Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrzad

Featured Replies

Napisano

witam. czy można prawidłowo ustawić rozrzad 1.6 16v mając tylko blokady walków rozrządu z narzędzi specjalnych i sugerując ustawianiem znaków? pozdrawiam

Napisano

> witam. czy można prawidłowo ustawić rozrzad 1.6 16v mając tylko blokady walków rozrządu z narzędzi

> specjalnych i sugerując ustawianiem znaków? pozdrawiam

Tak - owszem - można - u mnie tak był ustawiany - blokady i znaki na kole zamachowym i pasowym wału

Napisano

> witam. czy można prawidłowo ustawić rozrzad 1.6 16v mając tylko blokady walków rozrządu z narzędzi

> specjalnych i sugerując ustawianiem znaków? pozdrawiam

W praktyce żadne blokady nie są potrzebne, dopóki nie odkręcasz kół zębatych na wałkach.

Napisano
  • Autor

> W praktyce żadne blokady nie są potrzebne, dopóki nie odkręcasz kół zębatych na wałkach.

mógłbyś przedstawić swój sposób zakładania paska bez blokad??

Napisano

> mógłbyś przedstawić swój sposób zakładania paska bez blokad??

GMP mamy na pokrywie paska rozrzadu, mozna go tez znalezc wykrecajac swiece.

1. ustawiamu GMP

2. po zdjeciu oslony przenosimy punkt na element bloku silnika

dla precyzji wykonujemy znak kolo zamachowe - obudowa

oraz walki - obudowa

3. odrecamy kolo pasowe na wale, kolko napedowe tez znakujemy zgodnie z przeniesionym znakiem z pokrywy rozrzadu, nie zaszkodzi

4. Zdejmujemy napnacz, pasek rolke

5. Zakladamy nowa rolke, pasek upewniajac sie ze wal mamy nadal w punktach, zakladamy pasek na kola walkow tak aby miedzy walkiem ssacym a walem nie bylo nadmiernego luzu, punkty walki - obudowa moga sie lekko nie zgadzac gdyz pasek nie jest jeszcze napiety.

6. Zakladamy napinacz

7. Po napieciu wykonukemy kontrolne obroty walem za pomoca klucza, korygujemy ustawienie napinacza, zawsze w GMP, sprawdzamy zgodnosc wszystkich znakow.

Napisano

> mógłbyś przedstawić swój sposób zakładania paska bez blokad??

Wersja na szybko, zdejmujesz osłonę rozrządu, kręcisz wałem do przodu do momentu pierwszego tłoka w GMP, markerem malujesz znaki na kołach zębatych i obudowie, zdejmujesz pasek.

Wiele osób, nawet mechaników tak naprawdę nie wie, dlaczego producenci zastosowali ruchome koła zębate na wałkach i potrzebę zakładania blokad. Przyczyna mało istotna.

Napisano

> Wersja na szybko, zdejmujesz osłonę rozrządu, kręcisz wałem do przodu do momentu pierwszego tłoka w

> GMP, markerem malujesz znaki na kołach zębatych i obudowie, zdejmujesz pasek.

> Wiele osób, nawet mechaników tak naprawdę nie wie, dlaczego producenci zastosowali ruchome koła

> zębate na wałkach i potrzebę zakładania blokad. Przyczyna mało istotna.

dlatego ze zdarzaly sie paski (nawet w aso) bez naniesionych oznaczen - lub tak mocno zuzyte

dodatkowo jesli pasek peknie - to jakos trzeba ustawic silnik po poskladaniu do kupy

wtedy przydaja sie blokady bo latwo ustalic GMP i ustawienie walka - do tego w TD trzeba jeszcze synchronizowac pompe wtryskowa

na alledrogo zestawy ktore sprzedaja to nieporozumienie - brakuje przyrzadow ktore sa namalowane w serwisowkach

a to co jest to sie do niczego nie przydaje

ja przy wymianie stosuje troche inna metode - krece rozradem az znaki pokryja sie (na oslonie rozrzadu jest strzalka - 1.4 i 1.9JTD - w tym miejscu musi pokryc sie znaczek na pasku z znakiem w zaglebieniu kola rozrzadu (na wale znaczek jest na karbie (zebie) a na rozrzadzie pomiedzy zebami - mam wtedy pewnosc ze rozrzad jest ustawiony poprawnie i nie przeskoczyl (zdarzylo mi sie jak podczas holowania probowalem odpalic silnik na biegu - przeskoczylo o 1 zabek)

na starym pasku slabo widac oznaczenia - ale poswiecilem sobie komorka i pod katem widac bylo znaczki jak i napis Gates smile.gif - poprawienie flamastrem i dawaj kluczem obracac rozrzad - strasznie lapsko napiernicza - a ludowe podania glosza ze bez blokad po zdjeciu paska kola rozrzadu zaraz przeskocza smile.gif

mnie tam wieksza trudnosc sprawia zalozenie cholernego paska wielorowkowego - nawet mimo maksymalnego zluzowania napinacza ciezko nalozyc pasek na kolo pasowe

Napisano

moze za krotki pasek masz smile.gif

ostatnio ten temat cwiczylem w Ducato, kupilem drugi alternator i okazalo sie ,ze ma odrobine blizej gorny otwor dla łapy napinacza co powodowalo ,ze pasek byl za dlugi (6PK947) zmiana na 6PK905 dala pozadany rezultat

Napisano

> dlatego ze zdarzaly sie paski (nawet w aso) bez naniesionych oznaczen - lub tak mocno zuzyte

Zupełnie nie o to chodzi. Nigdy zwracam uwagi na znaki na pasku. Dla mnie pasek może być przezroczysty, bo to koła zębate trzeba oznaczyć.

> dodatkowo jesli pasek peknie - to jakos trzeba ustawic silnik po poskladaniu do kupy

> wtedy przydaja sie blokady bo latwo ustalic GMP i ustawienie walka - do tego w TD trzeba jeszcze

> synchronizowac pompe wtryskowa

Otóż równie dobrze producent mógł wyfrezować znaki na kołach względem znaków na obudowie, tak jak jest to w większości aut i nie byłoby problemu z blokadami.

> strasznie lapsko napiernicza - a ludowe podania glosza ze bez blokad po zdjeciu paska kola

> rozrzadu zaraz przeskocza

Dlatego właśnie maluje się znaczki, by przy montażu je zgrać. Blokady nadal nie są potrzebne.

Teraz wytłumaczę, dlaczego w niektórych silnikach teoretycznie potrzebne są blokady. Jedyny powód, to bezproblemowe założenie paska na koła przez jedną osobę. W dwie osoby jest tak samo łatwo bez blokad i mniej czasu to pochłania.

Napisano

> moze za krotki pasek masz

> ostatnio ten temat cwiczylem w Ducato, kupilem drugi alternator i okazalo sie ,ze ma odrobine

> blizej gorny otwor dla łapy napinacza co powodowalo ,ze pasek byl za dlugi (6PK947) zmiana na

> 6PK905 dala pozadany rezultat

moze ale po zalozeniu napinacz wraca na pozycje wiec jest ok - tyle ze brak 3 reki ktora by od gory trzymala pasek zeby nie spadywal - a na dole trzeba naciagac napinacz - pilnowac paska i nakladac go - masakra smile.gif

Napisano

> Zupełnie nie o to chodzi. Nigdy zwracam uwagi na znaki na pasku. Dla mnie pasek może być

> przezroczysty, bo to koła zębate trzeba oznaczyć.

w porzadnym silniku nie trzeba nic malowac - kolo zebate rozrzadu ma naciecie, na oslonie zebatki walu tez jest naciecie - tak mam w 1.4 i tak jest w 1.9JTD w ktorym mialem okazje zmieniac ostatnio - nic nie trzeba malowac - zdejmujesz stary , zakladasz nowy znaczkami zeby sie pokryly i tyle

napiecie napinacza na max - 2 obroty rozrzadem i ustawienie strzalki napinacza - ot i wsio

wiekszym problemem sa chyba sruby 15 rolek prowadzacych - nasadki nie da sie nalozyc bo nadkole a kluzca jakos nie mam takiego plaskiego 270751858-jezyk.gif

w jtd wkurzyla mnie gorna lapa silnika - przykrecona kluczem ribe calkiem sporym a w kompletach zwykle sa max 55 a ten jest ciut wiekszy

Napisano

> w porzadnym silniku nie trzeba nic malowac - kolo zebate rozrzadu ma naciecie, na oslonie zebatki

> walu tez jest naciecie - tak mam w 1.4 i tak jest w 1.9JTD w

W tym wątku jest mowa o silniku 1,6 16V od Fiata, ale OK, wcześniej napisałem, dlaczego stosują montaż paska z blokowaniem wałków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.