Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A4 vs Lancia Lybra

Featured Replies

Napisano

Pytanie proste: czy ktoś miał okazję porównać te auta ? Rocznik załóżmy 2000 żeby jeszcze objąć pierwszą generację A4 (ze względu na ceny rynkowe). Jakie wrażenia po ich porównaniu ? Na plus Lybry przemawia jej indywidualność, chociaż w niewielkim stopniu. Na plus audi, obecność silnika 1.8T wink.gif

Znalazłem takie oto porównanie KLIK.

A4 prowadziłem, natomiast Lybrą jeszcze nie miałem okazji. Mimo że jeździłem jej "siostrą" z koncernu, czyli alfą 156, to podobno charakterystyki tych aut są inne (komfort Lybry vs sport Alfy).

Myślę o silnikach tylko z turbiną, więc wypadałoby porównać jednostki wysokoprężne 1.9 o mocy około 105-115 KM.

Ze stajni audi kusi mocno 1.8T. Z oferty lanci 2.4 JTD hmm.gif

1110199_big.jpg

a4silver.jpg

Napisano

> Pytanie proste: czy ktoś miał okazję porównać te auta ? Rocznik załóżmy 2000 żeby jeszcze objąć

> pierwszą generację A4 (ze względu na ceny rynkowe). Jakie wrażenia po ich porównaniu ? Na plus

> Lybry przemawia jej indywidualność, chociaż w niewielkim stopniu. Na plus audi, obecność

> silnika 1.8T

> Znalazłem takie oto porównanie KLIK.

> A4 prowadziłem, natomiast Lybrą jeszcze nie miałem okazji. Mimo że jeździłem jej "siostrą" z

> koncernu, czyli alfą 156, to podobno charakterystyki tych aut są inne (komfort Lybry vs sport

> Alfy).

> Myślę o silnikach tylko z turbiną, więc wypadałoby porównać jednostki wysokoprężne 1.9 o mocy około

> 105-115 KM.

> Ze stajni audi kusi mocno 1.8T. Z oferty lanci 2.4 JTD

jeździłem obydwoma (lybrą więcej) - obecnie jeżdżę golfem iv (więc to niemal to samo co a4) i zdecydowanie pod względem komfortu jazdy i przyjemności z prowdzenia - lybra wygrywa bezapelacyjnie

wyposażenie - znów lybra (standard w lybrze to jest niezła wersja wyposażeniowa w audi) biglaugh.gif

koszt utrzymania - nie wiem jak audi - ale vw tańszy - ze względu na dużą liczbę zamienników i części używanych

troszkę w lybrze jak dla mnie były za słąbe hamulce, ale za to przy ABS-owaniu nie tak nerwowe jak w a4

generalnie z samochodów które miałem lub użytkowałem najmilej wspominam właśnie lybrę

Napisano
  • Autor

> generalnie z samochodów które miałem lub użytkowałem najmilej wspominam właśnie lybrę

Możesz rozwinąć bardziej i uzasadnić ? Jaką wersję miałeś (silnik, wyposażenie) ? Z czymś bywały problemy ? Coś się psuło ?

Napisano

> Możesz rozwinąć bardziej i uzasadnić ? Jaką wersję miałeś (silnik, wyposażenie) ? Z czymś bywały

> problemy ? Coś się psuło ?

2,0 20V 155KM + lpg biglaugh.gif wersja LX z nagłośniniem BOSE

problmy bywały z różnymi pierdółkami i częściami które bywały czasem dosyć drogie:

łapa górna silnika (bo poducha niewymienna) - 350 zł (po znajomości)

tłumik się posypał - 800 zł

katalizator też - wyciąłem całkiem bo kosztował 2000 i zamienników brak biglaugh.gif

mechanizm podnoszenia szyby: 250 zł bodajże i też trudno dostępny

przyciski klimy uszkodzone - wymiana to kupno całego kompletu za ok. 200 zł

wymiana rozrządu: min,. 800 zł za samą robociznę (bo trzeba silnik opuścić)

itp. ale jeżeli trafisz dobrze utrzymane autko to przyjemność z jazdy będzie większa niż a4

teraz jeżdżę golfem 4 i czuję się jakbym wozem drabiniastym jechał

Napisano

> Myślę o silnikach tylko z turbiną, więc wypadałoby porównać jednostki wysokoprężne 1.9 o mocy około

> 105-115 KM.

> Ze stajni audi kusi mocno 1.8T. Z oferty lanci 2.4 JTD

Znajomy ma taki 2,4 JTD w Maryśce(Marea)i daje rade ok.gif mimo że podejrzewam że Maryśka cieższa (kombi).Aczkolwiek z osprzętem nie jest już tak cukierkowo(do silnika) ,orginał ,orginał i jeszcze raz orginał a nie wszystko można znaleźć z używki.

Ja jako zdeklarowany przeciwnik wszelkiej włoszczyzny ,nie skusił bym sie na takie auto aczkolwiek ma jeszcze jeden duży plus żaden złodziej nawet na to nie popatrzy,a z audi może być różnie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Podłączyłeś w niej jakieś urządzenie z mp3 ? Nie wiem czy dobrze widzę, ale w nich chyba standardowo jest odtwarzacz na kasety magnetofonowe hmm.gif ?

Napisano

> Podłączyłeś w niej jakieś urządzenie z mp3 ? Nie wiem czy dobrze widzę, ale w nich chyba

> standardowo jest odtwarzacz na kasety magnetofonowe ?

Jest kaseciak, a w kufrze zmieniarka na zwykłe CDki

BTW: Lybrze bliżej do Marei niż do AR 156

BTW2: w tych 2 wybrał bym Lybrę, ale kombi

Napisano

Nie jeździłem A4, jeździłem za to A3, Golfem IV, Avensisem i 6-letnią E-klasą.

Lybrą jechałem 800 km, 400 w jedną, krótka przerwa, 400 w drugą.

Nigdy, ale to nigdy nie jechałem tak wygodnym autem.

Jestem gorącym zwolennikiem MB, ale muszę przyznać szczerze, że komfort E-klasy blednie w porównaniu z komfortem Lybry.

Auto było w kombiku, silnik 1,9 JTD, świetnie wyciszony, nie patrzyłem ile spalił, ale niewiele, moc wystarczała do jazdy, w środku miękko, bardzo wygodnie, bardzo ergonomicznie, do tego audio BOSE z fabrycznym sub`em w bagażniku... Cudo...

A wypas, jak kolega napisał - podstawowa wersja Lybry, to zwykle jakaś wersja specjalna samochodu niemieckiego.

Napisano

> A wypas, jak kolega napisał - podstawowa wersja Lybry,

No nie przesadzajmy - Lybra Biznes to bida z nędzą.

- plastikowa kierownica

- kaseciak bez zmieniarki, suba i systemu Bose

- zwykła tapicerka

- korbki w tylnych drzwiach

Napisano
  • Autor

> Jest kaseciak, a w kufrze zmieniarka na zwykłe CDki

> BTW: Lybrze bliżej do Marei niż do AR 156

> BTW2: w tych 2 wybrał bym Lybrę, ale kombi

Możesz uzasadnić ? hmm.gif Ciekaw jestem dlaczego tak obstawiasz hmm.gif

Napisano

> No nie przesadzajmy - Lybra Biznes to bida z nędzą.

> - plastikowa kierownica

> - kaseciak bez zmieniarki, suba i systemu Bose

> - zwykła tapicerka

> - korbki w tylnych drzwiach

A teraz porównaj sobie wyposażenie A4 z tego samego rocznika.

Brak centralnego, brak sterowania przednich szyb, brak klimy oraz brak jakiegokolwiek sprzętu grającego. Znalazłoby sie jeszcze parę.

Nie ma Lybry bez elektryki z przodu czy bez sprzętu audio.

Napisano

> Możesz uzasadnić ? Ciekaw jestem dlaczego tak obstawiasz

Ad.BTW1

Lybra, AR156 i Marea mają tę samą płytę, ale już do elementy nadwozia Lybra ma wymienne tylko z Mareą (ZTCP szyby przednia i tylna); konstrukcja zawieszenia przedniego to z kolei Multipla (czyli krewniak BBM); paleta silników to Fiat

Kilka interesujących Cię informacji znajdziesz tu:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=53aa59502621df9d

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ec503747f6de5770

Ad. BTW2

Subiektywnie - SW jest ładniejsze od sedana

Napisano

> No nie przesadzajmy - Lybra Biznes to bida z nędzą.

> - plastikowa kierownica

> - kaseciak bez zmieniarki, suba i systemu Bose

> - zwykła tapicerka

> - korbki w tylnych drzwiach

ale wbrew pozorom to najrzadziej niemal spotykana wersja biglaugh.gif

Napisano

> Nie ma Lybry bez elektryki z przodu czy bez sprzętu audio.

czy bez klimy dwustrefowej czy elektryki lusterek

Napisano

> ale wbrew pozorom to najrzadziej niemal spotykana wersja

Fakt ok.gif - 1 (słownie: raz) widziałem Lybrę bez klimy icon_eek.gifhehe.gif; co dziwne miała ekranik LCD wyświetlający kierunek, siłę i temp. nadmuchu.

Napisano

> Fakt - 1 (słownie: raz) widziałem Lybrę bez klimy ; co dziwne miała ekranik LCD wyświetlający

> kierunek, siłę i temp. nadmuchu.

niemożliwe yikes.gif BEZ KLIMY???????????

Napisano

> jeździłem obydwoma (lybrą więcej) - obecnie jeżdżę golfem iv (więc to niemal to samo co a4) i

> zdecydowanie pod względem komfortu jazdy i przyjemności z prowdzenia - lybra wygrywa

> bezapelacyjnie

Bzdura. A4 jest na plycie Passata. Wiec porownywanie Lybry do Golfa to jak porownanie A4 do Bravo.

Napisano
  • Autor

> Ad.BTW1

> Lybra, AR156 i Marea mają tę samą płytę, ale już do elementy nadwozia Lybra ma wymienne tylko z

> Mareą (ZTCP szyby przednia i tylna); konstrukcja zawieszenia przedniego to z kolei Multipla

> (czyli krewniak BBM); paleta silników to Fiat

> Kilka interesujących Cię informacji znajdziesz tu:

> http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=53aa59502621df9d

> http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ec503747f6de5770

> Ad. BTW2

> Subiektywnie - SW jest ładniejsze od sedana

Dzięki ok.gif A masz trzecią stronę artykułu ?

Napisano

> Podłączyłeś w niej jakieś urządzenie z mp3 ? Nie wiem czy dobrze widzę, ale w nich chyba

> standardowo jest odtwarzacz na kasety magnetofonowe ?

do wersji bez NAVI bez problemu podpinasz jako wejscie AUX . do wersji z NAVI po małych kombinacjach tez podpiąłem

sa tez emulatory zmieniarki gdzie wkładasz kartę SD i masz MP3

ale szukać lepiej wersji bez navi - i tak nie ma do niej map na PL

Napisano
  • Autor

> Bzdura. A4 jest na plycie Passata. Wiec porownywanie Lybry do Golfa to jak porownanie A4 do Bravo.

Mówisz o pierwszej generacji A4 ? hmm.gif

Napisano

> niemożliwe BEZ KLIMY???????????

Aha - było to wyraźnie zaznaczone w ogłoszeniu (w sumie uczciwe zagranie, bo większość zorientowanych kupujących za pewnik przyjmuję klimatronika dwustrefowego); nie wyglądało to na celowe ogołocenie samochodu z klimy, bo panel sterowania nie miał guzików Econo i OFF

Napisano

> Mówisz o pierwszej generacji A4 ?

A3 I gen. - płyta Golfa/Octawi

A4 I gen. - płyta Passata

Tez się kiedyś na to złapałem.

Napisano
  • Autor

> A3 I gen. - płyta Golfa/Octawi

TT, Leon, Toledo ...

> A4 I gen. - płyta Passata

Więc w takim razie, została ona "rozciągnięta", bo A4 ma rozstaw osi 2617 mm KLIK

> Tez się kiedyś na to złapałem.

Ja się nie złapałem - znam dane na temat rozstawu osi. Lybra ma 2593 mm KLIK

Napisano

> srednio co 2 tyg szukasz innego samochodu?

I to od pol roku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> srednio co 2 tyg szukasz innego samochodu?

Jak już, to interesuję się nimi skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Aha - było to wyraźnie zaznaczone w ogłoszeniu (w sumie uczciwe zagranie, bo większość

> zorientowanych kupujących za pewnik przyjmuję klimatronika dwustrefowego); nie wyglądało to na

> celowe ogołocenie samochodu z klimy, bo panel sterowania nie miał guzików Econo i OFF

Przeglądam ogłoszenia i nie widziałem jeszcze ani jednej Lybry bez klimy wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.