pełnego ale ok .

Olej do skrzyni nie można sobie tak dowolnie wybierać jak olej do silnika.

jak ma być GL4 to ma być GL4 a nie GL5.

podobnie z lepkością - jak ma być 80W to 80W a nie np 80W90

Do seicento producent przewidział taki sam olej do skrzyni co w uno.

Proponowane oleje wymieniłem wcześniej.

pozdr

Napisano

> podobnie z lepkością - jak ma być 80W to 80W a nie np 80W90

Telmi łaj? Ja mam lotosa 80w90 i mnie straszysz teraz ooniee.gif

Napisano

> Telmi łaj? Ja mam lotosa 80w90 i mnie straszysz teraz

bo potem niektórzy w zimie przy większym mrozie biegów zmieniać nie mogą...

no i za gesty olej nie zawsze będzie docierał we wszystkie miejsca co powinien.

W Nexiach daewoo przeszło na olej do skrzyni automatycznych zamiast zwykłego bo się łożysko 5 biegu zacierało - właśnie z powodu wymienionego wyżej)

W fiatach objawia się to najczęściej głośną pracą na zimno.

Co do klasy jakości to chodzi o minimalną zawartość odpowiednich dodatków , oraz to że niektóre dodatki polepszające np smarność działają agresywnie na niektóre elementy skrzyni biegów.

Dlatego jak jest gl4 to ma być gl4, jak gl5 to gl5. itp itd.

pozdr

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Dlatego jak jest gl4 to ma być gl4, jak gl5 to gl5. itp itd.

Dodatki w gl5 gryzą części skrzyni co ma pracować na gl4-to to można przeczytać w książkach o olejach.

Nie znalazłem jednak nic o tym czy ATF2 może zaszkodzić-znaczy się jego dodatki uszlachetniające gdy się doleje do skrzyni pracującej na GL4.Z mojej skrzyni wyssałem 1 dm3 80w90 i dolałem 1 dm3 ATF2 tak do sprawdzenia jaki to będzie miało wpływ na spalanie i łatwość zmiany biegów.Nalał bym 75w90 ale jego cena wysoka i klasa gl5 (najwyższy wskaznik lepkości i najłatwiejszy do kupienia to tylko orlen platinum).Włączanie 1 biegu podczas jazdy z zimnym olejem teraz jest możliwe,a wcześniej trzeba było zawsze się zatrzymać.Spalanie się obniżyło o 25 do 35 procent dla przejeżdżanych odległości 3,5...7 km(po dostosowaniu stylu jazdy do oleju w skrzyni biegów).

Żeby wiedzieć czy gl5 może zaszkodzić trzeba by sprawdzić czy do budowy skrzyni użyto stopów metali zawierających miedz.(brąz,mosiadz).Trochę to dziwne że fiat 125 to starszy samochód i jezdzi na gl5 a nowszy uno ma jezdzic na gl4 ?

Napisano

> Dodatki w gl5 gryzą części skrzyni co ma pracować na gl4-to to można przeczytać w książkach o

> olejach.

> Nie znalazłem jednak nic o tym czy ATF2 może zaszkodzić-znaczy się jego dodatki uszlachetniające

> gdy się doleje do skrzyni pracującej na GL4.Z mojej skrzyni wyssałem 1 dm3 80w90 i dolałem 1

> dm3 ATF2 tak do sprawdzenia jaki to będzie miało wpływ na spalanie i łatwość zmiany

> biegów.Nalał bym 75w90 ale jego cena wysoka i klasa gl5 (najwyższy wskaznik lepkości i

> najłatwiejszy do kupienia to tylko orlen platinum).Włączanie 1 biegu podczas jazdy z zimnym

> olejem teraz jest możliwe,a wcześniej trzeba było zawsze się zatrzymać.Spalanie się obniżyło o

> 25 do 35 procent dla przejeżdżanych odległości 3,5...7 km(po dostosowaniu stylu jazdy do oleju

> w skrzyni biegów).

> Żeby wiedzieć czy gl5 może zaszkodzić trzeba by sprawdzić czy do budowy skrzyni użyto stopów metali

> zawierających miedz.(brąz,mosiadz).Trochę to dziwne że fiat 125 to starszy samochód i jezdzi

> na gl5 a nowszy uno ma jezdzic na gl4 ?

Ciekawe ciekawe waytogo.gif

Napisano
  • Autor

A ja dalej powielam moje pytanie

Dotyczy jakości i kolejności jakości dajmy na to że auto ma nastukane 46kkm.

Dajmy na to że w skrzyni był oryginalny olej syntetyk, ktoś wymienił na mineralny, a teraz znów można nalać pełnego syntetyka czy już ciągle lać minerał?

Czy tu też wg zasady silnikowego,jak masz połsyntetyk to nie lej JUŻ pełnego syntetyka,tylko pół lub minerał ??? .

Teraz jest jakiś orlen połówka czy minerał a chce wlać 75w/90 z k2 full syn.

2 ostateczne pytania :

1Czy mogę wymienić, nalać po mineralnym w skrzynce olej pełny s? Dokładnie chodzi o seicento 900 . zalecany 75w/90 full s gl5 .

2 nie zastanawia was cena pełny z k2 ok 20zł 1l a z Mobila ok 40 i orginał tuteli ok 40 zł lać ten k2 jest dobry? .

www.k2.com.pl/index.php?option=com_provider&task=prod&id=479&Itemid=66

Napisano

> Czy tu też wg zasady silnikowego,jak masz połsyntetyk to nie lej JUŻ pełnego syntetyka,tylko pół

> lub minerał ??? .

---Skrzynia to nie silnik.W silniku czasami jest takie ryzyko,że nalany po mineralnym syntetyk spowoduje odpadnięcie powstałych osadów po mineralnym oleju i zapchają one np.kanaliki olejowe do smarowania wałka rozrządu,albo rozszczelnią się panewki.Skrzynia nie ma to co silnik a to czego nie ma to się nie zepsuje.

> 2 nie zastanawia was cena pełny z k2 ok 20zł 1l a z Mobila ok 40 i orginał tuteli ok 40 zł

--- 75w90 może być pół syntetykiem lub pełnym syntetykiem.

Półsyntetyk jest najczęściej mocno tańszy od pełnego syntetyku.

Pełen syntetyk ma wyższy wskaznik lepkości od półsyntetyku i mniejszą lepkość w 40 stopniach Celsjusza.Półsyntetyk będzie miał lepkość dla 40 st.C.ok. 100 ,a pełen syntetyk ok. 80 .

Żeby wiedzieć czy K2 to olej pełnosyntetyczny trzeba by odszukać jaką ma lepkość w tych 40 st.C.albo jaki ma wskaznik lepkości(dla pełnosyntetycznego wsk.lepk.ok.175 dla półsyntetycznego ok.140).

Napisano
  • Autor

No właśnie niby pisze że ten k2 jest full syn jak inne mobil tutela a różnica na 1l ok 20 zł dziwne nie? .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.