Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X16SZR nie odpala po kilkudniowej nieobecności wtryskiwacza

Featured Replies

Napisano

Siemano. Wtrysk od dość dawna trochę hałasował, więc postanowiłem się trochę rozejrzeć za używkami.

Wykręciłem wtryskiwacz, żeby mieć ew. pewność, że znajdę odpowiedni egzemplarz. Niestety w okolicy nie nic nie upolowałem zatem wczoraj zamontowałem wtryskiwacz ponownie.

Niestety auto nie odpala - nawet nie próbuje się krztusić itp. Pod maską zauważyłem, że spod obudowy wtrysku z okolic przewodu wychodzącego z wtryskiwacza wybija paliwo na zewnątrz. Jest dość mokro - benzyna nawet skapuje (po kilku próbach odpalenia silnika).

Czy to może oznaczać zatkany/zacięty wtryskiwacz? Przy demontażu z wtryskiwacza spłynęło pewnie prawie całe paliwo, ale zapakowałem go hermetycznie.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - po 2-3 wyjmowaniach/wkładaniach wtryskiwacza przy otwartej przepustnicy widać, że w kanale stoi paliwo. Może problem dotyczy w takim razie np. zalanych świec?

Napisano

Podwinął się któryś z o-ringów uszczelniających wtryskiwacz i paliwo leje się do kolektora. Jeśli masz kogoś do kręcenia rozrusznikiem to możesz to zaobserwować.

Wyjmij wtrysk, sprawdź czy o-ringi nie są uszkodzone i włóż z powrotem upewniając się, że uszczelki siedzą prawidłowo. Podczas kręcenia rozrusznikiem nie może lać się paliwo. Muszą to być malutkie porcje w wtryskiwacza.

Gdy już go uszczelnisz, odłącz wtyczkę i pokręć trochę rozrusznikiem, żeby przedmuchać cylindry. Wykręć świeczki i zostaw tak na parę minut, żeby wszystko odparowało (nie wiadomo ile tego paliwa napompowało w wydech).

Napisano
  • Autor

OK. Sprawdzę jeszcze te uszczelki. Sam wtryskiwacz chyba jest kompletny. Ma od spodu 1 mały oring, w górnej części też jest (nad sitkiem).

Da się jakoś sprawdzić (podłączając do odpowiedniego zasilania) działanie wtryskiwacza? Tj czy się porusza.... do jakiego prądu ew. podłączyć (bezpośrednio pod 12v z aku?).

PS. Na allegro widzę jakieś używki wtryskiwacze po ok 50pln/sztuka. Mimo wszystko pewnie zamówię mając nadzieję, że będzie mniej 'wychodzony'...

Napisano

Popraw o-ringi jak pisał kolega , oczysć świece bo zalałeś bęnzyną. Wtryskiwacz powinien klikac jak sie go podłącza do aku. Pzdr

Napisano

> do jakiego prądu ew. podłączyć (bezpośrednio pod 12v z aku?).

Tak, ale krótko. Lepiej chyba podłączyć pompę na krótko i zobaczyć czy nie kapie paliwo do kolektora przez wtryskiwacz waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Wracam właśnie z garażu. Po wykręceniu świec praktycznie każda sucha (poprawka na to, że auto kilka dni stało bez ruchu).

Natomiast w 1 cylindrze przez otwór świecy wyraźnie widać stojący płyn. Zrobiłem kilka 'zwijek' z papieru i wyciągnąłem kilka porcji paliwa... W pozostałych cylindrach albo mniej albo praktycznie brak.

Osuszyłem co się da, odczekałem na ew. odparowanie i ponownie wszystko pospinałem. Niestety już po 2-3 próbach (oczywiście auto nie odpaliło) świece znowu mokre.

Zdjąłem znowu obudowę wtrysku i wszędzie sporo paliwa. Wygląda na to, że pompa pracuje a przy wylocie nie ma szczelności. Obejrzałem wtryskiwacz i wygląda na to, że jednak nie jest do końca szczelny. Tj. na schemacie wtrysku etzolda oraz np. na fotkach widać 2 o-ringi. U mnie jest tylko ten dolny.

283723765-wtryskiwacze1.jpg

Może się mylę, ale to może być źródłem problemu - zakładam, że do kol. dolotowego paliwo dostaje się tylko wtryskiem. W/w ilości paliwa mogłyby się chyba pojawić tylko po jego rozwierceniu hmm.gif

Jak znajdę kabel do tel'a wrzucę na forum foty spod maski...

post-27080-1435250788957_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

OK. Wrzucam jeszcze małą galeryjkę. Jak widać sporo paliwa w plastikowej pokrywie wtrysku, mokre świece itp.

http://img130.imageshack.us/gal.php?g=dsc00278wz.jpg

Na razie zostawiłem auto celem osuszenia (wyjęte świece, otwarta i zablokowana przepustnica). Może w kilka dni dostanę 2gi wtryskiwacz - dopiero wtedy sprawdzę co i jak.

PS. W samym gnieździe wtryskiwacza oprócz plastikowego 'sitka' powinna być jeszcze jakaś uszczelka itp? Czy gniazdo uszczelniane jest samym wtryskiwaczem z jego 2 uszczelkami?

Napisano

Wyjmij wtryskiwacz i pokaż foto. świece opal nad gazem. Na moje oko mtryskiwacz nie wciśnięty do końca. Wyjmij wtryskiwacz zobacz na o-ringi czy nie nadcięte , wytrzyj do sucha miejsce wtryskiwacza i wtryskiwacz , posmaruj olejem silnkowym o-ringi i mocno wciśnij. Osuszysz silnik odzczepiając cewkę na wyjętych świecach i kręcisz rozrysznikiem. Pzdr

Napisano
  • Autor

> Wyjmij wtryskiwacz i pokaż foto.

Pech chciał, że miałem wtryskiwacz parę dni w domu, ale nie przyszło mi do głowy, żeby fotę cyknąć (w garażu też) blush.gif

Zobaczę, może jeszcze dziś się przespaceruję i zrobię parę dodatkowych fotek... Zresztą sam wtryskiwacz pewnie znowu zabiorę, bo nie wiem czy jutro w sklepie dobiorą mi odpowiednie o-ringi...

PS. Są może jakieś komplety uszczelek do wtrysku/przepustnicy? Bo coś w etzoldzie widzę, że jest tzw. uszczelka filtra powietrza.

283724282-wtryskiwacz.gif

U mnie wprawdzie jest uszczelka (wciśnięta w wyżłobienie plastikowego chwytu powietrza) ale ta na foto jest płaska a u mnie raczej jest w przekroju wyższa niż szerokość.

Może powinny być 2 uszczelki? Jedna dolna (płaska) i 2ga górna dociskająca chwyt/osłonę powietrza...

post-27080-14352507901071_thumb.gif

Napisano

No i wszystko jasne. Paliwo wydostaje się górą (brak o-ringu) i spływa do kolektora. Jeśli jesteś gotów dać ponad 30zł za dwa o-ringi (faint.gif) to komplet ma numer 8 17 450. Ale chyba jednak pójdziesz do sklepu wink.gif. Jedna uwaga, one są cieńsze niż zwykłe o-ringi. Może do Poloneza będę mieli. Tam jest taki sam wtrysk.

Górna uszczelka jest w rzeczywistości wyższa niż szersza.

Napisano
  • Autor

> No i wszystko jasne. Paliwo wydostaje się górą (brak o-ringu) i spływa do kolektora.

Tak podejrzewam. Cały zespół wtrysku 'ujszczany' po zewnętrznej części tongue.gif

>Jeśli jesteś gotów dać ponad 30zł za dwa o-ringi () to komplet ma numer 8 17 450.

Rozumiem, że chodzi ci o ASO?

> Ale chyba jednak pójdziesz do sklepu . Jedna uwaga, one są cieńsze niż zwykłe o-ringi. Może do Poloneza będę

> mieli. Tam jest taki sam wtrysk.

Trochę się zdziwiłem - ale potwierdzasz w takim razie fakt... Widziałem bowiem jakąś aukcję allegro z wtryskiem do opla/poldka hmm.gif (kto by pomyślał)...

Napisano

> Rozumiem, że chodzi ci o ASO?

Oczywiście. Nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzedawałby o-ringów po 15zł/szt wink.gif

Napisano
  • Autor

OK. Mam foty (wtryskiwacza i jego gniazda)... Raczej ewidentnie widać brak górnej uszczelki. No chyba że nie tylko... hmm.gif

283724629-wtr1.jpg

283724629-wtr2.jpg

283724629-wtr3.jpg

283724629-wtr4.jpg

283724629-wtr5.jpg

283724629-wtr6.jpg

post-27080-1435250790227_thumb.jpg

Napisano

> Raczej ewidentnie widać brak górnej uszczelki. No

> chyba że nie tylko...

Tylko wink.gif

Napisano

A jak skonczyla sie afera z wymiana walka?

Co zrobiles, ze odpalil?

Napisano
  • Autor

> A jak skonczyla sie afera z wymiana walka?

> Co zrobiles, ze odpalil?

W poprzednim wątku podałem rozwiązanie - problem polegał na niedokręconych świecach (stąd problem kompresji itp). Zmyłka o tyle skuteczna, że sam osobiście świec nie dotykałem więc nie przyszło mi do głowy niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Grrrrr.... Walki ciąg dalszy. Dostałem odpowiednią uszczelkę, założyłem stary wtryskiwacz.... odpalam.

Kilka prób praktycznie bez rezultatu... za 4-5 razem auto w końcu zaskoczyło. Silnik pracował niezbyt miarowo, z rury białawy dym... Pochodził tak ok. 5-7min, zaczął się delikatnie dławić i znowu zgasł. Próbowałem jeszcze z 8 razy (z przerwami) - bez skutku. W międzyczasie wyciągnąłem jeszcze raz świece - wszystkie okopcone na czarno. Przetarłem je druciakiem ale nic to zmieniło... W końcu zaczął już zdychać aku.

Sie mam z tym sprzętem... irked.gif

Napisano

Podepne się nieco bo mnie zainspirowały fotki.

Jaki jest numer części wskazanej strzałką? Mam wrażenie że tamtędy mi powietrze się przedostaje bo guma się wyrobiła (jest bardzo płaska, a może nawet nie ma jej wcale).

283728143-wtrysk.jpg

post-58206-14352507945458_thumb.jpg

Napisano

Ta gumka nie występuje jako osobna część. Tylko w komplecie z wiązką silnika.

Jaceq_P, sprawdzałeś, czy nie leci paliwo po włączeniu pompy? Nie może nic kapać ani z wtryskiwacza, ani z boku.

Napisano

To jest sama guma. Kable przelatują przez nią żeby to zdjąć albo założyć musiałbyś rozłożyć wtyczkę lub rozciąć kable z tym że z konektorami może nie przejść więc raczej rozciąć. Miałem tą gumą dzisiaj w ręku... Nie wiem czy nie lepiej wyjdzie zalewając to jakimś specyfikiem uszczelniającym.

Napisano
  • Autor

> Jaceq_P, sprawdzałeś, czy nie leci paliwo po włączeniu pompy? Nie może nic kapać ani z

> wtryskiwacza, ani z boku.

Teraz jest suchutko.... no nic. Zamówiłem używkę wtryskiwacz. Wymienię i zobaczę wtedy. Pytanie tylko co mógł oznaczać ten biały dym z wydechu...

Napisano

Na poczatek twierdze, iz byla to para wodna, ktora ulotnila sie z powodu obecnosci skroplonej w ukladzie wydechowym wody...

Pozdrawiam

Napisano

> To jest sama guma. (...) Nie wiem czy nie lepiej wyjdzie zalewając to jakimś specyfikiem

> uszczelniającym.

Pooglądam to, może się da. Zimą tamtędy wypłynęło mi na zewnątrz trochę majonezu. Na początek chyba wymienię uszczelkę puszki nad wtryskiem, potem się zobaczy ok.gif

Napisano
  • Autor

Odświeżam nieco temat, jako że (odpukać) wygląda na to, że problem został rozwiązany...

Wymieniłem wtryskiwacz - ale poza cykaniem poprzedniego nie był przyczyną problemu.

Do mojego silnika optymalnie zalewa się 3.5L oleju. Zgadnijcie ile spuściłem z miski....

4,5L icon_eek.gif przelałem do pustej butelki po oleju, a dodam, że trochę uciekło jeszcze przy zlewaniu/przelewaniu czy wymianie filtra oleju... Zatem w sumie będzie ok. 5L.

Konsystencja 'oleju' wyraźnie wodnista. Często olej zużyty jest gęstszy od świeżego więc tym bardziej różnica dla pracy silnika musiała być odczuwalna.

W każdym razie po wymianie oleju silnik w końcu pracuje jak przedtem. Po zagrzaniu (temp. chłodzenia do 100st) trochę zaniepokoiło mnie, że po odkręceniu korka cieczy chłodzącej wydostało się sporo powietrza, wypchnęło też nieco płynu. Z giej jednak strony od wymiany upg i zalaniu paliwem jeszcze tak nie zagrzałem silnika, no i pewno chwilę potrwa zanim olej znowu uszczelni to i owo. Po spuszczeniu tego wstępnego ciśnienia potem już nie osiągnęło takiego poziomu.

Chyba widać światełko w tunelu (oby) icon_rolleyes.gif Silnik kopci praktycznie niezauważalnie, no i w końcu miarowo pracuje...

PS. Silnik chodzi tak jak przy zakupie (ze 3 lata temu). Może ktoś coś niepokojącego słyszy?

Napisano

> Wymieniłem wtryskiwacz - ale poza cykaniem poprzedniego nie był przyczyną problemu.

> Do mojego silnika optymalnie zalewa się 3.5L oleju.

Jak na moje to w trakcie poprzednich walk z lejącym wtryskiwaczem, tyle paliwa przeciekło do miski że aż rozrzedziło olej.

A ten nowy wtryskiwacz tak nie cyka? Chyba nie do końca rozumiem, skoro to nie wtryskiwacz był powodem, że auto nie odpalało to co?

Napisano
  • Autor

> Jak na moje to w trakcie poprzednich walk z lejącym wtryskiwaczem, tyle paliwa przeciekło do miski

> że aż rozrzedziło olej.

No właśnie o to chodzi... Nietrudno sobie wyobrazić właściwości smarne cieczy w proporcjach 2/3 olej 1/3 paliwo icon_eek.gif

> A ten nowy wtryskiwacz tak nie cyka? Chyba nie do końca rozumiem, skoro to nie wtryskiwacz był

> powodem, że auto nie odpalało to co?

W sumie wydaje mi się, że nieco ciszej pracuje od poprzedniego - ale chyba idealnie cichy też nie jest. A powodem nieodpalania było zalanie silnika paliwem - silnik zalał się 'dzięki' brakującej 1 uszczelce wtryskiwacza (która gdzieś zniknęła przy demontażu/montażu)...

Napisano

> W sumie wydaje mi się, że nieco ciszej pracuje od poprzedniego - ale chyba idealnie cichy też nie

> jest. A powodem nieodpalania było zalanie silnika paliwem - silnik zalał się 'dzięki'

> brakującej 1 uszczelce wtryskiwacza (która gdzieś zniknęła przy demontażu/montażu)...

No właśnie tak mi się coś wydawało, że to przez oring. W sumie to nie słyszałem jeszcze żeby komuś padł wtryskiwacz z Multeca, no ale pewnie to też się zdarza.

Najważniejsze, że auto znowu na chodzie. No i że udało się wychwycić problem z olejem w miarę szybko. Faktycznie za zdrowe dla silnika to nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.