Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nubira 1,6, Stag 4, szrapie przy przelaczeniu na lpg

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Nubira 1,6, kilka dni temu zamontowana istalacja Stag 4, reduktor Alaska (Tomasetto?), wtryski czerwone Valteki.

Objaw jest taki, ze rano gdy sie przelaczy na lpg po dodaniu gazu jest takie szarpanie, ze za pierwszym razem to dobrze, ze mialem zapiete pasy, bo bym w kiere glowa przywalil.

Gazownik, ktory montowal zaczal podnosci temperature przelaczania, z 30st pierwotnie, powoli co dzien po kilka stopni, az teraz mam ustawione chyba 60st (specjalnie dal tak, by zobaczyc czy bedzie jakas reakcja, i czy sie pozniej przelaczy). Przelacza sie pozniej i sa lagodniejsze i krocej trwajace szarpniecia.

Pozniej jak juz sie rozgrzeje to jedzie normalnie.

W miedzyczasie zaktualizowal oprogramowanie sterownika i cos mieszal ustawieniami.

Nie jestem fachowcem, wiec nie opisze co dokladnie robil.

Moze ktos z Was ma gotowe rozwiazanie, to bym sprzedal mojemu gazownikowi.

Co do szczegolow gratow jakie tam sa zalozone to nie wiem za wiele, nie mam jeszcze homologacji, wiem tylko to co widze.

Instalacja paliwowa silnika ok, brak bledow ecu.

I jeszcze jedno pytanie, czy przy sekwencji koncza sie problemy z rozjezdzaniem sie map benzynowych tak jak przy II gen, czy problem nadal obowiazuje?

Napisano

Jakbyś wkleił screeny z ustawień i map w STAGu to najprawdopodobniej dało by się zdiagnozować co jest nie tak.

Btw Alaska jest do 90koni a ty masz kolego ich coś ponad 100 więc na wstępie gaziarz dobrał Ci za słaby reduktor.

Napisano

Problem to wtryskiwacze czerwone valetki nie nadają się do tego silnika - jednym słowem pomyłka i gazownik tez chyba......? wink.gif Zle ustawiona in instalacja gazowa i adaptacja ecu BP się rozjeżdża. Wtryskiwacze do tego silnika matrix hd 344, ciekawo czy kolektor sciagal do wiercenia?

Lanos 1.5 16V stag4, matrix hd344, kme silver

Napisano
  • Autor

> Jakbyś wkleił screeny z ustawień i map w STAGu to najprawdopodobniej dało by się zdiagnozować co

> jest nie tak.

postaram sie wyrwac od niego prtscr

> Btw Alaska jest do 90koni a ty masz kolego ich coś ponad 100 więc na wstępie gaziarz dobrał Ci za

> słaby reduktor.

a nie od 90 - 140? Tak wyczytalem w sieci.

Napisano
  • Autor

> Problem to wtryskiwacze czerwone valetki nie nadają się do tego silnika - jednym słowem pomyłka i

> gazownik tez chyba......?

co dziwne, wtryski sa (jak dla mnie) mocno slyszalne, raz az myslalem, ze zawor w silniku zaczal stukac;)

> Zle ustawiona in instalacja gazowa i adaptacja ecu BP się

> rozjeżdża. Wtryskiwacze do tego silnika matrix hd 344, ciekawo czy kolektor sciagal do

> wiercenia?

dam mu znac z tymi wtryskami, mysle, ze nie sciagal, choc i ebylo mnie przy tym.

Co do samego gazownika to wybor padl na znajomosc i solidnosc, jestem dobrej mysli, ze zrozumie, ze zle dobral wtryski.

Napisano

Na temat Alaski i czerwonych Valteków powstały już epopeje. To się nie nadaje do Nubiry i Lanosa. Podnoszenie temperatury nic nie da. Niby w Stagu4 można coś zawalczyć z emulacją pełnej sekwencji ale ja osobiście tego jeszcze nie robiłem więc nie mam doświadczeń.

Napisano
  • Autor

Bylem u gazownika. Potwierdzil, ze tez bral pod uwage wtryski.

Powiedzialem mu, ze zaproponowaliscie Matrixy, pokiwal glowa, ze to gorna polka i wyjal z szafy uzywana listwe Matrix MJ-XJM i moge ja miec zamiast Valtekow, bez doplacania, jedynie musze dokupic przejsciowke elektryczna.

Dobra ta listwa?

Jest tez mozliwosc wsadzenia tam nowych Magic-Jet, co bedzie lepsze? i co bedzie lepiej pracowalo z ty co mam tam wsadzone?

Napisano

> Bylem u gazownika. Potwierdzil, ze tez bral pod uwage wtryski.

> Powiedzialem mu, ze zaproponowaliscie Matrixy, pokiwal glowa, ze to gorna polka i wyjal z szafy

> uzywana listwe Matrix MJ-XJM i moge ja miec zamiast Valtekow, bez doplacania, jedynie musze

> dokupic przejsciowke elektryczna.

> Dobra ta listwa?

> Jest tez mozliwosc wsadzenia tam nowych Magic-Jet, co bedzie lepsze? i co bedzie lepiej pracowalo z

> ty co mam tam wsadzone?

Miałem przez miesiąc Valteki i Alaskę, pojechałem do gazowników i powiedziałem żeby sobie to zabierali. Zażyczyłem sobie Zavolaka N i Magic Jety i po własnoręcznym wystrojeniu instalacji zapomniałem że mam gaz w aucie. Jak masz możliwość finansową to bierz Matrixy bo Magic Jety są spoko ale szybko klękają od brudnego gazu.

Napisano

Też miałem problem z szarpaniem przy przełączaniu na niskiej temp. (Stag300). Teraz mam 50st w jest ok. Też miałem reduktor Alaska, ale szybko został wymieniony na Zavoli wink.gif. Wtryski mam żółte Valteki i to chyba taki kompromis. Zrobiłem na tej instalacji 35kkm i niebawem będzie drugie czyszczenie wtrysków.

Napisano

> ... Objaw jest taki, ze rano gdy sie przelaczy na lpg po dodaniu gazu jest takie szarpanie, ze za pierwszym razem to dobrze, ze mialem zapiete pasy, bo bym w kiere glowa przywalil...

A masz odcięcie pompy paliwa?

Napisano

> Też miałem problem z szarpaniem przy przełączaniu na niskiej temp. (Stag300).

W ustawieniach jest taki parametr jak "Przełączenia cylindra" w ms. Jak mialem ustawione na 90 ms to bylo wyczuwalne lekkie szaprniecie a jak przestawilem na 300ms to szarpneicia brak. Moze warto sie pobawic

Napisano

> W ustawieniach jest taki parametr jak "Przełączenia cylindra" w ms. Jak mialem ustawione na 90 ms

> to bylo wyczuwalne lekkie szaprniecie a jak przestawilem na 300ms to szarpneicia brak. Moze

> warto sie pobawic

nie jestem pewien, ale tym ustawia się chyba czas nakładania się paliw na każdym cylindrze? może rzeczywiście możnaby obniżyć temperaturę przełączania wydłużając nakładanie paliw...tylko jaki może być ten czas maksymalnie?

EDIT: na starym screnie widzę, że mam przełączanie 200ms

Napisano

> nie jestem pewien, ale tym ustawia się chyba czas nakładania się paliw na każdym cylindrze? może

> rzeczywiście możnaby obniżyć temperaturę przełączania wydłużając nakładanie paliw...tylko jaki

> może być ten czas maksymalnie?

> EDIT: na starym screnie widzę, że mam przełączanie 200ms

Ten parametr uzywany jest tylko podczas przelaczenia na LPG i odwrotnie. Chodzi o opoznienie z jakim poszczegolne cylindry są przełączane na zasilanie danym paliwem. Jesli parametr jest ustawiony na 0 - od razu wszystkie cylindry sie przęłączają na dane paliwo -bez opoznienia. Jesli masz 4 cylindry i parametr ustawiony na 200ms, to dopiero po 4*200ms silnik calkowicie zmieni zasilanie (tzn wszytkie 4 cylindry). Tak wiec jesli chodzi o szarpniecie przy przelaczeniu - wartosc parametru moze miec wplyw. Ale na szarpanie juz po przelaczeniu jak ma zalozyciel wątku raczej nie

Napisano

> Pacjent to Nubira 1,6, kilka dni temu zamontowana istalacja Stag 4, reduktor Alaska (Tomasetto?),

> wtryski czerwone Valteki.

> Objaw jest taki, ze rano gdy sie przelaczy na lpg po dodaniu gazu jest takie szarpanie, ze za

> pierwszym razem to dobrze, ze mialem zapiete pasy, bo bym w kiere glowa przywalil.

> Gazownik, ktory montowal zaczal podnosci temperature przelaczania, z 30st pierwotnie, powoli co

> dzien po kilka stopni, az teraz mam ustawione chyba 60st (specjalnie dal tak, by zobaczyc czy

> bedzie jakas reakcja, i czy sie pozniej przelaczy). Przelacza sie pozniej i sa lagodniejsze i

> krocej trwajace szarpniecia.

Czyli masz prawie dokładny scenariusz jak były mój. Spec ustawiał kilka razy, podnosił temperaturę a po przelaczaniu zawsze był check i mogło szarpnąć, a jak nie było progu przełączania od obrotów, to jak przełączał się na wolnych obrotach to mógł zgasnąć.

Pojechałem do innego gaziarza, pokręcił parownikiem i wszystkie efekty znikły.

Wniosek:

Niektórzy gazownicy się zapętlają jak centralka oferuje milion opcji możliwych do zmiany z komputera i próbują tylko zmieniać parametry wtrysku i progu przejscia z jednego paliwa na drugie. Tymczasem ważne jest ciśnienie. Po prostu brakuje Ci gazu po przełączeniu żeby auto mogło przyspieszac.

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za cenne uwagi!

Narazie bedzie zmiana listwy na Matrixy, czekam na przejsciowke i zobaczymy jak bedzie. Narazie nie cisne go o parownik, niech zrobi jedno, skoro i tak trzeba to zrobic.

Pozniej bede chcial zajac sie wlasnie parownikiem, czytalem, ze cisnienie moze byc za male, i pod obciazeniem moze sie ptzrlaczac na noPB.

Jak to sprawdzic? Mozna sie podlaczyc i w programie do Staga podczas jazdy bedzie to widac? Tzn domyslam, sie , ze moze nie byc widac czy sie przelaczyl, ale same cisnienia, i pytanie, jaka jest granica gdzie jezsze jest ok, a kiedy jest za nisko i parownik do regulacji/wymiany?

Napisano

> Pozniej bede chcial zajac sie wlasnie parownikiem, czytalem, ze cisnienie moze byc za male, i pod

> obciazeniem moze sie ptzrlaczac na noPB.

> Jak to sprawdzic? Mozna sie podlaczyc i w programie do Staga podczas jazdy bedzie to widac?

Nie wiem jak Stag 4, ale Stag 300 przy za małym cisnieniu ostro piszczy i mruga kontrolkami na przełaczniku, dodatkowo pamieta takie zdarzenie jako błąd.

Ja mam w "wersji letniej" ustawioną temp. przelaczania na 28 stopni i wiem kiedy przelacza sie na gaz tylko i wylacznie po stuknieciu zaworu lub kontrolce, przełaczenie jest bardzo plynne na wolnych i pod obciążeniem. Mam ustawione przelaczanie cylindra co 250 ms. Sadze, ze nawet przy 20 stopniach było by podobnie, ale mnie żadan gazownik przy tym nie grzebał zlosnik.gif Wszystko co jest po parowniku montowałem i stroiłem sam.

Jazda z laptopem podpietym w momencie przelaczania i obserwowanie parametrów to jest dobry pomysł.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak Stag 4, ale Stag 300 przy za małym cisnieniu ostro piszczy i mruga kontrolkami na

i tak sie u mnie dzieje jak sie gaz konczy

> Jazda z laptopem podpietym w momencie przelaczania i obserwowanie parametrów to jest dobry pomysł.

tak kiedys ustawialem z gazownikiem II gen

Napisano

> i tak sie u mnie dzieje jak sie gaz konczy

Więc to o czym czytałes, że może się przełaczac na NoPb pod obciążeniem, poza sytuacją konca gazu, nie ma u Ciebie miejsca - nie piszesz o tym. Jeżeli możesz to wstaw zrzut parametrów sterownika, ale pamietaj, że Stag zapamietuje podlaczenia komputera i na tej podstawie gazownik może Ci cofnąc gwarancję.

Napisano
  • Autor

Zalozone Matrixy, na poczatku dwa wtryski nie chodzily, ale rozebralismy i zlozylismy listwe spowrotem i zaczeli chodzic na 4 (?)

zrobilem fotki z ustawien jakie sa aktualnie:

05052010050.jpg

05052010051.jpg

05052010052.jpg

jak bedzie rano i czy szarpniecia zniknely zobacze jutro.

Poki co auto jezdzi niezle, normalnie bym powiedzial. Wtryski slychac, delikatne cykanie, po wydechu (na wolnych obr) slychac, ze jeszcze nie jest idealnie wyregulowane, bo nie idealnie rowno pracuje.

edit

po kalibracji wywalilo komunika, ze dysze wtryskow sa zbyt duze.

Napisano

po kalibracji wywalilo komunika, ze dysze wtryskow sa zbyt duze.

Mnożnik za niski!, moga byc problemy rano ,zmniejsz ciśnienie na reduktorze na 1.15-1.20 i wtedy zrób autokalibracje , mnożnik najlepiej jak będzie się zaczynał w przedziale 1- 1.2 i w tedy w drogę i ustawiać porządnie. Co do alaski to u mnie w 1,5 16 V (100KM) umierała. PS. załóż dobry filtr FL do matrixow.Minimalną temperaturę gazu ustaw na 0

Napisano
  • Autor

mnoznik po kalibracji sie ustawia wlasnie w granicach 0,8 i wywala komunikat o zbyt duzych wtryskach.

Czy dobrze rozumiem gdyby dysze byly mniejsze to mnoznik by sie ustawial wyzej?

Wtryski sa uzywane i nie wiem jakich rozmiarow sa dysze.

Fejs przyszedl, dogadalem sie z kumplem, ze nie bede grzebal zbyt wiele w ustawieniach, polatalem przed chwila ok 10kk na NoPb i drugie tyle na LPG, wyszlo to co nizej:

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Przy pelnym bucie i obrotach 5000-6000 cisnienie spadlo max 0,99 ale najczesciej bylo lekko ponad 1.

Nie jestem specem, ale zauwazylem, ze,- podnoszenie mnoznika podnosi linie lpg (i odwrotnie) (dobrze zauwazylem?)

Punkty, ktore posiada mnoznik odpowiadaja zakresom pracy i nimi wlasnie sie reguluje odchylenia w danym zakresie?

W trakcie jazdy mapa na lpg strasznie sie zmieniala, czasami bardzo mocno sie roznila od benzyny, zeby za chwile pokryc sie idealnie - kiedy jest koniec i wiadomo co jest wynikiem?

Jak czytac wykres odchylenia?

Co dalej?

Napisano

Dalej ??

Hmm, po wykresie widać wg. mnie, że coś z tą używaną listwą jest nie tak. Czasy wtrysków dość przypadkowe na gazie-duży rozrzut. Trzeba było lepiej zaaplikować nową listwę magic i wtedy chociaż listwa jako źródło problemów byłaby wyeliminowana. I pewnie na tym się skończy. U mnie jak kończyła się listwa (Rail 3 OHM) wykresy też wyglądał jak u Ciebie z dużym rozrzutem, po naprawie i kalibracji wykresy są praktycznie liniowo na gazie i lpg i pokrywają się z dużą dokładnością.

Pozdr

Napisano

Dysze masz za duże. Prawidłowo mnożnik powinien schodzic do wartosci 1 przy maksymalnych czasach otwarcia. Gdybyś spróbował nałozyć mapę gazową na benzynową to musiałbyś zejść mnożnikiem jeszcze niżej.

Przy tym silniku i tak są juz krótkie czasy wtrysku, a dodatkowo mały mnożnik stwarza wtryskiwaczom jeszcze cięższe warunki pracy.

Czeka Cię wymiana dysz, jeżeli chcesz zeby to było prawidłowo zestawione, ewentualnie możesz próbowac zejsc z cisnieniem reduktora.

Napisano
  • Autor

Czyli dobrze zrozumialem to co zauwazylem, stad po kalibracji mnoznik schodzil na ok 0,8.

Co do samej listwy to powinna byc cicha? Bo ta moja jest uzywana, nawet nie wiem w jakim stanie (bo i jak ocenic?), ale slysze glosne cykanie i moze ona nie warta swieczki?

Wstepnie ustalilem z gazownikiem wstawienie nowych Magic Jetow, w sobote moze ja zapakujemy do auta.

Jaki bedzie optymalny rozmiar dysz dla tego silnika?

Napisano

> Czyli dobrze zrozumialem to co zauwazylem, stad po kalibracji mnoznik schodzil na ok 0,8.

Tak

> Co do samej listwy to powinna byc cicha? Bo ta moja jest uzywana, nawet nie wiem w jakim stanie (bo i jak ocenic?), ale slysze glosne cykanie i moze ona nie warta swieczki?

Tego nie wiem. Magic Jety tez słychać wyraznie.

> Wstepnie ustalilem z gazownikiem wstawienie nowych Magic Jetow, w sobote moze ja zapakujemy do

> auta.

> Jaki bedzie optymalny rozmiar dysz dla tego silnika?

Nie wiem, trzeba załozyć na najmniejszych, a potem w miare potrzeby rozwiecać. Sugerowałbym rozwiercanie co 0,1 mm. Może gazownik wie.

Jeszcze jedno. Wygląda, ze masz podłaczoną sonde do Staga. Stag jej do niczego nie uzywa, jest podłaczona w celach diagnostycznytch, ale mosz coś nie teges z napięciem z sondy, oscyluje do zbyt niskiego napięcia, powinna przynajmniej do 0,8 V a u Ciebie IMHO dochodzi do max. 0,6. Może być sonda zuzyta, a może stag ma nieco wyższy potencjał masy niz blok silnika.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedno. Wygląda, ze masz podłaczoną sonde do Staga. Stag jej do niczego nie uzywa, jest

> podłaczona w celach diagnostycznytch, ale mosz coś nie teges z napięciem z sondy, oscyluje do

> zbyt niskiego napięcia, powinna przynajmniej do 0,8 V a u Ciebie IMHO dochodzi do max. 0,6.

> Może być sonda zuzyta, a może stag ma nieco wyższy potencjał masy niz blok silnika.

tez to zauwazylem, na benzynie smiga wysoko pod niecale 1V, wiec moze sama w sobie jest ok (?).

Co do masy to ubiry maja z tym problem, ale jeszcze niz zdazylem zamontowac dodatkowej, a napewno to zrobie.

Co do potrzeby (a wzasadzie nie potrzeby) sygnalu sondy to jak sie ma wypuszczanie sygnalu do ecu? Pytam pod katem sypania sie map paliwa, a to juz zaczynam wyczuwac, bo zaczely sie klopoyty z jazda na benzynie jakie mialem przy II gen.

Napisano

> Pacjent to Nubira 1,6, kilka dni temu zamontowana istalacja Stag 4, reduktor Alaska (Tomasetto?),

> wtryski czerwone Valteki.

Obym był złym prorokiem, ale w aucie z podobnym silnikiem, tyle że 2,0 (T20SED) startowałem od podobnego zestawu, a skończyło się na:

- reduktorze zavioli,

- wtryskach valtek 34 (po drodze były żółte valteki).

Dojście do względnego porządku z instalacją zajęło rok.

IMHO - nie kombinuj z jakimiś starymi wtryskami z szafy. Zapłaciłeś za działającą instalację - niech gaziarz wsadza normalny reduktor (alaska nadaje się do 90 KM wg. AC) i normalne wtryski.

Napisano

> Co do potrzeby (a wzasadzie nie potrzeby) sygnalu sondy to jak sie ma wypuszczanie sygnalu do ecu?

Jezeli ecu samochodu ma wyższy potecjał masy niż blok silnika, to odczytuje on niższe napięcie z sondy niż faktycznie jest, bo ten silnik ma sondę jednoprzewodową i jej masa idzie przez masę silnika.

Zmierz miernikiem potencjał pomiedzy karoserią a blokiem silnika przy pracujacym silniku i wlaczonych swiatłach. Kilka mV jest ok, wiecej to masa do poprawki. Mozesz tez zmierzyc miedzy klemą minus a blokiem.

Mapy w Stagu - benzynowa i gazowa są zbierane na podstawie wskazan MAP i czasów wtrysku. Sonda do tego nic nie ma.

Napisano
  • Autor

Magic-Jety zamontowane, wywalalo komunikat o za duzych wtryskach i mnoznik spadal nisko, dzisiaj zalozone dysze 1,5mm, mnoznik poszedl w gore, wielkiej roznicy w jezdzie na cieplym nie zauwazam, pierwsze momenty jakby sie dławil, ale pozniej jako tako.

Nie bylo czasu na regulacje na drodze, w weekend cos podlubie i wkleje screeny.

Jutro postaram sie dac znac jak zachowuje sie na zimno (oceniac bedzie brat, bo auto pozyczylem).

Na dzien dzisiejszy znaki zapytania:

- masa sondy (auto pozyczylem, sprawdze moze pojutrze)

- wykonanie nawiercen w kolektorze (postaram sie zamiescic fotki - wystarcza do oceny?)

- wtrysk ma byc sekwencja czy polsekwencja? (roznych rzeczy sie naczytalem)

- jutro brat smiga w trase, jazda czesciowo na NoPB i pozniej na LPG. Posklada mape, tak, zeby bylo ocenic? (czy nie trzeba tego robic bezposrednio po autokalibracji)

Napisano

Na dzien dzisiejszy znaki zapytania:

1. przeczytać instrukcje od staga, tam wszystko dokladnie pisze co do ustawiania gazu

2. Ustaw na sterowanie sekwencyjne, dysze 1.5 na 100% będą za małe zacząłbym od 1.8 ciśnienie w reduktorze ustaw 1.10 i zobaczysz jaki ci mnożnik wyjdzie, będziesz widział czy rozwiercić dalej czy nie. Jak juz dojdziesz ładu z dyszami to w trasę z laptopem i ustawiamy. Powiem ci ze ja ani z alaska no.gif ani z magic jetami nie moglem dojść do ładu z gazem w lanosie 1.5 16V 100KM. Założyłem kme silver,matrix hd 344 , poprawiłem kolektor ssący i dopiero teraz jestem w 100% zadowolony.

Napisano
  • Autor

na dyszach 1,5

283803866-Clipboard01.jpg

rozumiem, ze skoro mnoznik wysoko, a czasy gazu nisko to dysze do powiekszenia?

post-115359-14352508239392_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

na dyszach ok 1,8

283843604-Clipboard01.jpg

Powoli dochodze do ladu i zrozumienia grinser006.gif

Jeszcze pokrece i pojezdze, ale mysle, ze jestem na dobrej drodze,

ale w miedzyczasie zauwazylem dziwna rzecz, to co zaznaczylem na czerwono. Wtrysk wystepuje tam przy sarpnieciu, gdy powoli odpuszcam gaz i dochodzi prawie do zamkniecia przeustnicy, wtedy jest szarpniecie i widze, ze tam ucieka "kwadracik", jak widac, jest to i na lpg i na nopb.

Zauwazylem tez, ze jak na lpg trzymam na luzie stale obroty to rownomiernie faluja, spadaja o ok 800obr (ubogo) i wzrastaja (bogato) i tak caly czas, przy spadku czas wtrysku ucieka w to zaznaczone pole, na nopb to nie wystepuje, obroty trzymaja sie rowno. O co z tym kaman?

post-115359-14352508417237_thumb.jpg

Napisano

A to wczesniej przed zalozeniem LPG tez byl taki objaw szarpniecia? Moze na skutek tych roznych problemow, ktore wczesniej miales z gazem sterownik benzynowy troche zglupial i trzeba by mu reset autodadptacji zrobic?

U mnie taki objawy (dodatkowe punkty na mapie) byly jak sonda lambda byla uszkodzona. Faluje na jalowym? (po rozgzrzaniu rzecz jasna)

Napisano
  • Autor

> A to wczesniej przed zalozeniem LPG tez byl taki objaw szarpniecia? Moze na skutek tych roznych

> problemow, ktore wczesniej miales z gazem sterownik benzynowy troche zglupial i trzeba by mu

> reset autodadptacji zrobic?

> U mnie taki objawy (dodatkowe punkty na mapie) byly jak sonda lambda byla uszkodzona. Faluje na

> jalowym? (po rozgzrzaniu rzecz jasna)

na benzynie ok

Napisano

> na benzynie ok

No ale wyzej na pisales ze dzieje sie tak zarowno na LPG i benzynie- to jak to w koncu jest?

Napisano
  • Autor

> No ale wyzej na pisales ze dzieje sie tak zarowno na LPG i benzynie- to jak to w koncu jest?

myslalem, ze pytasz o falowanie obrotow, ale jesli pytasz o szarpniecie to minimalnie na benzynie tez, ale minimalnie ,na gazie wyraznie czuc.

edit

tzn na benzynie nie tyle czuc mocno, co widze to na mapie

Napisano

> Zauwazylem tez, ze jak na lpg trzymam na luzie stale obroty to rownomiernie faluja, spadaja o ok

> 800obr (ubogo) i wzrastaja (bogato) i tak caly czas, przy spadku czas wtrysku ucieka w to

> zaznaczone pole, na nopb to nie wystepuje, obroty trzymaja sie rowno. O co z tym kaman?

Na wykresie widac, ze masz za małe oscylacje z sondy. Powinny być do co najmniej 0,8 V. Chyba sonda do wymiany, ew problem z masą.

Ja wolne obroty ustawiam tak:

Przełaczam za benzyny na gaz (wyłacznikiem, nie przegazowaniem) i z powrotem na benzyne, tak dobierając mnożnik w zakresie czasów wtrysku na wolnych obrotach, aby uzyskać jak najkrótszy czas "zawieszania się" oscylacji sondy podczas przelaczania. Po takiej operacji obroty są stabilne i bezproblemowe, rzecz jasna jak nie dostaje "lewego powietrza", bo jak dostaje to bedzia falować. Sprawdz tez pod kątem lewego powietrza.

>ale w miedzyczasie zauwazylem dziwna rzecz, to co zaznaczylem na czerwono. Wtrysk wystepuje tam przy sarpnieciu, gdy powoli odpuszcam gaz i dochodzi prawie do zamkniecia przeustnicy, wtedy jest szarpniecie i widze, ze tam ucieka "kwadracik", jak widac, jest to i na lpg i na nopb

A to... zauwaz, ze gdyby przesunąc to w góre to pasowało by do wykresu. Oznacza to tyle, że kiedy prawie zamyka sie przepustnica to skokowo zmniejsza sie wskazanie cisnienia z MAP. Czemu ? Nie wiem. Czasy wtrysku są ok, tylko skokowo spadło wskaznie cisnienia w kolektorze.

Napisano
  • Autor

> Na wykresie widac, ze masz za małe oscylacje z sondy. Powinny być do co najmniej 0,8 V. Chyba sonda

> do wymiany, ew problem z masą.

no musze to sprawdzic

> Ja wolne obroty ustawiam tak:

wolne mam ok, chodzi o to jak trzymam stale obroty wyzsze, np 3 tys, wtedy faluja na gazie.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj pojezdzilem troche i jest kilka wnioskowi uwag.

Udalo sie zgrac czasy wtryskow w przedziale nie pełny but i nie wolne obroty.

0cb45278.jpg

WYkres wyzej nie jest w linii, bo nie zapisalem i zaczalem sie dalej bawic, ale...

poczatkowy mnoznik zeby wolne sie pokrywaly musze ustawic nisko, a znowu koncowy nie dochodzi do zera, bo wtedy czasy sie rozjezdzaja. Jak to zgrac? A moze w tych miejscach nie musi sie pokrywac? (max na tym wykresie jest niewidoczny, starlem sie budowac mape w przedziale jakim widac, bo z butem w podlodze mi sie rozjezdzala).

Szarpniecia wyzej wspomniane przy jechaniu z prawie zamknieta przepustnica sa cykliczne i regularne w czasie. Czyli jade, jest szarpniecie (wtedy wtrysk jest w czerwnym polu) i normalnie (jest na linii) i tak w kolko.

Zauwazylem tez ze to falowanie obrotow na wyzszych rownych obrotach na luzie nie wystepuje jak podniose poczatkowy mnoznik znacznie, np 1,4.

Wyczyscilem klemy (zasiarczone, ze szok) i sonda pokazuje:

LPG

28a360fa.jpg

NoPB

b68de186.jpg

Na benzynie ladniej to wyglada, ale na lpg dochodzi do 0,8V

Napisano

> Szarpniecia wyzej wspomniane przy jechaniu z prawie zamknieta przepustnica sa cykliczne i

> regularne w czasie. Czyli jade, jest szarpniecie (wtedy wtrysk jest w czerwnym polu) i

> normalnie (jest na linii) i tak w kolko.

Moze masz od kogo pozyczyc na chwile MAP-a gazowego i sprawdzic na innym jak sie zachowuje Twoje auto ? Coś mi sie podejrzany wydaje.

Gratuluje porzadkow z sonda. Sprawdz jeszcze dokladnym mienikiem napiecie pomiedzy karoserią a blokiem silnika przy pracujacym silniku i wlaczonych swiatlach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.