Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania kierownicy- sworzeń wahacza?

Featured Replies

Napisano

ostatnio przy prędkościach 100-120 km/h pojawiło się zauważalne gołym okiem drganie kierownicy. Poniżej i poniżej tych prędkości spokój. Ostatnio na przeglądzie diagnosta mi powiedział, że warto by wymienić sworzeń wahacza. Czy to on może być przyczyną "telepania"?

PS Koła wyważone, opony prawie nówki, przy hamowaniu nic się nie dzieje, wymienilem koła przednie na tylne i dalej to samo

Napisano

Prędkość wskazuje na niewyważone koła. Jeśli na sworzniu jest luz to wymiana swoją drogą.

Napisano

> ostatnio przy prędkościach 100-120 km/h pojawiło się zauważalne gołym okiem drganie kierownicy.

> Poniżej i poniżej tych prędkości spokój.

U mnie też tak było, i na letnich i na zimowych oponach. Pomagało obrócenie na śrubach koła o 90* albo 180*. Z tym, ze bicie nigdy nie ustępowało do końca. W tamtym roku znudziło mi się juz przekładanie opon zimowe/letnie, więc kupiłem drugi komplet felg i założyłem na nie letnie opony. I stał się cud grinser006.gif Od wymiany opon kierownica ani drgnie w całym zakresie prędkości. Wniosek: krzywa felga/felgi.

Pozdroofka

Napisano

Miałem taki sam problem przy prędkościach 110-130km/h pomimo wcześniejszego wyważenia kół. Na zimówkach było ok więc podjechałem z reklamacją gdzie jeszcze raz dokładnie wyważono mi koła i o dziwo problem całkowicie ustąpił. Kolega miał podobny problem - u niego winnym było błoto które przykleiło się w jednym miejscu do wewnętrznej strony felgi i powodowało to ciągłe bicie koła.

Napisano

ja mialem tak samo tylko ze zaczynalo sie juz od 80km/h,

kola byly wywazane i nic nie pomagalo,

az w koncu mechanik sie dopatrzyl ze amortyzatory sie ruszają (w poprzek auta) i wymienil gumy i łożyska w mocowaniu górnym amortyzatorów i wszystko ustało - teraz przy 130km/h nic sie nie dzieje smile.gif

proponuje zacząc od tego

a jak wyważasz to proś o wyważanie dynamiczne (doplata ok 10zl)

sprawdzają dodatkowo czy felga jest prosta i czy opona nie ma guzów wew i zew

Napisano

Takie objawy miałem na alufelach 15". Po zmianie na inne lub stalówki objaw znikał. Więc to raczej wina kół a nie zawieszenia...

Napisano

> a jak wyważasz to proś o wyważanie dynamiczne (doplata ok 10zl)

> sprawdzają dodatkowo czy felga jest prosta i czy opona nie ma guzów wew i zew

Koła wyważa się tylko dynamicznie wink.gif

A dobry zakład zawsze sprawdza w.w. elementy.

Niektóre zakłady wyważają koła bez ich zdejmowania z piast. I to jest najdokładniejsza metoda. Trzeba tylko potem zaznaczać sobie położenie kół przy ich zdejmowaniu, żeby wróciły w to samo położenie waytogo.gif.

Napisano

> Koła wyważa się tylko dynamicznie

no widzisz, a w bialym nie wszyscy to robią i potem takie cuda sie dzieją

Napisano

A to niedynamiczne wywazenie na czym polega? Pytam z ciekawosci oczywiscie smile.gif

Napisano

> a jak wyważasz to proś o wyważanie dynamiczne (doplata ok 10zl)

> sprawdzają dodatkowo czy felga jest prosta i czy opona nie ma guzów wew i zew

oo, a gdzie w Białymstoku takie cos jest?

Napisano

> oo, a gdzie w Białymstoku takie cos jest?

Kurna, wy tak poważnie? icon_eek.gif

Nie ma w zakładach wulkanizacyjnych maszyn do wyważania dynamicznego? To jak oni to robią? Zakładają koło na wałek i statycznie na dwóch nożach? hmm.gif

Napisano

> Kurna, wy tak poważnie?

> Nie ma w zakładach wulkanizacyjnych maszyn do wyważania dynamicznego? To jak oni to robią?

> Zakładają koło na wałek i statycznie na dwóch nożach?

zakłada na wałek, zamyka klapę,włącza maszynę, koło się kręci, wyskakują na ekranie cyferki i miejsce gdzie nabić ciężarek-więc nabijają lub naklejają, potem włączają jeszcze raz i widać czy jest 000 czy jeszcze nie

Napisano

Dla zainteresowanych i chetnych poznac tajniki wywazania ciekawa lektura http://www.autobalans.pl/wiecej.pdf mysle ze rozwieje watpliwosci co do dynamicznosci wywazania. Wazny wniosek na koncu zdecydowana wiekszosc wywazarek to wywazarki DYNAMICZNE.Chyba ze nie w Bialymstoku

pozdro

Napisano

> zakłada na wałek, zamyka klapę,włącza maszynę, koło się kręci,

No, to jest wyważanie dynamiczne waytogo.gif

Napisano

> No, to jest wyważanie dynamiczne

dzis byłem na wyważaniu dynamicznym, bo i u mnie delikatnie biło przy ok 130,

czy cos dało-nie wiem, przetestuję na trasie w weekend

wyważarkę mieli frmy Hunter

Napisano

> zakłada na wałek, zamyka klapę,włącza maszynę, koło się kręci, wyskakują na ekranie cyferki i

> miejsce gdzie nabić ciężarek-więc nabijają lub naklejają, potem włączają jeszcze raz i widać

> czy jest 000 czy jeszcze nie

no i to jest wyważanie zwykłe, koło rozpedzają do 20-30km/h i to wszystko, a dynamiczne to oprócz tego jest taka rolka gruba która dociska sie później do kola (symuluje nawierzchnię) i potem rozpedzane kolo jest do 100-110km/h i badane są odkształcenia na feldze i ewentualnie na oponie

Napisano

> no i to jest wyważanie zwykłe, koło rozpedzają do 20-30km/h i to wszystko, a dynamiczne to oprócz

> tego jest taka rolka gruba która dociska sie później do kola (symuluje nawierzchnię) i potem

> rozpedzane kolo jest do 100-110km/h i badane są odkształcenia na feldze i ewentualnie na

> oponie

piszesz o wyważaniu z testem drogowym np. na wyważarce Huntera . Można jeszcze doważać na samochodzie wyważarką Cemb . Oboma sposobami miałem wyważane koła z bardzo dobrym skutkiem ok.gif

W tym sezonie wymieniłem opony na nowe . Koła wyważałem na Hunterze z testem drogowym ale co mnie zaskoczyło ... po wyważeniu przy około 110 km miałem drgania kierownicy . I już miałem pojechać na reklamację ale...

Ponieważ już wcześniej planowałem wymianę tarcz hamulcowych na nowe , też z powodu drgań kierownicy , lewarka biegów itd przy hamowaniu , to w sobotę kupiłem i wymieniłem cały zestaw TRW - tarcze wentylowane+klocki (korzystałem z manuala lelka waytogo.gif) . Wyjechałem na autostradę i ... pełny sukces , nie ma drgań przy hamowaniu i też ustąpiły drgania kierownicy przy 110 km/h ok.gif

Przed montażem oglądałem dokładnie tarcze TRW i zauważyłem , że ich wewnętrzny brzeg jest ścięty , w jednej tarczy więcej w drugiej mniej . Podejrzewam , że jest to też jakieś wyważenie . Co ciekawe , w starych tarczach nie ma tego . Reasumując , w moim przypadku niedoważenie dawały właśnie tarcze hamulcowe idea.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.