Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tempomat astra f

Featured Replies

Napisano

Właśnie założyłem sobie tempomat do swojej asterki. Zasilanie podpiąłem pod bezpiecznik 11, tj. światło przeciwmgłowe tylnie. Bezpiecznik był 10-amperowy, zamieniłem go jednak na 7,5. Mam wątpliwości apropo działania tempo. Włącza mi się gdy jadę około 70, niżej jakoś ie chce zejść. Czy to może być problem z regulacją linki? Może mi tak ktoś po krótce wyjaśnić zasadę działania, z tym zapamiętywaniem prędkości zwiększaniem, zmniejszaniem itd. Czy sposób podłączenia jest dobry?

Napisano

> Właśnie założyłem sobie tempomat do swojej asterki. Zasilanie podpiąłem pod bezpiecznik 11, tj.

> światło przeciwmgłowe tylnie. Bezpiecznik był 10-amperowy, zamieniłem go jednak na 7,5. Mam

> wątpliwości apropo działania tempo. Włącza mi się gdy jadę około 70, niżej jakoś ie chce

> zejść. Czy to może być problem z regulacją linki? Może mi tak ktoś po krótce wyjaśnić zasadę

> działania, z tym zapamiętywaniem prędkości zwiększaniem, zmniejszaniem itd. Czy sposób

> podłączenia jest dobry?

podpiete pod czujnik predkosci?

linka moze za duzo luzu ma..

Napisano
  • Autor

> podpiete pod czujnik predkosci?

> linka moze za duzo luzu ma..

Podpięłem pod czujnik prędkości. Z racji tego, że pierwotnie miałem DID-a musiałem podpiąć się pod czerwono-niebieski kabelek przy komputerze w pod prawą osłoną progu, zresztą MID jest podpięty pod ten sam kabelek i pokazuje średnią prędkość. hehe.gif

Jak powinna być wyregulowana linka od tempomatu?? niewiem.gif

Może ktoś opisze swoje doświadczenia w używaniu tego urządzenia zakrecony.gif

Napisano

> Podpięłem pod czujnik prędkości. Z racji tego, że pierwotnie miałem DID-a musiałem podpiąć się pod

> czerwono-niebieski kabelek przy komputerze w pod prawą osłoną progu, zresztą MID jest podpięty

> pod ten sam kabelek i pokazuje średnią prędkość.

> Jak powinna być wyregulowana linka od tempomatu??

> Może ktoś opisze swoje doświadczenia w używaniu tego urządzenia

ja linke sam robilem. przerobka od omegi

naciagnieta jest tak aby nie bylo luzu ani nie ciagnelo za przepustnice..

Napisano
  • Autor

> ja linke sam robilem. przerobka od omegi

> naciagnieta jest tak aby nie bylo luzu ani nie ciagnelo za przepustnice..

Ja mam zrobione tak samo. Linka ani nie ciągnie za przepustnicę ani nie ma luzu, a tempomat włącza się dopiero jak mam 70 na liczniku angryfire.gif

Chyba troszkę za dużo... Tempomat pochodzi właśnie od omegi

Napisano

> Ja mam zrobione tak samo. Linka ani nie ciągnie za przepustnicę ani nie ma luzu, a tempomat włącza

> się dopiero jak mam 70 na liczniku

> Chyba troszkę za dużo... Tempomat pochodzi właśnie od omegi

U mnie ok 40km/h zaczyna dzialac.

Hmmm. albo cos ze empomatem byc (chociaz w to watpie)

A moze byc tak ze wysyla zly sygnal predkosci?

Napisano

> Ja mam zrobione tak samo. Linka ani nie ciągnie za przepustnicę ani nie ma luzu, a tempomat włącza

> się dopiero jak mam 70 na liczniku

> Chyba troszkę za dużo... Tempomat pochodzi właśnie od omegi

Prędkość przy jakiej włącza się tempomat określa sygnał prędkości a nie linka. Mi np tempomat włącza się przy ok 30-40km/h. i też mam tempomat od omegi. Luźna linka tak naprawdę nie ma nic do rzeczy ponieważ tempomat powoli ją cały czas napina aż do wzrostu prędkości auta. jeśli prędkość wzrasta i zbliża się do zaprogramowanej to tempomat powoli odpuszcza. W tempomacie musi być zaszyty jakiś regulator np. "PID" który bazując na sprzężeniu zwrotnym czyli sygnałem prędkości tak steruje linką gazu, że potrafi utrzymać stałą prędkość.

Napisano

> Włącza mi się gdy jadę około 70, niżej jakoś ie chce zejść.

ilość impulsów na kilometr jest o ok. połowę za mała

w starszych rocznikach (przedliftowych) wartość ta wynosi około 8800-8900 imp/km przebytej drogi, w późniejszych z kolei ok. 16500 imp/km

tu zapewne tkwi problem, w efekcie tempomat myśli, że jedziesz 2x wolniej, 70km/h to w przybliżeniu dwukrotnie więcej niż próg załączenia tempomatu

prostego rozwiązania, poza wymianą modułu tempomatu na starszy model, nie widzę...

Napisano

> ilość impulsów na kilometr jest o ok. połowę za mała

> w starszych rocznikach (przedliftowych) wartość ta wynosi około 8800-8900 imp/km przebytej drogi, w

> późniejszych z kolei ok. 16500 imp/km

> tu zapewne tkwi problem, w efekcie tempomat myśli, że jedziesz 2x wolniej, 70km/h to w przybliżeniu

> dwukrotnie więcej niż próg załączenia tempomatu

> prostego rozwiązania, poza wymianą modułu tempomatu na starszy model, nie widzę...

I tu wlasnie Azja trafiles w sedno..

Mozesz sobie zmienic impulsator na nowszy, ale wtedy musisz mida przeprogramowac.

Sterownikowi silnika i tak bedzie wszystko jedno wink.gif

Tempomatow na 8800 nie widzialem... A moze mozna go przeprogramowac ?

A jak uzywac ? Normalnie wink.gif

Rozpedzasz sie do oczekiwanej predkosci i naciskasz guzik. Predkosc jest utrzymywana. W pewnym zakresie mozna regulowac predkosc przyciskami, mozna tez dodepnac gazem, gdy potrzeba. Gdy nacisniesz hamulec albo trzeci guzik tempomat sie wylaczy.

Jest jeszcze opcja przywracania poprzedniej predkosci ale nie we wszystkich tempomatach dziala a poza tym jest glupia wink.gif

Napisano
  • Autor

> ilość impulsów na kilometr jest o ok. połowę za mała

> w starszych rocznikach (przedliftowych) wartość ta wynosi około 8800-8900 imp/km przebytej drogi, w

> późniejszych z kolei ok. 16500 imp/km

> tu zapewne tkwi problem, w efekcie tempomat myśli, że jedziesz 2x wolniej, 70km/h to w przybliżeniu

> dwukrotnie więcej niż próg załączenia tempomatu

> prostego rozwiązania, poza wymianą modułu tempomatu na starszy model, nie widzę...

Chcąc kombinować z tym tempomatem, tj. kupując nowszy impulsator musiałbym pewnie zmienić i wyświetlacz mid bo ten mój jest na 8850, czyli jeszcze przedliftowy, dlatego daruję sobie tą zmianę. Chyba nie ma żadnej różnicy w działaniu tempomatu, poza tym, że w mieście sobie go nie włączę hmm.gif

Tak z ciekawości... Azja masz u siebie zainstalowany tempomat ? Jak Ty poradziłeś sobie z tym problemem?

Próbująć przeprogramować tempo musiałbym chyba robić to techem 2. W omegach b występowały złącza diagnostyczne 16-pinowe, tak??

I tu tkwi problem ja mam złącze 10-pinowe.

Przy kupnie tego cacka nie pomyslałem o liczbie impulsów mlot.gif

Ale nie jest to tak uciążliwe. Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Napisano

Rozmiar złącza nie ma znaczenia, poprostu musial bys podłączyć przewód diagnostyczny o tempomatu do stosownego pinu w gnieździe. Jak chcesz moge ci poszukać tego. Nie wiem tylko czy można go przekodować

ZA to na 99% można przekodować MIDa

Napisano
  • Autor

> Rozmiar złącza nie ma znaczenia, poprostu musial bys podłączyć przewód diagnostyczny o tempomatu

> do stosownego pinu w gnieździe. Jak chcesz moge ci poszukać tego. Nie wiem tylko czy można go

> przekodować

> ZA to na 99% można przekodować MIDa

dzięki bartek, ale na razie zostawię to jak jest. Co innego, żebym miał swobodny dostęp do techa, wtedy można by było się pobawić i spróbować. Ale niestety do najbliższego salonu mam 60 km a i to nie za bardzo kompetentny ten salon bo przy programowaniu mida to ja mówiłem im co mają robić a zapłacić i tak zapłaciłem 60 zł sciana.gif a wszystko załatwiono w przeciągu 5 min.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.