Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat w sprawie wyboru opon

Featured Replies

Napisano

Oblany przeglad techniczny "Kociaka" zmobilizowal mnie do zmiany opon.

Przegladam tak sobie oferty i cos nie moge sie zdecydowac.

W instrukcji obslugi znalazlem rozmiary 120/60ZR17 i 160/60ZR17

Raczej chce sie trzymac zalecanego rozmiaru, macie jakies sugestie co do tego?

I teraz

Obecnie mam

Metzeler Rennsport LINK1

I nie mam do nich zadnych zastrzezen. W chwili obecnej najprawdopodobniej jest to moj numer 2 w wyborze

Podoba mi sie bieznik na Metzeler Sportec M-1 LINK2

Obecnie zakonczono produkcje tej opony w zeszlym sezonie jednak nadal jest dostepna. W chwili obecnej jest to moj numer 1. W moim klimacie pogoda jest ciezej do przewidzenia i podobaja mi sie geste lamelki odprowadzajace wode z tej opony. Czy macie jakies doswiadczenia w tej sprawie?

Nowy model ktory zaczeli produkowac w 2010 to Metzeler Roadtec Z6LINK3

Niestety widze ze na grzbiecie opony jest slick i boje sie ze ta opona moze byc bardziej sliska na mokrym czy sie myle?

Bardzo podoba mi sie MICHELIN PILOT SPORT LINK4

jednak nigdy nie mialem do czynienia z tymi oponami czy macie moze jakies opinie o niej? W przypadku pozytywanej opini ten Michelin bylby dla mnie numerem 1 (w chwili obecnej to moj numer 3 - wylacznie dlatego ze nie nam opini o tej oponie)

Tak dla ciekawosci ciekawy tez jest zestaw Pirelli Diablo Sport Tyres SPECIAL LINK5

Zeby nakierunkowac opinie. Interesuje mnie spokojna eksploatacja dom-praca, wyjazd na zakupy i weekendowe wyjazdy w plener. Nie chce zadnych ultra sportowych opon ktore trzeba rozgrzewac zeby dobrze trzymaly sie nawierzchni a typowo turystyczne kapcie. Prosze napiszcie mi co myslicie o moich typowaniach? Wybral bym te Micheliny ale nie znam opini o nich i tylko dlatego celuje w M1 bo popieram to pozytywnym zdaniem o Rennsport

Napisano

> Zeby nakierunkowac opinie. Interesuje mnie spokojna eksploatacja dom-praca, wyjazd na zakupy i

> weekendowe wyjazdy w plener. Nie chce zadnych ultra sportowych opon ktore trzeba rozgrzewac

> zeby dobrze trzymaly sie nawierzchni a typowo turystyczne kapcie. Prosze napiszcie mi co

> myslicie o moich typowaniach? Wybral bym te Micheliny ale nie znam opini o nich i tylko

> dlatego celuje w M1 bo popieram to pozytywnym zdaniem o Rennsport

Jesli potrzebujesz opon bardziej użytkowych, niż sportowych to polecam Michelin PilotRoad2, wymieniony przez Ciebie Metzeler Z6.

Napisano

> wymieniony przez Ciebie Metzeler Z6.

Tą samą mieszankę maja tez Pirelli Diablo Strada. Metz z6 bedzie słaby na mokrym ze wzgledu na twardośc srodkowej części, nie na bieżnik

Napisano

> Jesli potrzebujesz opon bardziej użytkowych, niż sportowych to polecam Michelin PilotRoad2,

> wymieniony przez Ciebie Metzeler Z6.

Dokładnie tak. Z tym, że Michelin Pilot Road 2 o wiele lepiej się trzymają na mokrym. Używałem Z6 i się po deszczu stresowałem na PR2 wiem, że mogę spokojnie klamkę docisnąć i naprawdę bardzo mocno hamuje nawet na bardzo mokrym asfalcie. Michelin to są opony wywodzące sie bezpośrednio z doświadczeń w MotoGP i są to gumki 2. składnikowe czyli na środku medium a na bokach soft mieszanka. 20.GIF

Napisano

> Tą samą mieszankę maja tez Pirelli Diablo Strada. Metz z6 bedzie słaby na mokrym ze wzgledu na

> twardośc srodkowej części, nie na bieżnik

Jeżdżę właśnie na Z6. Nie zauważyłem najmniejszych problemów na mokrym.

Napisano

> Jeżdżę właśnie na Z6. Nie zauważyłem najmniejszych problemów na mokrym.

Ja mam teraz Z6 na tyle. Po przesiadce z M3 łapie czasem uślizg przy przyspieszaniu, ale wkoncu cos za cos

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak. Z tym, że Michelin Pilot Road 2 o wiele lepiej się trzymają na mokrym. Używałem Z6 i

> się po deszczu stresowałem na PR2 wiem, że mogę spokojnie klamkę docisnąć i naprawdę bardzo

> mocno hamuje nawet na bardzo mokrym asfalcie. Michelin to są opony wywodzące sie bezpośrednio

> z doświadczeń w MotoGP i są to gumki 2. składnikowe czyli na środku medium a na bokach soft

> mieszanka.

No wlasnie kewstia taka ze u mnie czesto pada. Moim skromnym zdaniem cos co ma glebszy i gestszy bieznik powinno lepiej trzymac. Oczywiscie roznie bywa ze skladem mieszanki i dlatego wolalbym sie oprzec na opiniach kogos kto mial okazje jezdzic na danych i moze miec porownanie z innymi.

Napisano

Metzeler M1 - bardzo dobra opona, ale jest to miękka opona sportowa.

Z tego co widzę, to dla Twoich potrzeb idealny powinien być polecany już tutaj Michelin Pilot Road 2. Opona to świetny kompromis trwałości i przyczepności. W Fireblade takie opony wytrzymały 15 tyś km, po obserwacjach jak się sprawdza u kolegi, założyłem tydzień temu do siebie nowe gumy - na tył pilot road'a 2, na przód metzelera m1. W weekend jeździłem na torze w radomiu i mogę śmiało polecić tą oponę. Trzyma świetnie, opony pozamykane na końcach nawet zaczęły się marszczyć delikatnie tak jak to wygląda na super miękkich potorówkach... W niedziele też na torze, przejechałem się 929 która miała i z przodu i z tyłu nowe pilot road 2 i naprawdę nie miałem uwag go opon.

Co do jazdy w deszczu, to jakiej opony byśmy nie założyli zasada jest jedna - przed zasadniczym hamowaniem trzeba sobie przytrzymać chwilkę lekko wciśniętą klamkę hamulca żeby woda z tarczy odparowała przed hamowaniem właściwym. Podczas jazdy po mokrym woda dostaje się między tarczę a klocki hamulcowe i jak zaczynamy hamować to w pierwszej kolejności tarcza podgrzewając się odparowuje wodę znajdującą się na niej. Nam się wydaje że motocykl nie hamuje bo klocek ślizga się po wodzie a nie po tarczy (taki aquaplaning klocka) dociskamy wtedy mocniej klamkę i zaczyna hamować, ale nadal na wodzie. Jak woda odparuje w pełni to blokuje nam tarcze i jest uślizg koła, tylko tak naprawdę to nie jazda po mokrym to powoduje a my sami.

• 2 tygodnie później...
Napisano

[ciach]

Jeśli nie miałeś zastrzeżeń co do zachowania Rennsportów na mokrym to IMO każda guma będzie dobra do Twoich zastosowań wink.gif Jest to guma dosyć słabo docięta i każda z wymienionych opon będzie spisywać się dużo lepiej na mokrym niż Rennsporty.

IMO jeśli jednak chcesz kupić opony sportowo-turystyczne (a takie moim zdaniem będą dla Ciebie idealne), to oprócz Pilotów Roadów i Z6 pomyślałbym jeszcze nad Dunlopami Roadsmart, ewentualnie Pirelli Angel ST. Raczej odradzałbym Bridgestony BT021 (odstają od wyżej wymienonych), nie wiem jak z następcą BT023 bo są zbyt krótko na rynku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.