Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parownik jako IC i klima

Featured Replies

Napisano

Niedawno w moim wątku był link do opisu CC 1.2T zagazowanego na sekwencji z Auto-Dakar.

Pisali tam, że zrobili parownik, który jednocześnie robił za intercooler i klimatyzację.

Ktoś wie coś na ten temat?

Jak to zrobić, a może da się takie gotowe kupić?

Napisano
hmm.gif Przecież parownik do prawidłowej pracy powinien być nagrzany? Jak wiec ma pracować jako klimatyzacja + intercooler? Dodatkowo wartość zabieranej energii z rozprężania gazu jest niewielka żeby coś sensownie ochłodzić. Tak mi się wstępnie wydaje.
Napisano
  • Autor

> Przecież parownik do prawidłowej pracy powinien być nagrzany? Jak wiec ma pracować jako

> klimatyzacja + intercooler? Dodatkowo wartość zabieranej energii z rozprężania gazu jest

> niewielka żeby coś sensownie ochłodzić. Tak mi się wstępnie wydaje.

Słowo klucz - wydaje grinser006.gif

Pisali jak byk (nie pamiętam gdzie to było ale nie trudno znaleźć link na tym kąciku) że zrobili parownik który jednocześnie robi za ic oraz klimę. Przecież turbosprężarka mocno nagrzewa powietrze zasysane po pierwsze tym że sama jest bardzo gorąca a po drugie tym, że je spręża. Gdyby za sprężarką dać jakąś "wężownicę" w dolocie w której rozprężałby się gaz to on by się ogrzewał od powietrza a powietrze od niego schładzało - przyjemne z pożytecznym. Klima może być dodatkowo bo nie zawsze jest włączona.

P.S

Znalazłem link

Napisano

Wszystko ok tylko że reduktor nie ma takiej wydajności aby schłodzić wystarczająco turbo.

Napisano

> Pisali jak byk (nie pamiętam gdzie to było ale nie trudno znaleźć link na tym kąciku) że zrobili

> parownik który jednocześnie robi za ic oraz klimę.

A ja, jak byk czytam Dodatkowy wymiennik ciepła schładza powietrze, które trafia do kabiny

I nic nie znalazłem o robieniu z parownika IC.

Jedynie dwa parowniki jak zrozumiałem - jeden chłodzi powietrze do kabiny, drugi do komory spalania. Coś wątpię, by parowanie gazu zabierało tyle energii.

Napisano

Kurczę faktycznie tam tak piszą. hmm.gificon_eek.gif Zgłupłem

Jeszcze zerknąłem czy to aby nie z 1 kwietnia materiał ale wygląda że nie. Nadal nie dowierzam.

Napisano
  • Autor

> A ja, jak byk czytam Dodatkowy wymiennik ciepła schładza powietrze, które trafia do kabiny

> I nic nie znalazłem o robieniu z parownika IC.

> Jedynie dwa parowniki jak zrozumiałem - jeden chłodzi powietrze do kabiny, drugi do komory

> spalania. Coś wątpię, by parowanie gazu zabierało tyle energii.

Eeee yyyyy a możesz powiedzieć jaka jest różnica między IC a urządzeniem chłodzącym powietrze do komory spalania? cfaniaczek.gif

Dodatkowy wymiennik ciepła jest parownikiem bo parownik ma za zadanie odparowywanie gazu (jak sama nazwa wskazuje) a w tekście JAK BYK grinser006.gif jest napisane, że "przepływające paliwo się rozprężą (...) ochładzając" cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko ok tylko że reduktor nie ma takiej wydajności aby schłodzić wystarczająco turbo.

No bo to nie będzie zwykły reduktor - w tym sęk, poz tym króćce wodne są ciut przyciasnawe na dolot hehe.gif

To jest jakiś wymiennik ciepła w którym rozpręża się gaz (tak jest w tekście) więc wywnioskowałem że to MUSI być parownik-samoróba przynajmniej I-go stopnia (nie wiem czy w sekwencji jest II stopień).

Napisano

szybkie OT. Czy otrzymujecie na mail powiadomienia do odpowiedzi na wasze posty w watkach? Bo ja od kilku dni nie. Np dziś żadna z waszych odpowiedzi nie przyszła mi na maila. frown.gif

Napisano

> szybkie OT. Czy otrzymujecie na mail powiadomienia do odpowiedzi na wasze posty w watkach? Bo ja od

> kilku dni nie. Np dziś żadna z waszych odpowiedzi nie przyszła mi na maila.

Ponoć że ne ma już tych powiadomień, przynajmniej tak cos na hydeparku raz jeden ktoś pisał nie tak dawno

Napisano

trza uderzyć do tej firmy i sie dopytać bo mnie to zaciekawiło też jak oni to zrobili i już dawno miałem sie ich pytać ale tak zleciało i sie nie spytałemhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ponoć że ne ma już tych powiadomień, przynajmniej tak cos na hydeparku raz jeden ktoś pisał nie tak

> dawno

Ja praktycznie nigdy tego nie używałem.

Napisano

> Ja praktycznie nigdy tego nie używałem.

ja też nie

Napisano
  • Autor

> trza uderzyć do tej firmy i sie dopytać bo mnie to zaciekawiło też jak oni to zrobili i już dawno

> miałem sie ich pytać ale tak zleciało i sie nie spytałem

Napisałem parę pytań - bez odzewu. Trzeba chyba pojechać i powiedzieć - dam Wam kasę a Wy mi zrobicie to co tamtemu od CC.... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja praktycznie nigdy tego nie używałem.

A ja bez tego to się wypisuję sick.gif Bez sensu.

Napisano
  • Autor

> A ja bez tego to się wypisuję Bez sensu.

Hmm, gdybym tego używał to bym nie nadążył maili przemielać. Wystarczy że jestem redaktorem i modem na fiatuno.pl to już mam wesoło a tu i tak bez przerwy zaglądam i odświeżam waytogo.gif

Napisano

> Napisałem parę pytań - bez odzewu. Trzeba chyba pojechać i powiedzieć - dam Wam kasę a Wy mi

> zrobicie to co tamtemu od CC....

to nie dobrze oslabiony.gif. to cc jest ich przynajmniej tak mi się wydaje

Napisano
  • Autor

> turbo ale bez gazu jakiego kapsla mają w Auto-Dakar

No fajny ale nie ma fotek silnika no i ta naklejka rotfl.gif

Mam 899 w garażu, może by coś z niego skminić cfaniaczek.gif

Napisano

> turbo ale bez gazu jakiego kapsla mają w Auto-Dakar

widziałem, gdzie to kto widział 900 uturbiać przecie to sie rozleci

Napisano

> widziałem, gdzie to kto widział 900 uturbiać przecie to sie rozleci

a czym jeździłeś w 2004r.

Napisano

skoro uturbili to musi działać i nie rozlatywać sie.

Napisano

> skoro uturbili to musi działać i nie rozlatywać sie.

jak nie dmuchnie wiecej niz 0.5bara to może chwile podziała ale i szmocy nie będzie lepiej wkładać 1.1 przynajmniej

Napisano

> jak nie dmuchnie wiecej niz 0.5bara to może chwile podziała ale i szmocy nie będzie lepiej wkładać

> 1.1 przynajmniej

to po co uturbiali 900.

Napisano

> a skąd ja moge wiedzieć.

a ktoś robił jeszcze turbo w 900 i jest sprawdzone że jest to do d..y

Napisano

> a ktoś robił jeszcze turbo w 900 i jest sprawdzone że jest to do d..y

robił taki rafał i co raz mu sie rozlatywał silnik aż w końcu dał se spokój. To troche stara konstrukcja i m.in. ma wal korbowy na 3 łożyskach który nie wytzymuje momentu obrotowego

Napisano

> No bo to nie będzie zwykły reduktor - w tym sęk, poz tym króćce wodne są ciut przyciasnawe na dolot

> To jest jakiś wymiennik ciepła w którym rozpręża się gaz (tak jest w tekście) więc wywnioskowałem

> że to MUSI być parownik-samoróba przynajmniej I-go stopnia (nie wiem czy w sekwencji jest II

> stopień).

A może połączyli wodne chłodzenie turbosprężarki razem z reduktorem i zostało to odłączone od obiegu chłodzącego? Jakaś mała elektryczna pompa gania płyn chłodzący między reduktorem a turbiną, reduktor się nagrzewa, turbo się chłodzi, a oni nazywają to intercoolerem. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A może połączyli wodne chłodzenie turbosprężarki razem z reduktorem i zostało to odłączone od

> obiegu chłodzącego? Jakaś mała elektryczna pompa gania płyn chłodzący między reduktorem a

> turbiną, reduktor się nagrzewa, turbo się chłodzi, a oni nazywają to intercoolerem.

Nie kombinuj, przecież wyraźnie napisali grinser006.gif

Napisano

> Nie kombinuj, przecież wyraźnie napisali

A tak na poważnie to na mój rozum: napisali "wymiennik ciepła" Czyli np. gaz płynie sobie w postaci gazowej, przechodzi przez jakąś małą chłodnice, która jest jednocześnie/jest połączona z intercoolerem i chłodzi powietrze doładowywujące. Tak ja to rozumiem.

Albo po prostu w kanale powietrznym jest wężownica zrobiona z rurką, którą płynie zimny gaz w ciekłej postaci.

Napisano
  • Autor

> A tak na poważnie to na mój rozum: napisali "wymiennik ciepła" Czyli np. gaz płynie sobie w postaci

> gazowej, przechodzi przez jakąś małą chłodnice, która jest jednocześnie/jest połączona z

> intercoolerem i chłodzi powietrze doładowywujące. Tak ja to rozumiem.

> Albo po prostu w kanale powietrznym jest wężownica zrobiona z rurką, którą płynie zimny gaz w

> ciekłej postaci.

Samo to że płynie to niczego nie ochładza - musi się rozprężać, spało się na fizyce? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Samo to że płynie to niczego nie ochładza - musi się rozprężać, spało się na fizyce?

masz raccje a co dalej ?

Napisano
  • Autor

> masz raccje a co dalej ?

Ale co dalej?

Wszystko jest bardzo logiczne tylko chciałem się dowiedzieć jak to praktycznie jest wykonane praktycznie.

Napisano

> Ale co dalej?

> Wszystko jest bardzo logiczne tylko chciałem się dowiedzieć jak to praktycznie jest wykonane

> praktycznie.

a jak jest to co dalej bo inni są ciekawi?

Napisano
  • Autor

> a jak jest to co dalej bo inni są ciekawi?

Nie wiem co masz na myśli zadając to pytanie.

Jak bym wiedział jak to jest zrobione to bym to sobie zrobił i miałbym świetny IC oraz klimę smile.gif

Napisano
  • Autor

> to nie dobrze . to cc jest ich przynajmniej tak mi się wydaje

Nawiązałem kontakt i sporo się wyjaśniło. Przeprowadziłem bardzo rzeczową i ciekawą rozmowę z właścicielem CC i dowiedziałem się, że to jest kopalnia pomysłów. Co do szczegółów wymiennika ciepła wiadomo tyle, że jest to nowatorskie rozwiązanie (dlatego na ak nikt nic nie wie rotfl.gif) i dowiemy się czegoś więcej jak zostanie wprowadzone do seryjnej sprzedaży - na razie musimy się obejść smakiem grinser006.gif

Po tej rozmowie trochę zmienił się mój "światopogląd" i na razie zostaję przy parowniku emmegas bo ponoć jest bardzo dobry i po kilku modach w nim jak i w osprzęcie silnika ma działać waytogo.gif

Napisano

> Nawiązałem kontakt i sporo się wyjaśniło. Przeprowadziłem bardzo rzeczową i ciekawą rozmowę z

> właścicielem CC i dowiedziałem się, że to jest kopalnia pomysłów. Co do szczegółów wymiennika

> ciepła wiadomo tyle, że jest to nowatorskie rozwiązanie (dlatego na ak nikt nic nie wie ) i

> dowiemy się czegoś więcej jak zostanie wprowadzone do seryjnej sprzedaży - na razie musimy się

> obejść smakiem

nosz cholera jasna klnie.gifrotfl.gif to nie dobrze bo ja najchętniej to bym chciał już wiedzieć co i jak zlosnik.gif a nie wiesz kiedy to ma być wprowadzone? I czyje jest to CC? Tak wogóle to daj mi jakiś namiar na tego gościa bo bym sie popytał o tego czecha

> Po tej rozmowie trochę zmienił się mój "światopogląd" i na razie zostaję przy parowniku emmegas bo

> ponoć jest bardzo dobry i po kilku modach w nim jak i w osprzęcie silnika ma działać

o widzisz, czyli nie kupujesz tego majora?

Napisano
  • Autor

> nosz cholera jasna to nie dobrze bo ja najchętniej to bym chciał już wiedzieć co i jak a nie

> wiesz kiedy to ma być wprowadzone? I czyje jest to CC? Tak wogóle to daj mi jakiś namiar na

> tego gościa bo bym sie popytał o tego czecha

Wejdź na stronę auto dakaru i tam jest nr na komórkę do niego

> o widzisz, czyli nie kupujesz tego majora?

No ponoć ten ma być ok i to jest sprawdzone, jedynie można go zmodyfikować dla większej wydajności ale raczej przyczyna leży w innych miejscach.

Ja się już nauczyłem z tym jeździć, nawet jest całkiem całkiem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No to jak z tą klimą gazową?

Trochę doskwierają te upały, działamy coś?

Dowiedziałem się tylko, że czynnikiem chłodzącym jest gaz z butli (to było wiadomo od początku) i jest to wymiennik ciepła. Problem jak to technicznie rozwiązać i mamy tanią klimę, która w dodatku nie pobiera energii z silnika, jest praktycznie bezawaryjna, nie trzeba nabijać itp... jest lekka, mała i w ogóle sam bajer tylko - jak to jest skonstruowane???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.