Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prośba o wycenę szkody - hestia

Featured Replies

Napisano

mam prośbę o wycenę szkody z hesti, dotyczy astry h 2005r., szkoda z ac. likwidator wycenił szkodę na niecałe 1700 pln. wyliczył: zderzak wymiana + malowanie, lampa wymiana, kratka przy halogenie wymiana, spojler pod zderzakiem wymiana, maska malowanie, nadkole wymiana. teraz zauważyłem że powinno byc jeszcze malowanie błotnika. suma odszkodowania wydaje mi sie b.niska. na pytanie dlaczego tak mało (nie bylo rozpiski co ile kosztowało), powiedział że do aut niemieckich jest dużo tanich zamienników. na moje pytanie że powinny być liczone części serwisowe to powiedział że jak tak to jedynie w serwisie na fakturę (w polisie mam wpisane: system rozliczenia szkód serwisowy).

drugie pytanie to czy miał ktoś podobny przypadek, i jak go można rozwiązać?

Napisano

> i jak go można rozwiązać?

oddaj do serwisu i rób bezgotówkowo. Masz w miarę nowe auto i nie ma co cudować z zamiennikami i robotą u p. Zdzisia w garażu. Nawet jakbyś się odwołał to dodadzą do tego z 50% tej sumy co dali także jeszcze trzeba będzie dołożyć.

Napisano

>likwidator wycenił szkodę

> na niecałe 1700 pln.

Pierwsza rzecz - sprawdź w OWU jak ubezpieczyciel zamierza naprawić auto w tym wieku. Po drugie - jeśli masz opcję warsztat, to wstaw auto do warsztatu i ciesz się zastępczym wink.gif Po trzecie, w właściwie to po winno być "po pierwsze" to Ty decydujesz o sposobie likwidacji szkody, nie rzeczoznawca. Powinieneś dostać od niego protokół oględzin, a kosztorys przygotuje TU (jeśli zechcesz gotówkę) lub serwis, po wykonaniu naprawy (faktura). Rzeczoznawcy coś się najwyraźniej pomyliło, i tak do tego podejdź smile.gif

Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze w polisie wysokość udziału własnego oraz amortyzację - w optymalnym wariancie udział powinien być zniesiony, a amortyzacja wykupiona.

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano
  • Autor

> Pierwsza rzecz - sprawdź w OWU jak ubezpieczyciel zamierza naprawić auto w tym wieku.

co to to OWU?

> Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze w polisie wysokość udziału własnego oraz amortyzację - w

> optymalnym wariancie udział powinien być zniesiony, a amortyzacja wykupiona.

udział własny zniesiony (jest to zapisane przy karadzieży - załacznik foto). czego tu jeszcze nie jarzę to konsupcja sumy ubezpieczenia- mam wprowadzona (patrz załącznik)

post-15392-14352507811159_thumb.jpg

Napisano

> co to to OWU?

OWU = Ogólne warunki ubezpieczenia, czyli szczegóły Twojej polisy wink.gif Powinieneś dostać je razem z polisą, jeśli kupowałeś w jakimś directowym TU, to zapewne poinformowano Cię o konieczności zapoznania się z dokumentem przez zawarcie umowy.

> udział własny zniesiony (jest to zapisane przy karadzieży - załacznik foto). czego tu jeszcze nie

> jarzę to konsupcja sumy ubezpieczenia- mam wprowadzona (patrz załącznik)

Konsumpcja - jeśli TU wypłaci odszkodowanie, to wartość auta zostanie automatycznie pomniejszona o wysokość odszkodowania. Będziesz mógł je doubezpieczyć, czyli zapłacić większą/dodatkową składkę, aby auto znowu było warte tyle, co przed szkodą wink.gif

Z polisy wynika, że masz zniesiony udział własny, więc jest ok. Tak jak radzi kolega, odstaw auto do serwisu (najlepiej ASO) i odbierz naprawione. Rzeczoznawcą się naprawdę nie przejmuj - zostanie wezwany przy rozbiórce auta, jeśli coś wyjdzie w trakcie demontażu, ale tym zajmie się już warsztat.

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

Jedź do Szpota. Daleko może masz, ale oni mają bardzo fajne rozliczenia z Hestią. Nam, przy Zafirze policzyli za podobny zakres - biksenon, błotnik, zderzak z kratkami, halogen - wymiana + malowanie maski - wszystko wyszło 17 000 na nowych częściach. Przecież za 1700 to Ty ledwo kupisz oryginalny zderzak w ASO... Jeśli masz opcję "serwis", to rozliczaj bezgotówkowo

Napisano

Też mi się wydaje, że coś za mało Ci rzeczoznawca wycenił. Ja właśnie dostałem kasę z AC we Warcie. Rzeczoznawca stwierdził: wymiana reflektora(dymiony), malowanie zderzaka oraz błotnika i wycenił na prawie 1600pln netto. Jest to prawie 200 zł mniej niż wyceniło ASO tak więc odwołuje się od tego. Te 200 można jeszcze przełknąć zaś w twoim przypadku to ewidentnie jest zaniżony koszt naprawy. Jedź do ASO i zrobią Ci wycenę kosztu naprawy za free. Wtedy z tym papierem się odwołuj. Pamiętaj też, że TU przy polisie AC niestety wypłacają kwotę netto dopiero jak im przedstawisz fakturę to podobno zwracają całość.

Napisano

Mihó - z tymi wysokimi kosztami napraw też trzeba uważać. TU działają na dwa sposoby: zaniżają wartość pojazdu, albo przymykają oko na zawyżenie wartości naprawy, a stąd bardzo krótka droga do szkody całkowitej wink.gif

Martinezku - wycena netto jest "ważna" wówczas, gdy wykonujesz naprawę w warsztacie (bezgotówkowo) lub masz auto flotowe, bo firmy rozliczają się w kwotach netto. W każdym innym przypadku powinieneś otrzymać kwotę brutto. Znowu przypomnę, że rozstrzygające w tym wypadku będą zapisy OWU, ponieważ AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym, więc TU praktycznie dowolnie może kształtować jego zasady.

Zapraszam do lektury - powinna pomóc przy wyborze kolejnej polisy. Raport na temat ilości skarg wnoszonych na ubezpieczycieli. Wprawdzie dane są za 2008 rok (badanie ubiegłoroczne), ale daje jakiś pogląd smile.gif

Napisano

> Martinezku - wycena netto jest "ważna" wówczas, gdy wykonujesz naprawę w warsztacie (bezgotówkowo)

> lub masz auto flotowe, bo firmy rozliczają się w kwotach netto. W każdym innym przypadku

> powinieneś otrzymać kwotę brutto. Znowu przypomnę, że rozstrzygające w tym wypadku będą zapisy

> OWU, ponieważ AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym, więc TU praktycznie dowolnie może

Niestety nie masz racji. Obowiązek wypłacenia szkody brutto istnieje tylko w przypadku usuwania szkody z obowiązkowego ubezpieczeniu OC co narzucił ustawodawca. W przypadku ubezpieczenia AC, z którego to właśnie autor tematu będzie likwidował szkodę, TU stosują zasadę wypłacania kwot netto i nic na to nie poradzimy. A wypłacanie brutto po okazaniu faktury dotyczy nie tylko napraw bezgotówkowych. Taką sytuacją jest np. naprawa szkody w ASO Opla z którym to Warta nie ma podpisanej umowy o naprawach bezgotówkowych.

Napisano

Kolego polecam zrobić to bezgotówkowo w serwisie Opla, będziesz miał oryginały a nie zamienniki chińskie, oddaj auto do serwsu, zrób na nich upoważnienie i problem z głowy, niech oni się szarpią z ubezpieczycielem, załatwiałem już kilka kolizji aut flotowych w swojej firmie i to jest najlepsze rozwiązanie.

Napisano

> Niestety nie masz racji.

Ja, niestety, nie wiem jaką polisę wykupił kolega (nie znam OWU), więc tak kategorycznie się nie wypowiadam wink.gif

>Obowiązek wypłacenia szkody brutto istnieje tylko w przypadku >usuwania szkody z obowiązkowego ubezpieczeniu OC co narzucił > ustawodawca.

Nie do końca ustawodawca. Obowiązek wynika z Uchwały Sądy Najwyższego

> W przypadku ubezpieczenia AC,

> z którego to właśnie autor tematu będzie likwidował szkodę, TU

> stosują zasadę wypłacania kwot

> netto i nic na to nie poradzimy.

Czyli jednak mam rację wink.gif Dobrze, że zauważyłeś, że TU stosują zasadę Jeśli kolega kecyrf wykupił polisę, której warunki mówiły o wypłacie kwoty netto, to faktycznie - nic na to nie poradzimy. Podkreślam jednak, że kluczowe są w tym przypadku zapisy OWU, których niestety nikt nie czyta... crazy.gif

> A wypłacanie brutto po okazaniu faktury dotyczy nie tylko

> napraw bezgotówkowych.

Dla mnie sprawa jest prosta: kwota odszkodowania z OC = brutto (cytowana powyżej ustawa), kwota odszkodowania z AC = OWU polisy. W praktyce warsztat nie pozwoli na wypłatę zaniżonej kwoty, bo: 1) ma określony cennik i ma protokół z oględzin -> 2) klient oddaje auto do warsztatu jeśli ma opcję warsztat -> 3) klient musi podpisać oświadczenie, że w przypadku niewypłacenia kosztów naprawy przez TU, kierowca je pokryje.

> Taką sytuacją jest np. naprawa szkody

> w ASO Opla z którym to Warta nie

> ma podpisanej umowy o naprawach bezgotówkowych.

A skąd się wzięła Warta? Kolega likwiduje szkodę z Hestii smile.gif

EDIT Znalazłem OWU do AC Hestii. . Nie wiem, czy to jest dokładnie to OWU, które otrzymał Kolega, a zwracam uwagę na § 20 pkt. 5 - wypłata na podstawie faktur będzie kwotą netto. Jeśli Kolega naprawi pojazd poza warsztatem uzgodnionym z TU, kwota będzie skalkulowana zgodnie z § 20 pkt. 4.

Myślę, że wyczerpaliśmy już temat wink.gif

Napisano

> Kolego polecam zrobić to bezgotówkowo w serwisie Opla, będziesz miał oryginały a nie zamienniki

> chińskie

Ponownie paskudne OWU 270751858-jezyk.gif - trzeba zerknąć do jakiego wieku auto jest naprawiane na oryginałach, a kiedy na "zamiennikach porównywalnej jakości". Pamiętajmy, że to AC, a nie OC wink.gif

Napisano

> Ponownie paskudne OWU - trzeba zerknąć do jakiego wieku auto jest naprawiane na oryginałach, a

> kiedy na "zamiennikach porównywalnej jakości". Pamiętajmy, że to AC, a nie OC

a jaka jest różnica? wg mnie jak jest naprawiane z AC przy tak młodym aucie powinno być na oryginałach

Napisano

jedno jest pewne . 2 dni po otrzymaniu pozwu goniec ci przyniesie komplet dok i gotowke do domu w zebach . tak mialem przy kolizji gdy sprawca mial ubezpieczenie u nich .tez probowali zanizac koszty naprawy .

Napisano

> jedno jest pewne . 2 dni po otrzymaniu pozwu goniec ci przyniesie komplet dok i gotowke do domu w

> zebach . tak mialem przy kolizji gdy sprawca mial ubezpieczenie u nich .tez probowali zanizac

> koszty naprawy .

Marpas - Komisja Nadzoru Finansowego nakładała do tej pory kary (za przeciąganie terminów wypłat) w wysokości max. kilkudziesięciu tysięcy złotych, więc nie oszukujmy się - nie jest to kwota, która sprawi, że się wyjątkowo zmobilizują. Nawet jeśli pozwiesz TU (zakładam, że na drodze cywilnej, bo do rzecznika to zupełnie inna bajka), to koszty procesu będą stosunkowo niskie, a odszkodowanie nie będzie przekraczało niewielkiej kwoty. Ciężko mi zatem uwierzyć w takie zaangażowanie TU w Twoją sprawę... crazy.gif

Podstawa to wymagać od TU dokumentowania wszystkich kroków na piśmie, ewentualnie dodatkowa opinia niezależnego rzeczoznawcy. Roszczeniowy stosunek lepiej sprawdza się w likwidacji szkód z OC, bo to jest polisa obowiązkowa, i nie ma tutaj wielu możliwości obejścia przepisów. W AC tylko i wyłącznie uważna lektura OWU przed zawarciem umowy +zmiana ubezpieczyciela, jeśli aktualny się nie sprawdzi.

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

> jak go można rozwiązać?

ostatnio naprawialem mojego pasata. rzeczoznawca wycenil na 1100, seriws na 3500.

podpisalem w serwisie deklaracje o przejeciu przez nich sprawy i wyplaty odszkodowania. po 2 tyg zadzwonil pan z serwisu, ze dogadali sie na 2900 wiec prosze wstawic auto.

4 dni i po sprawie. Ciebie nic nie obchodzi poza tym zeby odstawic i odebrac auto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.